Marte Bauge

6

Hvit jul

Det er aldri feil å la være å være påvirket av alkohol - spesielt ikke i julen.

Publisert: 28. nov 2014

Det er snart desember og vi går inn i julestria. Julen er fylt med tradisjoner, pepperkaker, julestrømper og handling av julegaver. Vi går på julebord, vi ser julefilmer og pynter juletrær. Vi ser de samme julefilmene frivillig, år etter år. De fleste barn som feirer jul, er glade når høytiden kommer. De fleste barn forbinder høytiden med noe positivt.

Mange barn gruer seg til jul

Selv om de fleste barn ser frem til jul vet vi at det er mange barn som også gruer seg, og som har dårlige minner fra julefeiringene på grunn av far eller mors alkoholvaner. Mange barn og voksne har uttalt at de sitter igjen med mareritt fra julefeiringen på grunn av foreldres alkoholbruk. Det er ikke en fredelig juleferiring som står fremst i minnet, men juletrær som ble rasert i fylla, juledager som ble ødelagt av foreldrenes drikking, krangling og vold grunnet foreldrenes fyll. De ser en far som endrer oppførsel og som ikke klarer å stå på bena fordi han er for full. En forelder som skifter personlighet så snart flaskene tas frem. Historiene er mange, og de er grove. Å se en forelder som blir mer og mer beruset på julaften, som er ufin ved julebordet, er ikke en hyggelig opplevelse for et barn. For disse barna består julefeiringen av usikkerhet, uvitenhet og frustrasjon. Og ikke minst skam. Barna gleder seg til skolen begynner igjen så de kan gå tilbake til vante, trygge og faste rutiner. Barna forteller sjeldent hvordan julen egentlig har utartet seg. -Fin svarer de på spørsmål om hvordan den har vært. Man vil jo være som alle andre, og man skammer seg over det man har opplevd. 

Myndighetene har tatt ansvar

At folk drikker mye i julen og at folk har alkoholproblemer er ikke noe nytt. Vi har hørt dette før gang på gang, år etter år. Dårlige alkoholvaner er likefullt et stort problem i mange familier i Norge, og i julen drikkes det spesielt mye. Uansett om man drikker lite eller mye til vanlig merker barna det når mamma eller pappa endrer oppførsel. Berusede mennesker kan ha uforståelig og endret adferd noe som kan være skummelt for et barn å oppleve og forholde seg til. Barn trenger voksne som er til stede.

Myndighetene har bestemt at vinmonopolet skal holde stengt på julaften. Dette er bra og kan føre til mindre drikking i julen. Alle som har vokst opp med en alkoholiker i familien vet at alkoholikere ikke er flinke til å spare på drikkevarene. De drikker til det er tomt. Nettopp derfor er begrenset tilgang på alkohol på julaften en etterlengtet regel. Jeg er glad for at myndighetene ved helseminister Bent Høie i spissen har skjønt dette. Myndighetene har bidratt til å redusere drikking i julen ved å holde polet stengt julaften og nyttårsaften. Dette er bra.

Kollektivt ansvar

Vi har imidlertid også et kolletivt ansvar her som voksne for å redusere vår drikking. At det drikkes i lag med barn, spesielt på julaften er ikke bra. I 2014 har det vært mye fokus i media på at vi må se de barna som har det vanskelig hjemme. I flere debatter er det blitt tatt opp at vi må vise at vi bryr oss om de barna vi vet ikke har det godt hjemme. Blå Kors sitt "Jeg ser" prosjekt har vært et viktig bidrag. 

De siste årene har en rekke avholdsorganisasjoner arrangert en kampanje som de kaller Hvit jul. Kampanjen går ut på at man skriver under på en moralsk kontrakt om at man ikke skal drikke alkohol sammen med barn i julen. Jeg har hørt folk fnyse og latterliggjøre dette tiltaket. Ingenting provoserer meg mer. Kampanjen er meget god for å forebygge og forhindre skadelig alkoholbruk i hjemmet. Overdreven alkoholbruk sammen med barn er ingenting å spøke med. Gjennom kampanjen har man mulighet til å vise at en bryr seg om de barna som har dårlige minner fra julefeiringen, og som gruer seg til jul hvert år. Ved å støtte Hvit jul tiltaket viser man at man tar standpunkt.

La oss sikre at barna slipper å grue seg til årets feiring på grunn av voksnes alkoholbruk. Det er den alkoholfrie gleden som varer, som gir barna trygghet, skaper de gode relasjonene og minnene, med mindre vold, helsegevinst, pengegevinst og familiegevinst. Det er ikke mye å ofre å la være å drikke i julen. På den måten går vi også foran som et godt eksempel i juleselskapene. Gi barna en alkoholfri jul. Det er aldri feil å ikke være påvirket av alkohol.

Kommentar #1

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Jeg oppfordrer edrueligheten til å ta julen tilbake

Publisert over 6 år siden

Hvis mor eller far ruser seg i julen ville jeg ringe nødhjelpsapparatet og få dem "tvangs"innlagt. Barn har rett til en hyggelig jul.

Drikkefeldige mennesker har ofte sammensatte, psykiske problemer som de forsøker å skjule ved hjelp av alkohol eller andre rusmidler. Det er ikke slik at edru mennesker er feige, festbremser eller tapere i selskapslivet. Alkohol er lov, men det er ikke drikke til maten, slik mange liker og tro.

Før eller senere får disse personene, som ruser seg, et følelsesmessig sammenbrudd. Det går på helsen løs for alle, når gjenstander og folk kastes rundt i omkretsen.

Ustabile boforhold skaper angst, fortvilelse og ensomhet.

Ring en helseperson og alliere deg gjerne med en besteforelder hvis du trenger hjelp med mor eller far.

Helsevesenet har plikt til å hjelpe deg. Det er lov å være forebyggende.

Julen er barnas høytid og skoleferie. De skal bruke den på å komme seg, ha det godt, spise god mat og oppleve trygghet og kjærlighet.

Barn er ikke normalt opptatt av limosiner, dyre klær, stash eller røde negler. De ser det i omgangskretsen, og tar det fra liksom "voksne" rundt dem.

Bedre med en grusom dag enn at hele ferien går tapt, først som sist.

Med ønske om en fredelig jul.

Mvh Tove Magnussen

Kommentar #2

Lars Randby

159 innlegg  5721 kommentarer

Sett bort barna i julen

Publisert over 6 år siden

De bør få en skikkelig barnejul helt uten at voksne blander seg inn i den. En jul hvor de kan være barn uten at forbrukersamfunnet forderver dem med pakker, matfråtsing og evindelig kos med lys og pynt og underlige dufter i heimen.

Jeg har vel et av barna mine hjemme på julaften, det andre mener at vi ikke har god nok jul så hun stikker til kjæresten som har stor familie :-) Så jeg får vel la min sønn stå for drikkingen eventuelt at min samboer og eks-svigermor tar seg noen glass også, så får jeg kjøre eks-svigermor hjem når maten er spist og julen heldigvis viser sin avgang.

Neste jul skal jeg ha en hvit jul, det vil si en jul uten jul. Jeg skal hoppe galtt over den. 

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere