Verdidebatt

Når virkeligheten overgår fantasien

På den ene siden er jeg dypt sjokkert over det som kom fram i sykehussaken i går. På den andre siden er jeg stolt over at vi har tidligere og nåværende ledere i Helse Møre og Romsdal som viser at de er hel ved.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg satt på tilhørerbenken under gårsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal HF. Og jeg har i likhet med Astrid Eidsvik brukt det siste døgnet på å summe meg etter de meget dramatiske opplysningene som kom fram.

Når ansattrepresentanter og helseforetakets fagdirektør for sin samvittighets skyld varsler om så alvorlige interne forhold – vi snakker her om brudd på helseforetaksloven og grovt maktmisbruk – så kan det ikke kalles annet enn dramatisk.

På den ene siden er jeg dypt sjokkert over hva som kom fram i går. På den andre siden er jeg stolt over at vi har en tidligere direktør og en nåværende fagsjef i Helse Møre og Romsdal, samt tillitsvalgte og leger i helseforetaket som viser fram gode verdier og integritet på denne måten. De framstår som forbilder for oss alle. De kunne ha gitt etter. De kunne ha spilt med og tiet. Svelget unna råttenskapen. Men de nektet. Derfor er de også forbilder for oss alle.

Vi skjønner at de må ha det meget tøft nå. Derfor er det så viktig at vi slår ring om dem og viser at vi setter pris på at de varsler. Å være varsler er nemlig ikke enkelt, selv om loven fastslår at vi alle har både rett og plikt til det. Derfor må vi i fortsettelsen huske på dem og støtte dem gjennom en vanskelig tid. Jeg regner med at de våkner i dag med mange tanker i hodet: Gjorde jeg det riktige? Får dette konsekvenser for jobben min? Hvordan berører dette familien min? Dersom de overhode har sovet i natt…

Jeg kjenner dem også fra tidligere som dyktige, ryddige fagfolk. De har gjort sitt beste for å få denne prosessen i havn. Vi så alle at spesielt fagdirektør Odd Veddeng hadde en meget tung dag i går. Derfor her jeg lyst til å si: Takk, Odd. Takk for at du viste integritet. Du viste fram det vi vil se hos en leder. Hel ved.

Sist søndag stod jeg på Kongens Plass i Kristiansund og hørte en rekke markante ledere og tillitsvalgte snakke tydelig om det samme - om verdier, moral og etikk. Tidligere Høyre-ordfører og Krifast-general Knut Engdahl sa i sin appell at det ikke holder å rydde opp. «Vi må rense tempelet slik Jesus gjorde for 2014 år siden», sa den gamle kjempen. Legen Ralph Herter løftet opp legenes etiske regler. De snakket tydelig om ansvaret det er å forvalte store offentlige midler på vegne av samfunnet. Hovedparolen de gjorde det under, var «Ja til demokrati». Da demonstrasjonen ebbet ut med to vers av julesangen «O jul med din glede» til akkompagnement fra skipsfløytene på supply-båtene på havnen, så kjente jeg at det hadde skjedd noe med meg. De ble et hellig øyeblikk. Jeg gikk ned på havnen og tenkte – JA, dette står jeg for. Dette er VIKTIG, og dette skal jeg ta med meg videre.

Midt i all fogderistrid og alt politisk spill – dette er noe vi alle må ta med oss videre og ta til oss. Makten må ikke få korrumpere. Verdiene våre må ikke forvitre. Vi må vise en høy etisk standard. Det være seg på Stortinget, i Helse- og Omsorgsdepartementet, i Telenor eller Norsk Hydro. Lederskap i Norge må bygge på tydelige verdier, ærlighet, redelighet, åpenhet, partssamarbeid og bedriftsdemokrati, slik det har gjort siden jernforliket på begynnelsen av 1900-tallet. Den særnorske arbeidslivsmodellen har vist seg solid. Derfor må vi holde den høyt. Tydelige verdier må for all del ikke erstattes av kjappe svinger, vennetjenester, korrupsjon og mer «makta rår». Da forvitrer hele demokratiet vårt.

På den andre siden ser vi nå ledere som forsøker å pulverisere det som faktisk skjedde i går. De nekter stort sett for alt. Noen av dem sier klart at de ikke vil svare. Det som har kommet fram så langt i denne saken blir etter min mening i sum til et skremmende bilde. Dette er det offentlige Norge vi snakker om her. Derfor er hele saken overmoden for gransking. Slik kan vi ikke ha det i dette landet. Dette må få konsekvenser.

Jeg håper at styret i Helse Midt-Norge RHF har fått bedre juridiske råd enn det styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal HF hadde fått i går. Professor Jan Fridthjof Bernt var klinkende klar: «Møtet burde vært stoppet». Styremedlemmene bør også repetere paragraf 16 og 49 i Helseforetaksloven før møtet i dag og vurdere det opp mot hva de faktisk vet om denne prosessen.

Professor Jan Fridthjof Bernt sa også mer direkte på TV i går: «Det virker som om styret og Helsedepartementet ikke kan Helseforetaksloven». I dag får vi se om det neste styret tar dette til seg og trykker på bremsepedalen, eller om skrangletoget fortsetter framover. Da er faren stor for at det kan spore helt av etter foretaksmøtet på fredag.

Jeg har nemlig blitt gjort kjent med at det finnes mye mer skriftlig dokumentasjon tilgjengelig som belyser denne prosessen og som enda ikke har kommet fram. Spørsmålet nå er ikke om noe uheldig har skjedd. Spørsmålet er hvor langt opp i systemet dette faktisk går. Det må Stortingets kontrollkomite svare på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt