Verdidebatt

Autovernet i General Bangs vei

En annerledes vinkling på Petter Northugs fyllekjøring. En hyllest til autovernet - den trofaste "Tujahekken" i stål som verner våre liv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Petter Northugs angrende knefall. Vi Menn og gutta boys. Kortspill og pokergevinster. Audi A7 og Coop. Kong alkohol og "game over" for skikonge-karriere(?) Partyprins og playboy på byen. Kort sagt; en vorspielpakke som handler om alt annet enn toppidrett.

Men hva med autovernet, selve sikkerhetsnettet mellom liv og død - og som muligens reddet liv i General Bangs vei denne søndagsmorgenen i mai. Ja, hva med det?

Vi er visstnok et av verdens rikeste og beste land å bo i, men når temaet er trafikksikkerhet og samferdsel raser vi i Tusenfrydfart nedover på lista, og havner bak Albania på en sånn cirka 48.plass.

Tunnelsikkerheten og antall kilometere med 4-felts motorvei får strykkarakter. Midtdelere som kan hindre møteulykker i blant oss veifarende mennesker glimrer også med sitt fravær. Norsk veistandard = en utskjelt smørebom fra A til Å!

Men akk ja. Vi har - om ikke annet - en trofast følgesvenn kun en skitupplengde bakenfor veiskulderen: AUTOVERNET! Autovernet; en helgrå hverdagshelt og birolleinnehaver i norsk trafikksikkerhet, men som bestod Den Store Styrkeprøven i General Bangs vei - som løftet oss opp fra den begredelige 48.plassen og helt opp på "pallen". Skiidrettens svar på James Dean steg levende ut av bilvraket, med James Byron gikk det verre..

Autovernet; det stikker ikke av fra åstedet, men tar imot det som måtte komme av bortkomne sønner og døtre.

Autovernet; det står nå bare der, nærmest like selvfølgelig som en hvilken som helst Tujahekk vi verner våre liv bak.

Autovernet; en ståltrygg havn når uhellet er ute. Riktignok IKKE like elegant som når et sikkerhetsnett i en alpinbakke isdans-mykt snapper opp en utforkjører på villmannsferd. Men pytt sann - autovernet redder LIV!

Og kanskje skilandslagets trygge rammer og tanker om fellesskapets ivaretagelse - som en vinnerformel når medaljebordet er dekket - er forankret i noe av det hittil beskrevne? Skilandslaget; et "AUTOVERN" mot vær og vind..?

Så gjenstår det å se, om Petter Northug ofrer sponsorer og feel free tilværelse, til fordel for lag-sneglehuset som tilrettelegger ALT. Briste eller bære? For sneglehuset har også et "fotlenkesystem" som Northug en gang vendte ryggen til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt