Martin Drange

126

Den religiøse strukturen

Publisert: 25. jul 2009  /  681 visninger.

For å være ærlig misunner jeg en del muslimer. Jeg misunner tankegangen om at du må gå med visse klær for å skille deg ut og vise at du tror på noe. Jeg missunner strukturen i daglige faste gjøremål. Dette er noe jeg har tenkt på etter å ha sett Oz - Life Behind Bars, en fengselsserie der blant annet svarte muslimer med strenge ritualer. er med. Disse tingene er fjernt for meg, og for mange andre kristne.

MEN: Jeg misunner ikke tankegangen om at hvis du ikke gjør disse strukturelle tingene, kan det hende du ikke kommer til Himmelen - dèt synes jeg er en grusom tankegang. Så blant annet derfor er jeg selvsagt utrolig glad for å være en kristen, som slipper slike krav. Men strukturen, ritualene, kan i seg selv gi en trygghet i hverdagen, og gi oss en bekreftelse på hvem vi er. Eller en sterkere følelse av identitet.

Noen flere som har tanker rundt dette?

Kommentar #1

Vegard Johan Olsen

1 innlegg  9 kommentarer

Godt med rutine

Publisert over 12 år siden

Tror det er bra med litt rutine/struktur i kristenlivet. Selv bor jeg på St Sunniva. Her har vi morgenmesse og kveldsmesse i uken. En god måte å starte dagen med Gud og så på kvelden be om at Han må være med oss om om natten og passe på oss.

Noe av grunnen til at kristne er redd for rutine tror jeg er fordi man er redd for at det skal bli noe man går gjennom bare for å gå gjennom. Også at det kan føles som en last hvis man ikke gjør det.

Det kan være bra med strukur i bønnelivet samt tid med Guds ord. Særlig når vi lever i en tid hvor man føler man ikke har tid. Da tror jeg det kan være lurt å sette av fast tid. Det er vanskelig og er ikke noe flink til dette selv, men innser mer og mer at jeg burde gjøre dette.

Samtidig synes jeg det er godt at vi ikke må gå med visse klær eller andre gjøremål for at vi skal bli godtatt, men at vi kan komme som vi er. Vi kan jo ikke gjøre noen gjærninger som kan frelse oss. Alt er fra Gud. Det tror jeg er viktig å innse når man tenker på rutine i det kristne liv. Det er ikke noe vi gjør for å fortjene en plass i himmelen, men noe som kan styrke oss i hverdagen i troen på Jesus og hjelpe oss gjennom dagen.

Kommentar #2

Bente Levisen

10 innlegg  47 kommentarer

Sunt med rutine, men

Publisert over 12 år siden

Jeg mener det er sunt med rutine, men...

Jeg har bodd en stund i midtøsten i forbindelse med feltarbeid ved studier, og ca 2 av de mnd i private muslimske hjem. Jeg kunne skrevet lange avhandlinger om temaet du tar opp.
Først - kristenlivet, som ellers i livet bør ha et element av rutine i seg. Tannpuss, dusjing, spising, ja du skjønner. Bibellesing, bønn, takkeemner. Det er like viktig. Næring for sjelen. Hvordan hver enkelt legger opp hverdagen, er opp til... hver enkelt, men det enkleste er å integrere det inn i dagen. Før frokost. På mp3-spiller under joggetur. Mens en dusjer. Det blir rutine det også, om det bare gjentas nok.
Det viktigste er at det ikke blir tvang. Og at det ikke blir "å søren, nå har jeg ikke fått gjort det på fire dager".

For tvang så jeg nok av blant muslimer. Tvang. Naboens årvåkne mistenksomme blikk. Spørsmål til hvorfor ikke. Lange samtaler torsdags kveld med det resultat at alle menn likevel går i moske fredag, enklere enn å få folk på døra, igjen. Eviglange diskusjoner om hvem i familien som skal holde de fem bønnene ved like nå. Osv.
Det finnes mange typer muslimer. Liberale som holdes i stramme tøyler av samfunnet rundt. Konservative som holder seg selv i tøylene. Muslimer som veksler mellom fri flyt og streng disiplin ettersom hvor de befinner seg. De som taler med to tunger og har flere fasader enn det er mulig å forestille seg.
Ja, strukturen og ritualene kan gi en slags trygghet i hverdagen, men jeg tror ikke de i seg selv kan gi oss en bekreftelse på hvem vi er eller en sterkere følelse av identitet.

Kommentar #3

Martin Drange

126 innlegg  1114 kommentarer

RE: Sunt med rutine, men

Publisert over 12 år siden

 

26.07.09 kl. 02:26 skrev Bente Levisen:

Jeg mener det er sunt med rutine, men...

Jeg har bodd en stund i midtøsten i forbindelse med feltarbeid ved studier, og ca 2 av de mnd i private muslimske hjem. Jeg kunne skrevet lange avhandlinger om temaet du tar opp. Først - kristenlivet, som ellers i livet bør ha et element av rutine i seg. Tannpuss, dusjing, spising, ja du skjønner. Bibellesing, bønn, takkeemner. Det er like viktig. Næring for sjelen. Hvordan hver enkelt legger opp hverdagen, er opp til... hver enkelt, men det enkleste er å integrere det inn i dagen. Før frokost. På mp3-spiller under joggetur. Mens en dusjer. Det blir rutine det også, om det bare gjentas nok.Det viktigste er at det ikke blir tvang. Og at det ikke blir "å søren, nå har jeg ikke fått gjort det på fire dager".

For tvang så jeg nok av blant muslimer. Tvang. Naboens årvåkne mistenksomme blikk. Spørsmål til hvorfor ikke. Lange samtaler torsdags kveld med det resultat at alle menn likevel går i moske fredag, enklere enn å få folk på døra, igjen. Eviglange diskusjoner om hvem i familien som skal holde de fem bønnene ved like nå. Osv.Det finnes mange typer muslimer. Liberale som holdes i stramme tøyler av samfunnet rundt. Konservative som holder seg selv i tøylene. Muslimer som veksler mellom fri flyt og streng disiplin ettersom hvor de befinner seg. De som taler med to tunger og har flere fasader enn det er mulig å forestille seg. Ja, strukturen og ritualene kan gi en slags trygghet i hverdagen, men jeg tror ikke de i seg selv kan gi oss en bekreftelse på hvem vi er eller en sterkere følelse av identitet.

 Ja, problemet blir vel at mennesker som ikke holder disse ritualene lett blir stemplet som ikke "muslimer" nok...eller ikke "kristne nok". Det er jo - mildt sagt - den uheldige biten.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere