Verdidebatt

"Kristne fundamentalister" bedre enn sitt rykte

Til stadighet får vi lese om «kristenfundamentalister» som fanatiske, ensporede, fordømmende og u-empatiske individer. Er dette virkeligheten ?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Termen « kristen - fundamentalisme» oppstod i USA på begynnelsen av 1900 |tallet, som svar på modernismen, og det den førte med seg av tåkelegging, om det kristne fundamentet i Bibelens budskap. Altså om Jesu liv og lære, hans offerdød på korset, oppstandelsen, hans guddommelighet m.m.

Alle vet vel hva et fundament er. Jesus viste til problemene med å bygge huset på sand.                                                                                                                                              Er huset mitt bygget på et solid fundament, helst fjell, står det trygt.

Få ord er så misbrukt, og etterhvert fylt med så negative ladninger som fundamentalisme. Det står nå omlag på linje med ekstremisme og enda verre ting. Slik går det når ord og begreper blir fylt med innhold som ikke vedkommer ordets opprinnelige betydning. Det er jo egentlig et nøytralt ord i utgangspunktet, som en kan bruke i mange sammenhenger.

Back to the basic: Den kristne fundamentalismen er opptatt av å følge Jesu liv og lære. Noe av den viktigste drivkraften er ønsket om å leve etter Jesu Kristi næstekjærlighetsbud. Derfor oppstod det tidlig i kristendommens historie, bevegelser som tok hand om de fattigste av de fattige, enker og farløse, de syke fikk pleie og omsorg. Tross alle avarter og misbruk av kristendommen opp gjennom tidene, var det denne fundamentale omsorgen som var den første kimen til det vi har, av sosial omsorg og helsevesen m.m. i de vestlige land i dag.

Den kristne fundamentalisten forholder seg, ikke til et sett av dogmer, forbud og påbud, men til en person og hans liv og lære,  nemlig:Jesus Kristus, Guds enbårne Sønn.                                                                                                                                      Derfor forkynner han evangeliet, derfor driver han misjon, derfor driver han sykehus og hjelpeinstitusjoner i land, og på steder der knapt noen andre kunne tenke seg å reise til.                                                                                                                                        Og drivkraften er Jesu bud om nestekjærlighet, og forkynnelse av evangeliet. Mye annet kunne vert nevnt, men det får være med dette

Det er når de kristne beveger seg ut av sitt fundament at ting går galt, riv ruskende galt. Vi kan nevne avlatshandel, inkvisisjon, heksebrenning, krigføring, korstog og mye annet i historien, og som historikerne først og fremst skriver om. Alt det andre av, gode samfunnsbyggende element i det sanne kristne fundamentet har gått sin stille gang opp gjennom tidene. Det hendte nok også at fundamentets utøvere måtte gå under jorden i sin virksomhet, på grunn av «kristne» maktmenneskers påfunn og forordninger. Det er altså ute av det kristne fundamentet at ekstremismen bygger seg opp.

Hva andre ismer og religioner har i sitt fundament som de bygger på skal vi la ligge her. Men det kunne vel vert interessant å sammeligne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt