Kjetil Nilsen

64

Når fiendebildet slår sprekker

En gruppe sterkt berørte jødiske og palestinske kvinner har skrevet kokebok sammen – og utfordrer samtidig et etablert fiendebilde.

Publisert: 28. apr 2014

Jam Session har de kalt kokeboken som utkom like før påske. Det er kvinner som er med i organisasjonen Parents Circle – Families Forum som står bak.


De har sin bakgrunn på hver side av konfliktlinjen i Palestina-Israel. Men tap av nære familiemedlemmer, som direkte følge av konflikten, har brakt dem sammen. Nå møtes de og deler felles erfaringer med hverandre – trøster hverandre, spøker og altså; deler matglede sammen.

- Felles forståelse over den smerte som tap av våre kjære innebærer, er utgangspunktet vårt, sier jødiske Robi Damelin. Hun mistet sin sønn David i 2002 - skutt under tjeneste på den okkuperte Vestbredden.

Det som skulle bli en kokebok startet som et initiativ for halvannet år siden. Parents Circle omfatter i alt 600 familier – menn og kvinner. Noen av kvinnene følte behov for et eget prosjekt som kunne bringe dem nærmere sammen, slik at de ble bedre kjent med hverandre. I alt 50 kvinner ble med – 25 jødiske og like mange palestinske. Samlingspunktet ble matlaging, og utveksling av tradisjonelle matoppskrifter – mange av dem overbrakt fra deres egne mødre.

Nå foreligger boken, og det har blitt en delikat introduksjon til det palestinske og jødiske kjøkken – med spesiell fokus på ulike slag syltetøy, søtsaker, konserverte grønnsøker og pickles. Inntektene av boksalget skal gå til å finansiere flere felles aktiviteter for berørte familier.  

Prosjektet har utvilsomt brakt kvinnene nærmere hverandre og gjort dem tryggere på hverandre. Dialogen mellom dem kan til og med slå over i svart humor: Umm Ahmed - en av de palestinske kvinnene – hadde bidratt med en usedvanlig sterkt krydret pickles-blanding. Det fikk jødiske Robi Damelin til å kommentere: - Bare innrøm det Umm, du prøvde å ta livet av alle oss jødiske kvinner med den blandingen. – Nei, svarte hun. – Ikke alle – bare deg, Robi!

Så fortrolig har forholdet mellom de berørte kvinnene utviklet seg – på tvers av «fiendegrensene». Det skulle nesten ikke være mulig, fordi det er nærmest opplest og vedtatt at jøder og palestinere hater hverandre og ikke kan leve sammen. Familiene i Parents Circle motbeviser det, selv om det akkurat blant de berørte her neppe ville være overraskende å møte bitterhet og et generaliserende hat rettet mot De Andre.

Ja – kanskje nettopp disse kvinnene bak Jam Session, og de øvrige medlemmene i Parents Circle, er eksempel på at fredelig sameksistens i en demokratisk enstatsløsning er mulig?

 

--------

Parents Circle ble startet av Yitzhak Frankenthal. Hans sønn Arik ble drept på brutalt vis i 1994 av Hamas-sympatisører (Les hans sterke artikkel I would have done the same.) Frankenthal tok også initiativ til å opprette kontakt med berørte palestinske familier i Gaza. 

 

Om Parents Circle  
Bestilling av Jam Session  
Artikkel om boken

Kommentar #1

Hildegunn Ruth Egdetveit

2 innlegg  75 kommentarer

Fantastisk, Nilsen!

Publisert over 7 år siden

Etter å ha lest dine og Lysviks innlegg og kommentarer her et par år, har jeg jo forstått at det er ikke mye vits i å debattere med dere. Gidder ikke, rett og slett! Derfor ble jeg jo veldig positivt overrasket over at du kom med noe så revolusjonerende positivt! Og dette har du aldri kunne forestilt deg før, har du vel, det at det finnes fora i Israel der jøder og muslimer møtes?

Kommentar #2

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Mer folk-til-folk kontakt

Publisert over 7 år siden
Hildegunn Ruth Egdetveit. Gå til den siterte teksten.
Og dette har du aldri kunne forestilt deg før, har du vel, det at det finnes fora i Israel der jøder og muslimer møtes?

Hyggelig du likte innlegget. Joda, jeg kjenner godt til at jøder og palestinere møtes i ulike sammenhenger. Mulig du ikke har lest særlig nøye det jeg har skrevet? Ved flere anledninger har jeg trukket fram modige israelere, tilknyttet ulike organisasjoner, som trosser sin egen regjerings politikk og regelmessig reiser til Vestbredden for å støtte sine palestinske brødre og søstre i kampen for deres rettigheter.  

Ekstremister - på begge sider - ønsker ikke slik folk-til-folk kontakt. De ser seg bedre tjent med å opprettholde et primtivt og generaliserende fiendebilde om De Andre. Dette gjelder også for den israelske regjering. Det blir komplisert å opprettholde en brutal okkupasjonen av et helt folk den dagen mange nok skulle oppdage at de okkuperte er vanlige mennsker som dem selv.

Jeg bodde på Vestbredden da den brutale massakren på Fogel-familien fant sted i 2011 i bosettingen Itamar. Kort tid etter drapene - etterforskningen var knapt kommet i gang - "konkluderte" Netanyahu: "We build and they murder".

Slik taler en uansvarlig leder. Han lot ikke anledningen gå fra seg til å utpeke de ansvarlige ved å opprettholde fiendebildet - og dehumanisere de okkuperte. Alle forstod hvem som skjulte seg bak det kollektive og generaliserende Vi og De. Som ventet: Det utløste angrep på uskyldige palestinere både i Israel og på Vestbredden. Statsministeren forholdt seg helt taus.    

Netanyahus holdning står i skarp kontrast til fellesskapet og brobyggingen som er utviklet i en organisasjon som Parents Circle. Og jeg tror neppe han ser positivt på at de bidrar til at fiendebildet slår sprekker. Derfor: Måtte flere slike grasrot-fora for mellommenneskelig kontakt mellom israelere og palestinere vokse fram og styrkes! 


Kommentar #3

Kjell Aarsund

101 innlegg  5507 kommentarer

Svada fra Nilsen

Publisert over 7 år siden

Herregud, Nilsen lever mentalitetsmessig på sekstitallet, og fører en retorikk som fra en studiesirkel blandt SVs mest utrerte fraksjoner. Kjære deg, de såkalte palestinerne har ødelagt for seg selv, vist sin sanne agenda ved å gå i regjering med slafistene i Hamas. Hva som ønskes er umma-staten, men dette vet både du og andre aktivister så klart, men dere nekter så klart å innrømme det.

Kommentar #4

Kjetil Nilsen

64 innlegg  757 kommentarer

Speak of the devil....

Publisert over 7 år siden
Kjell Aarsund. Gå til den siterte teksten.
Herregud, Nilsen lever mentalitetsmessig på sekstitallet, og fører en retorikk som fra en studiesirkel blandt SVs mest utrerte fraksjoner. Kjære deg, de såkalte palestinerne har ødelagt for seg selv, vist sin sanne agenda ved å gå i regjering med slafistene i Hamas. Hva som ønskes er umma-staten, men dette vet både du og andre aktivister så klart, men dere nekter så klart å innrømme det.

Speak of the devil and he appears. Som sagt: Ekstremister - på begge sider - ønsker ikke slik folk-til-folk kontakt.

Kommentar #5

Leif Lysvik

43 innlegg  706 kommentarer

Publisert over 7 år siden

Jeg ønsker meg denne kokeboka – jeg er begeistret for mat fra Israel, og har mye kikerter i kostholdet mitt. Kikerter er proteinrike, og derfor en god erstatning for kjøtt i vegetarmat. I tillegg har de lav glykemisk indeks. Så nye spennede oppskrifter på hummus eller Falafel ønskes velkommen.

Kommentar #6

Bjørn Weld

14 innlegg  1290 kommentarer

Fred

Publisert over 7 år siden

Et riktig så koselig oppslag dette. En skal vokte seg vel for å slukke en aldri så liten gnist for fred, men ettersom Nilsen uteble som vanlig om Abbas troverdighet, som med all tydelighet ble reflektert under Fatah`s jubileum 2013, er det visst fortsatt nødvendig å oppdatere Nilsen. Tror vel heller ikke at Nilsen bør undervurdere folks glede i alminnelighet over å se folk finne sammen på tvers av motsetninger "nedenfra". Men som vel de fleste har forstått må det altså skje noe "ovenfra" fra høyere offisielt hold og.

Abbas er jo ikke lite frekk når han først appellerer med Holocaust, for så å bruke det som våpen for å ansvarliggjøre Israel til å finne en løsning, mens han inviterer Hamas og som vi ser forplkter seg på en lengre tradisjon. Så kan en spørre hvorfor dette ikke er fulgt opp av NTB eller NRK, når en kan høre hva som må betegnes som oppsiktsvekkende og skamløst fra Mahmoud Abbas egen munn:  

"On the anniversary of the [Fatah] Launch, we renew the promise to our blessed Martyrs, that we will follow the path of the Martyr Brother Yasser Arafat and his comrades among the leaders of all the fighting forces, all the Martyrs.
Among them, I mention Martyr Abu Jihad (Khalil Al-Wazir), Martyr Abu Iyad (Salah Khalaf)... Martyr Abu Ali Iyad; Martyr Abu Sabri Saidam; Martyr Abu Yusuf Al-Najar... Martyr Abu Al-Walid Saad Sayel... Martyr Sheikh Ahmed Yassin; Martyr Abd Al-Aziz Rantisi; Martyr Ismail Abu Shanab; Martyr Fathi Shaqaqi; Martyr George Habash; Martyr Omar Al-Qassem... Martyr Abu Ali Mustafa; Martyr Abu Al-Abbas... may Allah have mercy on them all. These, in addition to tens of thousands of Martyrs and heroes. 

Now let us recall the pioneers: The Grand Mufti of Palestine, Haj Muhammad Amin Al-Husseini. We also recall Ahmed Al-Shuqeiri, founder of the PLO. We also recall Yahya Hammouda, Chairman of the PLO Executive Committee, and we cannot forget the one who lit the first spark of the 1936 rebellion, Martyr Izz a-Din Al-Qassam.

They bequeathed to us [the duty] to continue on the path, to work as a unified [force] -- for there is no substitute for unity -- in order to achieve the national goals and to achieve victory." [Palestine Live TV (Fatah), Jan. 4, 2013]

Så da er vel bare på høy tid å ønske velkommen etter til M.Ø.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere