Ingrid Rostad

1

Ikke bidra til okkupasjon

Også denne jula vil et barn bli født i Betlehem, under israelsk okkupasjon. Ikke ødelegg julestemninga med varer som bidrar til okkupasjon under juletreet.

Publisert: 11. des 2014

Det er desember, både forberedelser og julehandel er i gang og snart er julestemninga her for fult. I ørene klinger julesangene, men når jeg hører «Et barn er født i Betlehem» går tankene til noe ganske annet enn pepperkaker og gløgg. Tankene mine går til en ni meter høy mur og et folk som lever under okkupasjon. For også denne jula vil et barn bli født i Betlehem, men stallen er byttet ut med en kontrollpost med bevæpnede soldater som Josef, Maria og de tre vise menn knapt hadde sluppet gjennom. Og i Øst-Jerusalem er det ikke mange som gleder seg når Israel okkuperer stadig mer palestinsk land.

 

I ly av bomberegnet over Gaza i sommer utvidet Israel sin ulovlige okkupasjon av palestinsk land ytterligere. Der det en gang var palestinske landsbyer, daddeltrær og olivenlunder er det nå israelske bosettinger og høye murer. De israelske bosettingene er boligområder og byer, kun for israelske borgere, på konfiskert palestinsk land. Bosettingene bryter med folkeretten, fragmenterer det som skal være palestinske områder på Vestbredden og er et alvorlig hinder for fred.

 

Brusmaskinprodusenten SodaStream er et av selskapene som produserer varene sine i disse bosettingene. Gjennom å skatte til bosettingskommunen er de med på å gjøre dem levedyktige, å gjøre okkupasjonen levedyktig. Produksjonen av SodaStreams brusmaskiner skjer på stjålet land. SodaStream har sin hovedfabrikk i industrisonen Mishor Adumim i den ulovlige bosettingen Ma’ale Adumim, rett utenfor Jerusalem.

 

Ikke langt fra bosettingen hvor SodaStream har sin fabrikk, ligger den palestinske landsbyen Hizma. Livsgrunnlaget til Hizmas innbyggere er rasert av okkupasjonen. Tidligere hadde landsbyen tette bånd til Jerusalem og livnærte seg i stor grad av jordbruk. Båndene til Jerusalem ble vanskelige å pleie da den israelske okkupasjonen ble sementert med en over ni meter høy mur mellom de to byene. Innbyggerne kunne ikke lenger leve av landbruk da store deler av jorda ble konfiskert til bosettinger. Mange av arbeiderne i SodaStreams fabrikk på okkuperte Vestbredden kommer fra Hizma og andre landsbyer i området. En fabrikkjobb for okkupasjonsmakten er en mager erstatning for en ni meter høy betongmur mellom huset ditt og jorda di.

 

SodaStream har meldt at de skal flytte ut av fabrikken i Mishor Adumim i løpet av 2015. Det er positive signaler, men det er viktig å fortsette kampanjen fram til selskapet faktisk har trukket seg ut av Vestbredden. I mellomtiden bidrar salg av SodaStream fortsatt til bosettingsøkonomien.  

 

SodaStream bidrar aktivt til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon, somkveler den palestinske økonomien. Vis solidaritet med det barnet som blir født i Betlehem denne jula, og alle de andre palestinerne - ikke bidra til den ulovlige okkupasjonen! Boikott SodaStream og andre varer som er produsert i de ulovlige israelske bosettingene.Verken julekakene eller juleribba smaker særlig godt når du skyller den ned med den bitre smaken av okkupasjon fra SodaStreams brusmaskiner. 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Daniel Hisdal

60 innlegg  2194 kommentarer

Skriver man

Publisert rundt 6 år siden
Ingrid Rostad. Gå til den siterte teksten.
Ikke ødelegg julestemninga med varer som bidrar til okkupasjon under juletreet.

med bakgrunn i feil premisser, må det gå gale!

Kommentar #2

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert rundt 6 år siden

Det blir ingen SodaStream under de juletrær som jeg øver innflytelse på denne jula.

 

Takk til Rostad for godt innlegg.

 

Kommentar #3

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Ikke bidra til konfrontasjon

Publisert rundt 6 år siden

I og med at steinkasting ikke ennå er rangert som sportegren, så sliter barn, unge og en og annen voksen med å unngå å kaste stein på forbipasserende biler.  Det er ennå ikke etablert treningshaller - det er ennå ikke delt inn i ulike klasser - med slynge - pukk - brostein - eller rett og slett ... stein.

Det skulle være på tidene at herrene fra Nord og andre aktivister fant annet å skrive om enn reklame for SodaStream - at tiden er inne - nå dagen etter barnas fredspris - å bistå til å få aktivismen over i alderklasser som kan stå inne for sine handlinger - og ta konsekvensene - å lære opp og kreve av  de som kunne ha blitt ledere i et område for statsdannelse til å respektere nedfelte mennskerettigheter - også de som gjelder for barn - for selv når de øver seg i steinkasting kan de møte motstand .... som her

https://www.youtube.com/watch?v=KD9qAw0UGFk

Kommentar #4

Kåre Kvangarsnes

23 innlegg  932 kommentarer

Julekomplikasjoner for Rogstad

Publisert rundt 6 år siden

Julekomplikasjoner fra Rogstad

I innlegget sitt om Israel som driver kontinuerlig okkupasjon av det hun kaller palestinsk land , har hun noen store og fromme bekymringer nå når det nærmer seg jul. Hvordan skal hun og vi andre komme i julestemning og virkelig nyte juleribben med alt deilig tilbehør når disse slemme jødene ikke snart kan ta til fornuften. Ikke nok med at hun kanskje vil få juleribben i halsen, men drikker hun brus i tillegg, så vil hun antagelig sette den også i halsen. For da vil hun tenke på Soda Stream- et brusmerke hun som god Norsk Folkehjelp-aktivist er opplært til å hate.

Så til slutt, men ikke minst, har hun en overstrømmende bekymring for det stakkars Jesusbarnet – og Josef og Maria. ( Jeg tror de var vaskekte jøder) Hva ville de si til sine stygge jødiske medokkupanter?

Godt at vi da har Norsk Folkehjelp som vet å drive upolitisk humanitær innsats i Midtøsten.

God jul til Rogstad ,med eller uten Soda-stream i glasset.

Kommentar #5

Leif Erik Askeland

0 innlegg  2 kommentarer

Clas Ohlsons SodaStream

Publisert rundt 6 år siden

Jeg har mottatt denne meldingen fra Clas Ohlson ang. deres SodaStream.
" Clas Ohlson selger ingen produkter fra israelske bosetninger på vestbredden. De produktene vi kjøper fra Sodastream produseres i Kina og i Alon Tavor, en fabrikk nord i Israel. Smakstilbehør og patroner produseres nord i Israel og i Tyrkia. Vi har uavhengige revisjonsrapporter fra fabrikkene som viser at de lever opp til Clas Ohlsons code of conduct. Disse er signert av Sodastream. Sodastream har videre gitt oss forsikringer om at den aktuelle fabrikken på vestbredden skal legges ned og flyttes i løpet av 2015."
Boikotten har båret frukter.


 

Kommentar #6

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Og

Publisert rundt 6 år siden
Ingrid Rostad. Gå til den siterte teksten.
.Verken julekakene eller juleribba smaker særlig godt når du skyller den ned med den bitre smaken av okkupasjon fra SodaStreams brusmaskiner.

Da regner jeg med at Rostad også får vondt i øret hver gang hun snakker i mobilen sin....som i stor grad er laget av Israelske oppfinnere.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere