Ståle Halsne

50

Hamas' fredskamp?

Israel er et land og et folk som deler våre verdier, og som kjemper for å kunne leve med disse verdiene i et hjørne av verden hvor dette bare er en fjern drøm. Men vi har vendt dem ryggen. For oss er det onde blitt det gode. Hvordan havnet vi her?

Publisert: 23. jul 2014

Krigen i Midtøsten raser videre. Dødstallene stiger blant palestinerne, men til tross for at Israel godtok et våpenhvileforslag fra Egypt 15. juli, er det ingenting som tyder på at angrepene skal opphøre enda. Etter dette har som kjent Israel startet en bakkeoperasjon i Gaza, og freden synes å være langt unna.

Onsdag 16. juli har Stavanger Aftenblad en artikkel om konflikten hvor overskriften er som følger; «Vestbredden overlater fredskamp til Gaza.»

Artikkelen er interessant på flere måter, men jeg vil først kommentere selve overskriften. For en slik overskrift viser oss hvordan Stavanger Aftenblad, og flere med dem, ser på konflikten mellom Israel og palestinerne; Hamas driver en fredskamp. Mot Israel. Rakettene sendes innover Israel i fredens tjeneste. Det blir som når vi bombet Libya, og befridde befolkningen fra tyrannen Gadaffi. Eller som motstandskampen under andre verdenskrig. En motstand og kamp som var nødvendig fordi vi trodde på det gode, og på friheten. Vi hadde nemlig rett. Vi kjempet for det gode. Det samme gjelder nå for Hamas. Samme greie.

Men hvordan havnet vi her? Hva har skjedd siden det onde nå har blitt det gode? For Hamas står ikke for det gode. La det være klinkende klart. De er en terrorbevegelse som ikke deler noen av våre verdier. De står for omtrent det helt motsatte av hva vi gjør. Tidligere norsk Midtøsten-forhandler, statsråd og visegeneralsekretær i FN, Terje Rød-Larsen, gir følgende karakteristikk av Hamas direkte på Dagsnytt Atten i NRK P2 15. juli; «… det er et tyrannisk regime, det er undertrykkende, det respekterer ikke menneskerettigheter, det er summariske henrettelser, kvinneundertrykkelse, minoriteter som kristne undertrykkes osv.» NRKs korrespondent i Midtøsten,Sidsel Wold, sa under samme sending; «…jeg vet ikke om Hamas er så opptatt av befolkningen sin egentlig.»

Men for oss er altså Hamas blitt en fredsbevegelse. Det er de som kjemper Gazas fredskamp. Og selv om FN organisasjonen UNRWA fant 20 raketter som Hamas hadde gjemt i en barneskole på Gazastripen lar vi oss ikke rikke til å tro noe annet. Vissheten om at Hamas faktisk tilranet seg makten i Gaza i et ulovlig kupp i 2006 betyr heller ikke noe. Til og med når Hamas ikke vil si ja til en våpenhvile 15. juli, men svarer med flere raketter gjør det særlig inntrykk på oss. En våpenhvile som Israel faktisk sa ja til. I stedet sier Stavanger Aftenblad om våpenhvilen at Israel og Egypt ydmyket Hamas med en simpel manøver på den politiske arena ved å foreslå en våpenhvile. Tenke seg til å ydmyke noen med en våpenhvile. Det er nesten som om vi kan høre at vi trekker et lettelsens sukk, hvorpå vi takker Hamas for at de ikke lot seg ydmyke ved å godta en simpel våpenhvile.

Gaza er ikke okkupert av Israel. Palestinerne fikk full kontroll med Gaza da Israel trakk seg ut i 2005. Likevel hører vi hele tiden at det er «okkupasjonen» som er den klare årsak til konflikten. Siden Gaza ikke er okkupert, må man da mene at det er okkupasjonen av Vestbredden er årsaken til konflikten i Gaza. Men her er noe rart. For Vestbredden vil for alt i verden ikke bli innblandet i konflikten mellom Israel og Hamas. Hvorfor? Majd Shuman svarer Stavanger Aftenblad 16. juli at de har det godt takket være at palestinske selvstyremyndigheter faktisk samarbeider med Israel. Så mens Jonas Gahr Støre, Heikki Holmås, Mads Gilbert og Sidsel Wold med mange flere argumenterer med okkupasjonen av Vestbredden som årsaken til hele konflikten, svarer Shuman at de har det godt på Vestbredden. Skal vi tro på argumentet om at okkupasjonen av Vestbredden er årsaken til konflikten må det bety at Hamas ikke har fått med seg svaret til Shuman og befolkningen på Vestbredden. For de har det godt.

Konflikten i Midtøsten er en tragedie for alle ofre. Den er en tragedie for Gaza og for palestinerne. Den er en tragedie for Israel. Samtidig viser måten vi selv ser på konflikten at noe har skjedd med oss. En terrorbevegelse og et tyrannisk regime ved navn Hamas har fått oss til å vende oss mot Israel. Israel er et land og et folk som deler våre verdier som ytringsfrihet og religionsfrihet. Det er et demokrati, med en rettstat hvor alle er like for loven. Israel kjemper for å kunne leve med disse verdiene i et hjørne av verden hvor dette bare er en fjern drøm. Hvor kvinner, homofile og minoriteter blir systematisk undertrykket og hvor kristne blir henrettet. Men vi har vendt dem ryggen. For oss er det onde blitt det gode. Hvordan havnet vi her?

Først trykket i avisen Dagen 22. juli 2014.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Halsne

Publisert over 6 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Men for oss er altså Hamas blitt en fredsbevegelse.

Jeg har aldri hørt noen hevde at Hamas er en fredsbevegelse . Antakelig vil du heller ikke finne så mange palestinere som finner en slik karakteristikk treffende.  Her utnytter du en dårlig formulert avisoverskrift til å reise opp en stråmann.

Kommentar #2

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Johannessen

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har aldri hørt noen hevde at Hamas er en fredsbevegelse . Antakelig vil du heller ikke finne så mange palestinere som finner en slik karakteristikk treffende.

Neivel, Johannessen. Jeg kjøper imidlertid ikke at en overskrift i en av Norges største regionaviser er "dårlig formulert". Det blir for enkelt. De vet meget godt hva de skriver. Det gjelder også når de hevder at Egypt og Israel "ydmyket Hamas med en simpel manøver på den politiske arena ved å foreslå en våpenhvile".

Da kan jeg lett si det samme til din kommentar; ikke utnytt en dårlig formulering, Johannessen.

For spørsmålet er; Hva er Hamas? Hva er det Israel står overfor og kjemper imot? For vi forstår ikke Israel. Vi fordømmer dem. Men vi forstår Hamas. Hvorfor det?

Kommentar #3

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

"Vi"

Publisert over 6 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Men vi forstår Hamas. Hvorfor det?

Hvem er "vi" i denne sammenheng?

Kommentar #4

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Glem det

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Hvem er "vi" i denne sammenheng?

Glem det!

Jeg har skrevet et innlegg med et budskap som kan diskuteres. I stedet plukker du det fra hverandre ved å angripe "dårlige formuleringer". En effektiv måte for å kjøre debatten i grøfta.

Jeg er ikke interessert, Johannessen. Takker for ordskiftet.

Kommentar #5

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Formuleringer

Publisert over 6 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Gaza er ikke okkupert av Israel. Palestinerne fikk full kontroll med Gaza da Israel trakk seg ut i 2005. Likevel hører vi hele tiden at det er «okkupasjonen» som er den klare årsak til konflikten.

Det er mulig Johannessen kan angripes for å henge seg opp i filleting i denne sammenheng, men hvorvidt Gaza teknisk sett er okkupert eller ikke er også like uinteressant all den tid samtlige av de som bor der:

Kan ikke reise ut fra området via sjøveien gr. at Israel sperrer sjøområdene; Kan ikke reise ut fra området via luften gr. at Israel har bombet den eneste flyplassen og nekter bevegelse i luftrommet; Kan ikke reise ut fra området via landjorden all den tid Egypt og Israel sperrer alle grenseoverganger;

Å påstå at "..palestinerne fikk full kontroll med Gaza.." har jo nesten et komikkens skjær over seg, var det ikke for det tragiske aspektet. For de som rammes er det da fullstendig likegyldig hva man kaller slik terrorisering av nesten to millioner mennesker.

Kommentar #6

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Å påstå at "..palestinerne fikk full kontroll med Gaza.." har jo nesten et komikkens skjær over seg, var det ikke for det tragiske aspektet.

Men hva skyldes dette? Hvorfor makter vi ikke plassere ansvaret der det ligger?

Stavanger Aftenblad mener at Gaza driver en fredskamp. Og nå er det Hamas som er myndighetene i Gaza. De driver altså en kamp, en fredskamp. Og hvem er da fienden, Gullberg? Hvem er den onde som ikke ønsker fred?

Dersom Hamas er en terrorbevegelse og et tyrannisk regime, burde vi vel støtte Israel og befolkningen i Gaza i kampen mot dem. Slik vi gjorde overfor NATO da vi bombet Libya. I stedet er Israel blitt det onde. De må fordømmes og boikottes. Det hele er snudd på hodet, og Hamas er plutselig det gode.

Kommentar #7

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

I bakvendtland kan alt gå an

Publisert over 6 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Dersom Hamas er en terrorbevegelse og et tyrannisk regime, burde vi vel støtte Israel og befolkningen i Gaza i kampen mot dem. Slik vi gjorde overfor NATO da vi bombet Libya. I stedet er Israel blitt det onde. De må fordømmes og boikottes. Det hele er snudd på hodet, og Hamas er plutselig det gode.

Ja,den norske politiske styrelse så det nødvendig å bruke styrker på å rydde opp i flere land,som Afghanistan,Libya og Irak....

Var disse islamistene vi måtte kjempe mot av et verre kaliber enn det Hamas er ? 

Er det diskvalifiserende for Israel at de er dyktige på å forsvare seg sjøl ?

Har ikke Israel den samme retten som andre land til å passe på sine EGNE grenser,når de i tillegg har de verste terroristene på dørstokken  ?

Når jeg ser hva Støre og resten av kostebinderiet får seg til å si nå om dagen,må jeg nesten klype meg i armen i ren vantro. 

Kommentar #8

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

OK

Publisert over 6 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Jeg er ikke interessert, Johannessen. Takker for ordskiftet.

Men du må jo forvente noen innvendinger når du tar utgangspunkt i en slik avisoverskrift - uten å si noe mer om hvilke perspektiver artikkelen inneholder, hvem som har skrevet den osv.  Det er ikke min hensikt å kverulere, men denne debatten er så betent og emosjonell at her må vi alle passe på ordbruken og hvordan vi tolker hverandre.

Kommentar #9

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Ansvarsplassering

Publisert over 6 år siden
Ståle Halsne. Gå til den siterte teksten.
Men hva skyldes dette? Hvorfor makter vi ikke plassere ansvaret der det ligger?

Plasseringen av ansvaret for denne konflikten avhenger helt av hvilket tidsperspektiv du ser det i. De siste to ukers massive bombing av Gaza er forårsaket av at Hamas har skutt hundrevis av raketter inn over sivile boligstrøk i Israel, hvor den s.k. Iron Dome i henhold til Israel tar seg av 90% av dem (noen eksperter mener dette er bløff og at det riktige tallet er 5%. Dessuten er det ingen Iron Dome som er utplassert for å beskytte beduin-områdene i Negev).

Men hvorfor har Hamas noen interesse av å sende disse rakettene, vel vitende om at til slutt blir det død og ufattelige lidelser som resultat og med tap av mange Hamas-ledere?

Se det er det ikke så mange som stiller spørsmål ved. Kan forklaringen være at Gaza nå har vært innesperret i mange år?

Eller i et lenger perspektiv at 80% av Gazas befolkning er selv eller etterkommere av palestinere som ble fordrevet fra Israel i 1948?

Kommentar #10

Ståle Halsne

50 innlegg  1177 kommentarer

OK II

Publisert over 6 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Men du må jo forvente noen innvendinger når du tar utgangspunkt i en slik avisoverskrift - uten å si noe mer om hvilke perspektiver artikkelen inneholder, hvem som har skrevet den osv.

Ja, jeg er for så vidt enig i det. Jeg har tre sitater fra artikkelen; overskriften, sitatet om en ydmykende våpenhvile og sitatet fra innbyggeren fra Vestbredden. Så kan jeg være enig i at jeg kunne analysert artikkelen mer nøyaktig.

Kommentar #11

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 6 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Men hvorfor har Hamas noen interesse av å sende disse rakettene, vel vitende om at til slutt blir det død og ufattelige lidelser som resultat og med tap av mange Hamas-ledere?

Se det er det ikke så mange som stiller spørsmål ved.

Fordi de sørger for at der bliver mange gange flere dræbte og lemlæstede kvinder og børn end ledere, som har bygget beskyttelse til sig selv eller er i udlandet.

Disse døde er sammen med Vestens MSM og venstrefløj deres bedste våben og disse samarbejdspartnere er fuldt så skyldige i de døde, som Hamas selv.

Dermed skulle det også stå klart, hvorfor ingen stiller dit sidste spørgsmål - man kunne risikere at få et svar - og det ville stille én selv i et noget tvivlsomt lys.

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere