Kjetil Nilsen

64

Kidnapping vs krigsforbrytelser og statsterror

Rask norsk fordømmelse av kidnappingen av tre israelere – ingen reaksjon på etterfølgende kollektiv straff av okkuperte palestinere, med drap av ubevæpnede sivile, massearrestasjoner og vandalisering av privathjem.

Publisert: 22. jun 2014

- Norge fordømmer kidnappingen av tre israelske tenåringer som skjedde på Vestbredden den 12. juni. Vi ber om at tenåringene blir sluppet fri og får vende hjem øyeblikkelig. Vi fordømmer også enhver skyting av raketter fra Gaza.

Fordømmelsen fra regjeringen ved utenriksminister Børge Brende kom raskt - bare tre dager etter at ungdommene forsvant, og før man i det hele tatt visste om det var en kidnapping. Fortsatt vet man vel ikke det med sikkerhet – i alle fall har ingen påtatt seg ansvaret, og satt fram løslatelseskrav.

Soldater dreper sivile

Det vi imidlertid med sikkerhet vet, er at israelske soldater har skutt og drept - foreløpig - fem ubevæpnede sivile palestinere som et direkte resultat av den såkalte Operation Brother’s Keeper. Den første ble drept samme dag som Brende sendte ut sin fordømmelse av kidnappingen. Det var 19 år gamle Ahmed Samadaa, hvis bror er norsk statsborger.

De foreløpig to siste sivile ofrene ble likvidert av israelske soldater i morgentimene i dag. Den ene av dem, Ahmad Said Suod Khalid (36) fra Al-Ein utenfor Nablus, var på vei til morgenbønn i moskeen. Skutt fra kloss hold.

Den yngste drepte denne uken er Muhammad Dudeen – en 14-15 år gammel guttunge. Skutt i brystet med skarp ammunisjon. Muhammad er den sjette mindreårige skutt og drept av Netanyahus soldater hittil i år.

Muhammad Dudeen fikk ca 15 leveår under israelsk okkupasjon. Skutt i brystet av israelsk soldat 20.06.14. Ingen reaksjon fra den norske regjering.

Frie tøyler

Det virker som Netanyahus regjering har gitt soldatene fullstendig frie tøyler over hele den okkuperte Vestbredden – shoot to kill, massearrestasjoner og fri adgang til å ramponere palestinske hjem. Hendelsene viser med all tydelighet at hele det palestinske samfunn urettmessig blir utsatt for kollektiv straff og gjort ansvarlige for forsvinningen/kidnappingen av de tre bosetter-ungdommene.

I Hebron-området har de israelske soldatene gått usedvanlig hardt fram mot sivilbefolkningen – drap, massearrestasjoner og vandalisering av palestinske hjem. Nettopp i Hebron ligger hovedkvarteret til TIPH – Temporary International Presence in Hebron – som står under norsk ledelse, og overvåker sikkerhetssituasjonen der.

På sitt bord får utenriksminister Brende en jevn strøm av rapporter fra TIPH. Dessverre finner Norge seg i å holde disse hemmelig for presse og opinion, og de norske utsendte er pålagt taushet om hva de observerer og rapporterer. De siste rapportene som er oversendt utenriksminister Brende, vil imidlertid ha et innhold som dokumenterer krigsforbrytelser og klare brudd den 4. Geneve-konvensjon.

Utenriksminister Brende vet at Israel som okkupasjonsmakt er forpliktet til å rette seg etter internasjonal lov og sikre beskyttelse av okkupertes rettigheter. Dette gjelder selvsagt også når de nå leter etter egne borgere de mistenker er kidnappet.

Klare brudd på Geneve-konvensjonen

I tillegg til drap av til nå fem sivile palestinere og et ukjent antall sårede, har Israel tatt nærmere 400 til fange, hvorav 8 medlemmer i Palestinian Legislative Council. Tusenvis av privathjem er invadert av soldater. I Hebron er flere hjem fullstendig rasert – noen bare et steinkast fra der TIPHs hovedkvarter ligger. Brende sitter på denne dokumentasjonen.

Utenriksministeren vet at dette er klare brudd på artikkel 33 i den 4. Geneve-konvensjon, som sikrer beskyttelse av de okkuperte og deres eiendom, samt forbyr kollektiv avstraffelse. Som avtalepartner forplikter Norge seg til å reagere, men forholder seg likevel taus (ref. UDs hjemmeside). Ingen fordømmelse. 

Man undres; er israelske soldaters drap av palestinske sivile, helt ned i 14 års alder, mindre alvorlig enn forsvinning/kidnapping av tre israelske ungdommer? Er dette et uttrykk for regjeringens intensjon om å føre en «mer balansert Midtøsten-politikk»?

Kommentar #1

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Dagens drepte ...

Publisert over 7 år siden

er araber bosatt i Israel - følgelig en israelsk gutt på 15 - som ble drept på Golan i grensestrøka mot Syria.  Dette skjedde under et raktettangrep.  3 andre ble skadet bl.a. hans far.

Han var på jobb sammen med sin far nå første dag av sopmmerferien.  Mohammad Karkara var hjemmehørende i byen Arraba i nedre Gallilea. 

I motsetning til å bruke unge gutter som propagada preges Israel og IDF av sorg fordi de ikke greide å beskytte en av sine - en innbygger av arabisk opprinnelse har like stor verdi som en jøde.  Israel vil selvsagt sette alt inn på å garantere beskyttelsen til alle sine innbyggere.

http://www.timesofisrael.com/defense-ministry-one-dead-in-golan-heights-mortar-attack/ 

Slik kan vi fortsette å utveksle elendighet resten av våre levedager, men er du og TIPH opptatt av levende arabiske gutter og menn, så burde dere bruke deres posisjon til å si ifra at de må endre sin adferd - at araberne slutter med martyrindoktrinering av barn fra ammestadiet av - og at de læres til at livet er en gave fra Gud som de skal ta akt på.

Det å adoptere denne martyrpropagadaen er alt annet enn klokt - så og for herrene fra Nord.

Kommentar #2

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Skremmende paradokser

Publisert over 7 år siden

Jeg leste ikveld litt nyheter på tekst-TV. To av sidene leste jeg rett etter hverandre og ble som en real "(FrP- og )Høyre-"knyttneve i fleisen. Den ene fortalte om Astrup-Fearnley-konsernets firedobling av driftsinntekter (lenge leve rike familiedynastier som bare blir rikere og rikere); den andre beskrev massearrestasjonen m.m. som trådstarter her har siktet til. Det var så jeg tenkte på en gammel, sprø bladtittel: "En gal, gal verden!"

300 - tre hundre - personer er arrestert! Hvordan kan noen si at dette står i forhold til en evt. palestinsk kidnapping av 3 - tre - israelere?
Dere Bra!-klikkere her inne på forumet som henger etter hverandre og hauser hverandre opp nærmest uansett hva som skrives, bør bruke deres tall- og mål(e)styringsglede på å se på tallene i dette tilfellet. Disse tallene kan faktisk si noe konkret og pespektivgivende om en bestemt situasjon eller to. Sjekk nyhetene på NRK sin tekst-TV.

Ikke noe forsvar for terrorisme eller kidnapping, uansett hvem som står for det, fra min side. Trolig ikke fra trådstarters side, heller (oi, tenk det). Men: Noen bør stille seg et spørsmål:

Skal Israel få ha sine helt egne regler - og gjøre nær sagt akkurat som de vil - med det som argument at de "er eneste demokrati i Midtøsten" eller "Guds utvalgte folk"?

Børge Brende har sikkert mye å gjøre og tenke på, så ikke alt han sier, kan bli like nyansert og bra. Allikevel er det grunn til å reagere på paradokset/unnfallenheten her, og jeg forstår trådstarter Nilsen godt.

God kveld.

Kommentar #3

Per Traasdahl

67 innlegg  1534 kommentarer

Er det ikke pussig Ådnøy

Publisert over 7 år siden

at du ikke ser forskjell på arrestanter og kidnappede ungdummer vi kanskje ikke vil se igjen i live.

Her er det vel du som utviser skremmende holdninger er det ikke?

Kommentar #4

Bjørn Weld

14 innlegg  1290 kommentarer

Eksponering av uforstand ?

Publisert over 7 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
300 - tre hundre - personer er arrestert! Hvordan kan noen si at dette står i forhold til en evt. palestinsk kidnapping av 3 - tre - israelere?

Hvorfor er de arrestert ?  Det kan vel ikke ha noe å gjøre med adferd eller virkemidler ?

Et annet spørsmål: Hva er egentlig den store forskjellen mellom ISIS og Hamas når det kommer til mål og virkemidler ? 

Er ikke målet en islamsk stat, - kalifatet ?  La oss droppe artikkel 7 i Hamas Charter, og se på den neste: 

Article Eight: The Slogan of the Hamas

"Allah is its goal, the Prophet its model, the Qur’an its Constitution, Jihad its path and death for the case of Allah its most sublime belief."

Har du egentlig skjønt noe av denne konflikten, Ådnøy ?  

Den 1. mai ble ei nydelig ung jødisk jente drept på vei til jobbintervju. En gruppe som kaller seg Galilea Frigjørere fulgte etter henne på avstand hjemmefra, - da hun spaserte over et øde område ble hun stukket til døde med kniver. Er det rimelig at de skal arresteres ? 

Kommentar #5

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Israel vil selvsagt sette alt inn på å garantere beskyttelsen til alle sine innbyggere.

Hvordan kan du vite slikt?

(Fins det forresten noen stat i verden som setter alt på å garantere beskyttelsen til absolutt alle sine innbyggere? Er det egentlig mulig? Men om det så er mulig, eller blir forsøkt, kan jeg ikke se at Israel setter alle kluter til for det. Dessverre.)

Kommentar #6

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
(Fins det forresten noen stat i verden som setter alt på å garantere beskyttelsen til absolutt alle sine innbyggere? Er det egentlig mulig? Men om det så er mulig, eller blir forsøkt, kan jeg ikke se at Israel setter alle kluter til for det. Dessverre.)

Pass utstedt i USA pleide å ha en side hvor det var innskrevet at USA kom til å hjelpe sine borgere på alle mulige vis om de havnet i problemer som følge av at de var amerikanere. 

Kommentar #7

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Svar til Per Tråsdahl(?)

Publisert over 7 år siden
Per Traasdahl. Gå til den siterte teksten.
at du ikke ser forskjell på arrestanter og kidnappede ungdummer vi kanskje ikke vil se igjen i live.

Her er det vel du som utviser skremmende holdninger er det ikke?

Så klart jeg ser forskjell.

Men syns du det står i forhold? Eller syns du det høres logisk ut at noen har vært 300-400 personer sammen om å ta tre tenåringer til fange?

Jeg kan skjønne at de vil arrestere en del personer for å legge press på Abbas og co. - hvis de mener å vite at "palestinerne" har kidnappet tre israelere. Men hvor mange behøver man egentlig å arrestere, og hvor mange skal man såre - eller drepe? Ikke at det går an å svare på det, men er du enig i at det hele er absurd?

Det er det jo mye som er i verden i dag, det er sant, det, og vi får prøve å bevare en viss fred her inne på debattarenaen, iallfall ... Det er fryktelig mange sårede i krig og kamper og konflikter. Vi aner knapt hvor privilegert vi er her i nord, per d.d. Men det er på sin plass, og helt betimelig, syns jeg, å stille et spørsmålstegn ved Brendes håndtering og uttalelser.

Kommentar #8

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Svar til Weld

Publisert over 7 år siden
Bjørn Weld. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor er de arrestert ? Det kan vel ikke ha noe å gjøre med adferd eller virkemidler ? Et annet spørsmål: Hva er egentlig den store forskjellen mellom ISIS og Hamas når det kommer til mål og virkemidler ? Er ikke målet en islamsk stat, - kalifatet ? La oss droppe artikkel 7 i Hamas Charter, og se på den neste: Article Eight: The Slogan of the Hamas

Til dine to første spørsmål: Du får opplyse oss, du. Om noen "oppførte seg truende" (det har jo dessverre vært arrestasjonsgrunn ved noen tilfeller i menneskehetens historie)? Er det det du mener? Sitter du på informasjon om at noen hundre mennesker har oppført seg slik at det er overveiende sannsynlig at de har med denne kidnappingen å gjøre?

Jeg forsvarer ikke "hellig krig"/jihad, Weld.

Ja, jeg har skjønt noe av denne konflikten, Weld.

Til ditt siste avsnitt: Ja, det er på sin plass at de som gjorde noe så grusomt, skal arresteres. (Det hadde det også vært dersom jenta ikke var nydelig, forresten.) Hvorfor spør du?

Fins det noen her som tar det følgende fra hovedinnlegget på alvor?

"De siste rapportene som er oversendt utenriksminister Brende, vil imidlertid ha et innhold som dokumenterer krigsforbrytelser og klare brudd den 4. Geneve-konvensjon."

Kommentar #9

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Pass utstedt i USA pleide å ha en side hvor det var innskrevet at USA kom til å hjelpe sine borgere på alle mulige vis om de havnet i problemer som følge av at de var amerikanere.

Stemmer. Iallfall hvis det skjedde i et annet land ... :p

Kommentar #10

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Massearrestasjoner og kollektiv straff

Publisert over 7 år siden
Bjørn Weld. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor er de arrestert ?

Massearrestasjonene, drapene på ubevæpnede sivile, og rasering av et ukjent antall privathjem vi nå ser på Vestbredden, er utslag av den usunne herskesyke og voldsmentalitet som naturlig utvikler seg hos en okkupasjonsmakt etter flere tiår i okkupantrollen.

Okkupanten dehumaniserer de okkuperte: De blir en konstant trussel - en kollektiv samling terrorister/potensielle terrorister i okkupantens øyne - barn, kvinner og ikke minst menn. Selvfølgelig vet enhver okkupant at det folk er ikke "oppfunnet" som finner seg i å være okkupert. De vil forsøke å frigjøre seg.  

Men massearrestasjoner og kollektiv avstraffelse av en okkupert befolkning, bryter med Folkeretten. Den okkuperte befolkning har krav på beskyttelse. Det bør være i alles interesse at vi hegner om Folkeretten, og ikke lar enkeltstater ta seg til rette, slik vi ser Netanyahus regjering gjør. Derfor bør den norske regjering reagere med fordømmelse, på samme måte som den gjorde sist søndag på selve kidnappingen. 

Kommentar #11

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Tror du virkelig at det er dette som er Israels begrunnelse?

Publisert over 7 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Skal Israel få ha sine helt egne regler - og gjøre nær sagt akkurat som de vil - med det som argument at de "er eneste demokrati i Midtøsten" eller "Guds utvalgte folk"?

Om man er genuint interessert i å sette seg inn i hvordan israelerne tenker, sier det seg selv at det ikke holder å kun lese anti-israelsk propaganda.

Kommentar #12

Sigmund Voll Ådnøy

142 innlegg  1622 kommentarer

Presisering

Publisert over 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Om man er genuint interessert i å sette seg inn i hvordan israelerne tenker, sier det seg selv at det ikke holder å kun lese anti-israelsk propaganda.

Jeg uttrykte meg dessverre litt tvetydig. Beklager det.

Jeg siktet til de argumenter mange av "Israelsvennene" bruker, eller ser ut til å bruke, for sin mangel på problematisering av staten Israels framferd.

Ang. anti-israelsk materiell, har jeg ikke lest noe særlig av det.

Kommentar #13

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Siden vi snakker om tall og forholdstall

Publisert over 7 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
300 - tre hundre - personer er arrestert! Hvordan kan noen si at dette står i forhold til en evt. palestinsk kidnapping av 3 - tre - israelere?

Det kommer alt an på hvilken kontekst man setter tallene inn i.

Husker du hvor mange palestinere, dømt for kriiminalle handlinger, som ble løslatt som motytelse for å få løslatt en eneste kidnappet soldat, Gilead Shalit, i 2011?

Han hadde da sittet i fangenskap i Gaza i 5 år, etter å ha blitt kidnappet av palestinske terrorister som 20 år gammel israelsk soldat i 2006. 1000 palestinske fanger ble da løslatt av israelerne for å få 1 soldat frigitt. Israelerne innså at de hadde begått en strategisk bommert, da mange av disse 1000 frigitte fangene ganske snart var "back in business".


Noe av det første hamas så gjør metter å ha blitt tatt inn i varmen igjen av PA i et forsøk på å danne en ny enhetsregjering, er altså å iscenesette nye kidnappinger. Israel har derfor begynt å arrestere mange av disse som ble gitt amnesti for å få løs Gilead Shalit for snart 3 år siden, da Hamas med sitt siste stunt har brutt forutsetningene for deres løslatelse.

Sammenlignet med 1: 1000 synes jeg ikke 1: 300 synes å være så avskrekkende mange.

 

Kommentar #14

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Du har i alle fall lest noe

Publisert over 7 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
Ang. anti-israelsk materiell, har jeg ikke lest noe særlig av det.

dersom du leste åpningsinnlegget i denne tråden...

:-) 

Kommentar #15

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Gjettekonkurranse ...

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
fullstendig frie tøyler

Hva er det som foregår på denne snutten?  Hvor er vi?  Hvem er det vi ser - og hva har dette å gjøre med trådstarten?

http://www.youtube.com/watch?v=Bn15mjaxMIw#t=137 

Er det ... f.eks. VM i stenkasting?  Hvor er det sedvanlige pressekorpset ... og hvor er UNWRA og TIPH?

Skytes det med...?? og hvem er det som skyter? 

Kommentar #16

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Administrativ forvaring

Publisert over 7 år siden

Ifølge Chaim Levinson i dagens Haaretz, er det israelske militærstyret på Vestbredden i ferd med å sette 200 av de 400 anholdte palestinerne de siste dagene, under administrativ forvaring.

Det innebærer at de fengsles uten at tiltale gjøres kjent - den holdes hemmelig - og fengslingen kan forlenges i det uendelige. Du vet med andre ord ikke hvorfor du er fengslet, og hvor lenge du skal sitte i fengsel - velkjent "rettsprinsipp" fra ulike militærdiktaturer.    

Allerede holdes 200 palestinere i administrativ forvaring, så dette vil doble antallet.   

Kommentar #17

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Svaret på ... gjettekonkurransen

Publisert over 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Hva er det som foregår på denne snutten?

Viser til innhold i kommentar 15.

Vi er i Ramallah.  Det kastes sten mot den lokale politistasjon.  Det er ikke en jøde eller en snev av IDF i denne snutten. 

Hvem som skyter er det verre å avgjøre.  Det er ikke sikkert det er politi.

Dette er Hamas-aktivister som i tillegg til å true Fatah har sin kampanje rettet mot det palestinske stedlige sikkerhetsapparat for om mulig å skape så mye kaos at det bereder grunnen for et politisk kupp.

"Condemned Assaf what he called the "campaign of incitement" by the media of Hamas and its officials on the security services, reminding the work done by Hamas of campaigns before it capsized bloody legitimacy in 2007 and how that history repeats itself, saying 'that Hamas is seeking to create chaos in the West in order to pave the way for a coup"

Fra Palestine Press News 22.06.14

http://www.palpress.co.uk/arabic/?Action=Details&ID=113557 

men.. dette interesserer trolig ikke herrene fra Nord ... ikke media ... eller Børge Brende.

Hvor lenge Hamas med frie tøyler funker for den opplevde "saken" herrene fra Nord tror de deltar i - i Judea og Samaria - synes å være et tidsspørmål.  Igjen er gatebildet preget av innslag som dette

http://www.youtube.com/watch?v=6TYHfxdQ2Jg

Kommentar #18

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Og nøkkelordet er:

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Okkupanten dehumaniserer de okkuperte:

Dehumanisering

Jeg tror at hvis man tok utgangspunkt i individet og den enkeltes menneskeverd, ville enhver ytring om tragedien i Midtøsten bli mer edruelig.

Jeg foreslår at alle som debatterer Midtøsten leser igjennom sine tidligere skriverier for å se om han/hun har et balansert syn på verdien til hvert enkelt individ i Midtøsten.

Kommentar #19

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Det er lett å skylde på jødene / Israel

Publisert over 7 år siden

 

Det grunnleggende problemet der nede er at Israel aldri er blitt akseptert som stat for jøder.  Er det så vanskelig å forstå det?

Kommentar #20

Bjørn Weld

14 innlegg  1290 kommentarer

For 95 år siden i 1919

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Det grunnleggende problemet der nede er at Israel aldri er blitt akseptert som stat for jøder. Er det så vanskelig å forstå det?

satt stormaktene med USA som observatør i Paris med representanter for jøder og hashemitter tilstede. Har satt de i seks måneder for å finne løsninger på hvordan landområdene skulle fordeles etter det osmanske rikets fall, - på forhånd hadde det vært møter mellom Weizmann og representanter for Hashemittene. Disse fikk fremlegge sine krav og ble hørt. Vi vet alle hva mandatet inneholder som igjen Israels konstitusjon hviler på. Det var Nasjonenes Forbund som endelig vedtok å sikre opprettelsen av et jødisk hjemland etter flere forhandlinger og sammenkomster.

Dersom araberne hadde overholdt avtalen og akseptert at jødene fikk 0,2 % av landområdene, hvor de også hadde sine dypeste historiske røtter, kunne alle i regionen levd i fredelig sameksistens, - slik den israelske deklarasjonen inviterte til. Dessverre gikk det annerledes, - massakre i Hebron og Sefad 1929, - arabisk oppstand 1936-39, - alle forslag til jødisk stat nedstemt, - krig under motto om utslettelse i 1948, 1956, 1967, 1973 pluss en lang rekke terrororganisasjoner finansiert gjennom OIC-land som Qatar, Saudi-Arabia, Iran, - you name it. 

Men Nilsen forstår fortsatt ikke hvorfor Israel må føre kontroll med de unge ulykkelige rebellene, som oppvigles av sine ledere. Ved en sammenkomst ble det nylig observert flere Hamas flagg enn Fatah`s egne. Det kunne fortelle oss noe, - 

Kommentar #21

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

"Skylde på jødene"

Publisert over 7 år siden

Hvem skylder på jødene, Evjen? 

Jødene som gruppe står da ikke kollektivt ansvarlig for Netanyahu-regjeringens brutale okkupasjonspolitikk. Gjør du det, bærer du ved til det anti-semittiske bålet. Det finnes ikke noe som kan kalles "jødisk politikk".

Dessuten hevder jo du til stadighet at Israel er Midtøstens eneste demokrati. Da må du samtidig huske på at 25% av Israels befolkningen er ikke-jøder. Netanyahu er statsminister for hele befolkningen - jøder og ikke-jøder. Den politikk han velger å føre har verken jøder eller ikke-jøder som kollektiv gruppe ansvar for. 
Netanyahu og hans regjering bærer det politiske ansvaret, og kan selvsagt kritiseres, akkurat på samme måte som vi kan kritisere Abbas, Obama, Erna Solberg .... 

Kommentar #22

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Det grunnleggende problemet der nede er at Israel aldri er blitt akseptert som stat for jøder. Er det så vanskelig å forstå det?

Neida, ikke så vanskelig å forstå. Og tar du med at Israel heller ikke aksepterer palestinernes ønske om en stat er du rett ved kjernen i konflikten. 

Kommentar #23

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Kidnapping av en hel nasjon

Publisert over 7 år siden
Bjørn Weld. Gå til den siterte teksten.
Men Nilsen forstår fortsatt ikke hvorfor Israel må føre kontroll med rebellene, -

"må føre kontroll med rebellene" - Det var sannelig en forskjønnende omskriving av en brutal okkupasjonspolitikk, som rammer hele den palestinske befolkning kollektivt - aktualisert med hendelsene den siste uken, med drap av sivile, massearrestasjoner og ramponering av private hjem. 

Tydelig at Weld har litt å lære om virkeligheten på bakken - les f.eks. Avraham Burgs selvransakende kommentarartikkel i Haaretz sist uke, i forbindelse med den aktuelle kidnappingssaken: The Palestinians: A kidnaped society

Der skriver han bl.a. at hele det palestinske samfunnet er et kidnappet. Og sier videre at vi er ute av stand til å forstå lidelsene, skrikene og fremtiden til en hel nasjon som er kidnappet av oss.

Til opplysning: Avraham Burg er bl.a. tidligere Speaker i Knesset.  

Kommentar #24

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Jødene som gruppe står da ikke kollektivt ansvarlig for Netanyahu-regjeringens brutale okkupasjonspolitikk. Gjør du det, bærer du ved til det anti-semittiske bålet. Det finnes ikke noe som kan kalles "jødisk politikk".

Dessuten hevder jo du til stadighet at Israel er Midtøstens eneste demokrati. Da må du samtidig huske på at 25% av Israels befolkningen er ikke-jøder. Netanyahu er statsminister for hele befolkningen - jøder og ikke-jøder. Den politikk han velger å føre har verken jøder eller ikke-jøder som kollektiv gruppe ansvar for.

Jeg vil minne deg på at MIFF'erne og de andre landløftefreakene tror at den til en hver tid sittende israelske regjering håndhever Guds vilje i lys av Landløftene. For oss andre er det ikke like krystallklart som for dem. De mest ekstreme i Israel anerkjenner ikke en gang sin egen regjering fordi ingen myndighet kan stå mellom Gud og dem. Ergo har den til en hver tid sittende regjering ingen autoritet over nettopp disse, slik den kan ha det overfor normale mennesker. 

Kommentar #25

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Til Kjetil Nilsen

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Jødene som gruppe står da ikke kollektivt ansvarlig for Netanyahu-regjeringens brutale okkupasjonspolitikk.

Hvis du har fulgt litt med, så burde du ha kjennskap til at striden mot jødenes eneste stat startet lenge før Netanyahu-regjeringen så dagens lys.

Det er gjort flere forsøk på å utslette Israel.  Og da jødene skulle utslettes var det nazi-tyskere som stod bak rattet.  Men arabere hadde et nært samarbeid med det tyske regimet. 

Kommentar #26

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Det som skjer nå ...

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Hvis du har fulgt litt med, så burde du ha kjennskap til at striden mot jødenes eneste stat startet lenge før Netanyahu-regjeringen så dagens lys.

Det er gjort flere forsøk på å utslette Israel. Og da jødene skulle utslettes var det nazi-tyskere som stod bak rattet. Men arabere hadde et nært samarbeid med det tyske regimet.

Får jeg minne om at du poster disse kommentarene dine til et innlegg som setter søkelys på de grove overgrep som rettes mot en okkupert sivilbefolkning - her og nå. - Mener du i det hele tatt noe om det?   

Kommentar #27

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Palestinsk politidrapsmann på rømmen arrestert i dag

Publisert over 7 år siden

Ziyad Awad, fra Idna village nær Hebron, ble arrestert mandag 23. juni for the mordet på politimannen Baruch Mizrahi og mordforsøk på hans familie. Awad var en av de  1000 fangene som ble løslatt i bytte med Gilead Shalit. Han satt da inne på livstid for å ha myrdet såkalte kollaboratører. Awads sønn ble også arrestert mistenkt for å ha hjulpet faren med å flykte etter mordet på den israelske politimannen.

Det er nettstedet  Debka som melder dette.

At norske palestinalobbyister kaller dette "grove overgrep som rettes mot en okkupert sivilbefolkning" har liten betydning utover en dårlig informert norsk opinion... 

Kommentar #28

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Det som skjer nå har sin fortid !

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Får jeg minne om at du poster disse kommentarene dine til et innlegg som setter søkelys på de grove overgrep som rettes mot en okkupert sivilbefolkning - her og nå. - Mener du i det hele tatt noe om det?

Og du mener altså at en skal være helt blind for fortiden ?    Den arabiske / islamske negative holdningen overfor jødene / Israel henger nøye sammen med den uro som dessverre fortsatt er der.

Kommentar #29

Bjørn Weld

14 innlegg  1290 kommentarer

Kategorisk pølsevev

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Får jeg minne om at du poster disse kommentarene dine til et innlegg som setter søkelys på de grove overgrep som rettes mot en okkupert sivilbefolkning - her og nå. - Mener du i det hele tatt noe om det?

For det første skjer det ikke planlagte grove overgrep mot sivilibefolkningen, - de groveste overgrepene har skjedd og skjer fortsatt på motsatt side pga. arabisk toneangivende holdninger til Israel og jøder. Dette tematiseres på arabisk TV og PA`s egen TV kanal. Hva imamene preiker om, og hvordan de oppvigler befolkningen kan Nilsen og Kristiansen se "live" om de skulle ønske. Det er bare å følge med, - det går tilbake i tid til før Israel så dagens lys.

Om man kun vil se "her og nå" vil en miste sammenhengen og oversikten over hvorfor forholdene er slik. Derfor gjør også tilnærmingen liten nytte. De ordelag Nilsen bruker om Netanyahu må ellers betegnes som stygge, og kan bare forstås om en er meget uvitende om sakens ulike fasetter og realiteter. 

Ellers er det jøder som må bo bak vakttårn og gjerder i omstridte områder.  Mantraet om okkupasjon er også beheftet med så mange juridisk betingede variabler at det ikke ensidig kan rettes mot Israel. I alle år er det også palestinerne som har trenert avtaler, - hvorfor? De vil ikke ha Israel der, - og vil heller aldri anerkjenne Israel, - dette ifølge Abbas egne ord. 

Israelerne skal prise seg lykkelige over at de har en klarsynt leder i Netanyahu, som VET hva dette handler om på et dypere plan enn den jevne propalestina aktivist. 

Noen av oss har faktisk hatt en aning om hvordan tingene henger sammen lenge, - så vær velkommen etter. Jeg fatter egentlig ikke hvordan det fortsatt er mulig å underslå konfliktens rot, - da absolutt ALT taler sitt tydelige språk, - og har gjort det lenge mens EU og Norge finansierer palestinske ansatte som ikke har gått på arbeid siste 6-7 år. 

"Kidnapping av en hel nasjon" (Nilsen) - kanskje Nilsen heller bør ta en pause, - det kan fort bli pinlig i lengden etterhvert som utviklingen i verden går sin gang, - 

Kommentar #30

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

To ulike saker

Publisert over 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Ziyad Awad, fra Idna village nær Hebron, ble arrestert mandag 23. juni for the mordet på politimannen Baruch Mizrahi

Det går tydeligvis litt fort i svingene for Søyland:
Politimannen Baruch Mizrahi ble drept for over 2 måneder siden - 14. april. Jakten på gjerningsmannen startet umiddelbart, og er en sak for seg.

Kidnappingen/forsvinningen av de tre ungdommene fant sted 12 juni. Dette utløste grove overgrep mot den okkuperte sivilbefolkningen over hele Vestbredden (A, B og C områdene), slik jeg har referert til i mitt innlegg: regjeringssoldaters drap av ubevæpnede sivile, massearrestasjoner og ramponering av privathjem.   

Kommentar #31

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Og du mener altså at en skal være helt blind for fortiden ? Den arabiske / islamske negative holdningen overfor jødene / Israel henger nøye sammen med den uro som dessverre fortsatt er der.

På samme måte skal man heller ikke være blind for nåtiden og fremtiden. Det er tross der de fleste skal leve. Fortiden er det ikke så mye å gjøre med, mens det som ligger foran kan formes til noe positivt. Siden begge parter holder så hardt på fortiden som Evjen gjør vil ingen av dem noen gang oppleve en fremtid anderledes enn fortiden. Hensikten med alle bestrebelser burde være å komme over i fremtiden for å skape noen gode dager mer enn å erindre hvor fælt man har hatt det. Antagelig snakker vi her om å elske en tid vi kjenner fremfor å ta chansen på en tid man ikke vet noe om, annet enn at den helt sikkert ikke skal skapes i forkant eller planlegges med henblikk på det beste. 

Kommentar #32

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Hensikten med alle bestrebelser burde være å komme over i fremtiden for å skape noen gode dager

Men skal en skape gode framtidsmuligheter, så må det være et vilkår at partene aksepterer hverandre.  Og hittil har ikke den arabiske / palestinske / islamske siden akseptert at jødene skal være tilstede i området - og aldeles ikke ha egen stat. 

Men skylda er det jødene / Israel som får.  

Kommentar #33

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Men skylda er det jødene / Israel som får.

Og det var enda et nålestikk i tråd med nålestikkpolitikken. Ikke at jeg er stukket, men du viser prinsippet i all sin enkelhet. Du og dine trosfeller på begge sider av konflikten i Midt-Østen kommer nok aldri til å gå inn i fremtiden med forsiden først, Evjen. Til det er dere for glad i fortiden. Dere leter ikke etter åpningen i stengslene og vil ikke gå gjennom om hullet blir klippet opp. Dere er for trygge på den gamle måten til å våge noe nytt. Konflikten i et nøtteskall. 

Kommentar #34

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert over 7 år siden

"Noe nytt" har vært prøvd, bl.a. av statsminister Ehud Barak.  Bl.a. skulle palestinerne få ha hovedstad i Jerusalem.  Men Arafat bare brøt forhandlingene og dro sin veg.

Problemet er at palestinere / arabere / islamtilhengere aksepterer aldeles ikke jødisk tilstedeværelse, og slett ikke i form av en stat.

Kommentar #35

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
"Noe nytt" har vært prøvd, bl.a. av statsminister Ehud Barak. Bl.a. skulle palestinerne få ha hovedstad i Jerusalem. Men Arafat bare brøt forhandlingene og dro sin veg.

Sant nok, men kan det forsøkes bare én gang? 

Hvor mange slår seg til ro med bare ett barn selv om barnet virker aldri så velgjort uten at det er tvingende grunner til det?

Hvis du har gått fra Torahen til NT har du vel fått med deg noen ord om å "gå en ekstra mil" med dine fiender, har du ikke?

Kommentar #36

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Politisk løsning og universelle rettigheter

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Men skal en skape gode framtidsmuligheter, så må det være et vilkår at partene aksepterer hverandre. Og hittil har ikke den arabiske / palestinske / islamske siden akseptert at jødene skal være tilstede i området - og aldeles ikke ha egen stat.

Men skylda er det jødene / Israel som får.

Du må lære deg å skille mellom hva som bør være løsningen på den politiske floken mellom Israel / Palestina på den ene siden, og krav om etterlevelse og respekt for universelle menneskerettigheter og Folkeretten på den annen. Det første kan vi være uenig om – det siste bør vi enes om å stå opp for, uten forbehold.

Regjeringssoldater som f.eks. skyter og dreper ubevæpnede sivile, begår krigsforbrytelser. Er ofrene mindreårige, er det enda mer alvorlig. Så enkelt er det. Dette bør også du kunne slutte deg til, på et prinsipielt grunnlag – uavhengig av hva du mener er den beste politiske løsning på konflikten, eller fordeling av historisk skyld. 

Kommentar #37

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Til Njål

Publisert over 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Sant nok, men kan det forsøkes bare én gang?

Selve forutsetningen må være at jødene blir akseptert - og at de kan få ha sin stat i fred.   Uten en slik erkjennelse blir det nærmest umulig å få en god og fredelig løsning.

Kommentar #38

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
Selve forutsetningen må være at jødene blir akseptert - og at de kan få ha sin stat i fred. Uten en slik erkjennelse blir det nærmest umulig å få en god og fredelig løsning.

Én gang og aldri mer altså. Vel, vel... da får du baske med ufreden til evig tid og fortsette å holde liket av stormuftien varmt. 

Kommentar #39

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
holde liket av stormuftien varmt.

Beklager Njål, men det er dessverre mye som tyder på at stormuftiens tanker fortsatt er levende hos en del arabere.

Kommentar #40

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Det betyr at også jødene må bli akseptert

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
krav om etterlevelse og respekt for universelle menneskerettigheter og Folkeretten

I dette ligger det at en har respekt for hverandre. Dette betyr at også jødene blir akseptert som likeverdige – og at de også har rett til en stat. Denne retten har de ennå ikke fått hos arabiske / islamske / palestinske grupperinger.

Kommentar #41

Knut Nygaard

488 innlegg  6965 kommentarer

Palestinske ledere ønsker ikke en uavhengig stat

Publisert over 7 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Én gang og aldri mer altså. Vel, vel... da får du baske med ufreden til evig tid og fortsette å holde liket av stormuftien varmt.

Alle palestinske ledere fra Peel Commision i 1937 og fram til i dag har forkastet de tallrike mulighetene de har fått til å etablere en uavhengig stat.

Istedenfor å være fokusert på nasjonsbygging - legge grunnlaget for en statsdannelse - så har alle ledere fra nazi-muftien og fram til i dag foretrukket å holde de palestinske arabere i et fortsatt egenopprettet gisseldrama.

Det som det imidlertid ikke hersker noen tvil om at det samtidig fylles opp diverse store bankkonti med givermidler som skulle ha vært anvendt til å legge grunnlaget for en statsdannelse ved siden av Israel - og ikke til egen berikelse.

Historisk ønsket ikke araberne noen uavhengig stat - de ville være en det av Stor-Syria.  I 1937 så ble det uttalt at dette landområdet ikke bare var tenkt å tilhøre de palestinske arabere, men derimot hele den arabiske og muslimske verden.

Så sent som 3 måneder før avstemning om deling av landområdet i en jødisk og en arabisk nasjon ble det reist forslag fra den arabiske liga om at området skulle bli en del av Transjordan og innlemmes i Stor-Syria. 

Husseini på sin side presenterte seg for Hitler som representant for hele den arabiske nasjonen.  Han ønsket ikke en palestinsk stat, men et samlet og uavhengig landområde bestående av Palestina, Syria og Irak under sin ledelse... forbundet med Nazi-Tyskland.

Dette blir dessverre noe langt, men jeg hopper til konklusjonen:

"For nearly a century, Palestinian leaders have missed no opportunity to impede the development of Palestinian civil society and the attainment of Palestinian statehood. Had Hajj Amin Husseini chosen to lead his constituents to peace and reconciliation with their Jewish neighbors, the Palestinians would have had their independent state over a substantial part of mandate Palestine by 1948, if not a decade earlier, and would have been spared the traumatic experience of dispersal and exile. Had Arafat set the PLO from the start on the path to peace and reconciliation instead of turning it into one of the most murderous and corrupt terrorist organizations in modern times, a Palestinian state could have been established in the late 1960s or the early 1970s; in 1979, as a corollary to the Egyptian-Israeli peace treaty; by May 1999, as part of the Oslo process; or at the very latest, with the Camp David summit of July 2000. Had Abbas abandoned his predecessors' rejectionist path, a Palestinian state could have been established after the Annapolis summit of November 2007, or during President Obama's first term after Benjamin Netanyahu broke with the longstanding Likud precept by publicly accepting in June 2009 the two-state solution and agreeing to the establishment of a Palestinian state.

But then, the attainment of statehood would have shattered Palestinian leaders' pan-Arab and Islamist delusions, not to mention the kleptocratic paradise established on the backs of their long suffering subjects. It would have transformed the Palestinians in one fell swoop from the world's ultimate victim into an ordinary (and most likely failing) nation-state thus terminating decades of unprecedented international indulgence. It would have also driven the final nail in the PLO's false pretense to be "the sole representative of the Palestinian people" (already dealt a devastating blow by Hamas's 2006 electoral rout) and would have forced any governing authority to abide, for the first time in Palestinian history, by the principles of accountability and transparency. Small wonder, therefore, that whenever confronted with an international or Israeli offer of statehood, Palestinian leaders would never take "yes" for an answer.

Efraim Karsh, editor of the Middle East Quarterly, is professor of Middle East and Mediterranean studies at King's College London and professor of political studies at Bar-Ilan University where he is also a senior research associate at the BESA Center for Strategic Studies. This article is part of a wider study prepared under the auspices of the BESA Center.


Kommentar #42

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Undergraver respekten

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
I dette ligger det at en har respekt for hverandre. Dette betyr at også jødene blir akseptert som likeverdige – og at de også har rett til en stat. Denne retten har de ennå ikke fått hos arabiske / islamske / palestinske grupperinger.

Selvfølgelig skal man ha respekt for hverandre. Okkupasjonsmakten har et spesielt ansvar i denne sammenheng. Jo mer den misbruker sin militærjustis og militære makt over den okkuperte sivilbefolkningen, jo mindre blir mulighetene for å oppnå gjensidig respekt. Selvsagt.

Denne siste uken har Netanyahu-regjeringen bidratt svært aktivt for å undergrave enhver mulighet for gjensidig respekt.   

 

Kommentar #43

Øystein Hansen

1 innlegg  569 kommentarer

Meget bra, Ny gaard

Publisert over 7 år siden

Her er det ikke nødvendig å si så mye mer. Jeg takker Knut Ny gaard for stillferdige og høyst poengterte kommentarer, særlig no.1, i denne stadig tilbakevendende "debatten".


Noe kan og bør dog tilføyes: Nilsen og flere av hans likesinnede maser stadig om at Israel bryter den 4.Genevekonvensjonen. Den alminnelige fortolkning her blant seriøse eksperter, dvs. ikke medregnet de moderne venstrevridde lawfare-aktivistene av ymse slag, er at den nevnte  konvensjon  ikke er relevant her, men ble vedtatt for å forhindre gjentakelse av de tvungne masseforflytninger som den lille østerrikske korporalen i sin tid "puslet" med. Og Stalin også for så vidt, men den sistnevnte ville vel hevdet dette var å anse som et indre anliggende.

Derfor denne internasjonale bestemmelsen.

Kommentar #44

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Hvem undergraver respekten ?

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Selvfølgelig skal man ha respekt for hverandre.

 

I tillegg til den vanlige beskyldningen om at jødene har tatt over palestinernes land, finnes det flere negative betegnelser av jødene i palestinske barns / ungdommers skolebøker. De blir opplært til å hate. Og også Norge gir økonomisk støtte til denne hatopplæringen.

En forutsetning for å gi økonomiske midler til palestinerne burde så klart være at de aksepterer at også jødene skal har en rett i det området.

Denne hatholdningen mot jødene burde for lengst vært tatt opp i internasjonale fora. Men det er det hittil ikke blitt gjort.

Kommentar #45

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Går litt fort i svingene?

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Det går tydeligvis litt fort i svingene for Søyland:
Politimannen Baruch Mizrahi ble drept for over 2 måneder siden - 14. april. Jakten på gjerningsmannen startet umiddelbart, og er en sak for seg.

Det var nettopp letingen etter de tre kidnappede ungdommene som gjorde at de fant Baruck Mizrahis drapsmann nå, fordi han var en av de som fikk amnesti for å få utlevert gisselet Gilead Shalit i 2011. Det var dette som gjorde at han ble arrestert, og førte til at den 2 måneder gamle drapssaken nå blir oppklart.

Så joda, Nielsen, disse sakene henger sammen, selv om du prøver å nedtone dette for å kunne fungere som mikrofonstativ for palestinerne. Jeg forstår godt at du ikke vil ha fokus på de dypere sammenhengene og de lange linjene i konflikten, det vil nemlig virke svært ødeleggende for din strategi som går ut på å snu forholdet mellom årsak og virkning fullstendig på hodet.

Men det er snart bare deg selv du lurer med dette gamle palestinske "glansnummeret". Det er færre og færre som tror på disse "tryllekunstene" lenger...

 

Kommentar #46

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Disrespekt og dehumanisering

Publisert over 7 år siden

Hva undergraver gjensidig respekt? - Okkupasjonen.  

Det vil alltid være et asymmetrisk maktforhold mellom okkupant og okkupert. De okkuperte vil aldri behandles som likeverdige. Hvordan skal man rettferdiggjøre overfor seg selv og holde ut å okkupere noen man respekterer som likeverdige?

Disrespekt og dehumanisering er forutsetning for snart 50 års okkupasjon.

Breaking the Silence fylte nettopp 10 år. Rundt 1000 tidligere israelske soldater og offiserer har til nå gitt sine vitnesbyrd til organisasjonen. Dårlig samvittighet for ydmykelsene, brutaliteten, provokasjonene og volden de har vært med på i de okkuperte områdene, har fått dem til å fortelle. Modige unge menn og kvinner som avslører sin egen regjerings fullstendige disrespekt for den okkuperte sivilbefolkning - slik vi også har sett denne siste uken.      
 

Kommentar #47

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Fri diktning fra Søyland

Publisert over 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Det var nettopp letingen etter de tre kidnappede ungdommene som gjorde at de fant Baruck Mizrahis drapsmann nå,

Nei, det går nok fortsatt for fort i svingene for Søyland:

To siktede for drapet på poltimannen Baruch Mizrahi ble arrestert forrige måned. Arrestasjonen har vært underlagt sensur, men ble sluppet til offentligheten i dag, i forbindelse med at det nå er reist mordtiltale mot de to.

Massearrestasjonene og raseringen av private hjem som startet på den okkuperte Vestbredden etter kidnappingen, har - som tidligere nevnt - ingenting med denne saken å gjøre.

Se omtale i Haaretz  

Kommentar #48

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Knut Nygaard. Gå til den siterte teksten.
Istedenfor å være fokusert på nasjonsbygging - legge grunnlaget for en statsdannelse - så har alle ledere fra nazi-muftien og fram til i dag foretrukket å holde de palestinske arabere i et fortsatt egenopprettet gisseldrama.

Jada, jeg er enig i dette. Når jeg henger meg på Evjen og hans enkle retorikk er det fordi den dukker opp med en måneds mellomrom hvor det formelig bobler over av palestinerhat eller Israel-kjærlighet. Han portretterer konflikten på en ganske elegant måte ved å sorthvitt-male bildet slik begge partene i konflikten gjør. Motparten eksisterer og ikke eksisterer på samme tid.

Det er først når det kommer bevegelse i bildet at det kan bli fred. Og det kommer ikke til å skje langs de linjer Evjen, israelerne og palestinerne driver på. Utenriksminister Kerry utgjorde en forskjell, men da er vi tilbake til det jeg skrev i går om Evjen og å fastholde den forferdelige fortiden og samtiden vi kjenner fremfor å ta chansen på å gå over i en bedre fremtid. Det blir fred den dagen minst en av partene tror mer på fremtiden enn fortiden.

Man kan si med en vri på Nils Kjær; I fortiden Evjen, der er det godt å sitte. Ganske risikofritt. Det man mangler er ledere som tør å sette den lengste foten foran og lede dem ut av Egypt. Det er ingen i sikte. 

Kommentar #49

Helge Evjen

241 innlegg  1913 kommentarer

Men Israel skal tas.

Publisert over 7 år siden
Kjetil Nilsen. Gå til den siterte teksten.
Disrespekt og dehumanisering er forutsetning for snart 50 års okkupasjon.

 

 

For palestinerne betyr begrepet «okkupasjon» hele området, også det som i dag er Israel.  Palestinerne har ved minst tre forskjellige anledninger blitt tilbudt et hjemland – i 1937, 1947 og 2000-2001. Men hver gang har de forkastet tilbudet og reagert med økt terrorisme. 

Israel har tilbudt palestinerne en stat, mot at palestinerne gjør det de kan for å få slutt på terrorismen. Men i stedet for å imøtekomme dette, har det palestinske / arabiske svar tvert imot vært å trappe opp terrorismen. Det er dette som er den virkelige situasjonen.

Dessverre så har Israel vært helt nødt til å bygge et sterkt forsvar for å beskytte sine innbyggere, som også er arabere. Og Israel, som en hver annen stat, kan gjøre feil. 

Når du snakker om «snart 50 års okkupasjon» - fra 1967 under selvforsvar mot jordanske og egyptiske angrep, så er det fra palestinsk side en okkupasjon som har vart helt fra 1948.

Fra 1920-årene ble jødene i området angrepet av arabere. Den gang var det den nazivennlige stormuftien og hans folk som skulle fjerne jødene.

Jo Benkow sier det slik i sin bok «Fra synagogen til Løvebakken»:

«Israels vedvarende kamp for å forsvare sitt land med alle midler, må sees i lys av det jødiske folks historie.  Så å si i samme øyeblikk staten ble proklamert, ble den angrepet av sterke militære avdelinger fra de omliggende land og måtte forsvare seg ved hjelp av en undergrunnshær  -  med utilstrekkelige og sammenraskede våpen, samtidig som man led av en desperat mangel på ammunisjon.

Ingen av de land som ga sitt FN-ja til opprettelsen av staten Israel under den dramatiske avstemningen i FN, løftet en finger for å komme den nyopprettede nasjonen til unnsetning.  Resten av verden var passive tilskuere.»

Kanskje Jo Benkows ord forteller litt av virkeligheten.

Kommentar #50

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Til saken

Publisert over 7 år siden
Helge Evjen. Gå til den siterte teksten.
For palestinerne betyr begrepet «okkupasjon» hele området,

Minner om at dette innlegget, «Kidnapping vs krigsforbrytelser og statsterror», handler om grove Folkerettsbrudd på den okkuperte Vestbredden de siste dagene, og manglende reaksjon fra den norske regjering.

Det er dette Evjen og andre som poster kommentarer burde holde seg til.

Hva man f.eks. personlig måtte tillegge at palestinerne (kollektivt) «helt sikkert egentlig» bærer på av meninger, smaker av inkvisitoriske holdninger, hjemmehørende i middelalderen. Det gir uansett ingen grunn til unnskyldning for drap av sivile og andre Folkerettsbrudd fra den israelske regjering. 

Ingen bestrider fakta om overgrepene under den pågående israelske militæroperasjonen. På bakgrunn av at utenriksminister Brende raskt fordømte selve kidnappingen, hviler det et spesielt ansvar å følge opp saken og også fordømme israelske myndigheters overgrep mot den palestinske sivilbefolkningen i etterkant.

Norge har et spesielt ansvar for å rette søkelys på Folkerettsbrudd i de okkuperte områdene – ikke minst i Hebron-området. Som leder av observatørstyrken TIPH, representerer vi det internasjonale samfunns øyne mht sikkerhetssituasjonen der.

Netanyahus styrker har gått usedvanlig hardt fram der siden forrige søndag – inkludert drap av en mindreårig. En rekke privathjem er rasert og vanlige innbyggere opplever utrygghet, angst og er fullstendig uten rettssikkerhet. En fem-barns far skrev på sin Facebook side, etter å betraktet soldatenes herjinger i nabolaget fra studevinduet:  “That eerie feeling while waiting for a knock (or a blast) of the door by an Israeli soldier. ... hope that no one has to experience this.”

Utenriksminister Børge Brende sitter nå på detaljerte rapporter fra TIPH som dokumenterer grove overgrep – inkludert krigsforbrytelser. Ingen er tjent med at han forholder han seg taus, og ser en annen vei. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere