Verdidebatt

De 10 bud fordi Gud elsker oss (del 1)

Alt for ofte hører vi at Herren Gud var for streng, når vi fikk de 10 Bud som leveregel. Hvor mange ganger har vi ikke hørt dette fra både kristne , ateister og andre religioner. Kan det hende de 10 Bud er Guds kjærlighet til oss?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi er vel en del mennesker her i verden som lider av det vi kaller tørst etter forstand/å forstå, kunnskap og vitebegjær. Mange av oss klarer vel heller ikke engang å "godkjenne" noe som sannhet vi forholder oss til, før vi har sett hensikten og at det da fyller noen kriterier vi selv innehar for hva vi oppfatter som "godkjent".

Jeg kan vel ærlig talt ikke skryte av å ikke være den sorten selv, og har vel også som så mange andre en medfødt sans som gjør at man undersøker, vrir og vender på påstander ,opp og ned ,i mente, sjekker om det stemmer med større bilder mv.Så holder man tankene okkupert til det ikke er mer igjen å undersøke ( så lenge det måtte "vare"... for det holder vel i et par uker det også, før nye tanker og undersøkelser dukker opp fra "intet")

De 10 Bud har vel på ingen måte unsluppet vår oppmerksomhet i dette tankespinnet om å finne hensikt, anvendbarhet, sannhet , klokhet og visdom. Sist men ikke minst :Holder dette vann? ...og hvorfor?.. Eller den normale: Holder dette til Høyesterett? - som vi normalt ville tenke om andre ting her i verden.

Nå er det ikke naturlig for meg å bruke Bibelen som slagvåpen, men heller som noe jeg har,. ...og fortsatt vil gruble over, forsøke å forstå i sin helhet slik at den heller bor i meg som et godt kompass hvor man selv er ansvarlig for å holde sin "ror-vakt så skuta har rett kurs". Ikke det at jeg er barket seiler, men litt lærer man ved å mønstre på og  henge i riggen.

En kaptein, kan ikke se på hekk-sjøen bak skuta og gi kommando: Det ser fint ut bak her, så hold stø kurs forover...

Slik er det vel også med de 10 Bud. De må holde vann også for fremtiden, og harmonere med Herrens 2 bud. ( Han var kommet for å oppfylle ikke oppheve) Derfor har grubleriene rundt disse handlet om fremtiden og ikke historie og fortid. Spørsmålet som da har kommet opp gang på gang , er om det er vi som har tenkt dem i stykker, pratet dem i stykker ,misjonert og forkynt dem i stykker?

Om vi tar dem for oss ett av gangen ( enkleste utganve, siden man ikke skal måtte være skriftlærd for å oppleve Gud):

1.Bud: Du skal ikke ha andre guder enn meg. Hvorfor det? Hvorfor er en Gud som elsker oss så veldig nøye med dette?

Jo!.. Det er nøye. Det er viktig ,og ikke strengt i det hele tatt. Tvert om! Hvorfor? Jo... Gud elsker oss! For Ham er vi øyensten (Hans barn). Gud som den allmektige skaper ,vet hva som hender oss om vi tror på bilder, avguder, konstruerte ting og ber til noe som er dødt og svakere enn oss selv. Hvilken hjelp ville vi da finne der? Ingen!

Vi som Hans barn ville da oppleve oss selv og vårt liv som både gudløst, foeldreløst og derfor hjelpeløse! Vi ville komme til å søke hjelp uten å finne det, be uten å få, knele uten velsignelse og "leve" uten håp, ..og uten trøst ..når våre kjære går bort. Vi ville kort og godt være uten fremtid fordi vi alle skal "dø" eller som jeg foretrekker å si ^omkomme^..(komme om).

Vår frelser Herren Jesus Kristus sier : Kast ikke perler for svinene. Hva har det med saken å gjøre ? (er det det nok mange som tenker.)  Herren visste hva Han sa. Han visste vi var Guds "perler"( slik våre barn er for oss)  Hvordan i all verden skulle Gud ønske å kaste sine "perler" til noen som tråker dem ned? (eks. falske "guder")

Nei... ingen forelder ville ønske å stille sine barn hjelpeløse , som fritt vilt til  rov for den/de som ikke kan skape men bare "skaper seg" ved løgn, grådig groteskt fanteri og røver oss fra oss selv og vår arv.

Vanskelig å forstå en kjærlig far? Om vi holder Herrens bud om å elske Gud av hele vårt hjerte og all vår forstand, bruker vi vårt hjerte og forstand til å begripe at Gud har gitt oss regler for at vi skal ha det godt, og for at vi skal leve, være Hans rettmessige arvinger og ha et så godt liv som mulig. Det kan da ikke være så vrient å se vår Fars kjærlige hensikter med de tilrettevisninger Han gav oss. Hensikten må ha vært at vi skulle leve, elske og fryde oss over å være Hans skapninger, få hjelp når vi ber, velsignelse når vi må i kne, ha fremtid i å "dø", et hjem å komme til i et Rike Han ønsker å gi sine barn i arv.

Om vi kan slutte å oppleve Guds omsorg for oss som :streng kommando og skremsel, får vi et helt annet bilde av vår kjære Far i Himmelriket. Vi ser vår Far elsker oss! Hvorfor ellers skulle Han gidde å ta seg bryderiet med å vise oss vei??

Nå har tankene kommet ut her om det første Bud som gir meg bildet av en kjærlig Gud. Så skriver vi mer, tenker mer om de andre "bud" Han i kjærlighet gav oss en annen dag. For denne kapteinen på verdens skute,-( noen ser som en Gud som er for langt ute ),...ser ikke på sjøen bak når Han staker ut kurs ,men holder vakt forut mot fremtiden der ute. Så jeg blir ved min ror-vakt og følger kapteinens vink. For det er Han som vil ha skuta vel i havn ingen andre.

15.03.2014

Mvh Kirsten Schei

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt