Verdidebatt

Høies forhastede konklusjoner

Regjeringen trekker forhastede konklusjoner om fastlegens mulighet til å følge sin samvittighet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Utvalget som nedsettes for å drøfte norske arbeidstakeres rom for samvittighetsfrihet, har en viktig oppgave foran seg. Fastleger kan ikke som eneste yrkesgruppe få egne regler av regjeringen i forkant. Det vil svekke utvalgets mandat.

Regjeringen og KrF har en felles avtale om fjerning av henvisningsplikten og opprettelsen av et utvalg som skal se på samvittighetsspørsmål i norsk arbeidsliv generelt, og som skal ende i en NOU. KrF er direkte uenig i andre deler av regjeringens høringsnotat, og har ikke gitt Bent Høie tillatelse til å «skru til» noe som helst, slik Vårt Land antyder i sin leder (Vårt land 9. juli).

Uthuler. Når regjeringen i høringsnotatet understreker at fastleger ikke kan reservere seg av samvittighetsgrunner, når pasientrettighetene allikevel ivaretas, mener vi at regjeringen konkluderer for tidlig og uthuler utvalgets mandat. Også Statens Helsetilsyn har innvendinger mot punktet i regjeringens skisse til høringsnotat som sier at leger som nekter å sette inn spiral i ytterste konsekvens kan sies opp. Helsetilsynet skriver i et brev til Helse- og omsorgsdepartementet 2. mai at de ser det som «svært problematisk» å tvinge kommuner til å gå til oppsigelser av leger, når man har sørget for at kvinnen har andre alternativer. De frykter det kan få konsekvenser for det samlede helsetilbudet i enkelte kommuner.

Regjeringen ber i høringsnotatet Helsetilsynet «om å gjennomføre en egnet tilsynsmessig oppfølgning høsten 2016 med kommunenes og fastlegenes tilbud til kvinner som vurderer eller ønsker svangerskapsavbrudd og lovstridig reservasjon av samvittighetsgrunner».

Det kan se ut til at Helsetilsynet kvier seg for å ta på seg en slik oppgave.

Overbevisning. Fastleger som ønsker å reservere seg mot innsetting av spiral, gjør det med overbevisning om at livet starter ved befruktning. Noen typer spiral hindrer ikke befruktning, men støter egget ut etter at befruktningen har funnet sted. Dette oppleves for noen leger som etisk problematisk, og bør være en av problemstillingene som drøftes i utvalget.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 11. JULI 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt