Verdidebatt

Antisemittismen i det norske folk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er god grunn til å merke seg den negative holdningen en del / god del nordmenn har hatt til jødene – og nå til Israel.

Dette året feires / markeres 200 år siden grunnloven vår så dagens lys. Den loven fra 1814 gav klar beskjed om at jødene ikke hadde adgang til Norge. Og i dag er det norske organisasjoner og personer som roper ut at israelske varer og tjenester ikke skal inn i Norge - Israel skal boikottes.

Under siste verdenskrig var det ikke tyskere som samlet sammen norske jøder og fratok dem statsborgerskap. Det var nordmenn som gjorde det – riktignok etter ordre fra tyske / nazistiske ledere. Jødene ble sendt videre til utryddelsesleirer.

Og da krigen nærmet seg slutten og de overlevende norske fangene skulle hentes av De Hvite Bussene, fikk ikke de få overlevende norske jødene være med.  De ble stående igjen.   Årsaken var at regjeringen Nygaardsvold nektet å betale heimreisa for norske jøder.

Dessverre så viser historien at uviljen mot jødene – og nå uviljen mot Israel har vært, og fortsatt er, en realitet i deler av vårt samfunn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt