Verdidebatt

Prekestol-perspektivet i folkekirkedebatten

Jeg er uenig i fokuset på høymesser og seremonier i debatten om folkekirken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Vårt Land har det over tid foregått en debatt om folkekirken sin eksistensberettigelse. Trenger vi Folkekirken? Er den levende? Og kan vi forvente at skattebetalerne skal betale for å holde døra inn til de (på mange steder) tomme kirkebenker åpen? Hvordan finansieringen skal skje i fremtiden, er en stor debatt. Frivillige lag og organisasjoner opplever en stor nedgang mange steder, og det er ingen grunn til å tro at denne tendensen også vil ramme trossamfunnene, når det kommer til betalingsvilje. Kanskje bør man i stedet belønne trossamfunn som bidrar med aktiviteter fremfor de som har mange medlemmer?

Gale premisser. Jeg er ansatt i kirken. Jeg er ikke prest eller forkynner, men planlegger og koordinerer aktiviteter. Og jeg mener premissene for folkekirkedebatten er helt feil, der utgangspunktet blir lagt på deltakelse på gudstjenester og seremonier, for eksempel Hagemann og Solberg 22.8 på verdidebatt.no, eller eksempel Wirgenes (20.3. i VL) som bekymrer seg over synkende dåpstall: «Dette er en av kirkens største utfordringer.» Jeg er uenig i fokuset på høymesser og seremonier.

I løpet av 2013 gjennomførte vi i vår menighet, sammen med alle de andre menighetene i Bergen kirkelig Fellesråd en besøksmåling. 21.400 personer var innom dørene i løpet av uken målingen ble foretatt, 17.744 deltok på andre aktiviteter enn gudstjeneste. Kirkeaktiviteter er altså både småbarnstreff, barneklubber, ungdomsgrupper, kor, vegetarmiddag, små samtalegrupper, eldre treff, aktiviteter for flerkulturelle, gudstjenester, kulturarrangement, rett og slett mye forskjellig for både barn og unge, voksne og eldre. Alle våre aktiviteter blir planlagt ved hjelp av teamarbeid mellom stab, MR, frivillige lag og dedikerte ildsjeler. Noe gjør vi i samarbeid med offentlige aktører.

Et hjem. Er en liten samtalegruppe mindre verdt enn det å delta på en gudstjeneste? Det er faktisk mange andre ting enn dåp og monologer fra prekestolen som er interessant. Historisk sett har begrepet kirke sitt utspring i private hjem, som etter hvert har utviklet seg til fellesskap knyttet til tro. Det er mange steder en lang vei fra dette til dagens seremonier og høymesser.

På mitt arbeidssted er mottoet «Et hjem for deg» - noe som i alle fall jeg føler er en fin linje til den første kirke sin opprinnelse. Vårt arbeid har sitt utgangspunkt i mennesket og menneskets behov, men drar selvsagt en linje mot tro og verdier. Kirken sitt største problem er at mange i dag føler seg fremmede, og nettopp dette gjør at mange velger vekk seremonier og høymesser. Jeg tenker at fremmedfølelsen er en større og mer grunnleggende utfordring enn lavt gudstjenestebesøk. Dagens kirke bør ta utgangspunkt i mennesket og mennesket sitt behov, og planlegge aktiviteter og innhold som skaper gjenkjennelse og utfordring. Skap debatt og deltakelse i stedet for monolog! Kun da skapes ekte engasjement rundt viktige tros- og verdispørsmål. Velkommen inn til folkekirken!

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 8.9.2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt