Verdidebatt

Det skrevne ord....

" Så bøyde han seg ned igjen og skrev på jorden." Joh.8.8

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har en tid undret meg litt på dette med det skrevne ord. I et moderne samfunn er det selvfølgelig helt u-unnværlig , ja sågar en av forutsetningene for at et slik samfunn overhode kan opprettholdes .

Men dette skrevne ord er slett ikke helt uproblematisk i alle sammenhenger , og for å holde seg til en kjent sjanger her på VD kan det kanskje tales om "et tveegget sverd "?

Om man retter oppmerksomheten mot det som betegnes som " hellige skrifter " , kommer dette problematiske ganske fort til syne . For disse hevdes da vanligvis å være inspirert av det guddommelige , ja av noen sågar  diktert av guddommen selv . Og verre , uforanderlige og gyldige til evig tid .....uten engang å tillates tolket .

Og det problematiske her , i våre dager , eller også historisk for den del , er vel så åpenbart at det ligger i dagen for enhver å se .

Så til mitt lille sitat fra ingressen , hvor vel også det mere folkelige uttrykk " å skrive i sand " muligens stammer fra . Uten å trekke fram hverken direkte siater eller noen enkelte skribenter her på forumet , så mener jeg å ha sett uttrykt noe sånn som at "...det må da vitne om en ganske så håpløst dum og ignorant gud å ikke sørge for å ha kompetente og skriveføre folk tilgjengelig , når han først skulle åpenbare seg her på jorden..."

Og da blir vel det neste naturige spørsmål  ; ja , hvorfor skrev ikke mesteren selv noe ned mens han vandret omkring her på jorden ? Jeg har forstått det slik at det er rimelig konsensus om at han var både lese - og skrivefør . Da hadde vi da i det minste hatt det fra selve kilden .

Her vil det nå være nyttig å peke på en annen kontrovers som er oppe til debatt her på VD fra tid til annen  ;   hva er kilden til , eller hvor stammer våre moralske oppfatninger og normer fra ?

Her vil en troende nesten bestandig peke tilbake til skriften , og nesten like kategorisk vil den ikke-troende hevde at , nei , ingen såkalte hellige skrifter kan være noen moralsk kilde , gjerne da med begrunnelse i hvor mye umoral som ligger implisitt i slike skrifter . Vår moral er et resultat av evolusjonen .

Å her en gang for alle skulle avgjøre denne tvisten , vil nok være litt for ambisiøst , for å si det litt forsiktig . Men vil det være mulig å tenke tanken , i alle fall for en troende , at med Kristi inntreden på historiens arena ble det i mennesket nedfelt et nytt prinsipp ;  ikke lengre loven utenfra , men innenfra . Det var vel da i tilfelle det første mirakel ?  Eller kanskje noe mere spiselig for en ikke-troende ; nå var utviklingen kommet så langt at mennesket utfra seg selv kunne begynne å danne egne moralske normer .

Skulle dette kunne hinte om en mulig løsning , så ville det iallefall medføre at det skrevne ord skulle kunne reduseres til å kun fungere som en form for inspirasjonskilde eller korrelat til egen tenkning og refleksjon , og ikke lengre være så altoverskyggende og styrende .

Så var kanhende ikke denne guddommen så håpløst ignorant alikevel ?

Da blir mitt enkle spørsmål ;   var det kanskje likevel en god grunn til at Jesus  selv ikke skrev noe ned , det nødvendige var nedlagt i oss for selv å kunne finne svarene ?

" i kristendomen ble ordet til menneske , i islam ble ordet til tekst "

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt