Verdidebatt

Har menneskeheten noen verdi i seg selv?

NRK2s EKKO i dag diskuterte vitenskapen i filmen «Interstellar» og kom til slutt inn på et moralsk spørsmål. Som vanlig var det kristne aspektet fullstendig oversett.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I filmen gikk jorda langsomt under og man hadde en plan for å sende befruktede egg ut til en annen planet for at menneskeheten skulle overleve. Spørsmålet som ble stilt var om det hadde noen verdi å bevare menneskeheten. Her har kristendommen et perspektiv: Gud, skaperen av universet, ser på oss som verdifulle. Fire mennesker på gata ble rådført og to «eksperter». Ingen av dem hadde med den kristne vinklingen. Noen mente menneskeheten burde få overleve, noen ikke. Alle var sterkt preget av vitenskapelige betraktninger og ingen hadde noe annet å komme med enn synsing som også da spriket i alle retninger. Siden dette er utenfor vitenskapens domene har jo ikke synsing fra vitenskapsmenn noen større vekt enn synsing fra enhver annen.

Ikke uventet fra NRK, men for oss som kjenner til kristendommen, som NRK helst ikke vil snakke om, var det jo tankevekkende å se den totale mangelen på moralsk grunnlag blant de utenfor. Det kristne verdensbildet inkluderer slike grunnleggende spørsmål. Det vitenskapelige verdensbilde gjør det ikke. De som baserer sin moral kun på vitenskap, bygger i tomme lufta.

Burde ikke NRKs lyttere få vite at det finnes mer konstruktive virkelighetsbilder enn scientismen, til og med hos majoriteten av lisensbetalerene?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt