Verdidebatt

Springbrett til en god og verdig død

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Morten Horn skrev i sin kronikk (Vårt Land 23. juni) at det er utenkelig at Norge vil innføre legehjelp til selvmord, slik som i Oregon. Og han insinuerer at vi seiler under falskt flagg: Han hevder at det ikke står til troende at Foreningen Retten til en verdig død egentlig ønsker Oregon-modellen når den har så mange urimelige begrensninger. Så går Horn gjennom hvilke begrensinger han mener eksisterer punkt for punkt.

Det vil føre for langt her å kommentere alle innvendingene, men det virker som vi sitter på hver vår klode. Hovedpoenget hans er at ettersom ikke alle kan få hjelp til å dø, skal ingen ha rett til slik hjelp.

Oregon har imidlertid vist vei for stadig flere stater i USA. Foruten Oregon tillater Washington legeassistert selvmord basert på «Oregon-modellen». I Montana fastslo delstatens høyesterett i 2009 at assistert selvmord til mentalt kompetente dødssyke mennesker ikke var straffbart. I New Mexico og Vermont vedtok politikerne i 2013 å tillate assistert selvmord. Sett mot denne bakgrunnen kan vel ikke denne modellen være så dårlig som Horn hevder.

Motsette seg. Etter norsk lovgivning har pasientene rett til å være med på å bestemme hvilke tilgjengelige behandlingsmetoder de skal få. En døende pasient har rett til å motsette seg livsforlengende behandling.

Jeg er opptatt av at pasientens selvbestemmelse skal respekteres i. Når retten til selvbestemmelse i prinsippet blir respektert i Norge når det gjelder passiv dødshjelp, blir det inkonsekvent å ikke respektere selvbestemmelsesretten når det er snakk om aktiv dødshjelp. Hvis vi mener dødshjelp er forkastelig, må vi også ta avstand fra den passive!

Foreningen Retten til en verdig død ønsker å representere de mange tusen som føler angst og uro ved at de taper sin rett til å fatte avgjørelser om sin egen skjebne i livets siste fase.

Verdige forhold. Vi er en del av det internasjonale nettverket Fellowship of Right to Die Societies. Over hele verden arbeider små og store grupper for å skape verdige forhold for døende med uutholdelige lidelser ved å påskynde utviklingen av lindrende behandling, men også ved å kjempe for den enkelte pasients rett å bli hørt når nok er nok.

Foreningen Retten til en verdig død arbeider for at menneskene får lov å dø i fred og ikke unødig blir holdt i live med kunstige midler. Dernest arbeider vi for at alle skal utarbeide sitt eget livstestament. For det tredje arbeider vi for at sykehus, sykehjem og andre institusjoner får muligheter til å skape forhold som gir en naturlig og verdig død.

Vi arbeider for at loven skal endres slik at uhelbredelig syke mennesker i terminalfasen, med store lidelser og/eller hjelpeløshet, skal kunne få bistand til å avslutte livet dersom de utvetydig ønsker det og kontrollkriterier er ivaretatt.

Meningsløst. Foreningens visjon er at Norge skal bi et samfunn hvor legevitenskap og sykepleie i positivt samspill med etikere og lovgivere kan skape et samfunn hvor alle mennesker kan gå døden i møte med visshet om at det vil åpnes en vei ut av meningsløs lidelse når nettopp dette er vårt høyeste ønske.

I dette arbeidet ser vi stadig vekk for oss Oregon-modellen som springbrettet til en god og verdig død.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 3. JULI 2014

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt