Verdidebatt

Læren om helvete er den minst problematiske av lærene i Bibelen

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg skal oppriktig innrømme at jeg aldri har hatt et problem med helvete verken før eller etter jeg ble kristen. At Gud dømmer mennesker for sine synder er både nødvendig og logisk om en skal ha et konsekvent syn på Bibelen.

Etter å ha bodd i Taiwan i 15 måneder, undervist Bibelen i Mongolia og vært i Midtøsten i en periode så lærte jeg flere ulike ting. I disse landene så hadde folk ikke problemer med skam, straff og dom, men med tilgivelse, nåde og å snu det andre kinnet til. Guden som straffer var lett å godta, men ikke Guden som tilgir. Kanskje vi kunne sendt ned noen norske teologer som kunne fjernet disse støtende Bibelversene siden disse ikke passer inn i disse kulturene. I Norge er nemlig ting helt motsatt. Vi har store problemer med den dømmende Guden. Alle kommer til himmelen, Gud velsigner alle typer samliv både før, i og etter ekteskapet. Jesus dømmer aldri noen men sier til den prostituerte kvinnen at hun skal gå bort og synde mer.

Det er forunderlig å se at humanistene er de som er klartenkte nok til å peke på at vi kristne ikke er konsekvente i vårt syn på Bibelen. Helvete er selvsagt ikke slik som mange fremstiller det, men kan heller beskrives som å være avskilt fra Gud. Problemet i hele denne debatten ligger i at ateister og kristne jobber utifra to ulike paradigmer. Vi kristne forutsetter at Gud faktisk eksisterer og at han faktisk er skaper av universet. Dette betyr da at Gud er den som har skapt både samvittighet og moralske lover som verden er styrt av. Han er med andre ord standaren som alt moral kan begrunnes fra. Om dette faktisk er tilfellet så er det totalt uproblematisk at Gud faktisk gir oss to utganger i livet. Hvem er vi uansett til å kritisere Han som faktisk skapte de moralske lovene? Om Bibelens Gud ikke eksisterer så blir det selvsagt feil å snakke om helvete, men siden vi forutsetter Hans eksistens så er helvete svært sannsynlig og veldig logisk.

Jeg synes det er interessant at under alle store vekkelser så har omvendelse og dom ofte stått veldig høyt. Svovelpredikantene har vært noen av verdens mest effektive predikanter og store vekkelser har kommet som et resultat av dette. Les gjerne noen av John Wesleys taler så ser dere at han snakker veldig mye om loven for å vise at mennesket er syndig og fortjener Guds dom for deretter å peke på korset. Kanskje ikke overraskende at vi ser lite resultater av norsk forkynnelse med tanke på det liberale og ubibelske budskapet som populært blir forkynt. Jeg for min del har fått mest utav svovelpredikanter.

Det er forunderlig å se hvor feige vi er blitt idet vi lar oss presse til å leve i selvmotsigelse på flere sentrale Bibelske lærer bare fordi hylekoret fra HEF er hårsåre. HEF og NRK vil latterligjøre kristne samme hva vi gjør og preker. En viktig påminnelse kan være at Bibelen faktisk forteller oss at enhver som ønsker å leve et gudfryktig liv vil bli forfulgt. Å få refs fra HEF burde vært en selvfølge og en påminnelse på at vi gjør noe rett og ikke en unnskyldning til å gjemme seg i et hjørne som en skremt katt. HEF blir fornærmet av alt som står i Bibelen og vil ikke gi seg før de har gjort Bibelen ulovlig i Norge. Liberalteologene er deres beste allierte.

Ellers så tror jeg på en rettferdig Gud som vil dømme alle rettferdig. Ingen vil bli dømt urettferdig for hverken å ha hørt eller å ikke ha hørt evangeliet. Hvordan dette ser ut i praksis er ikke opp til meg å bedømme. Gud har kalt oss til dele det gode budskap og så får mennesker respondere på dette slik de selv måtte ønske. Så får vi ellers ta ansvar for hvordan vi selv responderer og lever våre liv. Vi må som kristne være flinke å kommunisere hva Bibelen faktisk sier om helvete og å si dette på en måte der en møter mennesker med kjærlighet og respekt. Gud elsker oss høyt nok til å gi oss egen fri vilje der vi selv velger om vi vil tilbringe evigheten med eller uten Han. En får i grunn akkuratt det en selv velger. Om Gud ikke eksisterer så har det ingen verdens ting å bety hva mennesker tror. Da bør en følge Dawkins tips å nyte livet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt