Verdidebatt

Sykehusstriden i Møre og Romsdal – et forslag til løsning

I denne betente politiske saken er tiden nå overmoden for at Møre og Romsdal får hjelp utenfra for å finne fram til et godt politisk kompromiss som tjener både Molde og Kristiansund.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går demonstrerte over 10.000 mennesker i Kristiansund mot helseminister Bent Høie sin håndtering i saken.

Personlig mener jeg at saken trenger en utsettelse for å ettergå hva som faktisk har skjedd, gjenskape tillit og se om det er mulig å finne et godt kompromiss som begge byer kan leve med. Det må ikke få hefte ved et nytt felles sykehus i Møre og Romsdal at det kom på plass gjennom skittent politisk spill.

Det neste året skal også svært mye som omhandler norsk spesialisthelsetjeneste opp i Stortinget. Dette gjelder ny sykehus- og helseplan og som en følge av dette hvilken framtid de regionale helseforetakene har. I regjeringserklæringen står det som kjent at RHFene skal bort. Dette er det også flertall for på Stortinget. Det kan være nok en grunn til å heller ta beslutningen om tomtevalg i konseptfasen i stedet for i idefasen, slik det har blitt gjort flere andre steder i landet ved bygging av nye sykehus. Om en gjør det slik, trenger heller ikke det nye sykehuset å bli særlig forsinket.

Jeg ser likevel at sterke krefter nå presser på for å få avgjort saken. Senest i dag har Legeforeningen i Møre og Romsdal bedt om dette i en uttalelse. De har et poeng som er viktig: Hensynet til pasientene.

Om innstillingen på Hjelset som lokalisering for nytt sykehus nå reverseres, vil helt sikkert 10.000 mennesker også demonstrere i Molde neste helg – slik de også gjorde i forrige runde av denne saken i 2010.

I så fall har vi det gående igjen. Og det vil fortsette så lenge en av byene opplever seg selv som taper i saken. Og det vil mest sannsynlig føre til ytterligere forsinkelser i byggingen av sykehuset, noe som til syvende og sist går utover pasientene.

Midt i alt snakket om moral og etikk fra Kristiansund sin side skal vi også huske på at de selv også har drevet mye politisk råttent renkespill i denne saken. AP-ministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen grep også direkte inn i saken etter politisk press på bakrommene fra Kristiansund og ordfører Øyen.

Derfor er tiden også overmoden for at styrer og politikere i fellesskap nå prøver å finne fram til et godt politisk kompromiss som ivaretar begge byer. Både Molde og Kristiansund må gi noe her. Om ikke kan dette ødelegge relasjonene mellom Molde og Kristiansund i mange år framover. Og det går utover pasientene i Møre og Romsdal.

Her er mitt forslag til løsning:

1. Det nye sykehuset legges til Astad i Gjemnes kommune midt mellom byene. Samme løsning som for det nye sykehuset i Østfold. Det vil bety en god del for Kristiansund og resten av Nordmøre, siden sykehuset da vil ligge omtrent på Krifast. Slik kan de ansatte fra begge byer også få akseptabel reisetid på jobb. En kan skape samarbeidssykehuset Astad. Der kan begge fagmiljøer smeltes sammen til et enda sterkere medisinsk fagmiljø enn i dag. En får også en bedre balanse med et tydelig sykehus nord og et sør i fylket. To sykehus må vi ha i Møre og Romsdal også i framtiden med et pasientgrunnlag på +/- 100.000 mennesker både i nord og sør.

2. Regjeringen legger penger på bordet til ny trase med 100-kilometerssone direkte fra Molde over Fursetfjellet til Astad og fullfører slik den nye forbindelsen til Kristiansund som allerede er halveis ferdig med den nye veien som er bygget fra Astad mot Høgset og Kristiansund. Slik kan Moldenserne antakelig få like kort reisetid til Astad som til Hjelset – der de nå har lave fartsgrenser langs stranda helt fra Molde og inn. Det er litt over ti minutter lenger for Molde til Astad enn til Hjelset slik situasjonen er i dag. Dette kan kortes betraktelig ned eller nulles ut med ny vei. Dette vil også være et meget positivt bidrag for næringslivet i Møre og Romsdal som ønsker å bygge sammen fylket bedre kommunikasjonsmessig.

3. Gjemnes kommune får lovnader fra stat/fylke om bedre offentlig kommunikasjon mellom Molde og Kristiansund med busser hver halve time i stedet for hver time som nå. I rush-tiden må det være enda kortere intervaller. Slik kan også klimautslippene som Astad scorer dårligere på bli lavere. Gjemnes får også midler til ny infrastruktur, boligutbygging, næringsutvikling og andre tjenester som trengs for å sikre god rekruttering til det nye sykehuset i framtiden. Slik kan Gjemnes bli en viktig "hub" mellom Molde og Kristiansund i framtiden.

4. Molde, som historisk sett har gått den lengste veien med dette sykehusprosjektet, slik sett har tapt mest og som har det gamleste sykehuset, får et solid plaster på såret gjennom at andre viktige tjenester legges til Molde. Det kan fks. være administrasjon knyttet til den nye, felles Høgskolen i Møre og Romsdal. Molde er allerede langt framme på internett teknologi knyttet til høgskole- og universitetsstudier. Det er framtiden. La det bygges opp et nasjonalt senter rundt dette i Molde med professor Per Kristian Rekdal som pådriver og ildsjel. Slik kan Molde også bli et kunnskapssentrum i Norge for framtiden. Innovasjon Norge og Skatteetaten står også foran omorganiseringer som kan vris mot Molde, som allerede har fylkesadministrasjonen. Dette er det naturlig å bygge videre på. Det kan også være andre muligheter som jeg ikke ser her.

5. Kristiansund får som plaster på såret mer midler til næringsutvikling, teknologiutvikling og innovasjon. Byen trenger en ny giv i en vanskelig tid med press på oljeservice som ikke blir mindre de neste årene. En kan også fks. bygge opp et mer tydelig beredskapssenter for sokkelen i Kristiansund – slik at oljenæringen møtes på sine bekymringer knyttet til sykehus.

 Astad-alternativet har bevisst vært «snakket ned» over tid. En har også argumentert mot dette i Idefaserapporten. Jeg kunne godt plukket fra hverandre disse argumentene med gode antiteser, men det skal jeg ikke bruke tid på her.

Jeg vil bare si det slik: Gi for all del Molde og Kristiansund hjelp til å komme fram til en løsning. Vi er forbi den tiden da de og styrene makter å håndtere dette selv. Det må nøytrale folk inn som kan se på dette på en ny måte, i et større perspektiv der en også tar innover seg den betente politiske situasjonen.

Ta til fornuft og velg sykehuset midt i mellom. Det mener jeg er god politikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt