Sigmund Voll Ådnøy

Skribent og Visjon Norge-kritikar
140

Sitater. Sunne, sanne og søte eller farlige, feil og fæle?

Utsagn av N.N., et menneske, til diskusjon for de som ønsker. Jeg vil ikke si menneskets navn, men røper følgende: Vedkommende er en slags leder i en slags religiøs sammenheng. Ta stilling til sitatene; ikke angrip hverken meg eller sitatenes "eier".

Publisert: 20. aug 2014

Om helse og bekjennelse
"(...) Ofte prøver djevelen seg med symptomer av ulike slag. Når vi taler sykdomsprat, inviterer vi djevelen inn for å attakere oss med sykdom."
 -
ultimo mai 2013
 

"Vi må ikke kjenne etter og tale oss inn i sykdom."
 - ultimo mai 2013
 

"(...) gleden i Herren er vår styrke. Så si ha, ha, ha , ha å le i Den Hellige Ånd. Halleluja det er herlig seier i Jesu navn."
 
- på Facebook, september 2013


Om økonomi og eiendom
"Jeg har satt meg som mål å tjene mest mulig penger slik at jeg kan gi store gaver til Herrens arbeid."
 - tidspunkt uvisst
 

"(...) Det er godt at vi kan ha et alkeholfritt og Jesus fokusert hotell i fjellheimen. Em velsignelse for mange mennesker. Vi ønsker å bygge 50 leiligheter og 40 hytter her oppe. Og skape en hallelujadal i fjellheimen er oppe. Så hvis du er intresert ta kontakt. Vi ønsker å bringe Jesus ut til folket, på alle måter."
 - på Facebook, 5. oktober 2013

Om kritikk
"(...) Tusen takk at du forstår at de som er imot oss er tjenere for djevelen, for å stoppe Herrens verk."
 - i nyhetsbrev, 2013
 

"(...) Det er jo også så herlig, å få så mye kritikk. Det ser jeg som en stor ære, å bli kritisert. Og som jeg gjør med E-mail, eller brev, negative meldinger blir ikke lest. Så det plager ikke meg. Jeg har lært å beskytte meg med Jesu Kristi blod."
 - på Facebook, 12. september 2013

Om politikk
"Det er jo bra noe av det Krf har fått til. Men dette er jo idiotisk, å ikke gå i regjering med Siv og Erna. Når en tenker på all den djevelskapen SV fikk til, i regjering med Ap. Hvor mye mere godt kunne ikke Krf fått til, om de hadde regjert med Høyre og Frp. Men nei, de oppfører seg som barnslige å ofrer statsråd poster. Men dette sa vi jo før valget, at Krf ikke ville gå i regjering. Knut Arild bare gjentar Bondevik og Høybråtens holdninger. Et slags hat imot Frp. Selvfølgelig skal de ikke følge Frp i deres frislipp av alkehol eller andre liberale ting. Men Frp er det eneste partiet som har en ansvarlig innvandringspolitikk. Og som forstår snik-islamiseringen. Det andre er at Krf og frp stemte imot den nye ekteskaploven. Og de ser mye likt på Israels politikken. Dette er jo viktige saker, som kunne gitt stor uttelling. Det er bra med mer kristendom i skolene. Og også abortloven kunne en få en omkamp på. Det gir selvfølgelig mer makt å sitte i en regjering, enn ikke. Så det jeg ikke fatter og begriper er hvorfor Krf ikke blir med. Men det er selvfølgelig deres kristen sosialistiske holdninger. (...")
 - på Facebook, 4. oktober 2013

Om bruk av Bibelen
"Guds prinsipper fungerer alltid. Jeg ble så salig idag, da jeg leste og mediterte på Salme 71: 21-24 " Du vil øke min storhet og vende om og trøste meg. Så vil jeg prise deg med harpespill -din trofasthet min Gud! Jeg vil lovsynge deg til sitar, du Israels Hellige." Mine lepper skal juble, for jeg vil lovsynge deg-og min sjel som du har forløst. Hele dagen skal min tunge tale om din rettferdighet.For de som ønsker ulykke over meg, er blitt til spott, de er blitt til skamme."
Guds ord er jo full av gull korn, å omhandler alle livets områder. Derfor skaper Guds ord tro i oss hele tiden. Som den engelske evangelisten Smith Wiggelwort sa: hvis jeg ikke har med meg bibelen eller ny testamentet, når jeg går ut er jeg ikke full påkledd. Jeg går heller ut uten sko, enn uten bibel. Hans bibel skapte så stor tro, at Wiggelwort reiste opp 21 døde i sin tjeneste. Jeg er så enig med han. For min egen del må jeg lese 6 kapitel i Salmene eller Ordspråkene og 6 kapiteler i Ny-testamentet. Ganske enkelt fordi troen kommer av, å høre og høre Guds ord. Da får vi tro som flytter fjell i vårt og andres liv. Da har vi tro for en herlig dag. Husk at din tro er avhengig av at du bruker tid i Guds ord hver dag. Denne uka forventer jeg et stort mirakel, som blir forløst igjennom vår tro. Halleluja ved han så vinner vi mer enn seier. Så Guds ord er tros føde, både for ånd,sjel og kropp. Bibelen gri deg sunnhet og helse. Den gjør deg glad og lykkelig. Så bruk tid i bibelen min venn, å du finner løsningen på alle dine problemer. Som blir forvandlet til herlige utfordringer som bringer mirakler i ditt liv. Da skal vi ha en herlig gudstjeneste i [sensurert forsamlingsnavn]. Der blir alle velsignet og lykkelige, fordi der praktiserer vi Guds ord. Med tro virksom, ved kjærlighet."
 - på Facebook, 15. september 2013

~~~~~~~~~~~~~

Innvendinger?
Ut fra et religiøst eller kristent ståsted, eller fra en helt annen synsvinkel: Hvor bra/ille er det at slike utsagn kommer fra en leder og et forbilde?

Er prinsippene og betraktningene som kommer til uttrykk i sitatene, gode å prøve å leve i tråd med?

Om en filolog eller to kommer innom, hadde det vært interessant med et forsøk på en liten språkanalyse ...

Hva kan man (muligens) lese ut av sitatene om personens livsanskuelse og personlighet, utover det som rent konkret uttales?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Atle Pedersen

9 innlegg  7651 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Jeg tenker at det er absurd at mennesker lever med slike forestillinger, og at barn bør beskyttes. Spesielt mot å bli utsatt for skremmende forestillinger om helvete.

Smith Wiggelwort sa: hvis jeg ikke har med meg bibelen eller ny testamentet, når jeg går ut er jeg ikke full påkledd. Jeg går heller ut uten sko, enn uten bibel. Hans bibel skapte så stor tro, at Wiggelwort reiste opp 21 døde i sin tjeneste. Jeg er så enig med han. For min egen del må jeg lese 6 kapitel i Salmene eller Ordspråkene og 6 kapiteler i Ny-testamentet. Ganske enkelt fordi troen kommer av, å høre og høre Guds ord. Da får vi tro som flytter fjell i vårt og andres liv. Da har vi tro for en herlig dag. Husk at din tro er avhengig av at du bruker tid i Guds ord hver dag.

Denne kontinuerlige selvsuggesjonen viser hvor styrken i troen kommer fra. "Din tro kommer ikke fra Gud, men at du bruker tid hver dag på å overbevise deg selv ved å repetere og repetere at dette er sant."

Skremmende.

Kommentar #2

Mari Klingen

7 innlegg  39 kommentarer

Skremmende

Publisert over 6 år siden

Dette er glimrende eksempel på utsagn og sitat som er ment for å fange oppmerksomheten til, og oppildne vedkommendes fanskare. Jeg går ut i fra at NN har en stor fanskare, måten han/hun ordlegger seg på tyder på det. Men jeg kan ikke fatte og begripe at dette skal virke forlokkende på "tvilere", og folk utenfor menigheten/det faste publikummet. Jeg får i allefall lyst til å løpe i motsatt retning.

Om helse og bekjennelse
"(...) Ofte prøver djevelen seg med symptomer av ulike slag. Når vi taler sykdomsprat, inviterer vi djevelen inn for å attakere oss med sykdom."
-
ultimo mai 2013

Det hadde jo vært interessant å vite litt mer hva som er bakgrunnen for dette utsagnet. Betyr dette at man ikke skal prate om sykdom dersom man er syk, fordi da vil djevelen angripe deg? Lurer også på om NN mener at sykdommen kommer fra Gud eller djevelen, om man skal godta denne "testen" fra Gud, eller om man blir angrepet av djevelen fordi man har vaklet i troen/syndet eller annet?

Om økonomi og eiendom
"Jeg har satt meg som mål å tjene mest mulig penger slik at jeg kan gi store gaver til Herrens arbeid."
- tidspunkt uvisst

Forsåvidt en god tanke, det å skulle gi gaver til Herrens arbeid. Og hvis man virkelig legger godviljen til kan man legge vekt på siste del av setningen, og ikke tenke så mye over starten. Men jo flere ganger jeg leser setningen, jo verre blir det. Dette er et meget uheldig sitat, spesielt når det står for seg selv. Hadde det kommet en oppklaringssetning (noe jeg ikke vet om det gjør), hadde vi muligens vært innafor. Slike utsagn forplikter også. Har NN virkelig tenkt å gi disse store gavene til Herrens arbeid, eller er det ment å trigge dårlig samvittighet hos tilhørerne? Når slike utsagn når de "rette" menneskene kan det føre dem inn i en evig runddans av pengejag, dårlig samvittighet og dessverre stor gjeld.

Jeg syns samtlige av disse utsagnene som du, Sigmund, lister opp er SVÆRT uheldige og kan gjøre stor skade.

Kommentar #3

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Om helse og bekjennelse
"(...) Ofte prøver djevelen seg med symptomer av ulike slag. Når vi taler sykdomsprat, inviterer vi djevelen inn for å attakere oss med sykdom."
-
ultimo mai 2013

"Vi må ikke kjenne etter og tale oss inn i sykdom."
- ultimo mai 2013

"(...) gleden i Herren er vår styrke. Så si ha, ha, ha , ha å le i Den Hellige Ånd. Halleluja det er herlig seier i Jesu navn."
- på Facebook, september 2013

Jeg, i min vantro, trodde det var virus og bakterier som gjorde oss syke og ikke sykdomsprat/djevelen. Vi har altså oss selv å takke, fordi vi tar symptomer på alvor og snakker om dem. Høres åndelig og bibelsk ut det, men stemmer nok ikke med den virkeligheten som noen av oss lever i...

Og er det virkelig så enkelt at troen kommer av å lese/høre Guds Ord? Eller er det enda et mantra som en bruker, "bare fordi det står i bibelen"?

Skulle så gjerne sett at alle disse "åndelige" frasene og mantraene stemte med virkeligheten...

Kommentar #4

|Hans Petter Skoug

15 innlegg  4781 kommentarer

Publisert over 6 år siden

Religiøst forstyrret, virkelighetfjern og virkelighets fornektende er vel ord som oppsummerer slike rablerier ganske godt syntes jeg...

Håper folk, om ikke annet enn for ungenes del, holder ungene vekk fra slike virkelighets fjerne religiøse skrullinger... At folk gidder å følge en slik perosn anno 2014 er helt utrolig, men det understreker jo bare undersøkelsen om at religiøse er mye lettere til å tro på annet sludder og vås når de først tror på religiøst sludder og vås.... Og at religion er fordummende om man faktisk tror på det denne personen sier...

I mine øyne er det på grensen til idioti å tro at to tusen år gamle skrifter har mer å tilby enn ordentlig viten og kunnskap, noe denne personen helt klart syntes å mene... Så ignorant er det ikke mulig å være i dagens samfunn, så man må rett og slett velge å være så ignorant og da burde det jo si seg selv at ingen burde følge denne personen i noe som helst....

Kommentar #5

Geir Wigdel

37 innlegg  2088 kommentarer

Når en snakker om

Publisert over 6 år siden

sola, så skinner den. Dette er et gammelt ordtak, og lignende fyndord brukes om mange ting, også negative. Det er jo en gammel (vrang)forestilling at en ikke bør nevne visse fenomener, for da vil de opptre. Dette er bakgrunnen for de mange omskrivninger for djevelen og ulven for eksempel. Vår tids vegring for å nevne døden, bygger på samme forestilling. Derfor står denne forkynneren i en gammel (men tvilsom) tradisjon når han oppfordrer til ikke å nevne sykdom. Men veien til selvbedrag er jo kort. Og når hovedformålet er å skaffe seg penger, er sannheten tøyelig - det er i alle fall ikke basert på gammel overtro.

Kommentar #6

Sigmund Voll Ådnøy

140 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Atle Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Denne kontinuerlige selvsuggesjonen viser hvor styrken i troen kommer fra. "Din tro kommer ikke fra Gud, men at du bruker tid hver dag på å overbevise deg selv ved å repetere og repetere at dette er sant."

Takk for kommentaren.

I sitatet du tok for deg, er dette noe av det jeg personlig reagerer sterkest på:

"For min egen del må jeg lese 6 kapitel i Salmene eller Ordspråkene og 6 kapiteler i Ny-testamentet. Ganske enkelt fordi troen kommer av, å høre og høre Guds ord."

Et slags trosstrev, hvilket du er inne på. I akkurat disse ordene fornemmer jeg ikke "bare" strev og selvsuggesjon, men mer spesifikt en tvangspreget adferd. Jeg kan ikke uttale meg presist om vedkommendes psyke og skal ikke diagnostisere noen, men føler og syns at slike "oppskrifter" blir en "tvangsbyrde". Om det ikke er eller blir det for personen med utsagnet her, blir det det iallfall lett for de hundrevis eller tusenvis som har vedkommende som forbilde. 

Jeg kjenner skuldrene kan heise seg bare ved at jeg så vidt tenker på hvordan det er for de som ønsker å leve som denne forkynneren. "Denne lederen lese så mye for å holde troen ved like. Da må jeg det samme."

Kommentar #7

Sigmund Voll Ådnøy

140 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Mari Klingen. Gå til den siterte teksten.
går ut i fra at NN har en stor fanskare, måten han/hun ordlegger seg på tyder på det. Men jeg kan ikke fatte og begripe at dette skal virke forlokkende på "tvilere", og folk utenfor menigheten/det faste publikummet. Jeg får i allefall lyst til å løpe i motsatt retning.

Om helse og bekjennelse
"(...) Ofte prøver djevelen seg med symptomer av ulike slag. Når vi taler sykdomsprat, inviterer vi djevelen inn for å attakere oss med sykdom."
- ultimo mai 2013

Det hadde jo vært interessant å vite litt mer hva som er bakgrunnen for dette utsagnet. Betyr dette at man ikke skal prate om sykdom dersom man er syk, fordi da vil djevelen angripe deg? Lurer også på om NN mener at sykdommen kommer fra Gud eller djevelen, om man skal godta denne "testen" fra Gud, eller om man blir angrepet av djevelen fordi man har vaklet i troen/syndet eller annet?

Om økonomi og eiendom
"Jeg har satt meg som mål å tjene mest mulig penger slik at jeg kan gi store gaver til Herrens arbeid."
- tidspunkt uvisst

Forsåvidt en god tanke, det å skulle gi gaver til Herrens arbeid. Og hvis man virkelig legger godviljen til kan man legge vekt på siste del av setningen, og ikke tenke så mye over starten. Men jo flere ganger jeg leser setningen, jo verre blir det. Dette er et meget uheldig sitat, spesielt når det står for seg selv. Hadde det kommet en oppklaringssetning (noe jeg ikke vet om det gjør), hadde vi muligens vært innafor. Slike utsagn forplikter også. Har NN virkelig tenkt å gi disse store gavene til Herrens arbeid, eller er det ment å trigge dårlig samvittighet hos tilhørerne? Når slike utsagn når de "rette" menneskene kan det føre dem inn i en evig runddans av pengejag, dårlig samvittighet og dessverre stor gjeld.

Jeg syns samtlige av disse utsagnene som du, Sigmund, lister opp er SVÆRT uheldige og kan gjøre stor skade.

Takk for innspillet.

Lyst til å løpe i motsatt retning, ja ...
Kanskje NN innerst inne mener det meste av sine utsagn godt. At det vedkommende forkynner, ifølge seg selv, er "ordet slik det står". Hvor mye av stilen eller hardbarketheten som er ekte eller påtatt, og hvor bevisst ting blir sagt, er ikke godt å si. Uansett kan en del av det virke som en murbygging mot omverdenen, slik at NN og tilhengerskaren i økende grad likner en sekt.

Ang. sykdom og bekjennelse osv.:
Slik jeg oppfatter vedkommende, kan man påberope seg helbredelse i en slags bestemmelse om at "har vi fått legedom" i Jesaja 53 gjelder akkurat en selv. "Man er allerede helbredet i den overnaturlige virkeligheten" er tanken. 
Det å si at man sliter, eller det å si noe om sykdommen sin, er ifølge NN ikke totalt uakseptabelt e.l. (og NN har nok en viss empati og forståelse) - men det regnes som svært ugunstig. Det bygger ikke tro, mener NN, det bryter deg snarere ytterligere ned.
Ved andre anledninger har denne lederen uttalt: "Jeg tror ikke på realiteter" og har ytret at det er forskjell på realiteter og sannhet(en). Med sannhet menes det som oppfattes som sannhet ut fra vedkommendes virkelighetsbilde - ikke de læremessige grunnsannheter vedkommende kan ha felles med mange kristne i andre tradisjoner. Sannheten er slik NN ser det, at man er helbredet allerede og må "tale i tråd med hva Bibelen sier" om en.

Interessant resonnement om rikdom osv. Jeg har ikke tenkt noe særlig på det fra "den vinkelen" - at akkurat det kan være et manipulasjonsmiddel. Det er jo absolutt mulig - og da mye fordi NN fungerer som forbilde for en del mennesker. Selv tipper jeg at det er en kombinasjon av det å ville gi store gaver og det å ville oppnå "samvittighetsmakt". Spesielt god setning du skriver til slutt der, syns jeg - den summerer opp mye i få ord.

Ellers, slik jeg har tenkt en del på, er ikke dette så kristent og bibelsk som NN skal ha det til. Da tenker jeg på det som står om nettopp pengejaget - "jakten på rikdom" - at mange har pådratt seg mange piner, e.l. Det står (så vidt jeg husker) ikke noe i sammenhengen om at man her skal skjelne mellom ulike motiver, hva man i utg.punktet har tenkt å gjøre med pengene osv. Dette har muligens å gjøre med en erkjennelse av at knapt noemenneske takler å oppnå rikdom.
Noe litt interessant er at NN ved andre anledninger har sagt at h_n "ikke er rik, men velsignet".

Kommentar #8

Mari Klingen

7 innlegg  39 kommentarer

Enig

Publisert over 6 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Ellers, slik jeg har tenkt en del på, er ikke dette så kristent og bibelsk som NN skal ha det til. Da tenker jeg på det som står om nettopp pengejaget - "jakten på rikdom" - at mange har pådratt seg mange piner, e.l. Det står (så vidt jeg husker) ikke noe i sammenhengen om at man her skal skjelne mellom ulike motiver, hva man i utg.punktet har tenkt å gjøre med pengene osv. Dette har muligens å gjøre med en erkjennelse av at knapt noemenneske takler å oppnå rikdom.
Noe litt interessant er at NN ved andre anledninger har sagt at h_n "ikke er rik, men velsignet".

Og det er jo en slags "ansvarsfraskrivelse" i utsagnet "ikke er rik, men velsignet". Det er noe med den setningen der som er veldig feil i mine ører. Nok en gang, hvis dette faller i feil jord/treffer feil folk kan det føre til mye elendighet.

Kommentar #9

Sigmund Voll Ådnøy

140 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Anne Jensen. Gå til den siterte teksten.
Og er det virkelig så enkelt at troen kommer av å lese/høre Guds Ord? Eller er det enda et mantra som en bruker, "bare fordi det står i bibelen"?

Skulle så gjerne sett at alle disse "åndelige" frasene og mantraene stemte med virkeligheten...

Takk for kommentaren.

Ja, det hadde vel vært noe. 
Ikke bare er livet og helsa m.m. komplisert fra før av. Det blir ytterligere vanskeliggjort av at noen av de som tror på "enkelhetens trossystem", kunngjør det som om "dei hadde heila vedet". Komme her og komme her.

En forkynner uttrykte i sitt undervisningsprogram at en slag- og komarammet politikervenn selv var skyld i uføret. Vedkommende hadde nemlig sagt at han var villig til å dø for partiet sitt, og det burde han ifølge forkynneren aldri ha sagt.

Kommentar #10

Sigmund Voll Ådnøy

140 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
lignende fyndord brukes om mange ting, også negative. Det er jo en gammel (vrang)forestilling at en ikke bør nevne visse fenomener, for da vil de opptre. Dette er bakgrunnen for de mange omskrivninger for djevelen og ulven for eksempel. Vår tids vegring for å nevne døden, bygger på samme forestilling. Derfor står denne forkynneren i en gammel (men tvilsom) tradisjon når han oppfordrer til ikke å nevne sykdom. Men veien til selvbedrag er jo kort. Og når hovedformålet er å skaffe seg penger, er sannheten tøyelig - det er i alle fall ikke basert på gammel overtro.

(En sen, men god(?)) takk for interessant innspill, Geir Wigdel! Det du tar opp, er jo noe litt allment for mange av oss mennesker - bare at noen personer og bevegelser gjør litt mer ut av det enn andre ...

Var det du som kjente en hel del til trosbevegelsen? Så vidt jeg husker, hadde du en del peiling på både dette med "positiv bekjennelse" og andre typiske lærer der. (Ha meg unnskyldt hvis jeg forveksler deg med en annen Geir. Men du virker iallfall ganske godt orientert :))

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere