Vidar Osen

1

Derfor ropte jeg "feiging" til Asbjørn Simonnes på Oase

Etter nesten 12 måneders dialog med Oase-ledelsen får det være nok.

Publisert: 5. jul 2014  /  518 visninger.

Det var jeg som ropte "feiging" på Oase i fjor. Og det var jeg som regelrett ble utvist fra salen av Eivind Bjørnar Hetlevik (som sitter i Oase-ledelsen). 

Egentlig er jeg en stille og rolig person, beskjeden og til tider ganske sjenert. Jeg trives med å være anonym i store forsamlinger og har alltid hatt problemer med å ytre meg i forsamlinger med mer enn en håndfull personer. Derfor var det ganske ekstremt for meg å reise meg i en svær møtesal og rope "feiging" til Asbjørn Simonnes. Men det føltes veldig rett der og da. Og det føles fortsatt rett.

Kari Holmås tok et kraftig oppgjør med den profetiske forbønnspraksisen under Oase i en tale fredag formiddag (12. juli 2013). Dette falt Oase-ledelsen tungt for brystet. Asbjørn Simonnes startet alt oppstyret den påfølgende lørdagen ved å stå på talerstolen og si at Kari Holmås var blitt "fritatt" fra å delta i panel-debatten som hadde tittelen "Samtale om det profetiske". Jeg handlet på refleks da jeg skjønte at Kari Holmås egentlig var blitt nektet å delta.

Etter dette har jeg prøvd å kommunisere med Oase-ledelsen. Prøvd å fortelle dem hvorfor de gjør en kjempe-tabbe. Oppfordret dem til å gå åpent ut og fortelle hva de mener ledelsen har gjort av feiltrinn opp gjennom Oases historie. Fortelle hva de mener har vært usunt og usant og hva de tar avstand fra nå. Uten at jeg har nådd frem. Nå føler jeg at eneste mulighet er å gå åpent ut og dele noe av dette med dere.

I vår tid på Oase har talerstolen blitt flittig brukt til å profetere om store, herlige og noen ganger ekstremt spektakulære ting som skal skje i Norge, rundt Oase og videre utover i verden. Aldri har jeg hørt noen fra ledelsen dementere noe eller si at de skal vurdere dette. Tvert om, det virker som om Oase-ledelsen aktivt har handlet på disse profetiene og selv prøvd å oppfylle dem så godt de kan.

Utfra 1.Kor 14:29 om at vi skal prøve alle profetier og sjekke at de er fra Gud, er det iøynefallende at Oase-ledelsen ikke har stilt spørsmålstegn med noen av profetiene som har kommet fra talerstolen/scenen tidligere. Når de nå selv sto i fare for å miste ansikt, var det ikke ydmykhet som ble vist overfor oss i salen. Sett i sammenheng med hvordan de tilsynelatende blindt har tatt imot "ufarlige" profetier som gjelder "lykke og fremgang", oser order "fritatt" av arroganse og makt-misbruk. "The show must go on" burde vært en passende tittel på innledningen til Simonnes før debatten.

Noen profetier har en oppbygging som hindrer folk i å være kritiske. Strukturer som "Gud har sagt at ... kommer til å skje" etterfulgt av "... djevelen kommer til gjøre alt han kan for å stoppe det", gjør det umulig å være kritisk fordi man da, utfra profetien, blir plassert på djevelens side. Dette mener jeg er makt-misbruk og manipulering. Selvfølgelig skal vi være åpne for at Gud kan bruke denne type retorikk men jeg tror Gud vil være forsiktig med omstendighetene. En sal med overgitte og følelsesladde deltakere er garantert ikke riktig omstendighet.

En del profetier er litt uklare og handler om hvor fint og flott det skal bli for oss kristne fremover. F.eks. husker jeg Bob Hartley i Skien i 2009 hvor han profeterte at Gud vil gi Norge en stor fest (men at djevelen vil gjøre alt han kan for å hindre det, ref forrige avsnitt). Hvis det er noe som preger den profane delen av vår vestlige verden, er det nettopp et ego-sentrisk verdensbilde hvor selv-opptatthet og nytelse står i sentrum. Dette har nådd så store dimensjoner at vår sivilisasjon står i fare for å bli selv-destruerende om noen få generasjoner hvis utviklingen fortsetter. Derfor lurer jeg på hvor mye av "verdens kunnskap" det er som pipler frem i slike profetier og hvor mye det er Gud som faktisk taler.

En av Oases verdier er "Å leve i en hederskultur i alle våre relasjoner" (1. Joh. 4,18). Etter å ha vært i dialog med ledelsen i lengre tid, kan det synes som om denne verdien er helt glemt. Hvis man benekter egne feiltrinn og prøver å redde ære ved å drive med bortforklaringer, tåkelegging og trenering, havner man fort i et spill med ufine metoder, manipulering og ikke-rasjonelle handlingsmønster. Uten at man selv legger merke til det. Menneskelig? Ja. Tilgivelig? Ja. Men vil vi ha ledere som ikke ser dette selv og som ikke ber Gud og det norske kristen-folket om tilgivelse? Nei!

Jeg har søkt forholdsvis mye etter beklagelser fra Oase-ledelsen på forkynnelse og hendelser under Oase-stevnene uten å finne noe særlig. Det eneste jeg har funnet er en artikkel i Vårt Land fra 2008 (http://www.vl.no/troogkirke/oase-beklager). Dette gjelder Duncan Smiths opptreden i 2008 men beklagelsene gjelder planlegging og form. Kun i liten grad blir det teologiske innholdet beklaget. Utover dette finner jeg stort sett bare intervjuer med Oase-ledelsen der de forsvarer det som har blitt forkynt under Oase-stevnene.

Jeg ønsker ikke å skade Oase på noen som helst måte med dette. Mitt håp og ønske er at Oase-ledelsen kan stå sammen med oss og kjempe for at det rene, klare og sterke evangeliet om Jesus formidles på en slik måte at budskapet ikke besudles av lettvint retorikk og billig misbruk av sterke følelser som ikke har opphav hos Gud.

Kommentar #151

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Skulle du da ikke heller tie .... stille?

Publisert over 7 år siden
Eirik Flikke. Gå til den siterte teksten.
Jeg har ingen inngående og mer "direkte" kjennskap til Oase-bevegelsen

Dette er lavmål - en blanding av gammel gossip - konspirasjon - og gjerne et begynnende manus til den norske utgaven av en eller annen serie knyttet til Det hvite hus.

Ikke handler det om Oase - ikke handler det om noe i trådstarten - kun egne oppstøt som jeg med min beste vilje ikke skjønner hvorfor du legger fram.

En miks av forbønn - kunnskapsord og profetsk gave kan være i funksjon i mang en menighet, gruppe og hjem rundt i Norges land - men det er svært lite sannsynlig at dette skal spoles tilbake til 1997.

Det som derimot er sannsynlig er at når dette foregår så er det opp til mottaker å ta det inn og plassere der dette vurderes å gi gjensvar i vedkommende.  Er det miss - fullstendig miss - som det ikke er noen hemmelighet kan skje - så plasseres det som miss.  Treff blir det når det som kommer gir gjensvar i mottaker.  Verre er det ikke.

God sommer til deg og, men et råd på veien ... når du ikke har noen peiling på hva som foregår på Oase og ikke har noe som kan relateres til trådstarten, hvorfor må du da tømme ditt eget arkiv trolig igangsatt som en assosiasjon mer enn visdom som er av verdi for andre på vd - ialle fall på denne tråden - vil du dure rundt med historier så er jo Morken en som kan disse - men da i en egen tråd.

Kommentar #152

Tom Eivind Koveland

5 innlegg  314 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere