Verdidebatt

HVORFOR JEG TROR PÅ HEKSER SOM BOR I PEPPERKAKEHUS

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg blir stadig bedt om å forklare hvorfor jeg tror på hekser som bor i pepperkakehus. Det hevdes at fordi man ikke kan «bevise» at det finnes verken hekser eller pepperkakehus (annet enn dem vi lager til jul), tar jeg feil når jeg tror på dette og mer. Påstanden faller på sin egen urimelighet. I «Hans og Grete» står det nemlig:

«Slik gikk de i tre dager til de nesten ikke orket mer. Da fikk de se en fugl som satt på en gren like ved dem. En rar og vakker fugl med skinnede hvite vinger. – Å nei, se på den, sa Grete. – Kanskje den kan vise oss vei, sa Hans. Fuglen hoppet fra gren til gren og barna fulgte etter, og tenk – der fikk de se et lite hus. Og fuglen satte seg på taket. Men det var et rart hus kan du tro. Det var av brød og dekket av pepperkaker og taksteinene var av pannekaker og vinduene var av sukker.»

Ifølge «Hans og Grete» er det altså i ingen tvil om at det finnes pepperkakehus. Det vi med sikkerhet kan slå fast er at disse er laget av brød, pepperkaker, pannekaker og sukker. Inni er det blant annet bur og bakerovn, som heksen etter hvert havner i selv. Dette vet vi fordi «Hans og Grete» forteller oss det.

Så til deg som fortsatt ikke tror på hekser som bor i pepperkakehus: Les «Hans og Grete» selv. Hva mer bevis trenger du? Og når julen kommer om noen måneder, vil kanskje pepperkakehuset som står på stuebordet få en dypere mening for deg også, og minne deg om at du – som Hans og Grete – kan la deg lede hjem igjen av den hvite svanen, med gull, sølv og diamanter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt