Verdidebatt

Misbruker jødehat i kamp mot muslimer

Det blir helt galt å rette pekefingeren på muslimene alene når vi skal bekjempe antisemittismen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke vet jeg hvilken agenda Hege Storhaug har. Å misbruke antisemittismen i Europa og jødiske nordmenn i sin kamp mot muslimer og islam skal hun i hvert fall ikke få lov til.

Siden oppslaget i Vårt Land 23. september der jeg advarte mot å demonisere muslimer, har Storhaug avlagt meg et par visitter, senest i et debattinnlegg i Vårt Land 4. oktober.
Hege Storhaug snakker om jødeforfølgelser. La det være helt klart: Det finnes ingen jødeforfølgelser i Norge. Det finnes antisemittisme i Norge, men ikke jødeforfølgelser.

Stemmer ikke. Det virker som Storhaug mener at all antisemittisme, eller økningen i antisemittisme, i Norge og Europa ene og alene skyldes muslimene. Dette kan umulig stemme. Tallene tilsier noe annet.

Norge har en antisemittisme-index på 15 – etter siste måling til Anti Defamation Leauge (ADL). Med en voksenbefolkning (over 20 år) på 3,75 millioner mennesker betyr det at vi har 560.000 nordmenn med antisemittiske forestillinger.

Dersom vi antar at den voksne muslimske befolkningen er på 150.000, og leker med tanken om at alle disse er med i de 560.000, og trekker alle disse fra, så sitter vi fortsatt igjen med over 400.000 nordmenn med antisemittiske forestillinger.

Helt galt. Tallene tilsier at dersom jeg går på gaten og møter en antisemitt så er sannsynligheten for at han er hvit og kristen større enn at han er muslim. Derfor blir det helt galt å rette pekefingeren på muslimene alene når vi skal bekjempe antisemittismen.
Vi vet at det er antisemittiske forestillinger i de muslimske miljøene i Norge. Men vi vet ikke hvor utbredt de er fordi vi ikke har noen målinger. Det er ikke urimelig å anta at «antisemittisme-indexen» er høyere i den muslimske befolkningen enn i den generelle norske befolkningen, men vi vet ikke.

I HL-senterets store, generelle befolkningsundersøkelse (2012) var det bare én muslimsk respondent. HL-senterets befolkningsundersøkelse avdekket for første gang at vi har antisemittisme i det norske samfunn, blant den generelle norske befolkningen. Ved å peke ensidig på muslimene våre ligger det til rette for å skjerme majoritetsbefolkningen for kritisk søkelys og krav om å ta tak i problemet.

Dramatisk. Situasjonen i Ungarn og Polen er dramatisk på en helt annen måte.  Begge er blant de mest antisemittiske landene i Europa. Begge land har en antisemittisme-index på over 40 (etter den nevnte ADL-målingen).Dersom jeg der går på gaten, vil altså nesten annenhver ungarer jeg møter bære på antisemittiske forestillinger.
Men sjansen for at en av dem er muslim er mikroskopisk. I Ungarn bor det 25.000 muslimer, og i Polen bor det 20.000 muslimer (tall fra The Guardian). Andelen muslimer i Ungarn og Polen er henholdsvis 0,3 prosent og 0,1 prosent av befolkningene. Disse landene klarer helt fint å dyrke sin antisemittisme helt uten muslimsk hjelp.

Ikke kneblet. Storhaug anklager meg også for å være ideologisk kuppet og kneblet og ha et helt annet syn på realitetene nå enn  tidligere.
Jeg har nok et annet syn på hva realitetene er enn Storhaug. Jeg har imidlertid ikke endret holdninger siden jeg begynte å jobbe i Antirasistisk Senter.
Jeg begynte i senteret fordi jeg hadde og har antirasistiske holdninger. Jeg vil bidra til å gjøre det norske samfunn bedre. Jeg vil bidra til å gjøre det norske samfunn til et pluralistisk samfunn. Jeg vil bidra til å bekjempe xenofobi, rasisme og antisemittisme.

Først publisert i Vårt Land 8.10.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt