Vidar Osen

1

Derfor ropte jeg "feiging" til Asbjørn Simonnes på Oase

Etter nesten 12 måneders dialog med Oase-ledelsen får det være nok.

Publisert: 5. jul 2014  /  504 visninger.

Det var jeg som ropte "feiging" på Oase i fjor. Og det var jeg som regelrett ble utvist fra salen av Eivind Bjørnar Hetlevik (som sitter i Oase-ledelsen). 

Egentlig er jeg en stille og rolig person, beskjeden og til tider ganske sjenert. Jeg trives med å være anonym i store forsamlinger og har alltid hatt problemer med å ytre meg i forsamlinger med mer enn en håndfull personer. Derfor var det ganske ekstremt for meg å reise meg i en svær møtesal og rope "feiging" til Asbjørn Simonnes. Men det føltes veldig rett der og da. Og det føles fortsatt rett.

Kari Holmås tok et kraftig oppgjør med den profetiske forbønnspraksisen under Oase i en tale fredag formiddag (12. juli 2013). Dette falt Oase-ledelsen tungt for brystet. Asbjørn Simonnes startet alt oppstyret den påfølgende lørdagen ved å stå på talerstolen og si at Kari Holmås var blitt "fritatt" fra å delta i panel-debatten som hadde tittelen "Samtale om det profetiske". Jeg handlet på refleks da jeg skjønte at Kari Holmås egentlig var blitt nektet å delta.

Etter dette har jeg prøvd å kommunisere med Oase-ledelsen. Prøvd å fortelle dem hvorfor de gjør en kjempe-tabbe. Oppfordret dem til å gå åpent ut og fortelle hva de mener ledelsen har gjort av feiltrinn opp gjennom Oases historie. Fortelle hva de mener har vært usunt og usant og hva de tar avstand fra nå. Uten at jeg har nådd frem. Nå føler jeg at eneste mulighet er å gå åpent ut og dele noe av dette med dere.

I vår tid på Oase har talerstolen blitt flittig brukt til å profetere om store, herlige og noen ganger ekstremt spektakulære ting som skal skje i Norge, rundt Oase og videre utover i verden. Aldri har jeg hørt noen fra ledelsen dementere noe eller si at de skal vurdere dette. Tvert om, det virker som om Oase-ledelsen aktivt har handlet på disse profetiene og selv prøvd å oppfylle dem så godt de kan.

Utfra 1.Kor 14:29 om at vi skal prøve alle profetier og sjekke at de er fra Gud, er det iøynefallende at Oase-ledelsen ikke har stilt spørsmålstegn med noen av profetiene som har kommet fra talerstolen/scenen tidligere. Når de nå selv sto i fare for å miste ansikt, var det ikke ydmykhet som ble vist overfor oss i salen. Sett i sammenheng med hvordan de tilsynelatende blindt har tatt imot "ufarlige" profetier som gjelder "lykke og fremgang", oser order "fritatt" av arroganse og makt-misbruk. "The show must go on" burde vært en passende tittel på innledningen til Simonnes før debatten.

Noen profetier har en oppbygging som hindrer folk i å være kritiske. Strukturer som "Gud har sagt at ... kommer til å skje" etterfulgt av "... djevelen kommer til gjøre alt han kan for å stoppe det", gjør det umulig å være kritisk fordi man da, utfra profetien, blir plassert på djevelens side. Dette mener jeg er makt-misbruk og manipulering. Selvfølgelig skal vi være åpne for at Gud kan bruke denne type retorikk men jeg tror Gud vil være forsiktig med omstendighetene. En sal med overgitte og følelsesladde deltakere er garantert ikke riktig omstendighet.

En del profetier er litt uklare og handler om hvor fint og flott det skal bli for oss kristne fremover. F.eks. husker jeg Bob Hartley i Skien i 2009 hvor han profeterte at Gud vil gi Norge en stor fest (men at djevelen vil gjøre alt han kan for å hindre det, ref forrige avsnitt). Hvis det er noe som preger den profane delen av vår vestlige verden, er det nettopp et ego-sentrisk verdensbilde hvor selv-opptatthet og nytelse står i sentrum. Dette har nådd så store dimensjoner at vår sivilisasjon står i fare for å bli selv-destruerende om noen få generasjoner hvis utviklingen fortsetter. Derfor lurer jeg på hvor mye av "verdens kunnskap" det er som pipler frem i slike profetier og hvor mye det er Gud som faktisk taler.

En av Oases verdier er "Å leve i en hederskultur i alle våre relasjoner" (1. Joh. 4,18). Etter å ha vært i dialog med ledelsen i lengre tid, kan det synes som om denne verdien er helt glemt. Hvis man benekter egne feiltrinn og prøver å redde ære ved å drive med bortforklaringer, tåkelegging og trenering, havner man fort i et spill med ufine metoder, manipulering og ikke-rasjonelle handlingsmønster. Uten at man selv legger merke til det. Menneskelig? Ja. Tilgivelig? Ja. Men vil vi ha ledere som ikke ser dette selv og som ikke ber Gud og det norske kristen-folket om tilgivelse? Nei!

Jeg har søkt forholdsvis mye etter beklagelser fra Oase-ledelsen på forkynnelse og hendelser under Oase-stevnene uten å finne noe særlig. Det eneste jeg har funnet er en artikkel i Vårt Land fra 2008 (http://www.vl.no/troogkirke/oase-beklager). Dette gjelder Duncan Smiths opptreden i 2008 men beklagelsene gjelder planlegging og form. Kun i liten grad blir det teologiske innholdet beklaget. Utover dette finner jeg stort sett bare intervjuer med Oase-ledelsen der de forsvarer det som har blitt forkynt under Oase-stevnene.

Jeg ønsker ikke å skade Oase på noen som helst måte med dette. Mitt håp og ønske er at Oase-ledelsen kan stå sammen med oss og kjempe for at det rene, klare og sterke evangeliet om Jesus formidles på en slik måte at budskapet ikke besudles av lettvint retorikk og billig misbruk av sterke følelser som ikke har opphav hos Gud.

Kommentar #1

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden

Hei Sverre

Fint at man kan sette ord på det som er åpenbart. Et godt og reflektert innlegg, og som jeg har skrevet før, så vil det komme et stort skille mellom kristne i vårt samfunn i dag og det skille har pågått en stund, men syneligheten er større i dag en for noen år siden. Og det vil man merke mer og mer framove i tid, man tar til seg nye læresettninger, som opprinneligt er gammelt, men som er i en ny forkledning. Den sunne lære er ikke lengere så aktrativt for mange kristne i dag,og det som klør i øret er det som behager kjødet og ikke ånden i våre liv. Fint at man kan sette lys på dette, og det er ikke bare oase menigheten som har det slik, det problemet finnes overalt.

mvh

Rune

Kommentar #2

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Jeg ønsker ikke å skade Oase på noen som helst måte med dette. Mitt håp og ønske er at Oase-ledelsen kan stå sammen med oss og kjempe for at det rene, klare og sterke evangeliet om Jesus formidles på en slik måte at budskapet ikke besudles av lettvint retorikk og billig misbruk av sterke følelser som ikke har opphav hos Gud.

Støtter deg i dette. Håper du vinner frem, og også at du får god respons her på VD.  En bevegelse som nekter å lytte til sunn kritikk vil til slutt, enten bli sekterisk, eller gå til grunne.

Kommentar #3

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Profetere

Publisert rundt 7 år siden

At det i noen sammenhenger kan bli profetert vel mye om fremgang og seier, er jeg enig i.

Samtidig må vi også være åpen for dette. For profetisk tale i NT er: ”det er tale for mennesker til oppbyggelse, formaning og trøst.” (1.Kor 14,3).

Jeg kjenner ikke til Oase, har aldri vært på noen møter der, men ut fra det lille jeg har lest så virker det som mye av det som blir profetert kommer inn under ordet ”oppbyggelse”.

Alle burde også lytte til kritikk, tenke over hva som blir sagt og dermed muligens justere kursen litt. Det tror jeg også de fleste gjør.

Kommentar #4

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Å rope

Publisert rundt 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Etter nesten 12 måneders dialog med Oase-ledelsen får det være nok. Det var jeg som ropte "feiging" på Oase i fjor. Og det var jeg som regelrett ble utvist fra salen av Eivind Bjørnar Hetlevik (som sitter i Oase-ledelsen).

Forsåvidt ikke noe å si på det.

Da du viser overfor alle at du muligens har problemer med selvkontroll.

Tror faktisk at en person som hadde gjort dette, uansett sammenheng, kristen eller ikke, faktisk hadde blitt utvist fra møtet.

Den riktige fremgangsmåten i ditt tilfelle mått vel heller være at du ved møtets slutt hadde sagt dette til personen under fire øyne, og ikke reise seg ukontrollert midt i et møte å rope ut "feiging".

Kommentar #5

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Unåde

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Da du viser overfor alle at du muligens har problemer med selvkontroll

Syns du kunne spart deg denne uttalelsen Lund.  Innlegget til Osen vitner ikke akkurat om manglende selvkontroll. Så, kanskje var det deg her, som burde kontrollert deg litt.

Jeg har vert på noen få lignende karismatiske  møter som dette, og er det noen steder du finner ukontrollerte rop og geberder, så er det her. Og noen utvisning har jeg aldri sett av den grunn.

Så ledelsen burde være vant til slikt.

Men det er klart at om en sier i mot ledelsen, så må ikke det tåles, må ikke komme her og komme her må vite. Det er jo predikanten ( ledelsen) som har ånden.

Når Kari Holmås ble utvist fordi hun hadde gitt uttrykk for betenkeligheter med en viss praksis, da hadde jeg reagert også. Om jeg hadde hatt mot til å rope det ut, der og da vet jeg ikke. I alle fall var utvisningen av Kari Holmås fra panelet, rimelig feigt. Det viser usikkerhet på egen sak når en ikke våger å ta inn over seg sunn kritikk, eller svare rasjonelt på det.

Det er godt vi har en nådig Gud.  Denne ledelsen ser ikke akkurat ut til å være særlig nådig av seg.

Kommentar #6

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Bråk

Publisert rundt 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Men det er klart at om en sier i mot ledelsen, så må ikke det tåles, må ikke komme her og komme her må vite. Det er jo predikanten ( ledelsen) som har ånden.

Når Kari Holmås ble utvist fordi hun hadde gitt uttrykk for betenkeligheter med en viss praksis, da hadde jeg reagert også. Om jeg hadde hatt mot til å rope det ut, der og da vet jeg ikke. I alle fall var utvisningen av Kari Holmås fra panelet, rimelig feigt.

Å si imot og å kritisere ledelsen blir da gjort hele tiden i de fleste sammenhenger, også i politiske partier skjer dette. Og det tåles også. Hva som har blitt sagt og gjort i denne sammenhengen er det vel ikke så menge som vet. Men jeg tror nok at ledelsen i Oase tåler litt kritikk og at ingen blir kastet ut kun av den grunn. Om det derimot viser seg at noen ikke gir seg men ikke gjør stort annet enn å kritisere og å gå imot lederskapet i en menighet, altså noe som har pågått over tid, så forstår jeg godt at sånne personer er uønsket. Dette burde de jo også skjønne selv og ta konsekvensene av,  og rett og slett bare skifte menighet, men neida, her skal det vist lages skikkelig rabalder først.

Kommentar #7

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

Takk!

Publisert rundt 7 år siden

Takk for at flere har baller til å si fra, i full visshet om risikoen som følger med: Utfrysing, sladder, bakvaskelser og øredøvende stillhet fra de man ønsker svar fra. Du er en hedersmann, Vidar. Stemmer som din er viktige, og behøves like mye i kristne sammenhenger som ellers. Jeg setter ikke min fot på OASE igjen før den arrogante ledelsen gjør noe. Takk igjen. 

Kommentar #8

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Feil

Publisert rundt 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Takk for at flere har baller til å si fra, i full visshet om risikoen som følger med: Utfrysing, sladder, bakvaskelser og øredøvende stillhet fra de man ønsker svar fra. Du er en hedersmann, Vidar. Stemmer som din er viktige, og behøves like mye i kristne sammenhenger som ellers. Jeg setter ikke min fot på OASE igjen før den arrogante ledelsen gjør noe. Takk igjen.

Jeg er uenig i denne fremstillingen her.

Faktisk synes jeg du bommer totalt med dine ord.

Ord som, "utfrysning, sladder og bakvaskelser", synes jeg har feil adressant.

Som Vidar selv skriver så har han vært i dialog i 12 månder, så når en ikke kommer til enighet, så får en bare gå sin vei. Verre er det ikke.

Uansett hvilken sammenheng en befinner seg i så finnes det en ledelse en må forholde seg til, er en uenig i styringen, vel, helt greit, finn enn en annen plass. Hver enkelt av oss må bare innse at det ikke er vi som bestemmer, men ledelsen, slik er det overalt.

Kommentar #9

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Uansett hvilken sammenheng en befinner seg i så finnes det en ledelse en må forholde seg til, er en uenig i styringen, vel, helt greit, finn enn en annen plass. Hver enkelt av oss må bare innse at det ikke er vi som bestemmer, men ledelsen, slik er det overalt.

Hei Gunnar

Hvis man fraviker fra Guds ord, så er spørsmålet om ledelsen blir ledet av den Hellige Ånd, eller ikke.

mvh

Rune

Kommentar #10

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Uansett hvilken sammenheng en befinner seg i så finnes det en ledelse en må forholde seg til, er en uenig i styringen, vel, helt greit, finn enn en annen plass.

Alternativt, dersom ledelsen står for noe galt, jobbe for endring av retning eller endring av ledelse. Det er få steder der ledelsen er totalt autonome, helt uavhengig av i dette tilfellet menigheten.

Kommentar #11

Kjell Arne Norum

60 innlegg  670 kommentarer

Hmmm...

Publisert rundt 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Utfrysing, sladder, bakvaskelser og øredøvende stillhet fra de man ønsker svar fra.

Jeg vet ikke så mye om Oase, men som vanlig avisleser deler jeg noe av Vidar Osens bekymring. Det bare foresvever meg at det som nå trengs, ikke er en opptrapping i bruken av sterke ord. Selv om man mener at slike ord er aldri så sanne, så er det ikke dermed sagt at man tjener saken ved å kjøre dem ut i offentligheten. Det blir fort en egen dynamikk i slike situasjoner, der harde ord gjør det mer og mer vanskelig å få til en selvransakelse og dyp forsoning. 

Kommentar #12

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Bumerangen

Publisert rundt 7 år siden

Jeg har lyst til å stille Vidar Osen et spørsmål. Hva er det egentlig du tror at du oppnår ved å henge ut personer offentlig slik du gjør? Å rope noe ut høyt og tydelig? Er det for å skape skyldfølelse hos vedkommende, som i neste omgang helst skal føre til skamfølelse? Er dette Jesus hjertelag? Neppe. Jeg synes heller at det lukter bitterhet ut av hele saken, noe som du ennå ikke har klart å legge bak deg.

Jeg synes du går i den samme fella som mange andre før deg har gått i. De har vært i en sammenheng. Opplevd noe som de selv så på som kritikkverdig, men ikke fått medhold hos ledelsen. Blir skuffet og bitter og marsjere ut. Og de er ikke villig til å glemme. Nå skal alt ut i offentligheten og personer skal navngis, hevnen er søt.

Kommentar #13

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Ledelsen

Publisert rundt 7 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Alternativt, dersom ledelsen står for noe galt, jobbe for endring av retning eller endring av ledelse. Det er få steder der ledelsen er totalt autonome, helt uavhengig av i dette tilfellet menigheten.

Enig i det, spørsmålet blir da hvem som definerer hva som er galt.

Om ledelsen mener seg å være på riktig vei, så lytter de til kritikken, men avgjørelsen tar de selv i kraft av sin ledelse og at det er de som har siste ordet. Da må de som er medlem der eller bare går der, om det er en menighet, politisk parti eller noe annet, godta det, eller skifte beite.

Kommentar #14

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Om ledelsen mener seg å være på riktig vei, så lytter de til kritikken, men avgjørelsen tar de selv i kraft av sin ledelse og at det er de som har siste ordet.

Er ikke ledelsen lydhør nok så vil de bli fjernet, eller menigheten brytes i stykker. Det er også et ledelsesansvar. Du har nok et forenklet bilde av hva det betyr å være leder i dagens samfunn.

Kommentar #15

Rune Staven

402 innlegg  12111 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Jeg har lyst til å stille Vidar Osen et spørsmål. Hva er det egentlig du tror at du oppnår ved å henge ut personer offentlig slik du gjør? Å rope noe ut høyt og tydelig? Er det for å skape skyldfølelse hos vedkommende, som i neste omgang helst skal føre til skamfølelse? Er dette Jesus hjertelag? Neppe. Jeg synes heller at det lukter bitterhet ut av hele saken, noe som du ennå ikke har klart å legge bak deg.

Jeg synes du går i den samme fella som mange andre før deg har gått i. De har vært i en sammenheng. Opplevd noe som de selv så på som kritikkverdig, men ikke fått medhold hos ledelsen. Blir skuffet og bitter og marsjere ut. Og de er ikke villig til å glemme. Nå skal alt ut i offentligheten og personer skal navngis, hevnen er søt.

Hei Gunnar

Jeg synes at det er merkelig at du kan utale deg slik du gjør, når du verken kjenner til saken, og til ledelsen, og til hvem Vidar egentlig er.  Du bare synser deg fram med de spørsmålene du stiller, jeg tror neppe han er bitter,Tror det handler om helt andre ting en å være bitter.Det å stå fram er noe som er nødvendigt i enkelte tilfeller. og som jeg tidligere har nevnt, er ikke ledelsen ledet av den Hellige Ånd, så må man begynne å ransake sin egen vei og styrelse for sin menighet. Er det ledelsen eller den Hellige Ånd som styrer menighetene i dag?? 

mvh

Rune

Kommentar #16

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Ansvar

Publisert rundt 7 år siden
Morten Christiansen. Gå til den siterte teksten.
Er ikke ledelsen lydhør nok så vil de bli fjernet, eller menigheten brytes i stykker. Det er også et ledelsesansvar. Du har nok et forenklet bilde av hva det betyr å være leder i dagens samfunn.

Enhver ledelse tror jeg er lydhør, men det betyr ikke nødvendgvis forandring.

Men det skulle tatt seg ut om de fulgte enhver kritikk som kom for deres øre. Mange vil ha forandring på både ditt og datt. En vaklende og ustabil ledelse ville sikkert gi etter for ethvert vindkast.

Kommentar #17

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

Jesus

Publisert rundt 7 år siden

Gunnar Lund: Ropte ikke Jesus høyt og tydelig? Er det ikke på tide at noen innenfor kristenlivet roper høyt og tydelig? Alt skal være så stuerent og lavmælt i Norge... Vi har mye å lære av de som tør å bruke stemmen sin.  

Kommentar #18

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Drama

Publisert rundt 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Gunnar Lund: Ropte ikke Jesus høyt og tydelig? Er det ikke på tide at noen innenfor kristenlivet roper høyt og tydelig? Alt skal være så stuerent og lavmælt i Norge... Vi har mye å lære av de som tør å bruke stemmen sin.

Å rope er helt ok, spørsmålet er vel heller om det er riktig å gjøre det på et møte, sånt virker jo forrstyrende og ødeleggende både for han som taler og forsamlingen. Om en ønsker kaos så er det sikkert helt ok. Noen ønsker å lage drama og oppmerksomhet. Men det ønsker ikke de fleste. Normalen er å ta opp dette under fire øyne med vedkommende etter møtets slutt.

Kommentar #19

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

...

Publisert rundt 7 år siden

Nå synes jeg du beveger deg veldig utenfor temaet i Vidars innlegg, Gunnar. Temaet er hvorfor han ropte, ikke AT han ropte. Han forklarer hvorfor han ropte, og det er det vi kan diskutere. At han ropte der og da på møtet, det kan vi ikke gjøre så mye med i ettertid. Oase-ledelsens arroganse er en langt viktigere debatt. 

Kommentar #20

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Enhver ledelse tror jeg er lydhør, men det betyr ikke nødvendgvis forandring.

Men det skulle tatt seg ut om de fulgte enhver kritikk som kom for deres øre. Mange vil ha forandring på både ditt og datt. En vaklende og ustabil ledelse ville sikkert gi etter for ethvert vindkast.

Det er så. Jeg vet ikke hva som har skjedd, kanskje dårlig ledelse, kanskje problamatiske folk i menigheten. Kanskje ulike meninger som ikke kan gå sammen.

Det var egentlig ikke meningen å gå inn i en konflikt, og en konflikt jeg hverken kjenner eller bryr meg om.

Synes bare tanken om at ledelsen leder og det var det, var litt enkel.

Kommentar #21

John Doe

81 innlegg  355 kommentarer

Presisering

Publisert rundt 7 år siden

Når jeg skriver om det å rope og bruke stemmen sin, så snakker jeg om at Vidar  gjør det klart og tydelig her på Verdidebatt.no. Det er det som er bra, og det som bør verdsettes. Å rope høyt på et møte er en annen debatt, og jeg føler ikke Vidars innlegg handlet om akkurat det. Det handler mer om ÅRSAKEN til at han ropte. 

Kommentar #22

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Rope eller ikke

Publisert rundt 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Nå synes jeg du beveger deg veldig utenfor temaet i Vidars innlegg, Gunnar. Temaet er hvorfor han ropte, ikke AT han ropte. Han forklarer hvorfor han ropte, og det er det vi kan diskutere. At han ropte der og da på møtet, det kan vi ikke gjøre så mye med i ettertid. Oase-ledelsens arroganse er en langt viktigere debatt.

Etter min mening er det en uakseptabel oppførsel uansett, hvorfor eller at, spiller ingen rolle.

Jeg tror ikke at Oase ledelsen er arrogant. At de hadde 12 månders dialog med Vidar vitner neppe om arroganse, snarerer tvert imot. Det vitner om overbærenhet og tålmodighet du neppe finner så mange andre plasser.

Kommentar #23

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Gapestokkens tid er forbi

Publisert rundt 7 år siden
John Doe. Gå til den siterte teksten.
Når jeg skriver om det å rope og bruke stemmen sin, så snakker jeg om at Vidar gjør det klart og tydelig her på Verdidebatt.no. Det er det som er bra, og det som bør verdsettes. Å rope høyt på et møte er en annen debatt, og jeg føler ikke Vidars innlegg handlet om akkurat det. Det handler mer om ÅRSAKEN til at han ropte.

Ok, men jeg er ikke begistrert for personer som henger andre ut på nett med fullt navn til spott og spe. Dessuten har en sak alltid to sider.

Kommentar #24

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
så får en bare gå sin vei

Er ikke det en smule hyklersk? Å gå sin vei for å bevare "idyllen" som i og for seg bør brytes dersom det er i nærheten av trådstartes beskrivelse? Det høres sånn ut for meg, og jeg blir litt overrasket over at du foreslår det. Det har jo vært skrevet noen artikler om dette siden ifjor, så det er neppe røyk uten ild.Det beste Oase -ledelsen kan gjøre, er å lette på sløret og kmme ut med sin versjon.

 

 

Kommentar #25

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
sak alltid to sider.

Helt klart.

Kommentar #26

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Enhver ledelse tror jeg er lydhør

Dette tror jeg ikke er rett, så pass mye har jeg erfart. Mennesker i ledende stillinger er nettopp det, mennesker som kan ta feil. Å anta noe annet kan neppe være sunt mener jeg.

Kommentar #27

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Om en ønsker kaos så er det sikkert helt ok. Noen ønsker å lage drama og oppmerksomhet. Men det

Dersom det er målet, vil det kunne avklares ved åpenhetså langt og tydelig som mulig fra ledelsens side.

 

Kommentar #28

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Jeg har lyst til å stille Vidar Osen et spørsmål. Hva er det egentlig du tror at du oppnår ved å henge ut personer offentlig slik du gjør? Å rope noe ut høyt og tydelig? Er det for å skape skyldfølelse hos vedkommende, som i neste omgang helst skal føre til skamfølelse? Er dette Jesus hjertelag? Neppe. Jeg synes heller at det lukter bitterhet ut av hele saken, noe som du ennå ikke har klart å legge bak deg

Høres ut som du kan bli en effektiv oaseleder.  Du kjenner ikke til Oase og ledelsen der sier du. Likevel forsvarer du dem med nebb og klør. Vi vet det er mange som har måttet gå såret ut fra en rekke karismatiske sammenhenger. Noen må til og med få hjelp til å bearbeide det over tid.

Men her dundrer du løs på et medmenneske som forsøker å lette sitt hjerte til noen som kanskje har evne til å lytte. Og du dømmer ham nord og ned.  "Er dette Jesu sinnelag"  ?

De som er blitt hengt ut som du sier, er alle profilerte mennesker som tåler en støyt. 

Kommentar #29

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Å gå eller å lage helvete

Publisert rundt 7 år siden
Kersti Zweidorff. Gå til den siterte teksten.
Er ikke det en smule hyklersk? Å gå sin vei for å bevare "idyllen" som i og for seg bør brytes dersom det er i nærheten av trådstartes beskrivelse? Det høres sånn ut for meg, og jeg blir litt overrasket over at du foreslår det. Det har jo vært skrevet noen artikler om dette siden ifjor, så det er neppe røyk uten ild.Det beste Oase -ledelsen kan gjøre, er å lette på sløret og kmme ut med sin versjon.

Nei, på ingen måte.

Da baktalelse, sladder og kritikk har faktisk alltid vært en av de mest ødeleggende og splittende faktorer blant kristne. Det har hindret menighetens framgang mye. Det største hindret har aldri vært motstand utenfra, men splittelse og motstand innenifra. I enkelte tilfeller så minner slike ting faktisk om djevelens verk.

Kommentar #30

Kersti Zweidorff

2 innlegg  2314 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Nei, på ingen måte.

Ja, det er da helt sikkert - vet mye om dette, også der hvor vi skulle være ivaretatt og trygge.

Men vet vi at det er slik her? Og når det nå er blitt halloi, så bør Oase-ledelsen svare for eventuelt å rydde tvilen bort.

Kommentar #31

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Ingen gapestokk

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Ok, men jeg er ikke begistrert for personer som henger andre ut på nett med fullt navn til spott og spe. Dessuten har en sak alltid to sider.

Dette er jo en sak som har fått relativt bred medieomtale tidligere, så vidt jeg husker - bl.a. i Vårt Land.  Det er dermed ingen som "henges ut til spott og spe".

Kommentar #32

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Ordene avslører oss

Publisert rundt 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Høres ut som du kan bli en effektiv oaseleder. Du kjenner ikke til Oase og ledelsen der sier du. Likevel forsvarer du dem med nebb og klør. Vi vet det er mange som har måttet gå såret ut fra en rekke karismatiske sammenhenger. Noen må til og med få hjelp til å bearbeide det over tid.

Men her dundrer du løs på et medmenneske som forsøker å lette sitt hjerte til noen som kanskje har evne til å lytte. Og du dømmer ham nord og ned. "Er dette Jesu sinnelag" ?

De som er blitt hengt ut som du sier, er alle profilerte mennesker som tåler en støyt.

Skjønner godt at du mener det.

Da jeg har lest hva du har skrevet tidligere her inne om det profetiske og karasmatiske miljøer.

En gang påsto du at det profetiske hadde opphørt, ærlig talt, Leirgulen, du virker litt fjærn enkelte ganger.

Det stemmer at jeg ikke kjenner til Oase, men vi avslører stadig hva vi er gjennom hva vi sier og skriver.

Et menneskes hjertetilstand kan ses gjennom de ordene de taler. Et menneskes karakter kan kjennes ut fra dets ord.Slik er det ikke bare på det åndelige plan men også på det naturlige, ordene avslører oss. Og ut fra det tar vi en beslutning. Slik er det også i dette tilfellet.

Kommentar #33

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Jaså?

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Et menneskes hjertetilstand kan ses gjennom de ordene de taler. Et menneskes karakter kan kjennes ut fra dets ord.

Det var da en voldsomt bastant påstand!  Gjelder det i så fall deg også?

Kommentar #34

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Mediafolk

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Dette er jo en sak som har fått relativt bred medieomtale tidligere, så vidt jeg husker - bl.a. i Vårt Land. Det er dermed ingen som "henges ut til spott og spe".

Jada, men mediafolk er jo ikke akkuratt kjent for å ta så mye hensyn da, fyrsj og fy.

Hvis en troende virkelig tror at en kristen gjør noe galt, så burde personen gå å snakke direkte til vedkommende. Men overlate dommen til Gud. La Jesus ta seg av saken. Det er ikke ditt ansvar.

Kommentar #35

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Jada masa

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Det var da en voldsomt bastant påstand! Gjelder det i så fall deg også?

Selvføgelig.

Kommentar #36

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Hvis en troende virkelig tror at en kristen gjør noe galt, så burde personen gå å snakke direkte til vedkommende. Men overlate dommen til Gud. La Jesus ta seg av saken. Det er ikke ditt ansvar.

Men, så vidt jeg har forstått på Osen, så har det vært forsøkt i et år allerede...  Det er jo ingen prinsipiell forskjell på kristne og andre organisasjoner.  Av og til er det nødvendig med en "utluftning".

Kommentar #37

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Kontekst

Publisert rundt 7 år siden

Det var da godt at du inkluderte deg selv :-)

Ellers er det selvsagt umulig å trekke de vidtrekkende konklusjonene du trekker om ens medmenneskers "hjertetilstand" ut fra hvilke ord som blir brukt.  Det hele har jo med kontekst å gjøre!

Kommentar #38

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Fred eller ufred?

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Men, så vidt jeg har forstått på Osen, så har det vært forsøkt i et år allerede... Det er jo ingen prinsipiell forskjell på kristne og andre organisasjoner. Av og til er det nødvendig med en "utluftning".

Skjønner hva du mener, men er ikke et år nok? Hvorfor ikke bare la saken ligge og gå videre i livet. Hvorfor rope det ut fra hustakene?

Kommentar #39

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
En gang påsto du at det profetiske hadde opphørt

Det var nå noe forenklet det da. Men om det er en profetisk stemme som har minnet deg på dette, så får vi vel tro på det da.  

Min tanke var og er at de fleste såkalte "profetier" i NTs tid er gjort for sensasjonen og oppmerksomhets skyld.  Særlig i vår tid er dette fenomenet misbrukt, desverre.

Men jeg ser jo at du må ha "profetisk" evne, siden du kan granske hjerter og  nyrer som det heter dømme folk på forhånd. 

Kommentar #40

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Ordene og hjertet

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Det var da godt at du inkluderte deg selv :-)

Ellers er det selvsagt umulig å trekke de vidtrekkende konklusjonene du trekker om ens medmenneskers "hjertetilstand" ut fra hvilke ord som blir brukt. Det hele har jo med kontekst å gjøre!

Slik jeg ser det så er det som ligger i hjertet kun kan komme til overflaten gjennom leppene. Et menneske kan forme gjennom sine lepper bare det som det har i sitt hjerte. Vi trenger ikke lytte lenge til en mann/kvinne som forkynner eller underviser, for å finne ut om han har en klar eller forvirret tankegang. Vi avslører stadig hva vi er gjennom hva vi sier.

Kommentar #41

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Feil konklusjon

Publisert rundt 7 år siden
Magnus Leirgulen. Gå til den siterte teksten.
Det var nå noe forenklet det da. Men om det er en profetisk stemme som har minnet deg på dette, så får vi vel tro på det da.

Min tanke var og er at de fleste såkalte "profetier" i NTs tid er gjort for sensasjonen og oppmerksomhets skyld. Særlig i vår tid er dette fenomenet misbrukt, desverre.

Men jeg ser jo at du må ha "profetisk" evne, siden du kan granske hjerter og nyrer som det heter dømme folk på forhånd.

Kan være enig i det, men det uekte kan ikke gjøre det ekte til intet. Vi slutter da heller ikke å bruke penger pga at det er noen falske i omløp.

Jeg dømmer ingen, det er det andre som gjør.

Kunne aldri tenke meg å henge ut noen mennesker med fullt navn på nett, uansett grunn.

Kommentar #42

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Den menneskelige natur

Publisert rundt 7 år siden

Nå er det vel også typisk for den menneskelige natur å tro det verste og å føle en ondskapsfull fryd ved å bringe videre det verste om personer en er uenig i og ikke liker. Jeg tror at hver eneste dag i livet blir fullstendig uskyldige menneskers gode navn og rykte ødelaggt over kaffekoppene av sladrende grupper med bedømmelser som er dyppet i gift. Verden ville bli spart for en hel del knuste hjerter dersom vi ville velge det beste og ikke den verste tolkningen av andre menneskers handlinger.

Kommentar #43

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Selvmord

Publisert rundt 7 år siden
Oddbjørn Johannessen. Gå til den siterte teksten.
Dette er jo en sak som har fått relativt bred medieomtale tidligere, så vidt jeg husker - bl.a. i Vårt Land. Det er dermed ingen som "henges ut til spott og spe".

Det er ikke mange årene siden en kjent nordmann gjorde selvmord etter å ha blitt hengt ut på det groveste i VG over flere dager. Jeg husker enda kvinnen som rettet disse anklagene mot den ansvarlige redaktøren i et debattprogram på tv. Så media, pøh!

Kommentar #44

Tor Martin Ødegaard

3 innlegg  5 kommentarer

Mer om manglende åpenhet og debatt

Publisert rundt 7 år siden

Innlegget i VL i dag om Oase bevegelsen blir også et innlegg om manglende åpenhet i kristne organisasjoner og kirker. Meningsutveksling, uenighet blir ikke tålt i mange sammenhenger. For en tid tilbake skrev jeg en artikkel i VL nettopp om temaet "mangeldende åpenhet" og dermed forankring blant medlemmer i kristne organisasjoner.

Stillheten har vært øredøvende; svært få har kommentert innlegget; ingen av organisasjonene som nettopp mangler åpenhet og demokratiske beslutningsprosesser, er med i debatten. Det taler for seg selv.

Jeg har ikke noen innsikt i Oase og det som foregår der, men bruken av Guds ord for å sikre at alle er innenfor samme meningsunivers, brukes i flere sammenhenger. Nettopp for å hindre debatt. Om det er vond vilje, eller overbevisning om at man har rett (fordi det er lagt frem for Gud i bønn), er vanskelig å vite. Men de negative konsekvenser er uansett de samme.

Jeg synes det er flott at ulike meninger kommer frem, og at det tvinges frem en debatt.

Men når jeg leser innleggene etter denne artikkelen, er de ikke spesielt saklige. Gjensidige beskyldninger hører ihvertfall ikke hjemme i en debatt blant mennesker som mener de lever i Guds lys.

Kommentar #45

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Huff!

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Det er ikke mange årene siden en kjent nordmann gjorde selvmord etter å ha blitt hengt ut på det groveste i VG over flere dager. Jeg husker enda kvinnen som rettet disse anklagene mot den ansvarlige redaktøren i et debattprogram på tv. Så media, pøh!

Nå går du langt over streken!  Jeg skjønner ikke hvor du ser parallellen.  Utgangspunktet i denne tråden er altså at Oase-ledelsen tilsynelatende ikke ønsker kritikk fra egne rekker!

Kommentar #46

Vidar Osen

1 innlegg  8 kommentarer

Oppklaringer

Publisert rundt 7 år siden

Hei Gunnar,

takk for ditt engasjement. Jeg tror egentlig at du finner tydelig svar på spørsmålet ditt i innlegget mitt hvis du leser det en gang til. Men før du leser, prøv å tro meg på følgende: Jeg har faktisk gjort alt jeg har kunnet for å holde dette som en sak mellom Oase-ledelsen og meg. Og jeg har vært bekymret for at det kan være ødeleggende for enkelt-personer når jeg går ut på denne måten. Men jeg har ikke noe valg lenger. Jeg har også fortalt dem at jeg kommer til å gå ut og lage en større sak av dette hvis de ikke vil samarbeide bedre. Og jeg har også gitt dem beskjed om at nok er nok og at jeg avsluttet dialogen med dem og planla en "eskalering". Så de har fått sine muligheter. Hvis du ikke tror meg på alt dette, kan jeg gjerne prøve å dokumentere det etterhvert. Men da vil jeg foreslå at jeg lager et nytt innlegg med tittelen "Kunne jeg ha kjørt prosessen mot Oase-ledelsen på en annen og bedre måte?", så kan vi ta den diskusjonen der.

Oase er en organisasjon hvor Oase-ledelsen (eller "lederskapet" som de kaller det, også kalt "styret" i mange andre sammenhenger) er øverste organ og de velger seg selv (bare ta en titt i stiftelsesdokumentet som ligger åpent på nettsidene til Lotteri- og Stiftelsesregisteret). De har altså formelt sett ingen over seg som de må stå til regnskap for. De har ikke noe årsmøte, generalforsamling, eiere eller menighetsmøte som kan velge hvem som skal sitte i ledelsen. Altså: Det finnes ingen sikkerhets-ventiler i denne organisasjonen. De eneste som kan være med på å forandre kursen, er kundene. Altså vi som er deltakere på Oase-arrangementene. Og de som er givere av penge-gaver. Vi kan prøve å si ifra om hva vi mener.  Eller vi kan slutte å være kunde. Men jeg mener at dette er en sak som er for viktig til at jeg bare kan la være å si ifra. Oase betyr mye for mange mennesker og jeg kan ikke bare sitte og se på at ledelsen nå holder på å ødelegge Oase fra innsiden med sin frykt for å miste makten og æren de har hatt.

Jeg kan prøve å gi gode svar på de spørsmålene som dukker opp i kommentarene her etterhvert. Vi har startet ferieturen denne helgen og jeg klarer ikke å være tett på debatten. Gi meg litt tid, så skal jeg love å følge opp og gi så gode svar som jeg kan.

Kommentar #47

Magnus Leirgulen

66 innlegg  3964 kommentarer

Hjelpe meg !!!!

Publisert rundt 7 år siden
Gunnar Lund. Gå til den siterte teksten.
Nå er det vel også typisk for den menneskelige natur å tro det verste og å føle en ondskapsfull fryd ved å bringe videre det verste om personer en er uenig i og ikke liker. Jeg tror at hver eneste dag i livet blir fullstendig uskyldige menneskers gode navn og rykte ødelaggt over kaffekoppene av sladrende grupper med bedømmelser som er dyppet i gift. Verden ville bli spart for en hel del knuste hjerter dersom vi ville velge det beste og ikke den verste tolkningen av andre menneskers handlinger

Lund:   Er det for mye forlangt, om jeg nå ber deg dempe deg kraftig ned ?  Det er et ord som sier at: "På seg selv kjenner en andre"  Hva er det som går av deg ?  Selv om du helt sikkert vil hevde at her tenker du i en generell kontekst, blir det likevel automatisk, i denne sammenheng et spark i mot trådstarter.                                                                                                                                              Som jeg forstår, kjenner du ikke ham heller, likevel dæljer du til med ærekrenkende beskyldninger, og dårlig skjulte insinuasjoner, som her, og i komm. 43. m.m.      

(Her har moderator fjernet et avsnitt)                                                       

Om jeg ikke tar feil, er trådstarter ny her på VD. Vil gjerne heller ønske ham velkommen her,og håper ikke han tar skrekken av slik behandling. Håper å høre fra trådstarter igjen.  Som du skjønner, er dette også et slags treningsstudio for å bli tykkhudet, etterhvert :-)

Kommentar #48

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Unnskyld..

Publisert rundt 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Egentlig er jeg en stille og rolig person, beskjeden og til tider ganske sjenert. Jeg trives med å være anonym i store forsamlinger og har alltid hatt problemer med å ytre meg i forsamlinger med mer enn en håndfull personer. Derfor var det ganske ekstremt for meg å reise meg i en svær møtesal og rope "feiging" til Asbjørn Simonnes. Men det føltes veldig rett der og da. Og det føles fortsatt rett.

Unnskyld, men jeg tror at dersom du ønsker å være et korrektiv til Oase-bevegelsen på områder hvor du mener dette er nødvendig, blir alle tapere hvis de som er uenige i noe reiser seg i en forsamling og agerer på slik måte. Kristenfolket har en tendens til å flykte hals over hode fra sammenheng hvor de værer konflikt, og dette gavner definitivt ikke bevegelsen.

Ingen vinnere altså, og selv er jeg redd du må leve med stempelet resten av livet om at du er "han som reiste seg under et møte og ropte 'feiging' til Oase-lederen". Du kan selvsagt replisere med at den prisen er du villig å betale, men resultatet eller mangel på dette vil demonstrere at det er den faktisk ikke.

Kommentar #49

Gunnar Lund

0 innlegg  6279 kommentarer

Mening

Publisert rundt 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Hei Gunnar,

takk for ditt engasjement.

Takk for det, bare hyggelig å kunne bidra med noen ord.

Kommentar #50

Dan Lyngmyr

210 innlegg  1187 kommentarer

Publisert rundt 7 år siden
Vidar Osen. Gå til den siterte teksten.
Jeg ønsker ikke å skade Oase på noen som helst måte med dette. Mitt håp og ønske er at Oase-ledelsen kan stå sammen med oss og kjempe for at det rene, klare og sterke evangeliet om Jesus formidles på en slik måte at budskapet ikke besudles av lettvint retorikk og billig misbruk av sterke følelser som ikke har opphav hos Gud.

Det siterte er naturlig nok er godt utgangspunkt for videre engasjement i OASE( Sett litt utenfra, som er mitt ståsted)

Som en mere generell betraktning mener jeg det er riktig å peke på trekk ved forkynnelse(n) som kan være usunn, og som kanskje bør revideres - slik du gjør i ditt innlegg. Uten at jeg kan gå god for at det bare er dine betraktninger som er korrekte. Jeg mener det er grunn til å glede seg over guds nådegaver - også den profetiske - men med på lasset må det være  nødvendig nøkternhet slik jeg også oppfatter er ditt hovedanliggende i dette innlegget. 

Fra min egen erfaring i kirkesamfunn utenfor det lutherske , har jeg i liten grad opplevd "misbruk" av profetier, selv om det sansynligvis er slik at overalt hvor guds nådegaver er i virksomhet, så utøves altså disse av mennesker - og ikke alltid med et godt skjønn. Derfor tror jeg også at dine vurderinger er gode betraktninger om grunnlaget for "sunne forhold" både innenfor og utenfor Oase bevegelsen.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere