Verdidebatt

Det nye sykehuset som kommer i Gjemnes kommune

Jeg ser virkelig fram til å se det nye sykehuset på Astad bade seg i solnedgangen en sommerkveld, fritt og høyreist plassert over en speilbank fjord. Men mest gleder jeg meg til å se et nytt sykehus som bobler av liv, helse og godt samarbeid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Når avisen Tidens Krav i dagens leder påpeker at spørsmålet om plassering av nytt sykehus i Møre og Romsdal fortsatt er helt åpent, så har avisen selvsagt helt rett. Men avisens påstand om at Gjemnes-alternativet på Astad har svekket seg, er med respekt å melde bare sprøyt.

Dette alternativet midt i mellom styrker seg nå tvert i mot dag for dag, mens avisene i Molde og Kistiansund fortsatt er helt blinde for alt annet enn lokalpatriotisme. Både Tidens Krav og Romsdals Budstikke ser at Gjemnes-alternativet styrker seg kraftig. Derfor prøver begge aviser enten å snakke det ned eller fortie det, fordi de frykter denne utviklingen. Det har de ingen grunn til.

Lokalavisene må derimot ta sin rettmessige del av skylden for at prosessen med det nye sykehuset har tatt over ti år.

Mens avisene ligger i skyttergravene og nå skriver om sykehussaken stort sett hver dag, så ser flere og flere rundt dem - ikke minst politikerne - hvilke store fordeler og muligheter et sykehus på Astad faktisk gir.

Politikerne skjønner også godt at dersom de bidrar til å plassere sykehuset nær den ene byen, vil de være politisk døde i den andre byen. Derfor ser de etter alternativer som kan være et godt politisk kompromiss. Dette alternativet har de på Astad. Ikke først og fremst fordi det er populistisk. Styrene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge har jo begge etter en solid og godt forankret utredningsprosess gått inn for nytt sykehus «på aksen mellom Hjelset og Frei». MELLOM Hjelset og Frei, mine damer og herrer. Mange hundre sider med grunnlagsmateriale underbygger hvorfor dette vil være riktig.

Det nye sykehuset på Batnfjordsøra i Gjemnes kommune vil når det kommer både være rettferdig og godt plassert. Det vil ligge slik til at personell fra begge byene har akseptabel reisevei til jobb. For oss som har jobbet på sykehus i Oslo-området, så ville vi aldri drømt om å kalle en reisevei på 25-35 minutter til jobb for uakseptabel. Men så bortskjemte er vi altså i Møre og Romsdal. Spesielt i byene.

Nå skal det skapes et nytt sykehus for framtiden på Astad som strekker seg mot et høyere nivå både når det gjelder tjenester, kvalitet, effektivitet, samarbeid og pasientsikkerhet. Et sykehus hvor pasienten er i sentrum og får enda bedre service.

Da er realiteten at det flotte og dyktige helsepersonellet vi har både i Molde og Kristiansund trengs. Begge byer trengs for å skape det sykehuset vi drømmer om. Derfor er det både klokt, riktig og hensiktsmessig å legge det nye sykehuset midt mellom byene. Slik blir dette viktige samarbeidsprojsektet mye enklere å gjennomføre.

Gjemnes er også en kommune som legger vekt på godt naboskap begge veier, både mot Kristiansund og Molde. Dette er nøytral grunn. Gjemnes har klokt nok holdt en lav profil i sykehusstriden mellom byene. Og nå betaler dette seg. Gjemnes er derfor et alternativ begge byer og politikerne kan leve med, og det er i seg selv viktig i en så betent sak.

I Gjemnes er det også mer enn lokalisering og arbeidsplasser som betyr noe. I Gjemnes kommune ser en også at det nye sykehuset er et fantastisk spennende prosjekt, en mulighet til å sette en ny standard for helsetjenester framover mot 2030 og skape nytt og fruktbart samarbeid mellom kommunene i nordfylket. Det er noe en virkelig ønsker å være en del av. Ikke bare for å få kaka, men fordi det i seg selv er et utrolig spennende, visjonært og framtidsrettet prosjekt. Tenk hva en kan få til sammen! Sammen - og midt i mellom.

Gjemnes kommune har også mye godt og flott å by på for de som ønsker å bo i kommunen når det nye sykehuset er bygget. Flott natur, et trygt og inkluderende bomiljø og nærhet til begge de flotte byene i nordfylket. En har ro og stillhet. Gode verdier i bunn. Havet og Atlanterhavsveien er «rett utenfor døra», Trollheimen og resten av den fantastiske naturen i Møre og Romsdal ligger rett bakenfor og bortenfor. Gjemnes er derfor også en attraktiv bokommune. Som vil bli enda bedre når det nye sykehuset kommer.

La oss derfor slutte å krangle, og framover heller drømme sammen om det nye og flotte sykehuset som kommer på Batnfjordsøra – til glede og framgang for hele fylket. I sørfylket har vi allerede flotte sykehus som leverer meget godt. Når vi nå får det nye sykehuset på Astad, dannes en ny og naturlig akse hvor sykehusene i både nord og sør får et pasientgrunnlag som både gir større forutsigbarhet for framtiden og ikke minst bedre spesialiteter.

Jeg ser virkelig fram til å se det nye sykehuset på Astad bade seg i solnedgangen en sommerkveld, fritt og høyreist plassert over en speilbank fjord. Jeg gleder meg til å se den nye og viktige veiforbindelsen over Fursetfjellet mot Molde som er siste bit for å binde nord og sør i Møre og Romsdal sammen på en helt ny måte.  Men aller mest gleder jeg meg til å se et nytt sykehus på Astad som bobler av liv, helse, godt tverrfaglig samarbeid og spennende faglige prosjekter.

Velkommen til Gjemnes kommune!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt