Verdidebatt

Sykehusplassering – om politisk mot og byargumentasjon med store logiske brister

Både Molde og Kristiansund argumenterer uhemmet og kraftig for sitt eget sykehusalternativ - Hjelset eller Storbakken. Slik faller de ned i grøften hvor egoismen rår. Men hva tjener egentlig helheten og pasientene best? Det er tid for politisk mot.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Spenningen øker om sykehusplassering

Spenningen bygger seg nå kraftig opp med tanke på at lokalisering av nytt, felles sykehus for nordre del av Møre og Romsdal avgjøres i desember. Det går nesten ikke en dag uten at lokalavisene i Molde og Kristiansund har saker om dette, og det som er helt klart er at hverken Molde eller Kristiansund har gitt opp kampen for å få det nye sykehuset.

Selvsentrert byargumentasjon med store brister

Både Molde og Kristiansund argumenterer uhemmet og kraftig for sitt eget alternativ  - Hjelset eller Storbakken. Dette ligger i sakens natur. Både Molde og Kristiansund har så langt hatt full fokus på hva som isolert sett er mest hensiktsmessig for egen by, og faller dermed ned i grøften hvor egoismen rår. Det er for eksempel påfallende at Molde har bortimot null fokus på hva som i så fall skal skje med de over 700 ansatte ved Kristiansund sykehus. Kristiansund har også bortimot null fokus på hva som skal skje med de over 1300 ansatte ved Molde sykehus dersom sykehuset legges til Kristiansund. Ingen av byene makter slik situasjonen nå er å se sykehusplasseringen i et større perspektiv. I noen tilfeller – som i Moldes video, tøyes også grensen for sannhet meget langt med tanke på hva ulike rapporter og utredninger faktisk sier.

Riset bak speilet – det nye sykehuset glipper

Styreleder Stein Kinserdal i Helse Møre og Romsdal HF har gått tydelig ut med sin bekymring for at det kan bli svært mange år til det nye sykehuset blir bygget dersom en nå ikke klarer å bli enige. Den økonomiske bærekraften i Helse Møre og Romsdal HF er allerede meget presset, og i orienteringen til styret som ble gitt den 21. november er det tydeliggjort at enighet i forhold til lokalisering er en forutsetning for at det nye sykehuset kan bygges. Dette er riset bak speilet.

Å kjøre knallhardt på sine egne byhester den neste måneden kan i ytterste konsekvens føre til at det ikke blir bygget noe nytt sykehus på lenge enda. Et slikt råkjør vil høyst sannsynlig bare føre til enda en omkamp. I så fall må hele nordre del av Møre og Romsdal klare seg med betydelig dårligere helsetjenester enn det man kunne fått framover mot 2030. Dette er noe de medisinske fagmiljøene i både Molde og Kristiansund nå må ta innover seg. Molde bruker for eksempel med argumentet om framtidig rekruttering for å «fastslå» at Hjelset er best. Men om det nye sykehuset ikke bygges – hvem vil da synes at det er attraktivt å jobbe i fylkets gamleste og mest nedslitte sykehus i Molde?

Hvordan kan begge fagmiljøer og pasientene best ivaretas?

Det finnes et alternativ – et godt kompromiss – som ingen av byene snakker særlig høyt om. Dette er alternativet som klart vil gi mest synergier, størst effektiviseringspotensial og den mest rettferdige løsningen for pasientene, og som ligger rettferdig geografisk lokalisert midt i mellom – på Astad i Gjemnes kommune. Der kan begge fagmiljøer smelte sammen i Samarbeidssykehuset og sammen bygge et spennende og framtidsrettet medisinsk fagmiljø som ivaretar begge byer og resten av nordfylket. Slik får en også den mest solidariske løsningen.

Arbeidsplasser som argument

Astad-alternativet kan også bidra til å bygge sammen Molde og Kristiansund til en mer slagkraftig, innovativ og framtidsrettet næringsregion. Det må bli slutt på at en kun ser på antall eller type  arbeidsplasser i egen by og bruker dette som argument for lokalisering. En må få et større og mer helhetlig perspektiv og se på hvor mange arbeidsplasser og hvilke vertskapsfunksjoner de to byene i fellesskap kan tilby, og hvordan familiene kan få best mulig fleksibilitet til å velge bosted og biarbeidssted i Molde eller Kristiansund - eller i Gjemnes for den del. Den totale tilgangen på arbeidsplasser er viktig for å rekruttere. Det viser også den siste rapporten Møre og Romsdal fylke har fått utarbeidet om vertskapsfunksjon. Da er en lokalisering av sykehuset midt i mellom byene selvfølgelig det uovertruffent beste alternativet.

Effektivisering

Dersom Helse Møre og Romsdal skal ta ut så store effektiviseringsgevinster som den nye avtalen legger opp til, er det heller ingen vei utenom å bygge et nytt sykehus hvor nye teknologiske løsninger bidrar til effektivisering i bunn. Å fortsette i to gamle og nedslitte sykehus i Molde og Kristiansund vil være den absolutt verst tenkelige løsningen – en dødens posisjon med tanke på effektivisering. Gamle og nedslitte bygg med utdatert teknologi suger penger fra budsjettene. Et nytt sykehus må derfor til for å oppnå det en vil i framtiden.

Logistikkmessig vil også det nye sykehuset være best plassert mellom byene. Både med tanke på pasienter, ansatte, teknisk vedlikehold og varetilførsel. Med en slik lokalisering vil det en trenger være enklest mulig tilgjengelig – fra begge byer. Slik vil sykehuset kunne spare penger på både transport og anbud. Konkurransegrunnlaget blir også mer rettferdig for de som skal levere tjenester til det nye sykehuset.

Mer pasientvennlige sykehus utenfor byene

En av de hardnakkede mytene i Møre og Romsdal er at det ikke går an å bygge et sykehus «på landet». Det nye sykehuset i Østfold og det nye, vanvittig flotte sykehuset på Nord-Sjælland viser at slike bakstreverske holdninger er bare tull. Det sistnevnte sykehuset er bevisst lagt ut på landet for å gi pasientene en bedre totalopplevelse, vakre omgivelser og ro. Pasienten kommer slik i sentrum på en helt ny måte.

Tid for politisk mot

Styrene i Helse Møre og Romsdal HF og Helse Midt-Norge RHF er nå under et meget stort press fra alle kanter. Det finnes også helt sikkert interne spenninger i betydelig grad. I noen situasjoner må en imidlertid våge å ta ansvar og vise politisk mot. Dersom egoismen og fogderistriden får overtaket i denne avgjørelsen, så får vi en dårlig, pasientfiendtlig og usolidarisk løsning som ikke tjener Møre og Romsdal som fylke. Derfor må styrene nå heller tenke fornuftig å hjelpe byene å komme opp i helikopterperspektiv.

I helikopterperspektivet er det et alternativ som skiller seg klart ut på en positiv måte. Det er Samarbeidssykehuset midt i mellom på Astad. Dette kompromisset ikke er favoritt hverken i Molde eller Kristiansund, men tjener helheten best. Det er et solidarisk, framtidsrettet og rettferdig alternativ som også gir de største synergiene og ivaretar fagmiljøene i begge byer. Sist og ikke minst: Det er til det beste for pasientene i et helhetlig perspektiv.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt