Kommentar

Tatt av islamister - tårer for Ninive

Byen som omvendte seg under profeten Jonas forkynnelse, er tatt av islamister.

– Jeg vil ikke rømme herfra, sa Feraz. 13 år gammel opplevde han at Gud rørte ved hjertet hans da han mottok nattverden i kirken. Teologistudenten visste at han skulle bli prest og tjene sitt folk. Derfor ville han bli i Mosul, sa han da jeg traff ham der for 13 år siden.

Jeg lurer på hvor Feraz er nå. Og hvor er søster Mariam? Hun arbeidet på et sykehus i Mosul og fortalte at hun valgte å bli nonne da hun som tenåring fant ut at Bibelen ikke bare var en bok med gamle fortellinger, men at det var en levende tekst der hun møtte Jesus.

– Som søster kan jeg vise ham for menneskene gjennom min tjeneste, sa hun stillferdig.

Erkebiskopen av Mosul besøkte meg året etter i Oslo – han var i Sverige for å møte sine trosfeller og ville gjerne søke støtte hos norske kristne. Han satt i fulle pontifikalier med bispestav bak i min beskjedne bil og snakket arameisk med tolken.

– Mange ord, ingen penger, sa han etterpå. Jeg vet ikke om han reiste tilbake til menigheten, eller om han nå er i utlandet. Mange kristne i Mosul forlot byen da kirker ble brent og prester drept i 2006. En del bor nå i landsbyene i provinsen Ninive.

Ja, det var hit profeten Jona skal ha kommet etter å bli spyttet på land av fisken. En liten, hvit bygning ved bredden av Tigris sies å være hans grav – og en stor moské i Mosul er viet hans navn. Det skal ha vært utenfor denne moskeen at en munk forvandlet to muslimer til hester og red hjem til klosteret på dem. Jeg hørte historien av abbeden – ironien i den er at ifølge sharialoven hadde ikke kristne lov til å ri på hester.

Nå skal den strenge sharia trolig gjeninnføres i Mosul. Byen ble erobret av «Den islamske staten i Syria og Levanten» i forgårs. Denne islamistiske bevegelsen har utmerket seg med avkappede hender og press mot kristne i de delene av Syria de har «befridd».

«En eldgammel kristen kirke klorer seg fast, glemt av de fleste», skrev jeg i Vårt Land etter å ha vært i Mosul.

De kristne forble glemt. Og nå er det kanskje slutt for dem.

Profeten Jona gråt fordi Gud sparte Ninive. Vi har andre grunner til å gråte over byen.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 12. JUNI 2014

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar