Verdidebatt

Vårt Land og islam

Med tanke på de siste ukers hendelser knyttet til radikale muslimer og internasjonale konflikter, er det påfallende i hvilken grad Vårt Land prøver å fremstille islam som en uskyldig part i de aktuelle konfliktene.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Med tanke på de siste ukers hendelser knyttet til radikale muslimer og internasjonale konflikter, er det påfallende i hvilken grad Vårt Land prøver å fremstille islam som en uskyldig part i de aktuelle konfliktene. På samme tid er det tydelig at noen spørsmål aldri blir løftet opp og drøftet.

For det første gjelder det den nitten år gamle Faten Madhi al-Hussaini, som tok et oppgjør med IS og deres voldelige fremferd i Midtøsten da hun den 25. august foran Stortinget talte foran flere tusen demonstranter.

Selvfølgelig er det prisverdig at muslimer selv tar et oppgjør med terror som begås i islams navn. Men den intellektuelle utfordringen oppstår i det øyeblikket et samlet pressekorps og politikere fremstiller henne som en helt og som modig.

Modig?

Dersom du for 15 år siden hadde sagt at noen var modig fordi de tok avstand fra halshugginger av uskyldige mennesker, ville de ristet på hodet. Hvorfor skal det være et uttrykk for det å være modig? Du er modig dersom du gjør noe som innebærer en risiko for deg selv, men er det slik at Faten risikerer noe? Det er ingen nordmenn som vil true en person fordi han eller hun tar avstand fra terror. Fatens utsagn er selvfølgelige for oss, vi har ingen tradisjon, hverken politisk eller religiøs, for å bruke vold i kampen for det vi kjemper for. Selv marxister med sin klassekamp har gått bort fra tesen om væpnet revolusjon.

Men Faten er altså modig, en helt, og det forteller mye om det samfunnet som tar form rundt oss. For hennes status som helt viser at hun faktisk blir truet, og det ikke bare av en, men av mange. Vi kan altså konkludere med at vi har fått en stor gruppe muslimer som mener at IS sine handlinger er akseptable, og som er villige til å bruke makt for å kneble dem som vil kritisere voldsbruken. Men dette blir aldri problematisert, politikere innrømmer aldri at vår innvandringspolitikk fører til at vi har fått en stor gruppe muslimer som er villige til å begå de mest redselsfulle handlinger og hva en slik tilstedeværelse gjør med samfunnet vårt.

Det er muslimer som myrder i Midtøsten, muslimer som har så stor oppslutning i Norge at vi må kalle en jente som står opp mot dem for en helt. Det sier alt om hva som har skjedd.

Et annet forhold ved den siste tidens muslimdebatt, er påstanden om at kritikk av islam fører til radikalisering. Jeg har imidlertid til gode å se at noen stiller spørsmål ved en religion som er så skjør at selv noe så uskyldig som verbal kritikk kan føre til ekstrem vold fra religionens tilhengere. Hva er det med islams etiske utgangspunkt som fører til denne risikoen for voldsutøvelse? Ingen vil ta tak i et slikt grunnleggende spørsmål. Man tviholder på troen om islam som en fredelig religion, men presterer å gi Frps milde anklager ansvaret for unge muslimers radikalisering. Det er en selvmotsigelse av en slik dimensjon at det ikke bare er en elefant i rommet vi ikke snakker om, men en hel flokk av trampende afrikanske kjemper.

At ingen orker å drøfte Fatens plass i det muslimske landskapet, er ikke mer enn forventet, men å opphøye henne som et moralsk forbilde, uten av man stiller et eneste spørsmål ved hennes ståsted, vitner om en farlig naivitet.

Det er på tide Vårt Land tar tak i de tunge spørsmålene knyttet til islam, først da vil avisen få den troverdighet som er nødvendig.

På trykk i Vårt Land 9. september

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt