Kommentar

Byråkrater på bærtur

Hvor lenge blir det lov å plukke bær i skogen? Definisjonen av naturvern ser ut til å være overtatt av politikere som kanskje burde vært vernet mot seg selv.

Velkommen til bakvendtland!
Landet der det er lov å arrangere båtrace på fjorden med motorer som bråker like mye som en jumbojet i take-off.
Landet der regjeringen ville ha frislipp av snøskuterkjøring i utmark i 108 kommuner, samt gi grønt lys for helikopterfrakt av skikjørere.
Landet der 3500 nordmenn sist vinter fikk lisens til å dra ut i naturen for å jakte på de få ulvene vi har.
Landet som vil forby folk å sove i telt, plukke blomster eller lete etter orienteringsposter i store soner i marka.


Orker ikke mer. Fylkesmannen i Oslo og Akershus foreslår nå forbud mot skirenn, terrengløp, o-løp og leting etter kjentmannsposter i deler av Oslomarka. Ja, telting, blomsterplukking og høsting av visse typer sopp står også på fy-listen.
Fylkesmannen i Troms har sendt ut tilsvarende forslag til regulering av 15 områder i fylket.I Oslomarka er 174 områder foreslått vernet, hittil er 28 av dem utredet. Fylkesmannen kaller dette «mindre områder». Hver for seg er dette sikkert riktig. Men når 3000 mål av den populære Lillomarka nord for Oslo er satt av som vernesone, påvirker dette veldig mange menneskers aktivitet.
Aftenposten skrev sist uke om hvilke følger dette fikk for arrangørene av orienteringsstafetten Night Hawk. Løpsleder Are Kristiansen forteller at han måtte sende over hundre eposter for å få løpet godkjent. 15-20 av dem var til Fylkesmannen, som skulle vite hvor enkeltposter skulle plasseres.
Kristiansen er klar på at dette orker han ikke ett år til. På spørsmål fra Aftenposten om hva han syns om at skattepengene våre brukes til å vurdere hvor o-poster kan legges, svarer han «ingen kommentar».


Vernebriller. Å verne sårbare deler av norsk utmark er en god tanke. Ikke minst den delen av marka som ligger nær befolkningstette områder.
Markaloven er viktig, fordi den er et vern mot alle næringsinteresser som vil perforere Markagrensen og spise skogen bit for bit. Loven gir også et viktig vern mot intensivt bestandsskogbruk.
Jeg har heller ingen problemer med å se at forvokste løypemaskiner som lager motorveier for moderne skisport forlengst er blitt et problem. Jeg kan også forstå at terrengløp som går gjennom myrer, lager spor det vil ta altfor lang tid for naturen å reparere.
Men å rette vernebrillene mot o-løp, er å skyte spurv med kanoner. Enten vi snakker om regulære konkurranser, turorienteringsposter eller kjentmannsposter – alt dette står på Fylkesmannens liste – så handler det om mosjonister som sprer seg fint ut over i terrenget. Muligens skaper de litt tråkk akkurat rundt postene, men hvis postene plasseres med klokskap og naturvennlig omtanke, noe o-løpere har mer av enn de fleste, så er det ingen grunn til bekymring.


Ødelegger. Min bekymring er heller at våre politikere lager et byråkrati som gjør at enda flere nordmenn havner i sofaen. Hvem orker å arrangere o-løp hvis det skal være på denne måten?Den fantastiske naturen i Norge er en gave for alle som ønsker å ta vare på helsen sin, både den fysiske og den psykiske. Derfor skal vi verne om denne naturen. Men ikke ved å stenge oss selv ute.
Derimot skal vi bruke naturen på naturens egne premisser. Slik turgåere og løpere gjør. De som beveger seg inn i urørte områder, er som regel like stille og sky som dyrene som holder til der. 
Da er det noe annet med de som raser rundt på snøskutere. De ødelegger stillheten, setter stygge spor og skremmer dyr og fugler.
Bred folkelig motstand gjorde at regjeringen i sommer måtte droppe frislippet de la opp til med sin prøveordning, men kampen er ikke over. Miljøvernminister Tine Sundtoft har allerede tilkjennegjort fra Stortingets talerstol at regjeringens neste grep er å endre loven slik at landets 76.000 snøskutereiere (tall fra årsskiftet), skal få grønt lys for det hun kaller «fritidskjøring».
Hvem skal verne naturen mot en slik miljøvernminister?
(Aktuelt fra Vårt Land)

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar