Verdidebatt

Når hat gjør blind

Selv om det også i Sverige og Danmark er sterke pro-israelske lobbyer, opplever man der ikke like grisete angrep på TV-reportere som her i landet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kvinnelige norske reportere i Midt-Østen har opplevd av hatefulle skyllebøtter den siste tiden knytter seg til årelange kampanjer som ikke bare pro-israelske ekstremister, men også ytterliggående Palestina-venner har bedrevet.

I øyeblikket er pågangen fra dem som fremstiller seg som Israel-venner sterkest, men man skal ikke ha oppholdt seg lenge på nettet for å se hvordan islamister og antisemitter kan uttrykke seg.

Jeg har erfaring med begge typer reaksjoner, både fra den gang jeg var aktiv utenriksmedarbeider og senere. Men jeg tror kvinner kan være mer utsatt. Når NRKs medarbeider kalles «araberhore» ligger det ikke bare en rasistisk holdning til arabere bak, men også et gromsete kvinnesyn som man ofte kan høre i samfunnets bakgårder.

Selv er jeg blitt kalt «jødef….». Jeg fremstilles som kjøpt og betalt av sionistene, i hvert fall «kryptojøde».

Jeg har erfaring med kroatiske fascister som planla å ta livet av meg og min familie. Det var ikke mye solidaritet å oppleve fra norske kolleger den gang.

Jeg er også blitt angrepet av Israel-venner som mener jeg har forrådt det som jeg angivelig trodde på en gang. For slike frafalne eksisterer det bare død og fortapelse.

Etter min dekning av og min bok om Tsjekkoslovakia i 1968 fikk jeg i flere år ikke visum til de sosialistiske land. Da oppholdt jeg meg i lange perioder i Midt–Østen og leverte TV- og radioreportasjer til NRK, altså før NRK fikk egen korrespondent. Etter Yom Kippur-krigen som jeg dekket på begge sider, ble jeg i Arbeiderbladet skjelt ut av Haakon Lie og hans hustru for at jeg hadde påpekt at Israel var den militært langt sterkeste. Det var med andre ord ikke noen David mot Goliat. I dag vet alle dette, men den gang ble det oppfattet som anti-israelsk, endog antisemittisk å påpeke slike fakta. På slutten av sitt liv fikk Haakon Lie et mer nyansert syn på Midt-Øst-konflikten.

Det falt heller ikke i god jord å nevne at det var en jødisk, amerikansk utenriksminister, Henry Kissinger, som under Yom Kippur-krigen la et sterkere press på Israel enn kanskje noen annen amerikansk politiker har gjort. Han krevde at general Sharon skulle oppgi kveletaket på egypterne i Sinai.

Mange år senere het det at Gud hadde straffet Sharon med hjerneslag fordi han ga opp ulovlige jødiske bosettinger på Gazastripen. Og det var angivelig Gud som hadde latt en jødisk ekstremist myrde statsminister Rabin fordi denne stod i veien for profetiene. Dette hørte jeg i Norge.                                                                                                  President George H. Bush og hans administrasjon innstilte all økonomis hjelp til israelerne fordi de spente beina på amerikansk Midt-Øst-diplomati. Et slikt press på Israel har ingen amerikansk administrasjon øvd siden Eisenhower satte foten ned under Sinai-krigen i 1956.

Som utenrikssjef i NRK-Dagsrevyen falt det i min lodd å forsvare medarbeidere som bl.a. Odd Karsten Tveit som ble angrepet av såkalte Israel-venner. Hans meget profesjonelle dekning ga etter min mening ikke grunnlag for det. Og dessuten viste det seg at flere israelske diplomater lot Tveit få gå igjennom sine arkiver da han skulle skrive bok. Det ville de ikke ha gjort dersom de betraktet ham som en fiende av Israel.

Man kan si mye om NRKs Midt-Øst-dekning, og det gjøres også. Jeg skulle ha ønsket meg mer om kultur og forskning og om dagliglivet både i Israel og de arabiske land, men slikt prioriteres ikke lenger i moderne medier.

Det er også grunn til å mene at NRK-TV er mer Israel-kritisk enn tysk fjernsyn og muligens også engelsk og fransk. Jeg følger systematisk mange kanaler. Men NRK skiller seg ikke særlig fra svensk og dansk fjernsyn i så måte. Det interessante er at selv om det også i Sverige og Danmark er sterke pro-israelske lobbyer opplever man der ikke like grisete angrep på TV-reportere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt