Vidar Osen

1

Derfor ropte jeg "feiging" til Asbjørn Simonnes på Oase

Etter nesten 12 måneders dialog med Oase-ledelsen får det være nok.

Publisert: 5. jul 2014  /  514 visninger.

Det var jeg som ropte "feiging" på Oase i fjor. Og det var jeg som regelrett ble utvist fra salen av Eivind Bjørnar Hetlevik (som sitter i Oase-ledelsen). 

Egentlig er jeg en stille og rolig person, beskjeden og til tider ganske sjenert. Jeg trives med å være anonym i store forsamlinger og har alltid hatt problemer med å ytre meg i forsamlinger med mer enn en håndfull personer. Derfor var det ganske ekstremt for meg å reise meg i en svær møtesal og rope "feiging" til Asbjørn Simonnes. Men det føltes veldig rett der og da. Og det føles fortsatt rett.

Kari Holmås tok et kraftig oppgjør med den profetiske forbønnspraksisen under Oase i en tale fredag formiddag (12. juli 2013). Dette falt Oase-ledelsen tungt for brystet. Asbjørn Simonnes startet alt oppstyret den påfølgende lørdagen ved å stå på talerstolen og si at Kari Holmås var blitt "fritatt" fra å delta i panel-debatten som hadde tittelen "Samtale om det profetiske". Jeg handlet på refleks da jeg skjønte at Kari Holmås egentlig var blitt nektet å delta.

Etter dette har jeg prøvd å kommunisere med Oase-ledelsen. Prøvd å fortelle dem hvorfor de gjør en kjempe-tabbe. Oppfordret dem til å gå åpent ut og fortelle hva de mener ledelsen har gjort av feiltrinn opp gjennom Oases historie. Fortelle hva de mener har vært usunt og usant og hva de tar avstand fra nå. Uten at jeg har nådd frem. Nå føler jeg at eneste mulighet er å gå åpent ut og dele noe av dette med dere.

I vår tid på Oase har talerstolen blitt flittig brukt til å profetere om store, herlige og noen ganger ekstremt spektakulære ting som skal skje i Norge, rundt Oase og videre utover i verden. Aldri har jeg hørt noen fra ledelsen dementere noe eller si at de skal vurdere dette. Tvert om, det virker som om Oase-ledelsen aktivt har handlet på disse profetiene og selv prøvd å oppfylle dem så godt de kan.

Utfra 1.Kor 14:29 om at vi skal prøve alle profetier og sjekke at de er fra Gud, er det iøynefallende at Oase-ledelsen ikke har stilt spørsmålstegn med noen av profetiene som har kommet fra talerstolen/scenen tidligere. Når de nå selv sto i fare for å miste ansikt, var det ikke ydmykhet som ble vist overfor oss i salen. Sett i sammenheng med hvordan de tilsynelatende blindt har tatt imot "ufarlige" profetier som gjelder "lykke og fremgang", oser order "fritatt" av arroganse og makt-misbruk. "The show must go on" burde vært en passende tittel på innledningen til Simonnes før debatten.

Noen profetier har en oppbygging som hindrer folk i å være kritiske. Strukturer som "Gud har sagt at ... kommer til å skje" etterfulgt av "... djevelen kommer til gjøre alt han kan for å stoppe det", gjør det umulig å være kritisk fordi man da, utfra profetien, blir plassert på djevelens side. Dette mener jeg er makt-misbruk og manipulering. Selvfølgelig skal vi være åpne for at Gud kan bruke denne type retorikk men jeg tror Gud vil være forsiktig med omstendighetene. En sal med overgitte og følelsesladde deltakere er garantert ikke riktig omstendighet.

En del profetier er litt uklare og handler om hvor fint og flott det skal bli for oss kristne fremover. F.eks. husker jeg Bob Hartley i Skien i 2009 hvor han profeterte at Gud vil gi Norge en stor fest (men at djevelen vil gjøre alt han kan for å hindre det, ref forrige avsnitt). Hvis det er noe som preger den profane delen av vår vestlige verden, er det nettopp et ego-sentrisk verdensbilde hvor selv-opptatthet og nytelse står i sentrum. Dette har nådd så store dimensjoner at vår sivilisasjon står i fare for å bli selv-destruerende om noen få generasjoner hvis utviklingen fortsetter. Derfor lurer jeg på hvor mye av "verdens kunnskap" det er som pipler frem i slike profetier og hvor mye det er Gud som faktisk taler.

En av Oases verdier er "Å leve i en hederskultur i alle våre relasjoner" (1. Joh. 4,18). Etter å ha vært i dialog med ledelsen i lengre tid, kan det synes som om denne verdien er helt glemt. Hvis man benekter egne feiltrinn og prøver å redde ære ved å drive med bortforklaringer, tåkelegging og trenering, havner man fort i et spill med ufine metoder, manipulering og ikke-rasjonelle handlingsmønster. Uten at man selv legger merke til det. Menneskelig? Ja. Tilgivelig? Ja. Men vil vi ha ledere som ikke ser dette selv og som ikke ber Gud og det norske kristen-folket om tilgivelse? Nei!

Jeg har søkt forholdsvis mye etter beklagelser fra Oase-ledelsen på forkynnelse og hendelser under Oase-stevnene uten å finne noe særlig. Det eneste jeg har funnet er en artikkel i Vårt Land fra 2008 (http://www.vl.no/troogkirke/oase-beklager). Dette gjelder Duncan Smiths opptreden i 2008 men beklagelsene gjelder planlegging og form. Kun i liten grad blir det teologiske innholdet beklaget. Utover dette finner jeg stort sett bare intervjuer med Oase-ledelsen der de forsvarer det som har blitt forkynt under Oase-stevnene.

Jeg ønsker ikke å skade Oase på noen som helst måte med dette. Mitt håp og ønske er at Oase-ledelsen kan stå sammen med oss og kjempe for at det rene, klare og sterke evangeliet om Jesus formidles på en slik måte at budskapet ikke besudles av lettvint retorikk og billig misbruk av sterke følelser som ikke har opphav hos Gud.

Kommentar #51

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Hei 

Å rope. Er det negativt? Å rope, kan være et positivt tegn til å forandre rettnig. Til å si stopp. Til å tenke, og til å grude på det som man protesterer i mot. En ledelese er ikke villig til å forandre seg med en røst, men hvis denne røsten sprer seg i Menigeten som en åpenbar sannhet , så må ledelsen i menigheten gjøre noe med dette, å være lydør i ånden krever en overgivelse av sitt eget. Velger ledelsen å høre på denne røsten eller velger man å ignonere denne røsten som roper ut, men ignonerer de denne røsten, så kan den inntekt kilden de har fra menigheten forsvinne,og det er fordi mange søsken forlater ofte en menighet i splittelse, og når inntekten fra mange forsvinner så vil menigeheten sansyneligt gå opp i oppløsning. Hvem er tjent med dette? men det Gud river ned, kan Han også bygge opp igjen. Å rive ned, er heller ikke et negativt ord, i ordets betydning. For det som bygges kan bli til noe nytt, som ledes av Åndens visdom, og ikke fra menneskelig ledelse og styrelse, som ofte fører til knall og fall, der mange kan blir såret og som kan føre til fall for noen. Så derfor er det også viktig å lyte til røstene der ute, så lenge dette samstemmer med Guds ord, så er det i sin rett til å bruke røsten i den sannhet som Gud vil vi skal gjøre. For den ondes makt vil det motsatte av det som Gud vil, og derfor må man i bønn og i overgivelse legge dette i Åndens visdom og i Guds hender, men det vil aldri bli enighet så lenge ledelsen styrer båten slik de selv vil, da vil de til slutt gå på grunne, og da er det kansje best, slik at man kan komme til seg selv. 

En røst slik som Vidar er en viktig røst for den som vil vekke opp en søvnig part. For står man oppreist for det som Guds ord sier. så vil man ofte møte stor motstand båden innnad i menigheten og i verden, slik står det også skrevet, for sunnheten i evangeliet blir fort glemt, når man lever i sin egen comford sone

Stå på og hev røsten ute i samfunnet. Vi trenger flere røster som tør å si fra. Man driver ikke en menighet for morro skyld, men for å vinne mennesker for Kristus, og det trenger man ikke mange matrialistiske ting slik menneskene ofte vi ha inn i menightene for å lokke til seg ufrelste. Nei det enkle evangeliet er nok. korset blodet og nåden. på Golgate er sporene enno synelige etter Jesus . Jesus kom med nåde og sannhet

mvh

Rune

Kommentar #52

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

...

Publisert over 7 år siden

Rune Staven formulerer noe av det jeg selv har forsøkt å formulere i mine kommentarer. Stemmer som roper ut, i det minste billedlig talt, er meget viktige dersom man ikke skal gro fast i usunne spor i menighetene våre. Jeg gir fortsatt all min støtte til trådstarter som har gjort nettopp dette. De andre "trollene" som har skrevet her ønsker jeg ikke å kommentere. 

Kommentar #53

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
eg ønsker ikke å skade Oase på noen som helst måte med dette. Mitt håp og ønske er at Oase-ledelsen kan stå sammen med oss og kjempe for at det rene, klare og sterke evangeliet om Jesus formidles på en slik måte at budskapet ikke besudles av lettvint retorikk og billig misbruk av sterke følelser som ikke har opphav hos Gud.

Oooops ! Feilpublisering.

Kommentar #54

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Kos dere

Publisert over 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Rune Staven formulerer noe av det jeg selv har forsøkt å formulere i mine kommentarer. Stemmer som roper ut, i det minste billedlig talt, er meget viktige dersom man ikke skal gro fast i usunne spor i menighetene våre. Jeg gir fortsatt all min støtte til trådstarter som har gjort nettopp dette. De andre "trollene" som har skrevet her ønsker jeg ikke å kommentere.

Ja, like barn leker best.

Kommentar #55

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Usunne spor.

Publisert over 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Stemmer som roper ut, i det minste billedlig talt, er meget viktige dersom man ikke skal gro fast i usunne spor i menighetene våre.

Er enig i at Staven kommer her med et godt bidrag i debatten. Kanskje det nå er mulig å få den inn på det sporet som trådstarter ønsker.

Kommentar #56

Tor Martin Ødegaard

3 innlegg  5 kommentarer

Merkelige ordvalg

Publisert over 7 år siden

Som en som er totalt utenfor de kretser som nå diskuterer, synes sarkasme og negative ord merkelige i en kristen sammenheng.

En sammenslutning/organisasjon som ikke tåler at man fremmer synspunkter som er noe utenfor det "godtatte" har ikke livets rett. Det kan man se i et historisk perspektiv.

Det er bare å e på statistikkene!

Når man åndeliggjør sine beslutninger og vedtak og synspunkter og påberoper seg Guds ledelse/åndens åpenbaring, kommer man galt av sted. Det er, etter min mening, verste form for herskerteknikk.

Det er mennskelig å diskutere og fremme synspunkter; det er kristelig å anerkjenne at trosgrunnlaget står fast, men virkemidlene og synspunktene kan være forskjellige.

Kommentar #57

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
. Så når en person skriver et innlegg om negative opplevelser angående dette, så hiver du deg på med en gang og gir din støtte.

Det er fordi jeg gjerne lytter til den svakestes rop.  Jeg har bakgrunnskunnskap nok til å vite at det er mange, mange som aldri blir lyttet til i slike sammenhenger.  Oase er kanskje ikke verstingen, men nå ser det ut til at disse også utvikler seg i usunne spor.

Jeg er forferdet og rystet over hva som kan skje med mange mennesker i slike karismatiske sammenhenger. Det burde også du være, for du vet det helt sikkert.  Psykologiske behandlingssentre har til tider vert rikelig besøkt av sårede, skuffede og avviste mennesker i slike saammenhenger.  Depresjoner og det som medfølger, samt at en del mister troen.  Det er trist at slikt forekommer i sammenhenger hvor det motsatte skulle skje.  Som sikkert også var intensjonen til å begynne med, men som utvikler seg i usunne spor, ved hjelp av maktmennesker.

Er det rart da at jeg blander meg inn og støtter dem som har innsideerfaring, og mot nok til å rope det ut. Det kaller jeg ikke splittelse, men "å prøve åndene" som Paulus anbefaler.

Hovedproblemet i slike sammenhenger er en sterk mann/kvinne eller lederskap, som overhodet ikke har evnen til å lytte til andre enn dem som er 100% enig med dem.

Nå ser jeg at trådstarter kommer på banen med kommentarer.  Så ber jeg deg også å lytte til ham med all velvilje, og ikke bare til en part som hverken du eller jeg har hørt fra ennå.  De har muligheten til å kommentere.

Disse må gi lyd fra seg først, før vi kan bedømme dem. 

Kommentar #58

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Lyden kommer

Publisert over 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Det er fordi jeg gjerne lytter til den svakestes rop. Jeg har bakgrunnskunnskap nok til å vite at det er mange, mange som aldri blir lyttet til i slike sammenhenger. Oase er kanskje ikke verstingen, men nå ser det ut til at disse også utvikler seg i usunne spor.

Jeg er forferdet og rystet over hva som kan skje med mange mennesker i slike karismatiske sammenhenger. Det burde også du være, for du vet det helt sikkert. Psykologiske behandlingssentre har til tider vert rikelig besøkt av sårede, skuffede og avviste mennesker i slike saammenhenger. Depresjoner og det som medfølger, samt at en del mister troen. Det er trist at slikt forekommer i sammenhenger hvor det motsatte skulle skje. Som sikkert også var intensjonen til å begynne med, men som utvikler seg i usunne spor, ved hjelp av maktmennesker.

Er det rart da at jeg blander meg inn og støtter dem som har innsideerfaring, og mot nok til å rope det ut. Det kaller jeg ikke splittelse, men "å prøve åndene" som Paulus anbefaler.

Hovedproblemet i slike sammenhenger er en sterk mann/kvinne eller lederskap, som overhodet ikke har evnen til å lytte til andre enn dem som er 100% enig med dem.

Nå ser jeg at trådstarter kommer på banen med kommentarer. Så ber jeg deg også å lytte til ham med all velvilje, og ikke bare til en part som hverken du eller jeg har hørt fra ennå. De har muligheten til å kommentere.

Disse må gi lyd fra seg først, før vi kan bedømme dem.

Det er greit det.

Jeg lytter gjerne til trådstarter. Har faktisk lest innlegget et par ganger.

Men nå er det sånn at jeg også har vært i kristne miljører i noen tiår, og jeg gjennkjenner ånden.

Har møtt denne problemstillingen mange ganger.

Men hva med alle disse som har opplevde at de har blitt satt fri på slike møter? Er det sånn at disse skal ihjel ties? Bare fordi noen andre ble skuffet og ikke oppnåde de som ble lovet eller som de trodde ville skje? jeg savner en balansegang her. Det er ikke enten eller.

Kommentar #59

Erling Rimehaug

593 innlegg  622 kommentarer

Til saken

Publisert over 7 år siden

Hvis alle kunne holde seg til å si debattere meninger, i stedet for å si hva de tror om andre personers hensikter, intelligens eller personlige egenskaper for øvrig, ei heller hvilken ånd de er fylt av, så kunne moderator få bruke søndagen til annet enn å rydde opp i slike tråder.

Kommentar #60

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Så til saken

Publisert over 7 år siden

Men først

Enig med moderator at denne tråden eskalerte til de grader unødvendig. Men kan det være så galt å spørre "hvilken ånd de er fylt av" når selv Mesteren fra Nazaret gjorde det, og sa enda sterkere ting ?

Det er nettopp ånd, og ånder som styrer oss mennesker, vi må ikke glemme det. Hva slags ånder som styrer Oase bevegelsen kan jeg ikke si så mye om, da jeg ikke har vert på disse møter, unntatt en gang for mange år siden.

Men når selv ledere innen bevegelsen sier klart fra om tvilsom praksis, vedr. profeti for eksempel, og vedkommende blir avvist fra videre panel - deltagelsde, o.a. da kjenner jeg igjen ånden fra andre hyperkarismatiske bevegelser, som jeg har vert vitne til, både  fysisk tilstede, og gjennom TV overføringer.  Særlig amerikanske, som jo Oase er inspirert av, så vidt jeg forstår.

Den som hyler og skriker mest, de som faller om på gulvet og sparker mest med beina, har latterkrampe m.m.er den som er mest åndelig i slike sammenhenger. Bortsett fra taleren da, som oppfordrer til det hele. Ingen utvisninger da nei. Da må det være lovlig å spørre hvilken ånd de er av, som digger slikt.

Jeg håper at Oase kan ta lærdom av det som skjer, og bli litt mer imøtekommende mot dem som ikke er helt enig i alt som foregår. Derfor er det viktig å rope det ut for dem som ser utglidningen, og gi signaler om dette. Når de da resolutt blir lempet på dør, taler det ikke godt for hvilken ånd ledelsen lar seg styre av. Håper de kommer på banen og svarer på dette. Så får vi se om jeg tar feil eller ikke.

Det koster meg litt å skrive på denne måten. En av de nevnte i innlegget er en venn av meg, selv om jeg ikke har truffet ham på lang tid, og håper ikke at han blir sur på meg, tror ikke det heller.

Kommentar #61

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Hvor mange profetier er oppfylt?

Publisert over 7 år siden
Jeg synes Vidar Osen med god grunn tar dette inn i VD. Vi er mange som har vært på forskjellige møter der det er blitt profetert om fremgang og store vekkelser. For ca 25 år siden skulle en slik vekkelse starte i Trondheim og bre seg ut over hele landet i løpet av nærmeste tid. Litt senere hørte jeg at det samme var sagt i Bergen og i andre byer. Hva tenker dere andre om profetier som ikke går i oppfyllelse? Jeg tenker at noen må si i fra, og slik at det høres! ........................................ 5 Mos 18, 21-22 Det kan hende at du sier i ditt hjerte:«Hvordan vet vi at et ord ikke kommer fra Herren? » Hvis profeten taler i Herrens navn, men det han forkynner, ikke skjer og ordet ikke går i oppfyllelse, da er dette et ord som ikke kommer fra Herren. Profeten har talt det egenrådig.
Kommentar #62

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Hva tenker dere

Publisert over 7 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Hva tenker dere andre om profetier som ikke går i oppfyllelse? Jeg tenker at noen må si i fra, og slik at det høres! ........................................ 5 Mos 18, 21-22 Det kan hende at du sier i ditt hjerte:«Hvordan vet vi at et ord ikke kommer fra Herren? » Hvis profeten taler i Herrens navn, men det han forkynner, ikke skjer og ordet ikke går i oppfyllelse, da er dette et ord som ikke kommer fra Herren. Profeten har talt det egenrådig.

Fint å høre fra deg igjen, Ragnhild, og takk for viktig og sant bidrag i debatten.

Ja, hva tenker dere der ute, inklusivt Oase, om profetier som ikke blir oppfylt. Er det slik at om bare en % går i oppfyllese, så må en bare dure på til det skjer noe. Eller hvor mange feilprosent er akseptabelt,  Jeg for min del vet hvor mange % oppfyllelse som er akseptabelt.  

Kommentar #63

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Fint å høre fra deg igjen, Ragnhild, og takk for viktig og sant bidrag i debatten.

Ja, hva tenker dere der ute, inklusivt Oase, om profetier som ikke blir oppfylt. Er det slik at om bare en % går i oppfyllese, så må en bare dure på til det skjer noe. Eller hvor mange feilprosent er akseptabelt, Jeg for min del vet hvor mange % oppfyllelse som er akseptabelt.

Hei Magnus

Jeg vet at den som tar fra sitt eget foråd, er lett å gjenomskue, om det er fra Guds ord eller ikke, men et profetisk budskap kan ta lang tid før det skjer, slik som på Nohas tid så tok det ca 100 år før flommen kom. Jesus har sagt at han kommer tilbake, men vi vet ikke når,men den profetien blir også fyllbyrdet når det skjer. Så tiden vil vise for vi tror på at det vil skje i vårt håp Til den sannhet som er skrevet om dette budskapet. men en profeti skal også stå i forhold til skriftene. Dette er et vanskelig tema å bedømme for et menenske, om man velger å tro på det eller ikke, men en profeti skal prøves, og holder det ikke mål, så kan man kaste dettte fra seg, og man har gjerne ikke så stor tiltro til denne personen lengere, så den som profetere tar en risiko ut fra mine tanker om dette.man skal kjenne seg rimelig trygg på at det man får er fra Ånden. Så jeg tror at menneskelig svikt kan skje. men en som er Åndsfylt vil bære fram sannhet i det profetsike budskap man får i dag, det ligger et stort ansvar å tale ut det profetiske budskapet.

mvh

Rune

Kommentar #64

Randi Nilsen

10 innlegg  3869 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Rune Staven. Gå til den siterte teksten.
Dette er et vanskelig tema å bedømme for et menenske, om man velger å tro på det eller ikke, men en profeti skal prøves, og holder det ikke mål, så kan man kaste dettte fra seg, og man har gjerne ikke så stor tiltro til denne personen lengere

Vi  får se om dine spådommer over alvorlige ting som skal skje i høst, etter ditt ord. Vi får se om ordene dine holder mål da!

Kommentar #65

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Ja, hva tenker dere der ute, inklusivt Oase, om profetier som ikke blir oppfylt. Er det slik at om bare en % går i oppfyllese, så må en bare dure på til det skjer noe. Eller hvor mange feilprosent er akseptabelt, Jeg for min del vet hvor mange % oppfyllelse som er akseptabelt.

Det burde nok vises mer sindighet, når det gjelder det å profetere. Jeg opplever slikt som litt "ønsketenkning", og at mange profetier er sterkt preget av teologi og kirkesamfunn.

Har du lagt merke til at "noen" bare profeterer om elendighet? Katastrofer, kriger og... Var det ikke Russerne som skulle komme via Nord-Norge, nå "i den siste tid" en gang? Mens andre profeterer om store vekkelser og da gjerne at de starter fra Norge, gjerne i en spesiell menighet og går utover i verden.

Det ble i "profetisk ånd" sagt for noen år siden at "vekkelsen" i Lakeland var starten på den siste store innhøstning og "nå er det ikke lenge før Jesus kommer". Mens andre profeterer om det store frafall, ser seg litt rundt, ser på verden rundt seg og konkluderer med at frafallet er i full gang.

Jeg tør påstå at enhver profeti, er preget av det en har lært å tro. Det er mitt inntrykk.

Kommentar #66

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Kunne jo være greit å ha noe kunnskap om det en eventuelt vil legge fra seg på vd

Publisert over 7 år siden

Her begynner den ene etter den andre sin subjektive utlegning om noe en ikke har ... tenker jeg .. inne kunnskap til å mene så mye om i og med at så godt som samtlige som skriver her sier at de selv aldri har vært deltager på Oase.

Når så Osen skriver om sin subjektive erfaring så kaster den ene etter den andre seg på vurdert ut fra hvor en ellers står i forhold til både det norske troslandskapet og tjenestegaver iblant oss generelt og spesielt .... på da et sted en aldri selv har vært eller erfart.

Nå nærmer det seg årets oase - 08 juli braker det løs.  Trolig er det få eller ingen av de som har yttret seg som har tenkt seg dit, men sterke meninger har en gjerne.

Legger inn en link til årets Oase

http://www.oase.no/ 

så kan der selv vurdere om det er rett - å ikke bidra til at en konferanse blir en kamparena om synspunkter knyttet til en tjenestegave - eller om det er like klokt - eller klokere - å ta det på en annen arena på et annet klokkeslett.

Det som er vanlig blant de familier og single som legger inn konferanser a denne typen er gjerne at det skal bidra til å oppbygge familien som helhet; en møter venner og trosfeller - ja, en treffer gjerne og en god del en aldri før har kjent som legges til vennelisten - og - en hører gjerne en profeti eller to som den enkelte subjektivt kan ta til seg eller legge fra seg - skulle jeg tro - uten at det av den grunn skulle bli verdens eller troens undergang hvis så skjedde at det ikke ble en vekkelse fra annonsert i en profeti i det herrens år ... sånn og sånn ..

Mang en profeti er for å gi deg og meg noe som tenner deg til innsats på innsiden, men både for menigheter ( eksempelvis Levende Ord) og andre kan det som var oppe og gikk bli redusert til ? fordi ?? o.s.v.

Det er mange forhold som kan virke inn som gjør at det som blir sagt et år ikke har blitt ført til virkelighet noen år fram i tid ... og det meste kan vi gjerne årsaksmessig finne i oss selv og de valg og de bidrag vi har tatt.

Hvis det legges ut en overføringsstream fra Oase, så kan vi gjerne ta en felles titt og så uttale oss med større kunnskapsgehalt i etterkant ....

Mens vi venter på årets Oase - jeg har selv heller aldri vært der - så kan vi kanskje se om et klipp fra: Profeti for Aust-Agder fylke gitt under Apostolisk og profetisk konferanse i Drammen mai 2013, av Dr. Sharon Stone og Jane Hamon ( alle våre fylker har egen profeti - tok denne - et fylke vi alle tror vi kjenner - og kanskje særlig .. OJ?

http://www.youtube.com/watch?v=DTGOGVvs7MI

Kommentar #67

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Saken

Publisert over 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Når så Osen skriver om sin subjektive erfaring så kaster den ene etter den andre seg på vurdert ut fra hvor en ellers står i forhold til både det norske troslandskapet og tjenestegaver iblant oss generelt og spesielt .... på da et sted en aldri selv har vært eller erfart.

Det er fullt mulig å ha synspunkter på innholdet i Osens innlegg og måten Oase-ledelsen har organisert seg på - og takler kritikk på - uten å ha vært til stede på noen Oase-stevner.  Det er det som er saken.

Kommentar #68

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Det kan hende at du sier i ditt hjerte:«Hvordan vet vi at et ord ikke kommer fra Herren? » Hvis profeten taler i Herrens navn, men det han forkynner, ikke skjer og ordet ikke går i oppfyllelse, da er dette et ord som ikke kommer fra Herren. Profeten har talt det egenrådig.

Hva skal vi med profeter? Er det ikke sånn at i den nye pakt så kan vi alle (i teorien) høre fra Gud? Jeg mener å ha hørt at en profeti er aldri noe nytt, det er ikke noe du ikke vet fra før. Men en bekreftelse på det Gud allerede har sagt direkte til deg, når det gjelder "personlige profetier", antar jeg.

Tror egentlig den profetiske gaven er noe annerledes i Den nye pakt, enn i den gamle. Det skjedde etter sigende noe da Jesus gjorde sånn at det ikke bare var forbeholdt prester å høre fra Gud :-)

Sånn i teorien. For det er ikke alle av oss som tror, som hører. Men jeg liker å tro at alle kan, uavhengig av hvor en befinner seg i det religiøse hierarkiet :-)

 

Kommentar #69

Vidar Osen

1 innlegg  8 kommentarer

Ny på VD - Ikke skremt

Publisert over 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Om jeg ikke tar feil, er trådstarter ny her på VD. Vil gjerne heller ønske ham velkommen her,og håper ikke han tar skrekken av slik behandling. Håper å høre fra trådstarter igjen. Som du skjønner, er dette også et slags treningsstudio for å bli tykkhudet, etterhvert :-)

Takk for omtanken, Magnus. Joda, jeg er helt fersk når det gjelder å skrive innlegg og kommentarer (og nå fant jeg endelig ut hvordan "Sitér" fungerer (en tooltip med en kort beskrivelse om at må merke teksten først hadde vært en nydelig forbedringer her, hvem er det som leser dokumentasjonen før man har strevet i noen timer med utlogging og innlogging i alle mulige nettlesere?)).

Jeg har fulgt med på en god del tråder her på VD i mange år og jeg har fått veldig god trening i å skumme gjennom usakligheter for å finne de saklige avsnittene. Signal-støy-forholdet er til tider veldig lavt her inne. Så jeg er verken overrasket eller skremt ennå :)

Kommentar #70

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Er det?

Publisert over 7 år siden

Blir ikke det som om jeg skulle ha sterke meninger om en konflikt på f.eks. din arbeidsplass?

Kommentar #71

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Randi Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Vi får se om dine spådommer over alvorlige ting som skal skje i høst, etter ditt ord. Vi får se om ordene dine holder mål da!

Hei Randi

Hvis du leser det jeg tidligere har skrevet, så er det et tidsrom fra 2014 til 2017 jeg har fått som det vil skje mange ting som vil ta pusten i fra menneskene, og utifra de røde månene som dukker opp i løpet av de to årene som Biebelen taler om så betyr det fare og advarsler, slik Jesus talte om, så disse tegn har også Biblsk grunnlag i seg, spesielt i 2016 vil det skje noe som få verden til sjelve av redsel.noe ondt er i gjere i 2016 mot sommeren. men når det gjelder høsten så vil man se hva blodmånene betydning har, den vil vise seg i oktober. alt skal prøves randi, det vet du også, uten at man håner, det man har fått.

mvh

Rune

Kommentar #72

Tor Martin Ødegaard

3 innlegg  5 kommentarer

Spådommer om fremtiden

Publisert over 7 år siden

Dette forstår jeg ikke noe av.

Det er vel ingen som kan spå om fremtiden. Det har jo ikke skjedd enda. Jeg har ingen tro på at "noen" får slike åpenbaringer.

Historisk er det ingen slike åpenbaringter som slår til.

Hvis dette er hva Oase driver med, forstår jeg mer av innspillene foran.

Kommentar #73

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

"Troll" og Aage Samuelsen

Publisert over 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
De andre "trollene" som har skrevet her ønsker jeg ikke å kommentere.

Siden "troll" nå er blitt et formiddabelt skjellsord når det brukes om nettdebattanter, så hadde det vært ryddigere om du hadde navngitt hvem som på denne tråden er nettroll.

Man kan mene mye om Aage Samuelsen, men kort etter at han var begynt som predikant observerte han at predikantkollegaer fra talerstolen kritiserte personer uten å nevne dem ved navn. Samuelsen ga da Gud det løfte at han aldri skulle være så feig at han ikke ga klar beskjed om hvilke personer han nevnte når han kom med kritikk.

Et løfte han holdt, men nok fikk betale en skyhøy pris for.

Gjør du likeså.

Kommentar #74

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Merkelig?

Publisert over 7 år siden

Thor Martin Ødegaard:

Dette forstår jeg ikke noe av.

Det er vel ingen som kan spå om fremtiden. Det har jo ikke skjedd enda. Jeg har ingen tro på at "noen" får slike åpenbaringer.
___________________________________________

Bibelen består ikke av noe annet, Åp.10.7: Men når den sjuende engelen lar sin basun lyde, i de dager skal Guds mysterium være fullført, slik han kunngjorde for sine tjenere profetene.» 
 

http://no.wikipedia.org/wiki/Profet 

Profetisk betyr å se inn i fremtiden, den norske oversettelsen av Bibelen gjengir ofte at det er syner de får se, eks. Hos.12.11:Jeg vil tale til profetene. Jeg lot dem få syner i mengde, og nå vil jeg tale i lignelser gjennom dem.

Sånn sett er hele Bibelen profetisk og gjengitt i lignelser til profetene, NT er en gjengivelse av profetene slik at den er ikke noe likere.

Kommentar #75

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Ingen?

Publisert over 7 år siden

Ragnhild Kimo:

Hvor mange profetier er oppfylt?
______________________________________

I følge Luk.21.22, Hos.9.7, Apg.3.24, Jes.46.10 etc.

Kommentar #76

Anne Jensen

36 innlegg  4891 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kjell G. Kristensen. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange profetier er oppfylt?

Tror kanskje det er flere enn du (og mange andre) tror :-)

For så mange som Guds løfter er, har de fått sitt ja i ham. Derfor sier vi også ved ham vårt Amen, til Guds ære. (2.Kor.1.20)

Kommentar #77

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

Nådegaver

Publisert over 7 år siden
Randi Tunli. ............. Det er jo en nådegave noen får, å profetere. Jeg tror nok at den, og alle de andre nådegavene er utdelt fra Herren selv for å være til gagn for menighetene. ............ For meg ser det ut til at en del nådegaver "klumper seg sammen" enkelte steder, mens de mangler, eller ikke blir brukt andre steder. ......... Og det er selvfølgelig ikke bare prester eller andre ledere som har nådegaver. .................. Det jeg siterte fra 5 Mos. regner jeg for gyldig fortsatt. Det sier seg jo egentlig selv at en profeti som ikke går i oppfyllelse ikke har vært fra Gud. ................... Tidsperspektivet er en annen sak. Alle får ikke se eller oppleve alt de har hørt. Men det jeg nevnte, om store vekkelser, var sagt at det skulle begynne følgende år. "Startskuddet" gikk visst på omtalte møteserie. Vi kjenner til flere slike fra media også. ............... Noen får nådegave til å kjenne om det er fra Gud, men når to påberoper seg å ha den gaven, men motsier hverandre, da har i alle fall en av dem tatt feil. ................. Det var mange oppriktige kristne som var overbevist om at Jesus skulle komme igjen i år 2000. Jeg synes kristne bør være såpass ærlige at de erkjenner at de har tatt feil i slike ting også. ..................... Så må vi be for hverandre, at vi alle skal få nåde til å kjenne når det er Herren som taler.
Kommentar #78

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Trollskap og andre skap

Publisert over 7 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Siden "troll" nå er blitt et formiddabelt skjellsord når det brukes om nettdebattanter, så hadde det vært ryddigere om du hadde navngitt hvem som på denne tråden er nettroll.

Det stod jo i gåseøyne, så vi får jo, som salig Luther sa det: "ta det, i beste mening" :-)

Kommentar #79

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Feil

Publisert over 7 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
5 Mos 18, 21-22 Det kan hende at du sier i ditt hjerte:«Hvordan vet vi at et ord ikke kommer fra Herren? » Hvis profeten taler i Herrens navn, men det han forkynner, ikke skjer og ordet ikke går i oppfyllelse, da er dette et ord som ikke kommer fra Herren. Profeten har talt det egenrådig.

Noen kristne lar være å profetere, ikke fordi de ikke ønsker det, men fordi de holder fast på en gammeltestamentlig regel (slik du tydelgivis gjør her) hvor profeten skulle steines hvis han tok det minste feil i sine profetier. Derfor er de redd. Det nye Testamentes kristendom er rotfestet i tanken om at vi ikke lenger er underlagt lovens dom. Til forskjell fra de gammeltestamentlige profeter, kan vi vokse og modnes i evangeliets nåde, hvor vi får lov til å prøve og feile. Forfatteren av hebreerbrevet 5,14 bekrefter dette ved å si at modne kristne er de som har utviklet sine evner ved å øve dem opp. Dette innebærer at vi som nytestamentlig troende modnes gjennom en prosess hvor vi bruker og utvikler våre gaver.

Kommentar #80

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Det gjør ikke jeg

Publisert over 7 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Det jeg siterte fra 5 Mos. regner jeg for gyldig fortsatt.

Nei, slik jeg ser det så er det ikke gyldig.

Kommentar #81

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Profetere

Publisert over 7 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Det er jo en nådegave noen får, å profetere.

Dette stemmer ikke.

For Paulus sier i 1.kor 14,31, at dere kan ALLE tale profetisk

Kommentar #82

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Modenhet

Publisert over 7 år siden

Modenhet er målet for enhver kristen, men vi må forstå at modenheten ikke kommer over natten. Vi er ikke født modne, vi mottar heller ikke modenhet som gave på noe tidspunkt i livet. Tvert imot utvikles modenhet i løpet av lengre tid. Det er en prosess hvor vi utvikles litt etter litt. Slik er det også med det profetiske.

Kommentar #83

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Nei, det gjør det ikke.

Å tale profetisk er vel neppe en rettighet.....

 

En ting er å tale profetisk - en annen er å være ærlig på at det faktisk er feilmarginer. Det vil øke tilliten. Å tviholde på et profetisk innhold som ikke holder mål, er bare umodent.

Kommentar #84

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Paulus

Publisert over 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Nei, det gjør det ikke fra mitt ståsted.

Å tale profetisk er vel neppe en rettighet.....

Da får du ta det opp med Paulus.

Kommentar #85

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Da får du ta det opp med Paulus.

Det kan være litt vanskelig på denne siden av evigheten - etterpå er det neppe nødvendig. Men takk for tips :)

Kommentar #86

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Vidar Osen

Publisert over 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har fulgt med på en god del tråder her på VD i mange år og jeg har fått veldig god trening i å skumme gjennom usakligheter for å finne de saklige avsnittene. Signal-støy-forholdet er til tider veldig lavt her inne. Så jeg er verken overrasket eller skremt ennå :)

Veldig bra ! Jeg blir alltid litt bekymret når noen gyver løs på (for dem)  totalt ukjente mennesker,som en ikke vet hvordan de reagerer på negativ omtale.

Av og til kan jeg selv være noe frisk i svingene. Men da kjenner jeg personens reaksjonsmønster, og mener at jeg ikke skriver noe uforsvarlig.  Jeg har skrevet i nokså mange år her inne, siden starten på VD faktisk. Og det er første gangen jeg har blitt slettet på noe jeg har skrevet, et lite avsnitt bare. men det kjennes likevel litt surt. Og ikke forstod jeg hvorfor heller, men,men,

Kommentar #87

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Tale profetisk

Publisert over 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Det kan være litt vanskelig på denne siden av evigheten - etterpå er det neppe nødvendig. Men takk for tips :)

Jeg skjønner det :)

Men siden du er uenig med Paulus angående hva han underviser om profeti, så vet du mer enn han om dette, du har altså rett og Paulus tar feil.

Men jeg tror faktisk at Paulus hadde rett.

For enhver troende kan komme med ord med "oppbyggelse, formaning og trøst" dette er profetisk tale i NT.

Kommentar #88

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Hva Paulus sier om profetier

Publisert over 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
For Paulus sier i 1.kor 14,31, at dere kan ALLE tale profetisk

Paulus sier faktisk at IKKE alle kan tale profetisk:

"Er vel alle profeter?" (1.Kor. 12:20)

Skriftstedet du siterer er Paulus' oppfordring til de som har denne gaven at de ALLE de kan komme med profetiske ytringer i en samling, men at det må skje i ryddige former - én om gangen - "så alle kan lære og alle formanes". Som Paulus også gjentar i neste senere i brevet "Men la alt skje sømmelig og med orden!"


Kommentar #89

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Sammenblanding

Publisert over 7 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Paulus sier faktisk at IKKE alle kan tale profetisk:

"Er vel alle profeter?" (1.Kor. 12:20)

Skriftstedet du siterer er Paulus' oppfordring til de som har denne gaven at de ALLE de kan komme med profetiske ytringer i en samling, men at det må skje i ryddige former - én om gangen - "så alle kan lære og alle formanes". Som Paulus også gjentar i neste senere i brevet "Men la alt skje sømmelig og med orden!"

Nå blander du kortene, Gullberg.

Du siterer jo et annet vers enn det jeg gjorde, dette er ikke det samme.

En er da ikke profet selv om en tar profetisk.

"For dere kan alle tale profetisk, en etter en, slik at alle kan lære og alle bli oppmuntret’, 1. Kor 14.31.

Her står det klart og tydelig ALLE.

Kommentar #90

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
"oppbyggelse, formaning og trøst

Trøst og oppmuntring er akkurat det mener jeg - og det er vel neppe profetisk?

Paulus sier "Kan dere alle talle..." Ikke dere taler alle.".

 

Men dette er vel utenfor tråden hvor vi venter på svar fra Oase bevegelsens ledelse. Kanskje de overrasker oss når det måtte komme!

Kommentar #91

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

For fort..

Publisert over 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Nå blander du kortene, Gullberg.

Du siterer jo et annet vers enn det jeg gjorde, dette er ikke det samme.

Du leser for fort, Lund. Jeg siterte ikke verset du refererte til i 1. Kor 14:31 - jeg kommenterte det. Deretter siterte jeg Paulus fra et annet sted. :-)

Kommentar #92

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Ordene

Publisert over 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Trøst og oppmuntring er akkurat det mener jeg - og det er vel neppe profetisk?

Jo, det er akkuratt det som det er.

Det kommer jo klart frem i dette verset:

”Den som taler profetisk, taler for mennesker, til oppbyggelse, formaning og trøst” 1.Korint 14,3.

Kommentar #93

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Profeti, eller profetisk tale ?

Publisert over 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
For enhver troende kan komme med ord med "oppbyggelse, formaning og trøst" dette er profetisk tale i NT.

Dette har du helt rett i. Men ikke på den måten som du/dere tolker det.  I Nytestamentlig tid er det bare en bok som kvalifiseres som profetisk etter klassisk gammeltestamentlig målestokk. Nemlig Johannes Åpenbaring.  Ellers så finnes det ikke noen som profeterer etter GTs mønster i nytestamentlig tid. Så en kan godt si at Johannes var den siste åpenbaringsprofet, som hører inn under Canon

Det må skilles om det å profetere og det å tale profetisk.  Verbet, å profetere, har ikke jeg funnet i NT utenom i nevnte bok.

Å tale profetisk hører inn under nådegavene som er nevnt.  Den som taler profetisk er ikke en selvstendig profet, som får syner og åpenbaringer om fremtiden, det er et falsum, og ofte spekulativt.

I NT blir lærere og de som taler profetisk nevnt ofte i sammen.  Altså ikke så stor forskjell. Å tale profetisk vil si det samme som å utlegge skriftene, alt det som profetene har sagt, og sette det inn i en rett kontekst, som dermed underbygger evangelienes budskap, altså er det rett og slett en forkynner, som legger ut skriftene, og taler til oppbyggelse og trøst. En evangelist taler mer til vekkelse og omvendelse. Distinksjonen mellom en nytestamentlig profet og en lærer er ikke så helt lett å definere. Men forkynneren (profeten) reiser vel mer rundt og treffer stadig flere mennesker, mens læreren er mer stasjonert, og har faste elever.  Håper denne teskjeen holder.

Jeg ser det som utenkelig at tilfeldige mennesker, mest amerikanere, liksom skal få tilfeldige syner og åpenbaringer om fremtiden, eller til enkeltmennesker i forsamlingen, på tilfeldige massemøter i planlagde massesuggestive situasjoner. Vi langt, langt oppe i årene tror ikke på eventyr lenger.

Vi er så modne at vi kun tror på Bibelens profetier, og sunn utleggelse og tolkning av den.

Derfor er det på sin plass å stille spørsmålstegn ved Oase og andres praksis og forståelse når det gjelder profetisk tale.

 

Kommentar #94

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Moden eller umoden

Publisert over 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Vi er så modne at vi kun tror på Bibelens profetier, og sunn utleggelse og tolkning av den.

hmm, jeg vil heller kalle dette umoden tale.

Gud er en levende Gud som fortsatt taler til sitt folk, ikke bare gjennom bibelsitater alene, men gjennom profetiske åpenbaringsgaver som taler aktuelt og direkte inn i vår situasjon.

Men nå har jo du tidligere sagt at du ikke tror på det profetiske, at det er opphørt osv.

Så da har det nok liten vits å diskutere disse tingene med deg.

"Forakt ikke profetier! Prøv alle ting! Hold fast på det som er godt!" 1. Tess 5.20-21.

Kommentar #95

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

"Så sier Herren.."

Publisert over 7 år siden

Mange av dagens kristne har lagt seg til en uvane å profetere med åpningen "Så sier Herren.." Jeg skulle ønske de kunne droppe dette, for det impliserer at det er Gud selv som tar kontroll over våre taleorganer og gir direktebeskjeder. Slik er det imidlertid ikke - de som profeterer gjør dette også på samme måte som Paulus - stykkevis. Dessuten gjør dette det vanskelig for uerfarne å bedømme det som sies - hvem vil overprøve Gud??

Mange er av den oppfatning at profetisk tale er om kommende ting - i nær eller fjern framtid. Ja, det forekommer, men er unntaket. De aller fleste som taler profetisk har følgende kjennetegn:

- De taler Guds tanker og sinn inn i en gitt situasjon, enten til forsamlingen eller individet;

- De taler oppmuntrende ord;

- De profeterer ikke om ting som en menighet eller et individ skal gjøre som disse ikke allerede har fått dette lagt på sitt hjerte, og profetien blir derfor kun en bekreftelse - ikke en åpenbaring.

Hvis den som profeterer ikke oppfyller alle disse tre kriteria, så betyr ikke det at man har med en falsk profet å gjøre, men kanskje en umoden eller uerfaren en.

På den andre siden er det samtidig viktig å huske på at å profetere ikke nødvendigvis er populært, noe profetene i GT kunne ha bekreftet - selv om budskapet de brakte hadde sitt utspring fra Gud. Jeremia-boken forteller om et tilfelle hvor "alt folket" hørte på profeten i Templet men som til slutt ønsket å drepe profeten. Og i dagens teologiske sirkler blir ikke profetier omfavnet med særlig entusiasme.

Til sist mener jeg at vi gjør feil når vi klassifiserer de som profeterer "feil" - dvs. de profeterer uten guddommelig inspirasjon - som "falske profeter". Falske profeter stiller i en helt annen divisjon, og er antagelig ikke noe stort problem i dag. Med den utrolige hastighet som nyheter formidles nå, blir de som måtte forsøke seg avslørt omgående. Det er ikke slik som i de tider da man kunne fritt operere i et lokalt miljø overfor ukritiske mennesker uten å bli avslørt.

Kommentar #96

Vidar Osen

1 innlegg  8 kommentarer

Avsporing?

Publisert over 7 år siden

Debatten som pågår nå er viktig men ikke ny på VD; det er mange diskusjoner opp gjennom årene som har sporet av og inn på dette sporet. Men for all det, kjør gjerne debatt på dette :)

Innlegget mitt var skrevet mest for folk som har vært på Oase eller har et forhold til Oase. Derfor tok jeg ikke med noe særlig beskrivelse av hendelsesforløpet på Oase i fjor.

Jeg ønsker at folk som har et forhold til Oase skal komme på banen og fortelle hva de mener. Gjerne folk som er uenige med meg. Det er ingenting jeg ønsker mer enn at vi får belyst dette fra alle vinkler og at alle som har noe relevant på hjertet får komme til ordet. Hvis noen fra Oase-ledelsen hadde kommet på banen, ville det gledet meg utrolig mye, også om de har argumenter og synspunkter som vil vise at jeg tar feil. Jeg skal være den første til å beklage egne feilvurderinger. Om jeg blir stemplet for resten av livet etter denne saken er det ikke så viktig hvis det kan føre til at Oase-ledelsen åpner opp og begynner å kommunisere ærlig om hva de mener og tenker.

Tidligere i denne diskusjonen var det kommentert på at innlegget mitt var ensidig og lite balansert. Det stemmer. Innlegget inneholder blant annet et litt tabliod og ekstremt tydelig konsentrat av et 5-siders brev jeg sendte Oase-ledelsen 2. august 2013. Brevet er like tydelig som VD-innlegget mitt men er også mer balansert og mer saklig. Uansett, det ekstremt tydelige budskapet står i stor kontrast til min personlige karakter. Jeg er som regel litt for balansert og sliter stadig vekk med beslutningsvegring fordi jeg lurer på om jeg mangler informasjon fra andre synsvinkler. Derfor har prosessen jeg har vært gjennom det siste året vært en tung og tidkrevende prosess. Jeg har jobbet mye med å prøve å finne dokumentasjon på at jeg har misforstått noe eller har gått glipp av viktige poenger/argumenter som taler mot mine synspunkter. Oases manglende vilje til å gi meg informasjon (les: svare på mine spørsmål) har ikke gjort denne jobben noe enklere.

Jeg tar opp flere ting i innlegget mitt men hovedpoenget mitt er at vi må være våkne for ledere som  (av ulike årsaker) misbruker sin makt til å undertrykke andres meninger og for å beholde sin posisjon. Jeg tar også opp at profetier må prøves og ikke bare godtas blindt. Dette er også et viktig poeng for meg men i innlegget mitt er det tatt med for å prøve å vise hvor inkonsekvent Oase-ledelsen er og at de sitter i glasshus når det gjelder dette med å vurdere profetier. Fjorårets Oase hadde blant annet fokus på å prøve åndene og jeg stiller meg litt undrende til at ledelsen fortsatt viser så dårlig dømmekraft på dette området og at de viser liten vilje til ydmykhet og læringsvilje.

Kommentar #97

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Enig

Publisert over 7 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Mange av dagens kristne har lagt seg til en uvane å profetere med åpningen "Så sier Herren.." Jeg skulle ønske de kunne droppe dette, for det impliserer at det er Gud selv som tar kontroll over våre taleorganer og gir direktebeskjeder. Slik er det imidlertid ikke - de som profeterer gjør dette også på samme måte som Paulus - stykkevis. Dessuten gjør dette det vanskelig for uerfarne å bedømme det som sies - hvem vil overprøve Gud??

Det er jeg enig i, dette er en uting.

Da er det bedre å bruke ord som: jeg oppfatter, jeg tror, jeg mener.

Kommentar #98

Ragnhild Kimo

8 innlegg  2038 kommentarer

#84 og #85 Gunnar

Publisert over 7 år siden
Som vel kjent står det om de forskjellige nådegavene i 1 Kor 12. Der står det også om å tale profetisk. Så sierJesus at vi som tilhører Ham skal kjenne Hans stemme :-) ............ Selv om vi ikke lenger skal straffe noen med steining, som du nevner, så settes ikke alt Guds Ord i GT ut av kraft. Faderen, Sønnen og Ånden vil det samme, og alle nådegaver skal tjene menigheten slik at det blir til frelse, oppbyggelse, lære osv. ............ Derfor tror jeg fortsatt at hvis noen stadig "profeterer" eller sier "Gud sier:" uten at dette skjer må man prøve det på Ordet, og "nådegaven " å prøve ånder" må komme i bruk. Selvfølgelig vil vi alle gjennom livet både prøve og feile, uten at en skal fordømmes eller steines. Men vi bør være så ydmyke at vi også tar til oss korreks, og veiledning........ Jeg er enig med Magnus i at det er forskjell på å være en profet og det å tale profetisk. ................. Det jeg skriver her mener jeg gjelder både faste menigheter og fellessamlinger som Oase.
Kommentar #99

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Slikt er normalt

Publisert over 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Debatten som pågår nå er viktig men ikke ny på VD; det er mange diskusjoner opp gjennom årene som har sporet av og inn på dette sporet. Men for all det, kjør gjerne debatt på dette :)

Enig det, avsporinger skjer forsåvidt hele tiden her inne, det er lett å la seg rive med selv om det er avsporinger en kommenterer. Så får vi håpe at noen fra Oase kommer på banen og sier sin mening.

Kommentar #100

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Greit

Publisert over 7 år siden
Ragnhild Kimo. Gå til den siterte teksten.
Som vel kjent står det om de forskjellige nådegavene i 1 Kor 12. Der står det også om å tale profetisk. Så sierJesus at vi som tilhører Ham skal kjenne Hans stemme :-) ............ Selv om vi ikke lenger skal straffe noen med steining, som du nevner, så settes ikke alt Guds Ord i GT ut av kraft. Faderen, Sønnen og Ånden vil det samme, og alle nådegaver skal tjene menigheten slik at det blir til frelse, oppbyggelse, lære osv. ............ Derfor tror jeg fortsatt at hvis noen stadig "profeterer" eller sier "Gud sier:" uten at dette skjer må man prøve det på Ordet, og "nådegaven " å prøve ånder" må komme i bruk. Selvfølgelig vil vi alle gjennom livet både prøve og feile, uten at en skal fordømmes eller steines. Men vi bør være så ydmyke at vi også tar til oss korreks, og veiledning........ Jeg er enig med Magnus i at det er forskjell på å være en profet og det å tale profetisk. ................. Det jeg skriver her mener jeg gjelder både faste menigheter og fellessamlinger som Oase.

Jeg kunne gjerne kommentert dette, men nå har Vidar etterlyst at vi helst burde komme oss inn på rett spor, så burde vi kanskje prøve å få til å debattere det som denne tråden egentlig handler om.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere