Verdidebatt

God uten Gud?

Påstanden om at god moral forsvinner med Gud, er fremsatt her på VD og en mengde andre steder, ved en rekke anledninger og gjennom ulike formuleringer. Richard Dawkins svarer på påstanden i sin bok, "The God Delusion".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Profilerte troende, slike som John Lennox, Alister McGrath, David Bentley Hart, og også vår egen Bjørn Are Davidsen, har nærmest stått i kø for å forsøke å plukke fra hverandre logikken i Richard Dawkins bestselger "The God Delusion". Selv har jeg til gode å høre annet enn en kritikk som enten ikke treffer, eller som er fremsatt av noen som ikke har forstått bokens essens og hovedtema.

Her følger et eksempel som kan brukes som grunnlag for en vurdering av hvem som har sin logiske resonnering og refleksjon i behold og hvem som ikke har det. Spørsmålet Dawkins her svarer på, er det gjentagne mantraet fra troende:

"Hvorfor være god, dersom Gud ikke finnes?"

Dawkins skriver: Som Einstein sa det: `Hvis mennesker er gode bare fordi de frykter straff og håper på belønning, så er vi saktens en stakkarslig gjeng.` 
I sin bok "The Science of Good and Evil", kalte Michael Shermer dette en dabattstopper. Hvis du er enig i påstanden om at du i fravær av Gud vil begå ran, voldtekt og mord, så avslører du deg selv som en umoralsk person, og `vi bør absolutt rådes til å gå store omveier rundt deg.` Hvis du på den annen side vil innrømme at du ville fortsette å være en godt menneske, selv uten guddommelig overvåking, så har du fullstendig revet grunnlaget vekk under din egen påstand om at Gud er nødvendig for at vi skal kunne være gode. Jeg mistenker at en ganske stor andel av religiøse mennesker tror at religionen er det som motiverer dem til å være gode, spesielt dersom de tilhører en av de religionene som systematisk utnytter følelsen av personlig skyld. Det synes for meg å betinge et dårlig selvbilde for å virkelig kunne mene at vi alle ville bli ufølsomme og egoistiske hedonister uten vennlighet, uten hjelpsomhet, uten generøsitet - intet som ville fortjene å kalles godhet - dersom troen på Gud plutselig skulle forsvinne fra verden."

Er det spørsmålet som er tåpelig og ulogisk, eller er det svaret Dawkins gir i "The God Delusion"?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt