Verdidebatt

OL 2022: Holder budsjettet?

OL-entusiastene bør slutte å love at budsjettet for et Oslo-OL vil holde.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er godt kjent at budsjettene pleier å ryke før de største idrettsarrangementene. OL på Lillehammer i 1994 fikk en budsjettsprekk på 347 prosent. Rammen gikk fra 1,8 milliarder til 8, 5 milliarder kroner. VM på ski i Oslo i 2011 endte med å bli eventyrlige 18 ganger så dyrt som forutsatt. Dette er bare to av mange eksempler. Derfor er det mer enn forståelig at søkelyset settes på budsjettet for en eventuell ny olympiade i Norge.

Nå heter det at budsjettet vil holde dersom Oslo blir tildelt OL i 2022. Garantisten for dette skal være Veritas m. fl., som har gått igjennom budsjettet og kvalitetssikret det med tanke på det statlige bidraget. Nå har Harry Arne Solberg stilt spørsmål ved dette. Han er professor ved Handelshøyskolen i Trondheim, med sportsøkonomi som spesialfelt. I Vårt Land 18. februar spår han overskridelser. Dette grunngir han blant annet med å vise til følgende usikkerhetsmomenter:

1. Arrangementet vokser. Antall øvelser har økt fra 46 i Calgary 1988 til 86 i Vancouver i 2010. Det er en økning på 87 prosent. Ingen vet hvor mye det vil øke til 2022.

2. ”Det kommer nye krav hele tiden. Noen kommer fra IOK, andre fra internasjonale særforbund. Det går ikke mange år mellom hver gang Det internasjonale skiforbundet endrer kravene til hoppbakker, noe som gjør at de nesten må bygges om kontinuerlig.”

3. Alt må være ferdig til en viss dato. Da blir det ofte tidspress på slutten. Det medfører jobbing døgnet rundt. Dermed øker utgiftene kraftig, slik de gjorde før Oslo-VM.

4. Det går mye prestisje i å gjøre alt så fint som mulig og imponere verden.

Solberg advarer oss altså mot å tro at budsjettet ikke kan sprekke, selv om Veritas har kvalitetssikret tallene. Og så kommer det: "De har lagt samme forutsetninger til grunn som det søkerbyen Oslo har gjort. Problemet er at disse endres underveis."

Selv besitter jeg ingen ekspertise på sportsøkonomi og vinterolympiader. Men det Solberg sier, er tankevekkende og virker troverdig. Jeg tenker at OL-entusiastene bør slutte å love at budsjettet for et Oslo-OL vil holde. De kan ikke vite det.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt