Verdidebatt

Livskvalitet er helsebringende - røyk er livskvalitet for mange

Røyk er livskvalitet for mange. Denne livskvaliteten er ikke lett å ta vare på i et samfunn med røykfrie sykehus, flyplasser, arbeidsplasser og andre offentlige utendørsområder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

GOD LIVSKVALITET ER HELSEBRINGENDE – RØYK ER LIVSKVALITET FOR MANGE

For mange er røyken god livskvalitet. Og denne livskvaliteten er ikke lett å ta vare på i et samfunn med røykfrie sykehus, røykfrie flyplasser, røykfrie arbeidsplasser og snart røykfrie stasjoner, samt offentlige utendørsområder. Vinteren 2013/14 er jeg vitne til at på det røykfrie Radiumhospitalet står pasienter med cellegiftstativer ute i 10/15 kuldegrader og røyker. Dette er mangel på respekt for andres livskvalitet.

God livskvalitet er helsebringende. Problemet er at det som er god livskvalitet for deg kan være dårlig livskvalitet for meg. Derfor er det viktig å legge til rette for at alle kan ha en best mulig livskvalitet. Et godt isolert røykerom på Radiumhospitalet ville utvilsomt gi røykende pasienter og betjening en bedre livskvalitet, og dette vil ikke forringe livskvaliteten til ikke-røykende.

I sykdoms- og levekårsforskning er min erfaring at man alltid spør etter livsstilsfaktorene som mosjon, høyde, vekt, røyk og alkoholforbruk. Men ingen spør etter livskvaliteten som etter min og manges mening betyr mye for utvikling av sykdom og dårlig helse. Min definisjon av god livskvalitet er å ha det godt med seg selv. Problemer med økonomien, problemer med samlivet, ensomhet, mistrivsel på arbeidsplassen er faktorer som svekker livskvaliteten som igjen svekker helsa.

Hvorfor kan man ikke innføre godt isolerte røykerom og røykeområder på sykehus, flyplasser, arbeidsplasser og andre offentlige arenaer ? Blir dette for dyrt, kan man ta en avgift på kr. 50 pr. røyker. Det er viktig å skjerme ikke-røykende. Å innføre forbud for forbudets skyld har ingen hensikt.

Gunn Pound

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt