Verdidebatt

Ingen fare

Beklager, kjære medsøstre, jeg kan ikke bli med i toget i dag.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hovedparolen i dagens 8. mars-tog i Oslo er «Forsvar abortloven – Nei til reservasjonsrett». Jeg håper vi aldri når dit at den parolen blir relevant. For abortloven er en riktig samfunnsmessig løsning på et dilemma som mange kvinner står oppe i hver dag. Og leger uten mulighet til å følge sin samvittighet i spørsmål som handler om liv og død, er en skrekkvisjon.
Heldigvis har vi mulighet til å holde oss med både selvbestemt abort og leger med samvittighet.
Det er en gåte hvordan denne debatten om reservasjonsretten så fort havnet ned i misforståelsenes grøft. Men noen har på effektivt vis klart å få det til å virke som om vi sender abortsøkende kvinner tilbake til strikkepinnemetoden hvis reservasjonsretten opprettholdes. Ja, vi snakker faktisk om å opprettholde en rett som har eksistert siden den ble vedtatt i 1979. Jeg har ikke hørt noe om at den har vært vanskelig å leve med i alle disse årene. Og nå kan man dessuten oppsøke sykehuset direkte, man trenger ikke gå om en allmennlege.
På debatten kan det virke som om mot- standere av å gi leger reservasjonsrett, ikke ser på abort som et dilemma. Det kan forklare noe av tonen, hvordan de latterliggjør de som ikke vil bidra til at abort finner sted. Men for mange er abort forbundet med dype, etiske overlegninger. Det gjelder også for kvinner som velger å ta abort. Å fornekte dilemmaet er en overforenkling. Om man gjør det på egne vegne er så sin sak, men å fjerne det på vegne av andre, er dumt og arrogant.
I enkelte andre land er liberale rettigheter til abort fjernet de siste årene. Man kan forstå at det skremmer. Men i Norge er det ingenting som tyder på at retten til selvbestemt abort er truet, hverken av lovendringer eller av at enkelte leger får lov til å reservere seg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt