Erling Grape

57

Fascisme i Ukraina?

Dette spørsmålet ble stilt i en kommentar til Jan Hårstads innlegg Kjemperart land. Skyldes spørsmålet bare uvitenhet?

Publisert: 28. nov 2014

I forbindelse med det nylig avholdte parlamentsvalget i Ukraina, er kommentarene i media at dette valget var en "seier for de demokratiske, pro-vestlige kreftene". Slik sett passer denne kommentaren inn i dette bildet hvor fascismen nedtones kraftig.

I valget fikk fascistene i Svoboda kun 4,71 % og det mer ekstreme ny-nazistiske Høyre Sektor fikk 1,81 %. Ingen av disse kom dermed over sperregrensen på 5 %. Likevel fikk Svoboda 6 representanter valgt fra enkeltkretser og Høyre Sektor fikk valgt inn sin leder, Dmitro Jarosj. Dimitro Jarosj er nestleder i Det nasjonale sikkerhetsrådet i Ukraina og fikk oppgaven med å bygge opp Nasjonalgarden. Så helt uten innflytelse er han altså ikke. Hans-Wilhelm Steinfeldt klarte tidligere i år å lage et koseintervju uten å stille et eneste kritisk spørsmål. Intervjuet kan sees hos NRK (innslag 14).

I tråd med undervurderingen av fascismens innflytelse i Ukraina, oversees blant annet det faktum at i tillegg til disse 7 representantene fra Svoboda og Høyre Sektor, fikk Det radikale partietmed Oleh Lyashko som sjef, fikk 7,45% av stemmene og det gir 22 plasser i nasjonalforsamlingen. Den åpne fascistiske falangen har altså 29 plasser i nasjonalforsamlingen.

Amnesty International beskriver Oleh Lyashko slik: Lyashko skal angivelig være lovgiver, men han har tatt loven i sine egne hender. … Sjøl om han ikke har rett til å arrestere folk, bortfører han dem og begår overgrep mot dem både verbalt og fysisk mens kameraet går. Hans nettside viser videoer som later til å vise ulovlige arrestasjoner, frihetsberøvelse og krenkelser, tortur og mishandling. … Amnesty International anser handlingene til Oleh Lyashko og hans bevæpnede følgesvenner som grove brudd på internasjonal lov.

Lyashako skryter også av at han har drept noen av sine motstandere.

Som om ikke dette skulle være nok, mange av de åpne nazistene og fascistene stilte opp og ble innvalgt som kandidater for andre parti, blant annet valgets vinner, statsminister Arsenij Jatsenjuks parti, Folkefronten. Folkefronten har sitt eget militærråd. I dette rådet sitter Andreij Parubij, leder av Det nasjonale sikkerhetsrådet og erklært tilhenger av Göbbels-beundreren Stepan Bandera, Andrij Biletskij, kommandant for Azov-regimentet, Yuriy Bereza, kommandant for Dnipro-1 bataljonen, Ihor Lapin, kommandant for Aidar-bataljonen. Innenriksminister Arsen Avako, stod i 2012 på Interpols liste over etterlyste kriminelle. Statsminister Jatsenjuk er heller ingen liberaler og kaller gjerne befolkningen i Øst-Ukraina for undermennesker, senere rettet til ikke-mennesker og at "ondskap skal renskes ut av landet".

Det er ikke bare Jatsenjuks parti, Folkefronten, som er fylt opp med høyreekstreme. Disse finnes også i flere av de andre partiene. Selvhjelpspartiet til Andriy Sadovyi, fikk 33 mandater. Sadovyi er borgermester i Lviv og styrer med hjelp av støtte fra Svoboda og er en nær alliert med Semen Sementsjenko, leder av fascistiske Donbas-bataljonen.

Arbeidet til Andreij Parubij og Dimitro Jarosj, leder og nestleder i Det nasjonale sikkerhetsrådet, har medført at de fascistiske og nynazistiske bataljonene og brigadene, som har slåss i Øst-Ukraina, nå har blitt innlemmet i den nye Nasjonalgarden.

De som fortsatt benekter den nazistiske koblingen til Azov-brigaden, kan jo bare studere dette bildet: Nå er det ikke bare enkelte kommentarer her på Verdidebatt som gjerne ønsker å nedtone den fascistiske innflytelsen i Ukraina. Både vår egen regjering med statsminister Erna Solberg og utenriksminister ser ingen problemer med å samarbeide med disse. Nylig stemte også Norge avholdende til en FN-resolusjon som fordømmer nazisme, nynazisme og fremmedhat, Elimination of racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance

Børge Brende har tidligere kalt den ukrainske regjeringa for god og representativ og Erna Solberg pøser på med 300 norske oljemillioner til bankerotte Ukraina.

Kommentar #1

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Strålende

Publisert rundt 7 år siden

Fabelaktig grundig arbeid,Grape. Alle oppegående på verdidebatt må studere dette. I det offisielle Norge har man ennå ikke forstått at USA/NATO forbereder storkrig mot Krim og ØstUkraina i allianse med disse høyreekstreme. Nato holder seg nå med to typer leiesoldater: Jihadister som du finner i Free Syrian Army i Syria og nazister som du finner i AzovBrigadene og annet i Ukraina.

  Det burde vært brent varder på de norske fjelltoppene for dette er fare for Norges folk.

Vår ledelse,Solberg,Søreide,Brende,syns åpenbart at det er fint at Telemarksbataljonen og Norge blir dratt inn i en storkrig mot Russland. 150 tanks fra USA oppmarsjert nylig mot den russiske grensa.

Kommentar #2

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Fascisme i "Novorossija"

Publisert rundt 7 år siden

Og hvordan står det til med de såkalte "separatistene" (les: russiske imperialister/irredentister) i Øst-Ukraina? Har de "rene hender"?

I tillegg til russiske føderale sikkerhetsstryker og serbiske Tsjetniker kjemper flere fascistiske/ekstremnasjonalistiske russiske grupper på "separatistenes" side, blant annet Aleksandr Barkashovs Russisk Nasjonal Enhet. Et medlem av denne gruppen, Pavel Gubarev, var "Folkeguvernør" i "Folkerepublikken Donetsk" og leder for "Donbass' Folkemilits". Andre grupper som kjemper med "separatistene" er Aleksandr Dugins Eurasiatiske Ungdomsunion, Eduard Limonovs Nasjonalbolsjevikiske parti og dets avlegger Det andre Russland og Anton Raevskiis De svarte hundrede som har tatt navn etter den sterkt antisemittiske og reaksjonære gruppen med samme navn på begynnelsen av 1900-tallet.

Vi kan jo også se på hvilke europeiske partier som sendte observatører til folkeavstemmingene og valgene på Krim og i "Novorossija": østerriske FPÖ, franske Front National, belgiske Vlaams Belang og Parti Communautaire National-Européen, ungarske Jobbik, bulgarske Ataka, italienske Fiamma Tricolore og den serbiske Dveribevegelsen.

Kilder:

East Ukraine Crisis and the 'facist' matrix

Ukraine Crisis: Who are the Russian Neo-Nazi groups fighting with Separatists?

Facism comes to Ukraine - From Russia

The Russian Far Right

Kommentar #3

Erling Grape

57 innlegg  1046 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Og hvordan står det til med de såkalte "separatistene" (les: russiske imperialister/irredentister) i Øst-Ukraina? Har de "rene hender"?

I tillegg til russiske føderale sikkerhetsstryker og serbiske Tsjetniker kjemper flere fascistiske/ekstremnasjonalistiske russiske grupper på "separatistenes" side

Javel, jeg er ikke ukjent med dette.

Men hva har dette med mitt innlegg å gjøre?

Du benektet/tildekket den fascistiske innflytelsen i Ukraina. Når så dette blir påvist, så kommer du trekkende med fascister/ekstreme nasjonalister i Øst-Ukraina. Men hva har dette med mitt innlegg å gjøre? Blir fascistene i Ukraina mer spiselige dersom slike også finnes blant separatistene?

En merkelig form for argumentasjon!

Kommentar #4

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
Du benektet/tildekket den fascistiske innflytelsen i Ukraina. Når så dette blir påvist, så kommer du trekkende med fascister/ekstreme nasjonalister i Øst-Ukraina. Men hva har dette med mitt innlegg å gjøre? Blir fascistene i Ukraina mer spiselige dersom slike også finnes blant separatistene?

Nei, jeg ikke benektet at det finnes fascister i Ukraina. Det eneste jeg gjorde var å legge fram fakta som viser at fascistene har svært liten innflytelse i ukrainsk politikk.

Og fascister på russisk side gjør ikke fascister på ukrainsk side mer spiselige, nei. Men fascistene på russisk side viser at den russiske imperialismen i Øst-Ukraina og på Krim ikke handler om noen "kamp mot fascisme" slik Kreml og dets papegøyer her på Verdidebatt har påstått.

Kommentar #5

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
En merkelig form for argumentasjon!

Stråmannargumentasjon fra din side.

Kommentar #6

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Nei, jeg ikke benektet at det finnes fascister i Ukraina.

Nei, jeg har ikke benektet, skal det selvfølgelig være.

Kommentar #7

Dag-Ivar Rognerød

1 innlegg  188 kommentarer

Ansvaret for at ekstremene tiltrekkes av det økende konfliktnivået i Europas midte

Publisert rundt 7 år siden

Takk for et fint innlegg, Grape, som inneholder materiale som underslås i vestlige media, som har så innerlig lett for å følge hovedstrømmen for vestlig selvrettferdighet.

Dette for ikke minst å minne Aasvestad om at en rekke EU-politikere med Carl Bildt i spissen gikk i skyttelfart til Kiev i våres for å underbygge dagens utvikling, med sterk betoning av EU som mulighet, som altså munnet ut i krig i siste instans. Her må mye av ansvaret for dagens utvikling legges, fordi det var en aktivisme for vestvendt allianse, ladet med en overopitimisme som ikke har motsvarighet i dagens situasjon i EU-land, og slett ikke garanterte noen solidarisk hjelp til Ukraina som monner. Høyreradikale krefter følte seg tilsvarende tiltrukket av konflikten i Europas midte, og vi fikk snart en innledende massakre, en massakre i fagforeningshuset i Odessa, nesten like ille som Utøya 22.juli, før russernes overtakelse av Krim, og lenger fram krig i østlige provinser, osv.

 Her er det flere parter som har blod på hendene. Nylig ble Gorbatsjov forespurt i internasjonale medier hva han mente om ansvaret for dagens utvikling i Ukraina, og han la ansvaret på USA. Stat etter stat i øst-Europa har latt seg trekke inn et NATO, som siden den kalde krigens slutt gikk inn på et angrepskonsept, som vi har sett i Midt-Østen, og der rakettbatterier ble utplassert og rettet inn mot øst i Europa. Er det så merkelig at Russland som gammel stormakt opplever seg innringet? Hvem skal ta ansvaret for at forholdene i øst ikke ble underlagt en økonomisk oppstigning ved samarbeidstiltak fra vestlige side, a la Marshallplanen i sin tid? I stedet har man latt det hele utvikle seg så langt i økonomisk utforbakke, at man også for leveforholdenes del måtte føle seg satt tilbake etter Sovjets dager. Har dette vært en utvikling vesten har noen grunn til å si seg fornøyd med?

Russisk separatisme er ikke håret bedre enn den ukrainske høyrefascismen, og riktig farlig kan det bli om Ukraina forbinder seg som krigsområde med hva som i dag skjer i Midt-Østen. Overhodet alle tiders verste krig var den som foregikk i Ukraina med nazistenes - også de ukrainske - under Den andre verdenskrig. Det vi bør seg se mest nøye på for vår del, er hvordan politiske krefter i vår egen midte, som i Norden og EU, det oppskrytte fredsprosjektet, har forholdt seg til Ukraina i Europas midte, og hvordan disse visstnok fredsmotiverende aktivister forholdt seg, da det skulle handle om framtida for Europa. Å tre et konsept for vestvendt alliansebygging og frihandel ned over hodet på et så sterkt oppdelt folk, som det ukrainske, der store strata taler russisk, kan i alle fall ikke kalles fredsskapende, om det ikke heller lokker på det motsatte. Hvor var forresten Europarådet med sine fredsappeler oppi alt dette?

 Utviklingen tiltrekker seg ekstremister fra begge kanter, om ikke fra tre kanter; også fra den rødglødende 30-årskrig i den arabiske ørkenen. Endel av bakkreftene er også her de samme. I 1854 var det Krimkrig mellom russerne og vestmakter. Er det virkelig så veldig om å gjøre å få i gang en ny Krimkrig, så stol på at russerne heller ikke denne gang nøler med å forsvare sine skanser, som de oppfatter som sine siste kritiske skanser, hva de faktisk har noe rett i. Hva om EUropas politikere hadde holdt seg mer til Finnlands tornefulle erfaringer som frontstat, i stedet for å agere dirigenter i et orkester som måtte tiltrekke seg  tvilsomme strykere og blåser.

Grape og Aasvestad har forklart hvem det er fra hver deres kant. Verre er det ikke, men det er sannelig ille nok, og særlig når det utspiller seg så farlig nær vår egen perifere region.           

Kommentar #8

Tom Eivind Koveland

5 innlegg  314 kommentarer

Norges stemmegivning i FN.

Publisert rundt 7 år siden
Når man leser hva som virkelig står i teksten som bla inkluderer islamofobi og beslektet intoleranse, er det absolutt fullt ut forsvarlig å stemme som Norge og vesten gjorde. Man skulle ikke bare fordømme nazisme, men også islamofobi og beslektet intoleranse, altså religionskritikk. Beklager Hårstad, her har du ikke skrevet om alle fakta. Det skulle du gjort. Ellers synes jeg du skriver veldig mye interessant.
Kommentar #9

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Forslag

Publisert rundt 7 år siden

Jeg beklager,Koveland,det var ikke tilsiktet å unndra noe element. Jeg bygget på overskrifter i telegrambyråer og aviser.

Hvis du har tid,kunne du kanskje lage et innlegg hvor du redegjør for hele saken i FN?

Det har vi godt av å lese.

 Nå var det viktig møte i det Ukrainske parlamentet torsdag og det som var viktig der,var snakket om å få Ukraina inn i Nato så fort som mulig. Altså det som er ikke godtagbart for Russland.

 Og imens fortsetter drepingen uforminsket i Donetsk.

 

Kommentar #10

Dag-Ivar Rognerød

1 innlegg  188 kommentarer

Tilleggsforslag til Koveland

Publisert rundt 7 år siden

Fint Koveland, men kan du ikke også ta med andre nødvendige begreper i innlegget. Da tenker jeg særlig på nazifobi, som særlig jødene har reindyrket så iherdig etter den andre verdenskrigen. Det må være en helt uhørt fobi. Eller har jeg misforstått noe?

Det kunne ellers være greit om du tok med en betraktning om hvordan man unngår at fobi faktisk er reell, slik at det kan utelukkes hvordan den frykt som beskrives av fobikere, kunne ha noe for seg når det kommer til sosial utøvelse i framtida, om ikke alt i dag.

Siden både sunni- og sjiaislamisme springer ut av blodige kupp om ikke direkte revolusjoner, med store tap av menneskeliv akkurat det samme år, i hhv Mekka og Thereran respektive, i 1979, iverksatt av kuppmakere, som ville sikre den rette ideologiske grunnvoll for tolking av Koranen og hadditene på hver side av den islamske konflikt; hvordan vil du da begrunne at det skal være en luftig illusjon å mene at noen av disse enorme verdensbevegelser i milliardtall mener alvor med det de satte i gang på trossiden, og har gitt astronomiske midler i pengestøtte til?

   Som ikke bare til en mengde nye moskeer rundt i vestlige land, men også til store mengder våpen til ISIL oa som følger trofast opp det trosgrunnlag som således ble fastlagt i Mekka i 1979, som også er kalt wahabismen, ikke sant? Du kjenner til alt dette, og føler deg så på den sikre siden, da kanskje?

     Vi har altså nå beveget oss fra de ukrainske kornåkre til de syriske ørkenvidder, og det er kanskje logisk selv om det redaksjonelt kanskje er angripelig, siden det handler om ytterst fobiske områder.

Krig, det er i alle fall min verste fobi, og dernest ideologier som underbygger og motiverer til det. Jeg er derfor kanskje tilbøyelig til å trekke tilbake tilbake det jeg først skrev om nazifobi, som jeg får av å følge konflikten i Ukraina.  

  

 

Kommentar #11

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

Syria- Ukraina

Publisert rundt 7 år siden

 Rognerød antyder i kommentar 10 at det er litt avstand mellom Ukraina og Syria, men jeg tror en god analyse av dagens situasjon må operere med den teorien at dette kan være en og samme krig.Jeg har iallfall skrevet tidligere er det er det.

 Jeg tror det var Victoria Nuland som bemerket følgende i en amerikansk debatt om å angripe Russland: "Da må vi gjøre det i Syria, for det er der Russland er svakest."

  Fremdeles er det slik at USA har som hovedprosjekt å fjerne Bashar al-Assad. Såfremt de lykkes med dette,mener de at det nye pro-USA regimet i Damaskus vil si opp leieavtalen Russlands marine har med  havnebyen Tartus.

  Skulle så skje,er ikke Russland lenger noen sjømilitær faktor i Middelhavet. Russiske muskler hviler på at den strategiske linja KRIM- TARTUS opprettholdes. Noe annet ville være en katastrofe for Russland som da lett kan sperres inne i Svartehavet.

  Det siste som har skjedd er at Damaskus bombet det syriske hovedkvarteret til Islamsk Stat,Raqqa. Det var ikke US særlig begeistret for da de mener DE skal styre krigføringen mot Islamsk Stat. Og når det er mange fagmilitære som ikke er imponert over denne,skyldes det høyst sannsynlig at USA gjerne lever med et svekket Islamsk Stat. Ikke knust. Denne kan da eventuelt settes inn mot fiender som Syrian Arab Army,Hizballah og Iran - om situasjonen tilsier det. Og på lengre sikt: mot Russland i Kaukasus/Svartehavet.

 Det andre oppsiktvekkende er at USA nå driver og trener Jihadister for Syriakrigen i samarbeid med Qatar på en base i ørkenen der. I og med at Qatar kanskje i øyeblikket er den mest militante arabiske stat FOR jihad av alle stater, og service-stasjon for Hamas og Islamsk Stat,er dette mer enn merkelig. Det forteller i det minste hvor mye dobbeltspill og doubletalk det hersker nå. Alle aktører forsøker å utsmarte hverandre.

 Jeg har hatt hue mye i Midtøsten, men begynner å hente meg inn på Ukraina. Jeg leser da to artikler ikveld av den berømte Foxman på Anti-Defamation League,ADL. Her skriver han 28 februar 2014 at den israelske ambassadøren i Kiev,Reuven Din El, har hatt samtaler med nazilederne. Hva de kom fram til vet vi ikke.Men en høyreekstrem sier det slik:

  "På Maidanplassen var det jøder sammen med oss som tjente (served) i de israelske Defence Forces. Vi kom godt overens med hverandre og kjempet skulder til skulder."

   Dette er et taktisk grep som nærmest er en blåkopi av Israels politikk i Syria hvor de understøtter det globale Jihads krig mot Syrian Arab Army på Golanhøydene, også med helsetjenester - og med tre eller fire store angrep inni Syria i de siste årene.

   Det kan altså se ut for meg som om USA og Israel er godt synkroniserte når det gjelder å få istand et regimeskifte også i Russland. Den føres både i Ukraina og Syria. Og den føres med oljevåpen,økonomisk og ideologisk krigføring. Goes global,som det heter på nytt norsk.

 

Kommentar #12

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Jan Hårstad. Gå til den siterte teksten.
Israels politikk i Syria hvor de understøtter det globale Jihads krig mot Syrian Arab Army

Nonsense.

Kommentar #13

Jan Hårstad

1125 innlegg  2300 kommentarer

AMAN i Syria.

Publisert rundt 7 år siden

 

Allerede i 2007 skrev Seymour Hersh gode artikler om hvordan USA og allierte som  Israel skulle omdanne Midtøsten med fokus på Iran og Syria.

Da den franske utenriksminister Roland Dumas besøkte London i 2009,fikk han grundig redegjørelse for hvor langt man hadde kommet i planlegging av Syriakrigen. Videointervju med Dumas om dette foreligger.

 På dette tidspunkt hadde Israel erklært aksen Iran-Syria-Hizballah som sin hovedfiende. I løpet av Syriakrigen har Israel tre ganger bombet militære fasiliteter som tilhørte Syrian Arab Army.Hver gang omtalt av undertegnede her på verdidebatt.

 Hvis man googler på følgende formulering: "netanyahu visits syrian rebels," foreligger det videoer og taler fra Netanyahus besøk hos sårete Qaida-Jihadister nær Golan og tirader mot Iran.

 Det er bare fullstendig virkelighetsfjerne personer som ikke vil forstå at den militære israelske etterretningstjenesten AMAN har spilt en viktig rolle i planlegging og medvirkning i Syriakrigen.

  Om noen kunne legge fram en fersk videosnutt fra tyske Deutsche Welle som viser vilke enorme kolonner av logistikk som NATO-Tyrkia sender til Islamsk Stat, burde dette medvirke til å demaskere denne krigens offisielle retorikk. 

 Da den kommer til å vare i mange år ennå,gjør man klokt i å holde seg oppdatert om utviklingen. Det kan man ikke ha overdrevne forventninger om fra offisielle media. 

 

Kommentar #14

Eivind Meland

7 innlegg  4 kommentarer

Fascisme eller dialog

Publisert rundt 7 år siden

Takk for opplysende innlegg. Jeg ønsker å ta avstand fra uttrykk som "separatister og deres papegøyer på Verdidebatt". Det vitner om forakt for dem en er uenig med. Det blander sammen sak og person og fremmer nettopp fascistiske tilbøyeligheter, som ingen av oss er vaksinert mot. I sommer og høst har vi vært vitne til hvordan vestlig presse og vestlige politikere har sviktet sine dialogiske forpliktelser, og nesten uten unntak demonisert og marginalisert russisk minoritet i Øst-Ukraina, deres politiske ledere og deres støttespillere i Russland med Vladimir Putin i spissen. Denne politikken synes ikke å tjene andre formål enn selvforherligelse og å legge røde løpere ut for ytterliggående krefter på begge sider av konflikten. Det er en fullstendig parallell til krisen på Balkan for 20 år siden.

Hvis vi ønsker et alternativ, må vi kunne lære av paven som nylig innledet dialog med Erdogan i Tyrkia, og uttalte at veien til fredelig sameksistens går gjennom dialog. Dialogens grunnforutsetning er at man respekterer medmennesker som meningsberettigede og i stand til refleksjon. De må anses som noe annet enn papegøyer.

Kommentar #15

Leif Halvard Silli

69 innlegg  589 kommentarer

Vidar Heljesen sender Ungarn-pengane sine til Ukraina

Publisert rundt 7 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
Børge Brende har tidligere kalt den ukrainske regjeringa for god og representativ og Erna Solberg pøser på med 300 norske oljemillioner til bankerotte Ukraina.

Ikkje nok med det: Europaminister Vidar Heljesen har engasjert seg i utviklinga i Ungarn og har stogga utbetaling av norske EU-pengar til landet av di ein ikkje er nøgde med den høgrevridne utviklinga i landet (og heller ikkje nøgde med at pengane ikkje går til slikt Noreg vil at dei skal gå til).

Då er det mildt sagt ironisk – og utan indre samanheng – at Heljesen si regjering i staden deler ut pengar til Ukraina.

Det er freistande å poengtera at den nye regjeringa til statsministeren (som altså omtalar visse folk som undermenneske) inneheld tri utlendingar – ein litauisk statsborgar som økonomiminister, ein georgisk statsborgar som helseminister og ein amerikansk statsborgar som finansminister. Alle tri har fått ekspressgodkjenning som ukrainske statsborgarar.

Skal me le eller gråta av alt dette? For min eigen del gjer eg begge deler.

Kommentar #16

Isak BK Aasvestad

20 innlegg  2107 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

I Ukraina, der "det koker av nazisme", er en jøde, Volodymyr Groysman, valgt til parlamentspresident.

http://itar-tass.com/en/world/763987

Kommentar #17

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Antisemittismen i Ukraina

Publisert rundt 7 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
I Ukraina, der "det koker av nazisme", er en jøde, Volodymyr Groysman, valgt til parlamentspresident.

Kanskje dette valget gir en aldri så liten tenkepause til de som snakker om all antisemittismen i Ukraina. Man må kunne forvente at de folkevalgte i parlamentet utgjør et slags gjennomsnitt av befolkningen og deres holdninger.

Kommentar #18

Erling Grape

57 innlegg  1046 kommentarer

Jødehatet stikker dypt

Publisert rundt 7 år siden
Isak BK Aasvestad. Gå til den siterte teksten.
Nei, jeg ikke benektet at det finnes fascister i Ukraina. Det eneste jeg gjorde var å legge fram fakta som viser at fascistene har svært liten innflytelse i ukrainsk politikk.

Det er unødvendig å gjøre seg dummere enn det enn er.
Årsaken til at fascistene og de høyreekstreme vinner maktposisjoner i Ukraina er neppe at antisemittismen er en viktig del av deres politiske grunnlag. Årsaken er at disse gruppene gjør drittjobbene for makteliten i det nye Ukraina. Deres bataljoner utgjør kanskje den viktigste militære styrken i kampen mot separatistene i Øst-Ukraina og deres gategjenger utstyrt både med slag- og skytevåpen, kontrollerer gatene og knuser enhver opposisjon som tør å stikke hodet fram i Ukraina. Dette er den fremste årsaken til at disse gruppene vinner maktposisjoner.

Selvsagt vet Aasvestad at antisemittismen og jødehatet stikker dypt i Ukraina. Det er tåpelig å benekte dette. I dag prioriterer disse gruppene kampen mot separatistene og politisk opposisjon. Hva de gjør i morgen, kan vi bare frykte. Men det å benekte den faren det utgjør at erklærte antisemittister er kommet til makt og verdighet i Ukraina, er både dumt og farlig.

Kommentar #19

Leif Halvard Silli

69 innlegg  589 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Jamen då, gode Aasvestad, er alt naturlegvis i sin beste orden.

Men det er iallfall oppmuntrande at Aasvestad synest dokumentasjonen til Grape er so alvorleg at han febrilsk triv til halmstrå!

Kommentar #20

Erling Grape

57 innlegg  1046 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Som Leif Halvard Silli skriver i kommentar #15 så er det tre utlendinger som har fått plass i den nye regjeringen. Til tross for at antisemittismen stikker dypt i Ukraina, så er det heller ikke vanskelig å forstå hvorfor også personer av jødisk herkomst, kan få sentrale posisjoner. Men da må en også forstå hva som egentlig foregår på høyt politisk nivå i Ukraina, nivå høyere enn regjeringsnivå.

Dersom en er så godtroende at en tror at Petro Porosjenko regjering er de som sitter med den avgjørende myndighet, så har en ikke forstått mye og nektet å ta til seg all den informasjon som er og har vært tilgjengelig om bakgrunnen for omveltningen som har skjedd det siste året.

Kort og godt vil amerikansk og vestlig finanskapital ha full kontroll med styringen og hva som skjer. De vil ha renter og avkastning for sin investering i systemskiftet i Ukraina. Og da blir det nok det ukrainske folket som må betale regningen og neppe oligarkene. Om det er en jøde, en amerikaner, en litauer eller en georgier som gjør denne jobben, er underordnet, bare de er til å stole på - for finanskapitalen.

Kommentar #21

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Amerikansk kapital..

Publisert rundt 7 år siden
Erling Grape. Gå til den siterte teksten.
Kort og godt vil amerikansk og vestlig finanskapital ha full kontroll med styringen og hva som skjer.

Her har antagelig Grape rett, for sist mandag ble amerikanske Natalia Jaresko utnevnt til finansminister i Ukraina, samme dag som hun fikk ukrainsk statsborgerskap gjennom et dekret fra president Porosjenko. I løpet av tirsdagen var hun godkjent av parlamentet. Hun er født og oppvokst i USA, og har aldri såvidt vites bodd i Ukraina.

Hun er åpenbart ikke noe tilfeldig valg. Inntil nylig var hun på lønningslisten til det amerikanske utenriksdepartementet, samt at hun var medeier i et ukrainske investeringsfond, registrert i USA. Investeringsfond med penger fra US Agency for International Development..

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere