Jahn Otto Johansen

69

Er vi blinde?

De nasjonalistiske krefter som er kommet til makten i Ukraina og de enda mer ekstreme som presser på, representerer holdninger som burde skremme oss alle.

Publisert: 8. mar 2014

Fra mitt midlertidige “eksil” i Spania kan jeg ikke la være å reagere på den historieløshet som preger mange vestlige og norske reaksjoner på den alvorlige krisen i Ukraina. De ekstremt najonalistiske og delvis antisemittiske tendenser innen den opposisjon som har erstattet den korrupte og brutale president Janukovitsj, forties eller bagatelliseres til tross for at noen av dem som nå er kommet til makten og de som fortsatt presser på som paramilitære grupper, ligger like langt til høyre som Le Pen i Frankrike eller Jobbik i Ungarn. Interessant nok har fornuftige folk i Fremskrittspartiet tatt avstand fra disse, slik Carl I. Hagen i sin tid nektet å la sitt parti bli medlem av den europeiske høyrepopulistisk bevegelse og heller ikke ville innvitere Haider til Norge. Men hva med regjeringen forøvrig og utenriksminister Brende som jeg ellers har stor sans?  Skjønner de hvilke krefter som nå er aktive i Ukraina?

For å unngå misforståelser: Størstedelen av dem som protesterte mot Janukovitsj og mot Kremls press er ikke fascister. Ukrainsk ungdom hadde rett og slett fått nok av uærlige maktpolitikere i Europas kansje mest korrupte land. Disse ungdommer ønsket en åpning til Europa, dit de ville reise fritt og kanskje kunne studere og få seg en jobb. De utgjorde hovedparten av Maidan-protestantene.

Men samtidig  var det høyreradikale  fascistiske grupper som presset på og bidro til at den avtale som den tyske og den polske utenriksminister fikk i stand, ikke ble mer enn et døgn gammel. Av 20 statsråder i den provisoriske ukrainske regjering ligger fire-fem meget langt til høyre. En av dem er blitt sjef for det nasjonale sikkerhetsrådet. Nå gjør de seg lekre, som det heter i eventyret, for ikke å utfordre et EU som skal gi gigantiske kreditter. Dette liker ikke arbeidsløse i Hellas, Italia, Portugal og Irland. Her i Spania mener mange unge som ikke får jobb og må flytte hjem til mamma at de kunne trenge litt støtte.

Det er så sin  sak. Men mer alvorlig er det at de nasjonalistiske krefter som er kommet til makten i Ukraina og de enda mer ekstreme som presser på, representerer holdninger som burde skremme oss alle. Timothy Snyder som er meget kritisk til Putin og hans press på Ukraina, sier at det til tross for hans sympati for dem som styrtet Janukovitsj er et faktum at nasjonalister nå har erobret viktige posisjoner i Ukraina. Snyder viser i sin viktige bok “Bloodlands” hvordan ukrainere i likhet med baltere og hviterussere myrdet jøder uten at tyskerne måtte be dem om det.

To tredjedeler av Europas jøder ble utslettet før utgangen av  1942, altså før Auschwitz-Birkenau ble operativ. I Baltikum holder “Alte Kameraden” med blod på hendene manifestasjoner til tross for at tyskerne protesterer mot dette. Etter at disse land frigjorde seg fra de sovjetise åket fikk jo alle tidligere SS-folk tyske pensjoner. En jødisk nabo som såvidt unnslapp massakrene, besøkte stedet i Litauen der hun og hennes myrdede slektninger kom fra. Hun registrerte at befolkningen der fortsatt var antisemettisk. I et nytt museum i sentrum av Riga hylles tyske og latviske SS-offiserer som vi vet myrdet jøder, sigøynere og russere.

Medlemmer av  den høyreekstreme bevegelsen Svoboda og fascistpartiet SNPU i Ukraina har lenge vært antisemittiske. Deres leder, Alek Tsjotnik, talte åpent om “jødisk avskum” og en “Moskva-jøfisk mafia”, en moderne  versjon av “judo-bolsjevik” som ble brukt i mange år og fortsatt anvendes i Ukraina og Øst-Europa. Makkverket "Sions vises protokoller" og Hitlers "Mein Kampf" er oversatt til ukrainsk. Jeg fikk flere steder i Ukraina kjøpt dem i kiosker sammen med annet antisemittisk materiale. Ukrainere jeg snakket  med, mente jeg burde lese dette. Da ville jeg forstå hvor farlige jødene er.

At Janukovitsj-regimet betegnet fredelige demonstranter som “jøder” og “sionister” endrer ikke noe ved dette. Kommunister har også  brukt det antisemittiske kortet når det passet dem, slik stalinistene gjorde i de såkalte anti-sionist-prosessene og slik den Moskva-skeptiske polske general Moczar gjorde. Det bare bekrefter det jeg for mange år siden skrev i “Min jiddishe mamma”: “A jew for all Seasons”; en jøde kan brukes til alt.Selv er jeg av mange – både sovjetere, øst-europeere og nordmenn – blitt beskyldt for å være jøde selv om jeg ikke har en dråpe jødisk blod i mine årer. Mitt livslange engasjement mot antisemittisme var årsaken.
Eksil-ukrainere – ja, jeg kan forstå deres fortvilelse over Janukovitsjregimet og Kremls historiske undertrykkelse av Ukraina – ville kompromittere meg ved å vise til at jeg som  pur ung hadde vært aktiv i Kristelig Skolelag! At det går an. Og slikt tar norske nettsider på. Det neste fra det hold er vel at jeg er “kyptojøde”. Norske ny-nazister bruker de mest vulgære antisemittiske uttrykk om meg på nettet -"jødef...".

Jeg forstår at sentral-europeere som polakkene gjerne vil ha Ukraina som en buffer mellom seg og det Russand som de med rette har fryktet i århundrer. Men polakkene har god hukommelse. De husker også mange ukraineres adferd da tradisjonelle polske kulturområder med Lvov i spissen  ble  ble innlemmet i Sovjet-Ukraina i 1939, og de har ikke glemt hvordan ukrainske SS-tropper var med på å slå  ned Warszawa-oppstanden i 1944. Selv tyskerne ble sjokkert over ukrainernes  primitive voldsbruk. Overlevende polske og ukainske jøder har fortalt meg hvordan ukrainske fascister, ja,store deler av befolkningen, var ute etter dem.

Når Svobada- og SNPU-demonstranter, som jeg så på Madain lenge før opprøret mot Janukovitjs, opptrådte med de samme symboler som de tyske SS-tropper – ulvehaken - var jeg ikke i tvil om hva det var. Men at de skulle komme i maktposisjon i Ukraina og at  Vesten ikke reagerte sterkere hadde jeg ikke fantasi til å forestille meg.

1 liker  
Kommentar #51

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
bekymring på vegne av Ukrainas jødiske minoritet også?

Haaretz brakte for en tid tilbake rapport om at en sentral rabbiner i Kiev hadde uttrykt bekymring for Kievs nærnmere 100.000 store jødiske befolkning. Rabbineren anbefalte jødene å holde seg hjemme og unngå gatene. Han anbefalte også dem som hadde anledning til det, å vudere å reise fra landet - hvis det var mulig...

Jødiske ledere i Kiev har tatt kontakt med Nethanyahus regjering og bedt om bistand til beskyttlse. Nethanyahu rår nok over noe mer ressurser enn hva folk her på tråden eventuelt kunne bidra med, men det er flott med alle som uttrykker sin støtte.

Kommentar #52

Alexander Tymczuk

7 innlegg  4 kommentarer

Timothy Snyder

Publisert over 7 år siden
Jahn Otto Johansen. Gå til den siterte teksten.
Timothy Snyder som er meget kritisk til Putin og hans press på Ukraina, sier at det til tross for hans sympati for dem som styrtet Janukovitsj er et faktum at nasjonalister nå har erobret viktige posisjoner i Ukraina.

Siden Jahn Otto Johansen trekker inn Timothy Snyder, så regner jeg med at han har en viss respekt for Snyders analyser. Så her er noen utklipp fra Snyders kommentarer de siste månedene:

"Ukraine is full of sophisticated and ambitious people. If people in the West become caught up in the question of whether they are largely Nazis or not, then they may miss the central issues in the present crisis."

http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/mar/20/fascism-russia-and-ukraine/

"From Moscow to London to New York, the Ukrainian revolution has been seen through a haze of propaganda. Russian leaders and the Russian press have insisted that Ukrainian protesters were right-wing extremists and then that their victory was a coup. Ukraine’s president, Viktor Yanukovych, used the same clichés after a visit with the Russian president at Sochi. After his regime was overturned, he maintained he had been ousted by “right-wing thugs” [...] In fact, it was a classic popular revolution. It began with an unmistakably reactionary regime. A leader sought to gather all power, political as well as financial, in his own hands. This leader came to power in democratic elections, to be sure, but then altered the system from within.

Insofar as we have accepted the presentation of the revolution as a fascist coup, we have delayed policies that might have stopped the killing earlier, and helped prepare the way for war. Insofar as we wish for peace and democracy, we are going to have to begin by getting the story right."

http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/mar/01/ukraine-haze-propaganda/

Se også:

http://www.nybooks.com/articles/archives/2014/feb/20/ukraine-new-dictatorship/

Kommentar #53

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Kan dette være riktig?

Publisert over 7 år siden
Arild Tony Lyngstadås. Gå til den siterte teksten.
den russiske diktatoren Vladimir Putin som har invadert Ukraina.

Såvidt vites er det heller tynt med russiske tanks i gatebildet både i Kiev og Lviv.

Kommentar #54

Ruth Hauge

0 innlegg  315 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Arild Tony Lyngstadås. Gå til den siterte teksten.
For det andre vil det ikke være grobunn for ekstremister i et land med frihet og demokrati og hvor folket har det godt. Veldig gledelig at Norge i likhet med resten av den demokratiske verden støtter det Ukrainske folkets kamp for frihet.

Norge er ikke så uskyldsblått som mange liker å tro. Vi har tross alt importert en god del ekstremister, og de er "gode" lærere for de som er lærenemme...

Må ikke være så naiv, vet du. 

Det er som i hjemmene, hvor barna blir bortskjemte fra starten av, og når de ikke får viljen sin senere, så blir de rabiate. Da sier og gjør de ting de ikke bør, får med seg andre rabiate, og så har man det gående. Det trengs bare noen få høyrøstede "unger" for å lage mye kvalm.

Det ulmer under overflaten i mange land - også i "demokratiet" Norge. 

Kommentar #55

Ruth Hauge

0 innlegg  315 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Arild Tony Lyngstadås. Gå til den siterte teksten.
Først og fremst frykter jeg den russiske diktatoren Vladimir Putin som har invadert Ukraina.

Tror heller du burde frykte de du ikke kjenner like godt til. Putin viser frem musklene, men jeg tror han har nok vett til ikke å gjøre noe uten å bli tvunget til det.

Hvor finner du forresten at han har "invadert" Ukraina?

Kommentar #56

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Det er ikke bare i Ukraina at vesten støtter antisemitter

Publisert over 7 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
. Erna Solberg og Børge Brende sørger for det. Norge blir på den måten delaktig i å støtte nazister.

De viser dessverre også altfor mye unnfallenhet overfor antisemittene i Iran, som nylig prøvde å smugle en skipslast med dødelige, langtrekkende raketter til terroristregimet på Gazastripen. Også Putin holder sin vernende hånd over Teheran.

Kommentar #57

André Rohde Garder

51 innlegg  1336 kommentarer

Selvfølgelig

Publisert over 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
bekymring på vegne av Ukrainas jødiske minoritet også?

Hva trodde du ellers?

Kommentar #58

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Fascinasjonen omkring Putin

Publisert over 7 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Også Putin holder sin vernende hånd over Teheran

Teheran er neppe særlig relevant i forbindelse med temaet i denne tråden.

Egentlig ikke Putin heller. Men dog snakker jo mange om Putin i ett kjør.

EU-unionen er verdens største økonomi, tett etterfulgt av USA. Til sammen har de to, sentrale vestmaktene en økonomi som er 4 ganger så stor som Chinas eller 16 ganger så stor som Russlands. Det gir en veldig makt.

Etter 1991 har Vesten innlemmet den ene tidligere sovjetstaten etter den andre. NATO har rykket østover, og tidligere østblokkstater som de baltiske, Polen, Tjekkia og til dels Bulgaria er tungt befestet. Nå var turen kommet til Ukraina.

På Krim satte Putin foten ned. "Hit, men ikke lenger", virker det som budskapet er. Det avføder voldsomme, verbale protester fra vest. Amerikanerne sender et krigsskip inn i Svartehavet og F16-fly til Polen og Latvia. Uten at akkurat det synes å bekymre Putin noe særlig.

Man truer med økonomiske sanksjoner etc. Og Putin nærmest bare flirer. Man skulle i utgangspunktet tro at den veldige og fullstendig overlegne, økonomiske makten i Vesten kunne tvinge Russland til ett eller annet.

Men det stemmer ikke, Putin forholder seg i stormaktsspillet til vestlige ledere som om de var amatører. Når han setter foten ned, så er Vesten fullstendig maktesløs, viser det seg.

Klart det sjokkerer. Maktdrømmer brister, og fantasier faller til jorden. Så blir man opptatt av å snakke om Putin, Putin, Putin og Putin. Det er på en måte forståelig.

Men nå var altså temaet nazistene i Ukraina...  

Kommentar #59

Sigurd Lydersen

4 innlegg  6 kommentarer

Hvilken antisemittisme i Ukraina?

Publisert over 7 år siden

Jahn Otto Johansen skriver fra Spania, og uttaler seg som så mange andre skråsikkert om de nåværende forholdene i Ukraina uten å ha vært der og undersøkt saken selv. Det har derimot presidenten i den all-ukrainske jødiske kongress Wadym Rabynowytsch, som 25.2.14 kom med følgende beroligende uttalelse om situasjonen (oversettelse fra tysk, se link nederst): 

Uttalelse fra Presidenten i All-Ukrainian jødiske kongress om situasjonen i Ukraina.
Presidenten i den All-ukrainsk jødiske kongressens (WJC) og nestleder av det jødiske europeiske parlamentet (EYP) Wadym Rabynowytsch har publisert en uttalelse
i media om den siste utviklingen og situasjonen i Ukraina:

Jeg dro umiddelbart til Kiev, og har oppholdt meg i Kiev mens disse demonstrasjoner og hendelsene har skjedd, og fulgt situasjonen med egne øyne, det vil si hverken gjennom TV eller andre media, og har selv opplevde det som har skjedd.

De forente mosaiske trossamfunnene i Ukraina og den ukrainske jødiske kongressen har gjennom hele perioden observert, og konstant vært i kontakt med de jødiske samfunnene i hele Ukraina og de rettshåndhevende organer, og analysert situasjonen.

Samlet med hensyn til det jødiske samfunnet i Ukraina kan situasjonen beskrives som en tolerant og fredelig. Det har ikke vært noen masseutbrudd og ingen forverring av anti-semittisme i Ukraina.

For noen uker siden var det angrep på medlemmer av det jødiske samfunnet nær synagogen i bydelen Podil i Kiev. Når det gjelder dette tilfellet er det varslet at politiet har åpnet en straffesak, og granskningsmyndigheten har tilgang til videoopptak. Vi er sikre på at etterforskningene av dette blir gjennomført og fulgt opp..

Den 24. februar ble det kastet en Molotov cocktail av ukjent gjerningsmann mot fasaden på synagogen i Zaporozhye. Jeg snakket direkte med Rabbi av Zaporizhye og leder for lokalsamfunnet: Hendelsen gav heldigvis ingen alvorlige følger eller skader, og
skader vil bli reparert igjen. De rettshåndhevende organer arbeider seriøst med saken, og har åpnet en straffesak, og det foreligger video-overvåknings materiale også her.

Jeg har personlig snakket med lederne av en hel rekke av grupperinger, som betegner seg selv som radikale grupper, og disse forsikret meg om at antisemittiske handlinger var verken planlagt eller vil bli planlagt. De understreket også at de vil slå hardt ned på de som står bak, om det viser seg å være noen med tilknytning til deres grupper som står bak slike hendelser.

Jeg ønsker å gjenta nok en gang:
Selv i den vanskelige perioden med sivil motstand, er de gjentatte påstander om alvorlige tilfeller av anti-semittisme i Ukraina uten ethvert grunnlag!

Det er derfor jeg kategorisk avviser det som dukker opp i en rekke utenlandske medier, og som ikke speiler virkeligheten med feilaktige rapporter om masse anti-semittisme og fremmedfrykt i Ukraina!

Forverring av situasjonen med hensyn til dette problemet er provoserende og tjener ikke et fredelig liv i det jødiske samfunnet i Ukraina på noen måte.

Sammen med hele folket i Ukraina, vil det jødiske samfunnet delta i å bygge en demokratisk stat, og stille seg til tjenesten for fornyelse og velstand i landet."

http://ukraine-nachrichten.de/erkl%C3%A4rung-pr%C3%A4sidenten-ukrainischen-j%C3%BCdischen-kongresses-situation-ukraine_3927_pressemitteilungen

Kommentar #60

Sigurd Lydersen

4 innlegg  6 kommentarer

Hva er fascisme og hvem er blinde?

Publisert over 7 år siden

Jahn Otto Johansen har imidlertid rett i at vi er blinde for en fascistisk fare som vokser fram rett foran øynene våre. Han tar bare så sørgelig feil når han ser den i de nye makthaverne i Kiev. Grunnen til at Johansen tar feil, i likhet med skremmende mange andre, vil jeg hevde er at blikket i altfor stor grad er festet på det som er umiddelbart synlig, sånt som nazigestikulering og diverse nazi-symbol.

Er det virkelig sånn at fascismen er å betrakte som en slags sykdom med nazisymbol som symptomer? Churchill skal i et av sine lyse øyeblikk ha sagt at fremtidens fascister vil kalle seg antifascister.

Hillary Clinton sammenlikner nå Putin med Hitler, og peker på at Putin bevisst benytter seg av de samme metodene som sin læremester:

http://news.yahoo.com/ukraine-crimea-crisis-hillary-clinton-compares-russian-president-111139669.html?soc_src=mediacontentsharebuttons

Når vi forveksler nazismen med symbolbruk som gestikulering og hakekors og tåpelig raseteori, så blir det vanskelig for oss å se at Putin går i Hitlers fotspor. Putins 30 000 maskerte og bevæpnede terroristene på Krim bærer jo ingen symbol overhodet, og gir seg ikke til kjenne med nazihilsener, som ultranasjonalistene i Kiev. Det er Jahn Otto Johansen og mange med ham som forveksler symbolbruk med fascisme som dermed blir forblindet.

Min krim-tatarske kones familie på Krim ser situasjonen klarere og bruker derfor kallenavnet Putler. De sier at de opplever Putler som verre enn både Stalin og Hitler.

Jeg tror de har et poeng. Der Stalin og Hitler ga seg til kjenne med symbolbruk og klar ideologi, har Putler den fordel at han kan opptre anonymt og nærmest usynlig. Der Hitlers ukritiske støttespillere forut for andre verdenskrig samlet seg i egne naziorganisasjoner, så er Putins ukritiske støttespillere å finne overalt i de vestlige samfunnene, og spesielt blant venstreorienterte intellektuelle som Jahn Otto Johansen.

Gud hjelpe oss! 

Kommentar #61

Sigurd Lydersen

4 innlegg  6 kommentarer

Hva er fascisme og hvem er blinde?

Publisert over 7 år siden

Jahn Otto Johansen har imidlertid rett i at vi er blinde for en fascistisk fare som vokser fram rett foran øynene våre. Han tar bare så sørgelig feil når han ser den i de nye makthaverne i Kiev. Grunnen til at Johansen tar feil, i likhet med skremmende mange andre, vil jeg hevde er at blikket i altfor stor grad er festet på det som er umiddelbart synlig, sånt som nazigestikulering og diverse nazi-symbol.

Er det virkelig sånn at fascismen er å betrakte som en slags sykdom med nazisymbol som symptomer? Nei, det fascistiske med Hitler var ikke hakekorsene og gestikuleringen, ei heller paradene. Fascisme oppstår når ett folk, som det tyske på 30-tallet og under andre verdenskrig, får det for seg at de står over og har rett til å undertrykke andre folk. Denne tankegangen kjennetegner ikke de nye makthaverne i Kiev som relaterer seg til en historie av kamp for ukrainsk selvstendighet, mot både det Hitler-tyske og det sovjetiske regimet. Alle, ikke minst Jahn Otto Johansen, burde forstå at alle påstander om at ukrainerne har til hensikt å skulle undertrykke andre er russisk propaganda.

Å la 30 000 maskerte bevæpnede menn holde to millioner som gisler for å tvinge dem til å stemme for tilhørighet til det russiske imperiet, det kvalifiserer imidlertid som fascisme. Særlig når vi tar i betraktning at ukrainerne og krim-tatarene under Stalin opplevde folkemord som kan sammenliknes med Holocaust. Å fornekte denne historiske kjensgjerningen er å betrakte som Holocaust-fornektelse, Jahn Otto Johansen. Den russiske befolkningen som bor i Ukraina og på Krim burde vise stor ydmykhet overfor de opprinnelige nasjonene i området, og lære seg og forholde seg til morsmålet deres, slik vi forventer at våre innvandrere lærer seg norsk. Å gjøre den ukrainske motstanden mot å anerkjenne russisk som offisielt språk i disse områdene til et overgrep, det er også grov russisk propaganda, for den som vil se. 

Hillary Clinton sammenlikner nå Putin med Hitler, og peker på at Putin bevisst benytter seg av de samme metodene som sin læremester:

http://news.yahoo.com/ukraine-crimea-crisis-hillary-clinton-compares-russian-president-111139669.html?soc_src=mediacontentsharebuttons

Ja, når vi forveksler nazisme og fascisme med symbolbruk som gestikulering og hakekors og tåpelig raseteori, så blir det vanskelig for oss å se at Putin går i Hitlers fotspor. Putins 30 000 maskerte og bevæpnede terrorister på Krim bærer jo ingen symbol overhodet, og gir seg ikke til kjenne med nazihilsener, som noen av de ukrainske patriotene i Kiev. Det er Jahn Otto Johansen og mange med ham som forveksler symbolbruk med fascisme som dermed blir forblindet. Churchill skal i et av sine lyse øyeblikk ha sagt at fremtidens fascister vil kalle seg antifascister.

Min krim-tatarske kones familie på Krim ser situasjonen klarere og bruker derfor kallenavnet Putler. De sier at de opplever Putler som verre enn både Stalin og Hitler.

De har et poeng. Der Stalin og Hitler ga seg til kjenne med symbolbruk og klar ideologi, har Putler den fordel at han kan opptre anonymt og nærmest usynlig. Der Hitlers støttespillere forut for andre verdenskrig samlet seg i egne naziorganisasjoner, så er Putins støttespillere å finne overalt i de vestlige samfunnene, og spesielt blant venstreorienterte intellektuelle som Jahn Otto Johansen.

Gud hjelpe oss! 

Kommentar #62

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Korreksjon!

Publisert over 7 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Med øyeblikkets 45 kommentarer, er det derfor neppe mer enn maksimalt 1000 som har lest det ellers så leseverdige innlegget til Johansen.

Anslaget på maksimum 1000 lesere av innlegget ble gjort litt forhastet, og som de fleste sikkert har skjønt er antallet sannsynligvis betydelig høyere. Det korrekte antallet er umulig å vite bare ved å telle antall klikk på siden.

Men - som har vært diskutert flere ganger tidligere - antall visninger er misvisende hva angår antall lesere av første innlegg fra og med det øyeblikket det postes kommentarer til innlegget. Vi kan altså ikke bruke antallet visninger til noe som helst der hvor det er postet kommentarer. Ideelt burde derfor ikke dette tallet framkomme lenger når det er postet kommentarer.

End of digression..

Kommentar #63

André Rohde Garder

51 innlegg  1336 kommentarer

Så feil kan man altså ta

Publisert over 7 år siden
Sigurd Lydersen. Gå til den siterte teksten.
Grunnen til at Johansen tar feil, i likhet med skremmende mange andre, vil jeg hevde er at blikket i altfor stor grad er festet på det som er umiddelbart synlig, sånt som nazigestikulering og diverse nazi-symbol.

Ja man skal som kjent ikke la seg lure av hverken Nazisymboler, Heil Hitler og Hitlerbarter, tenk så anderledes verden kunne sett ut for Nazi-apologet Sigurd Lydersen om man bare forsto dette også i forrige århundre. Kanskje Lydersen er født forut for sin tid?

Kommentar #64

Alexander Tymczuk

7 innlegg  4 kommentarer

Hmm...

Publisert over 7 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Kievs angivelig 100.000 store jødiske befolkning opplever seg truet.

Og her er hva høytstående ukrainske jøder har å si om den saken...

"They have tried to scare us (and are continuing their attempts) with “Bandera followers” and “Fascists” attempting to wrest away the helm of Ukrainian society, with imminent Jewish progroms. Yes, we are well aware that the political opposition and the forces of social protests who have secured changes for the better are made up of different groups. They include nationalistic groups, but even the most marginal do not dare show anti-Semitism or other xenophobic behavior. And we certainly know that our very few nationalists are well-controlled by civil society and the new Ukrainian government – which is more than can be said for the Russian neo-Nazis, who are encouraged by your security services."

http://eajc.org/page32/news43672.html

Kommentar #65

André Rohde Garder

51 innlegg  1336 kommentarer

Hva sa jødene i Berlin i 1939?

Publisert over 7 år siden

Som kjent var det ikke så veldig mange jøder som kom seg unna i tide da Nazismen var på fremmarsj i Tyskland på tredvetallet. Skjer det samme også denne gang, bare i Ukraina?

Vel, det er vel akkurat det noen av oss her helst vil unngå, og det gjør vi nok aller best med å slutte å gi vår støtte til nazistene i Ukraina. Eller skal vi helst vente med dette til Al-Qaida har innført demokrati i Syria?

Get real folkens...

Kommentar #66

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Alexander Tymczuk. Gå til den siterte teksten.
Og her er hva høytstående ukrainske jøder har å si om den saken

Jeg refererte til følgende tekst fra Haaretz:

Ukrainian Rabbi Moshe Reuven Azman, called on Kiev's Jews to leave the city and even the country if possible, fearing that the city's Jews will be victimized in the chaos, Israeli daily Maariv reported Friday.

"I told my congregation to leave the city center or the city all together and if possible the country too," Rabbi Azman told Maariv. "I don't want to tempt fate," he added, "but there are constant warnings concerning intentions to attack Jewish institutions."

According to the paper's report Azman closed the Jewish community's schools but still holds three daily prayers. He said the Israeli embassy told members of the Jewish community to avoid leaving their homes.

Edward Dolinsky, head of the umbrella organization of Ukraine's Jews described the situation in Kiev as dire, telling Maariv "We contacted Foreign Minister Avigdor Lieberman requesting he assist us with securing the community."  (mine uthevninger).

Når det gjelder jøders situasjon i Kiev under juntaen, så anser jeg informasjon fra stedlige, jødiske ledere og råd fra den israelske ambassaden i Kiev for å være tuftet på kunnskapsbasert innsikt.

Kommentar #67

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Delt 3300 ganger på Facebook

Publisert over 7 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Anslaget på maksimum 1000 lesere av innlegget ble gjort litt forhastet, og som de fleste sikkert har skjønt er antallet sannsynligvis betydelig høyere. Det korrekte antallet er umulig å vite bare ved å telle antall klikk på siden.

Gullberg, antall klikk alene sier ikke så veldig mye, men over 3300 delinger på Facebook sier mer. Jeg håper innlegget til Jahn Otto Johansen i tillegg til kronikken Overmodige hyklere av forsker Helge Lurås på NRK Ytring vil bidra til et mer nyansert bilde av omveltingene i Ukraina. Et annet eksempel på at det er mulig å tenke kun svart / hvitt er intervjuet som Henry Kissinger gav til Charie Rose.

Kommentar #68

Geir Wigdel

42 innlegg  2088 kommentarer

Men hva er

Publisert over 7 år siden

et bedre alternativ. Det er greit å advare mot framveksten av ekstrem nasjonalisme og fascisme slik J. O. Johansen gjør, der vil de fleste være enige. Men peker han på noe troverdig alternativ? Han gjør ikke det, men implisitt anbefaler han støtte til den avsatte presidenten og til et Ukraina som et lydrike til Russland. Men Russland og Putin har vel ingen god historie når det gjelde behandling av minoriteter? Og det er vel et drøyt stykke å ville ofre et helt lands selvstendighet fordi en frykter (det er slett ikke sikkert det vil skje) at en liten minoritet vil bli dårlig behandlet. Det bør være langt bedre muligheter for å holde fascistiske elementer i tøyle om Ukraina knyttes nærmere til det europeiske samarbeidet enn om det fortsetter som et russisk lydrike. Eller antyder Johansen at Merkel og andre vestlige ledere vil lukke øynene for pogromer i et vestlig orientert Ukraina?

Kommentar #69

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Et bedre alternativ, for Norges del...

Publisert over 7 år siden

...ville være om vi ble kvitt Erna Solberg og Børge Brende, som altså støtter den nazibefengte juntaen i Kiev.

Sentrumspartiene våre burde sørge for det.

Kommentar #70

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Geir Wigdel. Gå til den siterte teksten.
Og det er vel et drøyt stykke å ville ofre et helt lands selvstendighet fordi en frykter (det er slett ikke sikkert det vil skje) at en liten minoritet vil bli dårlig behandlet.

Ukraina var en selvstendig nasjon. Juntaen ønsker å innlemme Ukraina i EU-unionen.

Nazistene som nå behersker maktapparatet, vil forfølge og trakassere ikke bare jøder, men også hva de benevner såkalte "kommunister". Dermed er det ikke bare en liten minoritet som er i faresonen for gatepøbel og stormtropper. Mange steder i sør og i øst er det faktisk flertallet av befolkningen.

Kommentar #71

Arild Tony Lyngstadås

0 innlegg  2 kommentarer

Russlands propagandamaskin

Publisert over 7 år siden

Her er en bra artikkel som bør leses: http://www.thedailybeast.com/articles/2014/03/03/putin-s-crimea-propaganda-machine.html

Kommentar #72

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Sentrumspartiene?

Publisert over 7 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
...ville være om vi ble kvitt Erna Solberg og Børge Brende, som altså støtter den nazibefengte juntaen i Kiev.

Sentrumspartiene våre burde sørge for det.

Ser du noen realisme  det?  Før øvrig virker vel det som om det er nokså bred politisk enighet blant partiene på Stortinget når det gjelder vuderingen av den politiske situasjonen i Ukraina.

Kommentar #73

Kristian Kahrs

109 innlegg  2165 kommentarer

Sentrumspartiene kriger også

Publisert over 7 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
...ville være om vi ble kvitt Erna Solberg og Børge Brende, som altså støtter den nazibefengte juntaen i Kiev.

Sentrumspartiene våre burde sørge for det.

Sikkert mye som er bra med sentrumspartiene, men da er det på sin plass å minne om at alle sentrumspartiene, et samlet Storting, inkludert "fredspartiet" SV, har vært med på alle Norges angrepskriger etter den kalde krigen. Statsministeren vår fra KrF, mannen som dag leder arbeid for fred og menneskerettigheter, startet Norges første krig på over 200 år da vi gikk til krig mot Jugoslavia i 1999. Jeg må også minne om at sentrumspartiet Venstre sammen med Høyre og FrP åpnet for å gå til krig mot Syria uten FN-mandat i fjor høst.

Jeg har ikke registrert noen signaler fra sentrumspartiene om at de står for en annen og mer nyansert retorikk når det gjelder Ukraina enn det vi ser fra regjeringen, men opplys meg gjerne, Økland. 

Kommentar #74

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Jepp

Publisert over 7 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.
Gullberg, antall klikk alene sier ikke så veldig mye, men over 3300 delinger på Facebook sier mer.

Takk for denne kommentar. Og du har selvsagt rett.

Men til saken. Jeg vet ikke når jeg sist ved selvsyn så slikt hykleri hos våre ledere som under denne krisen. Hva mente f.eks. utenriksminister Børge Brende når han i NRK Debatten snakket om de som nå hadde vunnet "friheten" i Ukraina?

Det som nå kan bli spennende er å lese om argumentene for hvorfor den mulige sessesjonen av Krim fra Ukraina er så forskjellig fra Kosovo-saken.

Kommentar #75

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Kristian Kahrs. Gå til den siterte teksten.
Jeg har ikke registrert noen signaler fra sentrumspartiene om at de står for en annen og mer nyansert retorikk når det gjelder Ukraina enn det vi ser fra regjeringen

Ikke jeg heller. Men de sitter med nøkkelen til hvem som kan regjere landet.

Å støtte ekstremistiske jihadistopprørere i Syria er en ting, men å støtte nazister i Europas midte kommer liksom i en annen klasse.

Vær også oppmerksom på at Erna Solberg og Børge Brende nå er involvert i de hemmelige TISA-forhandlingne. Utenfor offentlighetens lys og bak ryggen på folket. Målsettingen er å svinebinde Stortingets lovgivningssuverenitet ytterligere. Sørge for at vår forfatning og nasjonale suverenitet svekkes ytterligere. Og forplikte Norge til å privatisere offentlige institusjoner og bringe velferden vår ned på standard EU-nivå.

Kommentar #76

Leif GuIIberg

72 innlegg  6375 kommentarer

Bestefars land

Publisert over 7 år siden

I dagens britiske Christian Today, skriver dr. John Meinhold et leseverdig innlegg som følger (egen overs.):


Som en med ukrainske røtter er jeg dypt bekymret over at fascistgrupper har grepet betydelig makt i den midlertidige ukrainske regjeringen. For omkring tre år siden dro jeg til Ukraina for å besøke mine søskenbarn. Jeg er den første av min bestefars etterkommere som vender tilbake til "gamlelandet" og besøker den lille landsbyen hans i Karpaternes fjellregion i Vest-Ukraina. Det var et sted hvor tiden har stått stille. Kanskje den eneste forskjellen i denne landsbyen med små gårdsbruk som han flyttet fra for 100 år siden var at de hadde fått elektrisitet.

Dette er Ukraina - med snille, sterke og svært utholdende mennesker. Ukrainere er blitt stemplet som "bønder fra landet" i århundrer av de som ledet invasjonene som Josef Stalin og de østerriks-ungarske kongelige. Ukrainere er et jordens salt-folk med en dyp tro på Gud. Jeg kan fortsatt se min babusjka (bestemor) Marija melke kuen sin. Etter at hun var ferdig med å melke, kysset hun kuen, velsignet seg selv og fremsa en stille bønn.

Midtpunktet i landsbyen til bestefar var en liten kirke på en forhøyning. Klokkene kimte for å kalle de trofaste til gudstjeneste og bønn. Dette er det Ukraina som jeg kjenner.

Hvordan kan det ha seg at i dette vakre landet som bestefar kom fra, at det høyreekstreme fascistpartiet Svoboda, stemplet om et "neo-Nazi parti" av World Jewish Congress i mai 2013, har tatt nøkkelposisjoner i Ukrainas midlertidige regjering?

Minst åtte departementale nøkkelposisjoner holdes nå av ekstreme høyrepartier (syv av Svoboda-medlemmer). Listen inkluderer: Forsvarsminister; Sjef for Nasjonal Sikkerhet; Riksadvokat; Viseminister for Økonomi; Utdanningsminister; Økologiminister og Landbruksminister. Dmitro Jarosh, som er visesjef for Nasjonal Sikkerhet, er også grunnleggeren og lederen av Pravo Sektor (Høyre sektor), en fascistisk paramilitær gruppe som overtok ledelsen av "sikkerheten" under Maidanplassens voldelige protester i Kiev.

Ifølge BBC har lederen av Svoboda, Oleh Tjanybok, "aldri beklaget et tidligere åpen brev han undertegnet som sa at verdens jøder var i ferd med å overta Ukraina og ville begå folkemord på ukrainere". Selv om han ikke har noen offisiell stilling i interimregjeringen, så er Tjanybok nå en mektig politisk figur.

Hvordan kan det ha seg at i 2012 ble avgitt 40 prosent av stemmene i storbyen Lvov i Øst-Ukraina for disse ekstreme fascister på høyresiden? I 2012 ble Svoboda det fjerde største partiet i det ukrainske Rada-parlamentet med 10,45 prosent av stemmene og fikk 37 plasser.

I desember 2012 sa BBC at "Jurij Mykhalsjysyn, en vararepresentant i parlamentet og regnet som en av Svobodas ideologer, siterer uten forbehold fra nazistenes propagandaminister Josef Göbbels".

Den tidligere amerikanske utenriksminister Madeleine Albright har nylig sagt at president Vladimir Putin opptrer "desillusjonert" under krisen i Ukraina. Imidlertid har Putin kommet med noen viktige motforestillinger om fascistene i den "nye" regjeringen i Ukraina. Allikevel har amerikanske media og ledere i stor grad oversett maktovertagelsen av høyreekstreme fascister i Ukraina. Svoboda, som betyr "frihet", kan føye seg inn i Amerikas lange rekke av feilaktige allianser med radikale ekstremister som av en eller annen årsak gjøres om til modige "frihetskjemper".

Alt jeg vet er at disse fascistene som griper makten i Ukraina ikke hører hjemme i bestefars land. Ikke noe sted blant det vakre ukrainske folket hvis enkle blåfarge over de gule flagget representerer "den blå himmel over de gule hveteåkrene". Det finnes absolutt ingen plass for dem i Ukraina, som er kjent som "Europas brødkurv".

Mor fortalte meg at bestefar pleide å snakke jiddish med jøder på et torg i Pennsylvania, USA den gang hun var ung. Jeg spurte mine ukrainske søskenbarn om hvor bestefar hadde lært jiddish? De fortalte at jøder hadde levd fredelig sammen med kristne i landsbyen deres i mange år inntil nazistene kom med sitt skrekkvelde. I dag finnes det ingen jøder der.

Disse ukrainske fascistene har ingen plass i bestefars land, et land som ligner det folket Bibelen omtaler: "Velsignet er de fredsommelige, for de skal arve jorden."

Disse fascistene har ingen plass i Ukraina, ikke noe sted der eller noe annet sted på jorden.

(Originalartikkelen på engelsk kan du lese her).

Kommentar #77

Ruth Hauge

0 innlegg  315 kommentarer

Publisert over 7 år siden
André Rohde Garder. Gå til den siterte teksten.
Som kjent var det ikke så veldig mange jøder som kom seg unna i tide da Nazismen var på fremmarsj i Tyskland på tredvetallet. Skjer det samme også denne gang, bare i Ukraina? Vel, det er vel akkurat det noen av oss her helst vil unngå, og det gjør vi nok aller best med å slutte å gi vår støtte til nazistene i Ukraina. Eller skal vi helst vente med dette til Al-Qaida har innført demokrati i Syria? Get real folkens...

Tysklands nazister kom jo også til Ukraina, og fortsatt lever nazismen der. 

Jeg fant denne i går kveld, og den forteller kortfattet om jødenes historie i den byen som ble deres fristed for en tid:

http://www.dagbladet.no/2010/07/07/magasinet/historie/ukraina/jodedom/russland/12362731/ 

Selv om de altså fikk et sted de kunne leve fritt sammen med andre utsatte grupper, ble de innhentet av forfølgelsen. Den forfølgelsen kommer ikke til å forsvinne - ikke nå og ikke siden. Dette er det folkeslaget som "alle" elsker å hate. 

Hva det kommer av, sånn utenfra sett, er ikke lett å forstå. Men går vi mange tusen år bakover i historien, vet vi jo grunnen. De er det utvalgte folk - både på godt og på vondt.

At det sitter voksne oppegående mennesker her på VD og bagatelliserer forfølgelsen (og avviser den), endrer ikke på noe.  Det ligger både den ene og den andre undertonen hos enkelte her, med betegnelser hvis ikke er lov å nevne. Men jødene er forfulgt, og vil fortsette å være det.

De fleste er vel i ferd med å dra til hjemlandet, men det endrer ikke på forfølgelsen. Men der vil de i hvert fall være blandt sine egne og kunne forsvare seg blandt sine egne.

Enhver som fornekter de klare fakta, er blandt de blinde. Og hva skjer når de blinde leder blinde? 

Fra artikkelen i linken: 

• Jøder har bodd i Ukraina lenge før «Ukraina» eksisterte. Jødiske handelsmenn jobbet i de greske koloniene som ble anlagt rundt Svartehavet. 

• Den første skriftlige kilden som nevner byen Kiev er fra 700-tallet og på hebraisk. 

• Fra 1569 kom jødene i stort antall, daLublinunionen åpnet opp for innvandring østover inn i Kongedømmet Polen ogStorhertugdømmet Litauen. Pogromer og fattigdom brakte jødene hit. 

• I den vestlige grenseregionen Pale var permanent jødisk bosetning tillatt. 

• Ved utbruddet av andre verdenskrig utgjorde de åtte prosent av Ukrainas befolkning, rundt tre millioner. I Odessa bodde rundt 200 000.

Kommentar #78

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Publisert over 7 år siden
Leif GuIIberg. Gå til den siterte teksten.
Ifølge BBC har lederen av Svoboda, Oleh Tjanybok, "aldri beklaget et tidligere åpen brev han undertegnet som sa at verdens jøder var i ferd med å overta Ukraina og ville begå folkemord på ukrainere". Selv om han ikke har noen offisiell stilling i interimregjeringen, så er Tjanybok nå en mektig politisk figur.

Siste nytt er visstnok at Oleh Tjanybok allikevel har trukket sitt kandidatur som Ukrainas nye president.

Men Erna Solberg har vært i Kiev og omfavnet oligarkforbildet sitt, som sitter i rullestol. Og så lover hun økende, norsk pengestøtte til den nazistbefengte juntaen fremover, hvilket Børge Brende bekrefter, så det ikke skal herske noen tvil om Norges forpliktelser i så måte.

Og høyrefolkene istemmer "Putin, Putin, Putin og Putin", så oppmerksonheten skal penses over i mer gammeldags kaldkrigsretorikk og vekk fra fakta.

Mitt barnebarn er 9 år. Han bor i nabohuset og prater med morfar om alt mulig rart som ligger ham på hjertet. Hva skal jeg si til ham hvis han spør? Skal jeg bare fortelle som sant er, at nå har statsministeren i Norge gjort det sånn at en del av skatten på alderspensjonen til morfar fremover skal brukes til å støtte nazi/høyre-regimet i Kiev?

Kommentar #79

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Kan du ikke bare si som sant er?

Publisert over 7 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Skal jeg bare fortelle som sant er, at nå har statsministeren i Norge gjort det sånn at en del av skatten på alderspensjonen til morfar fremover skal brukes til å støtte nazi/høyre-regimet i Kiev?

at bestefar har ikke så veldig god greie på politikk og slikt?

men det finner han nok ut selv etter hvert, skal du se... 

:-) 

Kommentar #80

André Rohde Garder

51 innlegg  1336 kommentarer

Deaf, dumb and blind...

Publisert over 7 år siden

Det eneste man bør lure på nå etter at politisk "innovative" Børge Brende slapp helskinnet unna med sin støtte til kuppmaker-fascistene/nazistene i Ukraina, er hvem vi skal støtte neste gang. Med Al-Qaida i Syria og nazister i Ukraina merket av som "unnagjort" på vår liste er det vel bare Djevelen selv som venter?

Det kunne ellers vært svært interessant om Jahn Otto Johansen kunne avrunde med sine inntrykk i etterkant av sitt debattinnlegg? Tar du saken journalist Morken?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere