Verdidebatt

Hyklerne har talt

Det er påfallende å se hvor raskt de mest sårbare blant oss vekker opp folkets foraktfulle røst. Folket roper ut hykleriet og ser ikke at de sitter i glasshuset sitt og kaster stein.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I disse dager er det overvektige mennesker som vekker folkets harme. Man har ingen forståelse for at noen bevegelseshemmede skal få parkeringstillatelser på handicapplasser. Det hagler med indignerte innlegg om fedmens selvforskyldte status.

Vi er mange som kan skylde oss selv. Jeg skal her rette søkelyset mot noen andre grupper som også bør stille seg langt bak i køen når det gjelder å kreve ytelser, hvis man skal følge hylekorets logikk.

De som overtrener og påfører seg selv skader som koster vårt helsevesen tid og penger.

De som drikker alkohol og skader seg selv eller andre mennesker i selvforskyldt, uvettig omgang med rus og som koster samfunner enorme summer hvert eneste år.

De som er rike, grådige og selvdyrkende og ikke er villige til å dele med andre og lever på bekostning av de som trenger det mer.

De som lever ut sitt seksualliv fritt og hemningsløst og blir fertile eller infertile som konsekvens, men som krever bistand fra staten til å fjerne eller få barn når de ønsker det.

De som ser på seg selv som hevet over andre fordi de er så flinke, pene og produktive, som klager på skatten og at de må solidarisere seg med andre,  men som tar det som en selvfølge at staten stiller opp den dagen de selv ligger nede.

Listen kunne gjøres mye, mye lenger.

De aller fleste av oss har ikke gjort oss fortjent til de goder mange av oss tar som en selvfølge i vårt rike, bortskjemte men også flotte og solidariske samfunn. De fleste av oss sliter med en last eller flere.

Derfor tar jeg et oppgjør med hylekoret som nå vil snakke ned en sårbar gruppe, en gruppe som først og fremst skader seg selv og ikke andre, og som sliter med sykelig overvekt av minst hundre forskjellige grunner.

For noen er det sikkert selvforskyldt, for andre ikke, men det gir absolutt ingen av oss andre rett til å sette seg til doms over dem. Vi er ikke bedre selv når det kommer til stykket, og derfor bør vel de fleste av oss holde munn for å unngå å fremstå som hyklere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt