Verdidebatt

FN har sviktet stort !

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er en betydelig anti-israelsk forankring i FN.  Dette burde vært unødvendig nå etter omkring 70 års virksomhet.  FNs fremste mål er å bevare freden, og da burde det være en selvfølge at også jødenes eneste stat ble akseptert – også av arabiske og islamske stater.

Etter siste verdenskrig ble det tatt et klart oppgjør med Hitlers nazisme. Men det ble aldri tatt oppgjør med det nære samarbeidet det var mellom Hitlers nazisme og arabere. Den arabiske antijødiske holdningen fikk fortsette og den har skapt store problemer fram til i dag.

De palestinske flyktningene ble ikke behandlet som andre flyktninger som ble integrert i nye samfunn. De palestinske flyktningene og deres etterkommere ble, og blir, oppholdt i bl.a. leirer administrert av FNs hjelpeorganisasjon UNRWA. Slik har det vært gjennom flere generasjoner, og dette er i høyeste grad betenkelig.

"Araberlandene ønsker ikke å løse flyktningeproblemet.  De ønsker å opprettholde det som et åpent sår, som en krenkelse overfor FN og som et våpen mot Israel.  Arabiske ledere gir blaffen i om flyktningene lever eller dør." Det var UNRWAs direktør Ralph Galloway som sa dette i 1958. Og det var nok en riktig betegnelse.

Det er ikke først og fremst hos Hamas problemet ligger. Problemet har rot i arabiske og islamske samfunn. Derfor burde tida for lengst vært inne til å ta den anti-israelske holdningen opp i internasjonale fora. Og FN burde i høyeste grad være inne i bildet her. Det er helt uholdbart slik det har vært til nå.

Fortsatt har ikke Den Arabiske Liga akseptert Israel som en stat der jødene kan føle seg trygge. Og fortsatt driver UNRWA og opprettholder en svært uheldig ordning for de såkalte palesinske flyktninger og deres etterkommere. Det vesentlige spørsmålet her er: Hvorfor tar ikke Norge eller andre vestlige land disse forholdene opp i FN og andre internasjonale fora? Hvis Norge og andre vestlige land virkelig setter pris på demokrati og menneskerettighetene, så burde de så klart ta dette opp internasjonalt – for situasjonen har over altfor mange år vært helt uholdbar.

Derfor bør det presses på på slik at 1) arabere må akseptere Israel som jødisk stat, og 2) palestinske flyktninger må få bli integrert i arabiske stater.

Oppfordring til vår nye regjering er at denne uholdbare situasjonen som har vart over lang, lang tid snarest blir tatt opp i FN og andre internasjonale fora.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt