Kommentar

Ingen blådusk

Kan man kalle seg blåfeminist når man ikke engang vet at unge kvinner går til kamp for retten til dusk og hår på leggene?

Jeg kastet meg nysgjerrig over Aftenpostens lørdagssak om to unge kvinner som kalte seg blåfeminister og ville representere den nye feminismen. Etter år med dominans fra venstresidens feminister, framsto det forfriskende.

Skuffelsen var stor da de kun kom med gammelt oppgulp og la for dagen en kunnskapsløshet om hva andre feminister holder på med. Det mest avslørende var den sørgelig utdaterte uttalelsen til Karen Thue (30): «Det er dessverre fortsatt noen som går rundt og tror på klisjeer som at alle feminister gror hår under armene».

Det fremstår som om Thue ikke har fått med seg at mange unge feminister nettopp kjemper for retten til dusken og hår på leggene. Og derigjennom retten til å være seg selv. Tusenvis av unge kvinner følger Facebook- og nettsider av typen Hairy Legs Club. Der legger de ut bilder av sine hårete legger.

Hår eller ikke hår: De to blåfeministene framstår akterutseilte. Det eneste de hadde klart å spa opp er den gamle kampen mot statsfeminisme, inkludert et nei til kvotering, sexkjøpslov og fedrekvote. Interessant nok fikk de betydelig kritikk fra statsministerens høyre hånd, Julie Brodtkorb på Dagsnytt 18 mandag. Hun har vært ute en vinternatt i politikken og vet at det er et godt stykke å gå før det er reell likestilling i Norge.

Alternativet til de to kvinnene er en «liberal feminisme». Hva denne handler om, skulle jeg svært gjerne visst. Av pur egeninteresse. Men det sto aldri å lese i Aftenposten.

Det eneste de to blåstrømpene la på bordet, er en reversering av det rødstrømpene har fått til, samt latterliggjøring av dem «som gror hår under armene».

For alle som ville ønsket en liberal og borgerlig feminisme velkommen, er blåstrømpene en stor skuffelse.

Kanskje burde de to blå tatt et kurs hos Erna Solberg. Hun kunne fortalt dem dette: Du kommer ingen vei ved å hakke på andre. Du må heller legge et alternativ på bordet. Med eller uten hår.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar