Verdidebatt

Utfordringen

Lettelsen er stor på Kirkemøtet blant de av utsendingene som vil forbeholde ekteskapet for én mann og én kvinne: Den norske kirkes øverste organ stemte nei til å utarbeide en vielsesliturgi for likekjønnede par. Men det var jevnt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Forslaget ble forkastet med 64 mot 51 stemmer, og det var heller ikke flertall for å lage en egen forbønnsliturgi for homofile par som var borgerlig gift. Forslaget ble forkastet med 62 mot 54 stemmer.

Kirkemøtet er med andre ord splittet på midten. Det er verdt å merke seg at det forslaget som fikk desidert færrest stemmer, var et kompromissforslag for forbønnsliturgi som tar utgangspunkt i kirkens tradisjonelle syn på ekteskapet. De som tapte den første avstemningen, stemte stort sett mot forslaget. De ville med andre ord ikke inngå noe kompromiss på sitt syn om at «det finnes to teologisk forankrede syn på kirkelig vigsel av likekjønnede par».

Dermed ser vi at kampen vil fortsette. Mange mener at resultatet denne gang bare er en kortvarig utsettelse, at det er en trend i tiden som arbeider for en endring i kirkens ekteskapsforståelse. Det er godt mulig, men man skal være forsiktig med å ta en slik utvikling på forskudd.

For Den norske kirke har homofilistriden vært en tragedie. Saken har krevd altfor mye engasjement og kraft, og kirkens engasjement på andre felt lider. Det måtte gå slik da politikerne parkerte partnerskapsloven og presset igjennom den nye ekteskapsloven som tillater samkjønnet ekteskap. Fra den tid av var det ikke nok å si ja til forpliktende samliv mellom homofile. Hvis man argumenterte for ekteskapet slik kirken alltid har forstått det og slik det fortsatt blir forstått i store deler av den kristne kirke og verden, ble det oppfattet som diskriminering av de homofile.

Striden er vond å leve med på begge sider. Derfor er det forståelig at noen «konservative» fremmet et kompromissforslag om en forbønnsliturgi som ligger nærmere kirkens tradisjonelle syn. Men kan man kompromisse i denne saken? Her går meningsforskjellene så dypt at det går på enheten løs – om Kirkemøtet aldri så mye har vedtatt at dette ikke er kirkesplittende.

Det er i alle fall sikkert at de som sier ja til å vie homofile, ikke har greid å levere overbevisende argumentasjon. Det maner til ettertanke. De som vil endre kirkens forståelse av ekteskapet, har en stor utfordring.

TRYKKET SOM LEDER I VÅRT LAND 9. APRIL 2014

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt