Verdidebatt

Kjære KFUK-KFUM Global,

Dere er ikke de første som vil ha oss til å boikotte israelske varer, og jeg har ikke skrevet innlegg av den grunn. Men denne gangen ble jeg nok provosert til å skrive. Det som provoserer meg mest er mangelen på konsekvenstenkning.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For få dager siden ble en FN-rapport offentliggjort om situasjonen i Nord-Korea, der slår FN fast at regimet har begått forbrytelser mot menneskeheten som har slående likheter med nazistenes grusomheter under andre verdenskrig. Og i Midtøsten fortsetter de vanvittige grusomhetene i Syria. Jan Egeland sammenliknet i en kronikk i Aftenposten 19/2 situasjonen der med grusomhetene vi så på Balkan og i Sentral-Afrika på 90-tallet. Og han stilte det absolutt betimelige spørsmålet: "Hvorfor blir vi ikke opprørt?" For et par år siden var jeg i Nord-Korea, og jeg ble dypt rystet. Og stilte og stiller fortsatt spørsmålet; hvorfor gjør ikke verden mer vedr den vanvittige situasjonen? Jeg har aldri blitt så rystet som da jeg besøkte det landet. Jeg har bodd i Jerusalem, har vært mye i Gaza, arbeidet og bodd både blant palestinere og israelere, har mange venner på begge sider, og kjenner på sterke bånd både til  Israel og Palestina. Jeg anser det som mitt andre hjemland. Det betyr ikke at jeg ikke kan bli opprørt over både israelernes og palestinernes behandling av hverandre, over voldsspiralen og mistilliten som synes umulig å komme ut av. Men jeg nekter å gi opp håpet!

Jeg har ingen tro på at boikottutspillet deres vil hjelpe, tvert imot tror jeg det vil forsterke konflikten. Og hvorfor er det bare Israel som skal boikottes hvis dere først skal prøve den veien? Bør dere ikke da være mer konsekvente? Hva med Hamas i Gaza som holder sitt eget folk i et jerngrep, og forverrer konflikten med Israel? Og selvsagt; hva med Syria, Nord-Korea, og jeg kunne fortsette å ramse opp andre land og situasjoner som er vel verdt å boikotte om dere først tror på den metoden. Det som også undrer meg og provoserer meg er at dere trekker frem enkelte israelske varer som dere oppfordrer spesielt til å boikotte. Hvorfor er det større grunn til å boikotte Moroccan Oil enn f.eks de israelske komponentene som befinner seg i enhver mobiltelefon som vi alle eier? Er det fordi dere ikke kan klare dere uten mobiltelefonen, i motsetning til de israelske hårproduktene? Virker ikke særlig konsekvent.....

Kjære venner, jeg oppfordrer dere til å prøve å bygge flere broer i et konfliktrammet område, preget av mye hat og mistillit, istedet for boikott. Jeg har svært liten tro på at boikott bygger broer, og skaper fred. Jeg skulle gjerne sett at Israel trakk seg ut av Vestbredden og Palestinerne fikk sin levedyktige stat, fordi jeg ønsker Palestina og Israel alt vel. Jeg er lei av den unyanserte Midtøsten-debatten i Norge. Jeg skulle ønske at vi istedet for å heie på den ene eller andre siden, heller heiet på begge. Det gjør jeg, fordi jeg ønsker begge folkene alt godt. Det betyr ikke at jeg heier på alt de gjør. Gode venner sier ifra når venner gjør noe galt, men vi boikotter ikke våre venner, det ødelegger vennskap. Jeg velger å bruke min energi på å heie frem det gode blant både israelere og palestinere, som jeg forøvrig ønsker å gjøre i møte med alle mennesker.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt