Verdidebatt

Et nasjonal-religiøst prosjekt

Sverigedemokratenes politikk handler om at svenske verdier og tradisjoner, og derigjennom kristendommen skal styrkes.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vårt Land knytter 2. september Sverigedemokraterna og Frp sammen, og får svar fra leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen 3. september. Begge trenger nyansering. Det er sammenfall i partiprogrammene til Sverigedemokraterna og Frp, men også viktige skiller.

Sverigedemokraterne oppsto innenfor et rasistisk miljø. Bestrebelsene fra forrige og nåværende leder på å utelukke medlemmer som ytrer seg på rasistiske og anti-semittiske måter har helt sikkert ikke maktet å luke ut alle rasister. Likevel er partiet et ganske annet i dag enn for 20 år siden. Frp oppsto som et skatteprotestparti hvor innvandringsmotstand ble sentralt på slutten av 1980-tallet, og enda mer etter at de sentrale liberalistene ble presset ut i 1995. Også Frp er et annet parti i dag enn for 20 år siden.

For det andre har Sverigedemokraterne hatt helt andre internasjonale nettverk enn Frp. Uttrykket ‘vis meg dine venner og jeg skal si deg hvem du er’ er relevant. I 1997 var Sverigedemokraterna med på å stifte NordNat, sammen med Fedrelandspartier og to andre minipartier. Sverigedemokraterne inngikk i European Alliance for Freedom, med Front National og flere andre ytre høyre-partier, fra 2010. Denne alliansen ble bekreftet ved at Sverigedemokraternas Ungdom i 2014 med på å stifte Young European Alliance for Hope. Frp har ikke medlemskap i noen internasjonale partisammenslutninger, men FPU er med i European Young Conservatives.

Etter Europaparlament-valget den 25. mai ble det en debatt om deltakerne på Sverigedemokraternes valgfest jublet eller ikke da Front Nationals gode resultater ble meldt. Det inntrykket sentrale Sverigedemokrater forsøkte å skape i etterkant, var at det ble jublet mer da resultatene av UK Independence Party (UKIP) sitt gode valg ble meldt.

Deretter fulgte en måned med forhandlinger. Resultatet ble at Sverigedemokraternas to medlemmer av Europaparlamentet nå inngår i den EU-skeptiske Europe of Freedom and Direct Democracy-gruppen, med blant andre UKIP og den italienske Femstjernersbevegelsen. Front National sitt forsøk på å etablere en gruppe rundt frihetsalliansen lykkes bare nesten. Kravene om å ha medlemmer fra sju av landene ble ikke mulige å oppfylle fordi Sverigedemokraterna inngikk i en annen partigruppe. Dette betyr at inntekter på minst 22 millioner euro – i femårsperioden – uteblir for Front National og deres allierte.

Når Sverigedemokraterna besluttet å ikke samarbeide med disse partiene førte dette til at også partiets ungdomsbevegelse vil melde seg ut av Young European Alliance for Hope.

Sverigedemokraterna har vedtatt at de er et sosialkonservativt parti, og ikke et nasjonalistisk. Deres politikk handler om at svenske verdier og tradisjoner, og derigjennom kristendommen skal styrkes. Dette innebærer et nasjonal-religiøst prosjekt som ikke nødvendigvis samsvarer med god ekklesiologi, verken i Norge eller Sverige. For mange vil det likevel være et større tankekors at et åpent rasistisk og anti-semittisk parti, nemlig Svenskarnas Parti, nå vokser fram i Sverige.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt