Kommentar

Tilgivelse: Å bli glad inni seg

I går tok jeg med mine barn for å høre Desmond og Mpho Tutu snakke om tilgivelse. Vanskelige ord til tross, barn forstår mer enn vi tror.

Hele familien hadde gledet seg i flere dager til å høre Desmond og Mpho Tutu snakke om tilgivelse. Kvelden i et fullsatt konserthus ble også en fantastisk opplevelse. Mine to minste barn er ti år. Derfor hvisket vi voksne forenklede oversettelser mens samtalen foregikk. Derfor var jeg spent på hvor mye de ville forstå.

Kveldsprat. Tutuenes erfaringer fra et splittet Sør-Afrika og deres refleksjoner rundt tilgivelse, ble en vekker for hele familien, både for oss to voksne og alle fire barna. I etterkant ga det oss en fin mulighet til å snakke om tilgivelse og forsoning rundt kveldsmaten da vi kom hjem.

På scenen i konserthuset satt også Geir Lippestad, mannen som har vært forsvarer for Anders Behring Breivik. Gjerningsmannen fra 22. juli er i norsk sammenheng inkarnasjonen på ondskap. Derfor ble Lippestads samtale med Tutu noe også mine barn kunne forstå og forholde seg til. Det viktigste temaet vår familie dvelte ved rundt kveldsmaten hjemme, etter å ha hørt far og datter Tutu, er dette: Kan vi tilgi uten at noen har bedt oss om tilgivelse?


Makt. I samtalene ga Desmond Tutu uttrykk for at alle som har opplevd urett, bør ta stilling til om de ønsker gi en overgriper makt. Ved å fortsette å være sint kan en overgriper få en slik makt i offerets liv. Tilgivelse kan derfor handle om å forsone seg med det som har skjedd og slik få krefter til fornyelse, slik at det er mulig å gå videre. Velger vi derimot å la bitterheten ta plass, kan det sette seg i kroppen. Da bærer vi det med oss videre, mente Desmond Tutu.

Hjemme pratet vi om alt fra mobbing på skolen til nazistenes jødeutryddelse. Vi snakket om alle de unge som ble skutt 22. juli 2011. Vi snakket om små og store uretter som blir begått. Vi snakket om at vi ofte kan behandle hverandre urettferdig i familien. Og at vi kan gjøre hverandre sinte.

Kan vi tilgi hverandre i familien, uten at den andre har bedt om unnskyldning? Dette spørsmålet diskuterte vi ivrig over brødblingsene rundt bordet i går kveld. Samtalen satte i gang tanker i familien som garantert vil føre til flere diskusjoner rundt matbordet. Men i går kom det viktigste svaret kom fra en av de minste, den mest pratsomme av tiåringen: Noen ganger når jeg har tilgitt søsteren min, blir jeg litt glad inni meg.


Essensen. Tross språkbarrierer tror jeg tiåringen fattet essensen i Tutuenes budskap: Tilgivelsen er vel så viktig for den som gir som for den som tar imot.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar