Verdidebatt

Omskjæring har blitt et politisk korrekt faktum.

Ervin Kohn jubler over avgjørelsen for omskjæring på norske sykehus. For meg så virker det som om vi nå opplever at politikerne støtter seg til ekstreme og skadelige holdninger som man finner hos religiøse talspersoner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Omskjæring av guttebarn er etter alle mulige standarder definert som et religiøst og tradisjonelt inngrep på små guttebarn.

Det er ytterst skremmende i seg selv at man har personer som støtter denne praksisen overhodet. Hva som ligger til grunn for en slik praksis, religiøs eller kulturelt er helt irrelevant i forhold til alvorligheten av inngrepet.

Det er sjeldent jeg blir så forarget at jeg rister, men denne avgjørelsen tok kaka for min del.

Nå skal altså skattebetalernes penger gå med til å finanisere totalt unødvendig inngrep på småbarn. Dette i en kontekst der vi allerede trenger mer ressurser og kapasitet på nødvendig inngrep for folk som står i kø.

Det er også en religiøs regel spesielt hos jøder at omskjæringen skal skje innenfor et visst tidsrom. Det betyr at et barn som skal på benken og lemlestes skal derfor passere hele køen av de som faktisk har et reelt behov for et inngrep.

Til sammenligning så ble kupering av haler på hunder forbudt ved lov for en god del år tilbake. Dette fordi det trolig ble sett på som et unødvendig inngrep.

Jødiske og muslimske barn har derfor færre rettighet for å bli beskyttet for unødvendige inngrep enn det hunder har. Jeg syns dette sier sitt om saken.

Det er også komisk at forsvarere for dette fremmer religion og tradisjon som et argument. Hvordan er dette et argument som skal holde vann?

Likeså fremmes argumentet om medisinske fordeler og renslighet. Vel det kan også være en fordel å amputere en arm fra fødselen av. Dette reduserer kanskje muligheten for hudkreft, eller at man skader armen på et senere tidspunkt.

Det var kanskje et renslighetsargument i oldtidens palestina for 3000 år siden. Men i dag så har vi dusj, vann og såpe lettere tilgjengelig. Forsøker man også å si at de som har forhud er mindre renslige?

Eneste årsaken til at man gjør dette på små gutte barn er at man vet om de var i stand til å avveie avgjørelsen på egen hånd så ville de nektet for dette.

Jeg lurer på om det er noe jeg kan gjøre for å hindre at dette faktisk skjer at man legaliserer omskjæring av guttebarn i Norge. Hvis det er noen som har forslag for hva man kan gjøre demokratisk så tar jeg gjerne imot forslag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt