Verdidebatt

Står vi foran et meningstyranni i Vesten?

Er det i vårt samfunn akseptabelt at en person ikke kan fungere som leder (eller i andre roller) fordi vedkommende har en politisk eller religiøs overbevisning (som ikke er relevant for jobben)? Er ikke dette en form for usaklig diskriminering?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

4.april kunne vi lese i Computerworld at den nytilsatte sjefen for Mozilla Corporation, Brendan Eich, måtte forlate sin stilling etter bare to uker i jobben. Begrunnelse? Han stod på et klassisk kristelig syn på ekteskapet, nemlig at det skal inngås av én mann og én kvinne. Han forlater også styret i selskapet han selv var med på å grunnlegge. (Eich er også kreditert som skaperen av scriptsspråket JavaScript). I følge artikkelen i Computerworld, var det et såkalt opprør blant de ansatte og partnere som førte til at Eich meldte sin avgang pga. en situasjon som vanskeliggjorde hans ledergjerning. Opprøret kom fordi Eich gav økonomisk og politisk støtte til arbeidet mot en kjønnsnøytral ekteskapslov i delstaten California i 2008.

Situasjonen som har oppstått aktualiserer et brennende spørsmål: Er det i vårt samfunn akseptabelt at en person ikke kan fungere som leder (eller i andre roller) fordi vedkommende har en politisk eller religiøs overbevisning (som ikke er relevant for jobben)? Er ikke dette en form for usaklig diskriminering? Aktivister som har kjempet for tilpasning av lover og normer til en mer homofilliberal retning, har ofte hevdet at de homofile har blitt diskriminert og stigmatisert. Er strategien at man skal rope om urettferdig diskriminering så lenge det rammer en selv, og så bruke stigmatieringstaktikk mot meningsmotstandere så snart man har flertall og opinion på sin side?

Jeg finner en framgangsmåte som ble brukt mot Brendan Eich svært lite troverdig for et samfunn som påberoper seg ytringsfrihet og trosfrihet. Det er derimot arrogant, ufint og respektløst å presse meningsmotstandere på en slik utilbørlig måte. Eichs engasjement for det tradisjonelle ekteskapet mellom mann og kvinne har liten relevans for hans jobb som sjef i Mozilla Corporation. Om noe, burde det gi en indikasjon på hans mot for å stå for noe, også om opinionsvinden blåser imot.

Dersom vi ønsker å fortsatt leve i åpne og frie samfunn, er det avgjørende at vi hegner om og kjemper for verdier som meningsfrihet, ytringsfrihet og trosfrihet, og at vi tillater konsekvensene av ulike syn i praksis.

Stian Lavik,leder i Meland Kristelig Folkeparti

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt