Jeg nekter, både som kristen og som lege, å ikke ta verden slik den egentlig er, innover meg.
Enkelte reservasjonsleger sier de vil «sende et signal» om hvor alvorlig en egentlig abort er. Jeg ønsker også å sende et signal, men et litt annet ett.
Jeg er kristen og lege, men også pasient grunnet en kronisk, fysisk sykdom. Og jeg er i mot en reservasjons-mulighet.
Jeg er for selvbestemt abort. Betyr det at jeg ikke skjønner hva abort egentlig er? Selvfølgelig gjør jeg det! Men jeg nekter, både som kristen og lege, å ikke ta verden slik den egentlig er, innover meg.
Fakta, som underkommuniseres blant kristne, er at reservasjoner fortsatt er ulovlige, tross felleslister og lokale ordninger på kontoret. Dette slås fast i loven og av Helseministeren og Fylkeslegene. Fakta er at abort-tall verden over er uavhengige av abortlover og reservasjoner. Og at illegale aborter fører til at 50.000 kvinner dør hvert år, hvilket etterlater tusenvis av barn foreldreløse.
Det går an å ville reservere seg, samtidig som en vil respektere abortloven. Jeg hadde reservert meg mot å utføre abortinngrep, men tok konsekvensen og ble ikke gynekolog. Men krever en å få være fastlege til tross for at en reserverer seg ulovlig, bryter en demokratisk vedtatte lover.
Å si at et pålegg fra Gud legitimerer til sivil ulydighet for å redde ufødte fostre, er et merkelig argument når reservasjonslegene forplikter seg til å hjelpe kvinnen til abort.
DETTE blir signalet fra reservasjonslegene : «Kommer du hit, vil jeg ikke hjelpe deg. Jeg vil ikke hjelpe fosteret ditt heller, men jeg vil veldig gjerne beholde jobben min.». Denne fordømmelsen og uærligheten er ikke særlig misjonerende.
Kvinner er ikke dumme. «Signalet» fra reservasasjonslegene blir helt feil, og kommer altfor sent i den kjedereaksjonen en abort er.
Det kvinner derimot ser, spesielt de med et funksjonshemmet foster i magen, er alle trapper og tunge dører; alle vansker for funskjonshemmende.
Og hva med den gravide tenåringen, som merker de kristnes fordømmelse pga manglende ring på fingeren. Får hun det riktige signalet for å beholde barnet?
Selv har jeg handicap-bevis og problemer med trapper. Jeg føler meg ikke spesielt velkommen i butikker når jeg må ta heisen via lagerrommet. Da unngår jeg heller å handle der.
Både politikere og leger vet at penger får ned aborttallene; Gratis p-piller til flere unge kvinner, økt økonomisk støtte til gravide studenter og økt tilrettelegging for funksjonshemmende.
DET skulle jeg ønske kristne med ekte engasjement for det ufødte foster kunne kjempe for! Tenk for et fint signal vi da kunne sende gravide som tviler: Både du og barnet ditt er hjertelig velkommen ; dere skal få komme inn hoveddøren!
Nå er det vel nettopp det du gjør i dette stykket; - nekter å ta verden innover deg slik den egentlig er.
Nekter å ta inn over deg at morsbestemte fosterdrap egentlig er etisk problematisk. Nekter å ta inn over deg at reservasjonslegene egentlig er genuint opptatt av hva som er rett og galt, godt og ondt, og at det er med bakgrunn i denne refleksjonen at de finner det nødvendig å reservere seg. I stedet skaper du ditt eget bilde av reservasjonslegene som onde, fordømmende og uærlige.
Så det er vel nettopp det du gjør; - nekter å ta verden inn over deg slik den egentlig er. Nekter å ta inn over deg det problematiske. Det ubehagelige. Skaper ditt eget verdensbilde og syn på mennesker, slik som det passer for deg.
Verden slik den egentlig er. Systemteoretikeren Niklas Luhmann påpekte stadig at samfunnet slik det i dag fremstår, er slik det er på grunn av en lang rekke konkrete, historiske hendelser. Hadde historien vært annerledes, ville samfunnet også vært det. Det kunne alltids vært annerledes.
Vi befinner oss midt i historien, og hva vi gjør, får konsekvenser for den videre utformingen av samfunnet. Oppfordringer om å forholde seg til verden, forstått som det menneskelige samfunn, slik den egentlig er, faller slik på sin egen urimelighet.
Det at reservasjon er ulovlig er ikke i seg selv et argument mot en forskrift som vil gjøre det lovlig. Det at man reserverer seg, utelukker ikke at en på andre tidspunkter støtter opp om tiltak som tar sikte på å redusere aborttall og gjøre det lettere å velge å bli mor. Og ellers, under andre omstendigheter betrakter vi gjerne dem som nekter å delta i urett, som aktverdige, mens i reservasjonsdebatten er de ... vel, det ene og det andre. Så kan man si at de kan bytte jobb, men jeg ser ikke at de ved det toer sine hender i noen mindre grad enn ved en reservasjon, hvis det er det som er så problematisk, og jeg mener videre at et slikt forslag tar for lett på den kompetansen vi mister hos dem som slutter, når alt de ber om er å slippe en enkelt oppgave blant svært mange.
Hvordan kan du da karakterisere reservasjonlegene på den måten som du gjør: "«Kommer du hit, vil jeg ikke hjelpe deg. Jeg vil ikke hjelpe fosteret ditt heller, men jeg vil veldig gjerne beholde jobben min.». Denne fordømmelsen og uærligheten er ikke særlig misjonerende."?
Hvorfor er dette et så problem at man i praksis bør innføre yrkesforbud for en viss gruppe leger? Også i andre situasjoner kan pasienter måtte forholde seg til at legen har et annet syn enn dem når det gjelder kropp- og helserelaterte valg. Det er ikke nødvendigvis noe mindre sårt for dem enn det det antas å være for abortsøkende kvinner som blir fortalt at legen har reservert seg. Et poeng her er jo også at ordningen nettopp vil forhindre slike møter.
Hvorfor er det så farlig? Hvorfor må kvinnen beskyttes mot enhver motforestilling?
Det er vel ingen her som snakker om at reservasjonslegene skal fremme sin mening overfor kvinnen eller forsøke å overtale henne til å ombestemme seg på legekontoret? (Noe annet er hva som implisitt kommuniseres gjennom en reservasjon.) Det er snakk om at legen skal kunne reservere seg, og der ordningen fungerer knirkefritt, vil hun aldri med akkurat dette ærendet engang nå reservasjonslegens kontor. Derimot åpner det for flere ubehagelige møter dersom det ikke er reservasjonsadgang og enkelte leger av frykt for å miste jobben likevel tar på seg henvisningsoppgaver. Selv om de aldri ytrer noen motforestillinger, har kroppsspråk en tendens til å røpe det man ikke ellers uttaler, og slikt er ikke noe man kan lovbestemme seg ut av.
Med tanke på hvor nært fastlegen kan komme inn på pasienters liv, kan jeg tenke meg andre scenarioer der legens profesjonelle mening vil oppfattes som sårende, og kanskje den enkelte også kan føle seg krenket. Her er i tillegg et poeng at visse grupper nettopp vil foretrekke en lege som har reservert seg, fordi det ut fra deres verdier senker risikoen for ubehagelige opplevelser på legekontoret. En reservasjonsordning der pasientene blir informert om legens eventuelle reservasjon, ivaretar alle parter, selv om den menneskelige faktor gjør at faren for ubehagelige opplevelser alltid er til stede.
Når jeg skriver om kroppsspråk, snakker jeg om de signalene kroppen sender som vi ikke til fulle har kontroll over. I den hypotetiske situasjonen jeg skrev om ovenfor, tok jeg som en selvfølge at legen oppfører seg profesjonelt i tale og adferd, men mennesker kommuniserer tross alt på så mange nivåer. Jeg kan ikke skjønne annet enn at en lege uten store personlige samvittighetskvaler knyttet til abort, skaper en "tryggere" atmosfære på legekontoret enn motsatt under en abortsamtale, selv om de skulle brukt akkurat de samme ordene og fulgt akkurat samme prosedyre overfor pasienten. Den menneskelige faktor er alltid til stede.
De aktuelle legene ber ikke om å reservere seg mot henvisning på grunn av egenskaper eller tilbøyeligheter ved pasienten, de reserverer seg ikke mot pasienten, men egen deltagelse i prosessen som fører frem til abort. Det er en himmelvid avstand mellom dette og situasjonen i ditt spørsmål.
Med alt dette sagt er ikke faren for ubehagelige opplevelser god nok grunn til å tilsidesette en grunnleggende demokratisk rettighet som samvittighetsfrihet. Mange hevder at reservasjonsrett fra selve inngrepet er nok, men etterhvert som abort blir enda mer normalisert og akseptert, er det bare et spørsmål om tid før også den ordningen blir gjenstand for debatt - lenge har vi hørt historier om jordmødre som fryses ut på arbeidsplassen fordi de reserverer seg. Det er dit vi er på vei, med mindre det legges opp til en annen rute i dag.
Nå har jeg nok ikke mer å tilføye denne tråden. Takk for diskusjonen! Ønsker deg en god helg!
Jeg vet om noen i fjor brukte feiren sin til et kurs i naturmedisin i England. Hun fortalte om aborturter og om en bekjent som kjente til riktig dosering,og brygget en urtete og aborterte. Hvorfor ikke følge opp Vår Herres oppskrift. Han har jo sendt med aborturter. Naturfolk som selvregulerer er ikke til anstøt.
Ser du noen prinsipielle forskjeller på det å ta abort og det å fjerne en cyste? Hvorfor er særlig abort forbundet med vonde følelser?
Er det ikke du selv som i denne saken inntar Pilatus sin posisjon? Du er for frie fosterdrap, men du vil ikke selv utføre dem. Du overlater disse små menneskespirene til å dø, mens du selv toer dine hender og sier: "Drep dem dere. Jeg er uskyldig i disse barnas blod"?
Det er symptomatisk at et slikt spørsmål stort sett blir stående ubesvart. Selv et bibelsitat ville vært mer redelig enn taushet som svar.
Det er også forunderlig at mange ser ut til å stoppe omsorgen når barnet er født. Et menneskeliv både moren og barnets er langt i forhold til tiden et normalsvangerskap tar.
Kjetil Kringlebotten har nettopp postet et innlegg som også fungerer godt som kommentar til akkurat denne tråden. Vil du kommentere og svare på spørsmålene hans, Therese?
http://www.verdidebatt.no/debatt/cat1/subcat8/thread11476209/
Eg har gjort det same som du no gjer, men eg er ikkje sikker på om du har rett i alt du seier i sitatet ovanfor. For grunngjeving viser eg til kommentaren eg hadde til Anne Kalvig sitt innlegg, der eg m.a. skreiv:
"Lov om sjølvbestemt abort" vart gjort gjeldande frå 1. desember 1978. Først ved Rundskriv I-4/2011 frå 31.10.2011 bestemte Helse- og omsorgsdepartementet at alle fastlegar etter fastlegeforskrifta § 7 var pliktige til å tilvise til abort. Leiar i Legeforeininga sitt etikkråd, Trond Markestad, sa i intervju med A-magasinet 31. januar i år at fram dette rundskrivet kom, hadde både Helsetilsynet og Helsedepartementet skriftleg slått fast at fastlegane kunne oppfylle sitt "sørgje for"-ansvar (for tilvising) gjennom ei kollegaordning. I 35 år hadde dette såleis fungert og tilsynelatande godt i følgje Markestad, som seier: "I mine 16 år i etikkrådet er det foretatt 240000 aborter. Flertallet av abortsøkerne er oppegåande kvinner. Hvorfor er det ikke kommet politikere eller gynekologer for øre hvis dette er et stort problem? Leger er raske til å melde til etikkrådet hvis de får vite at pasienter blir krenket. Vi har ikke hørt noe."
Viss Markestad har rett, så har dei få legane som ikkje personleg har tilvist til provosert abort, likevel i praksis oppfylt § 7 i fastlegeforskriftene om generell tilvisingsplikt. Men uansett kom fastlegereformen først i 2001, dvs 23 år etter Abortlova. Dei fleste allmennlegar i arbeid per i dag, var ferdig utdanna lenge før fastlegereformen vart gjennomført og endå lenger før Helse- og omsorgsdepartementet sende ut Rundskriv I-4/2011. For dei fleste legane har det difor ikkje vore muleg å velje bort jobben som fastlege. Dei var allmennlegar før 2001 og hadde vore fastlegar i mange år før det aktuelle rundskrivet kom i 2011. Om eit rundskriv kan kallast ei lov, kan også diskuterast. Det er i beste fall ei tolking av ei lov.
Aborttala er på ingen måte uavhengige av lovene. Det er berre å sjå på historiske aborttal, så ser ein dette tydeleg. Og lover er dessutan normgjevande. Det er nettopp det du sjølv her prøver å
gjere deg nytte av ved så sterkt å understreke kva som er lov eller ei. Løyve til å reservere seg mot tilvising eller mot å utføre abortinngrep, endrar derimot ikkje talet på abortar
direkte. Men det er heller ikkje poenget med slike ordningar. Indirekte kan det derimot gjere det ved å påverke kva tankar folk gjer seg om provosert abort. Tala du reknar med for dødsfall
pga illegale abortar gjeld vel i verdsmålestokk, men desse er usikre. Dei har uansett liten relevans for debatten om reservasjonsrett i Noreg. Men eg er einig i at økonomiske hjelpeordningar kan
redusere talet på abortar. Eg har tidlegare argumentert for same stønad til alle fødande, uavhengig av om dei har vore i arbeid i seks månader før fødselen eller ei. Ei undersøking for nokre år sidan
viste at halvparten av dei som valde provosert abort og var i alderen 20-24 år, sa dei gjorde det av økonomiske grunnar. Det burde dei sleppe. Både kvinnene og samfunnet har alt å tene på at fleire
føder sitt første barn før fylte 25 år.
Hvis loven skal være ditt hovedargument mot reservasjonsretten, så har det ganske store implikasjoner. Man kan da ikke reservere seg mot noen handlinger som blir pålagt en av staten.
Er ikke det en noe farlig holdning? Du tar da foreksempel bort hele grunnlaget for Nurnberg-prosessen etter krigen? (Jeg trenger ikke male disse implikasjonene enda mer detaljert, gjør jeg?)
På hvilket grunnlag kommer du med denne påstanden?
Et viktig innspill i debatten fra Kringlebotten.
Ser du har svart på det allerede (#22).
Men her sammenligner du med årene før loven om morsbestemte fosterdrap kom. Da var allerede fosterdrap legalisert, bare at kvinnen måtte søke om å få det utført, og det var vel etterhvert få eller ingen som fikk nei.
Men er det en adekvat sammenligning? Må man ikke heller sammenligne med tiden før denne praksisen ble så liberal, - eller legal i det hele tatt?
Og jeg antar at du i 1972 ville vært like striks overfor de som var positive til abort og som kunne komme i skade for å ymte frempå om det (som min mors lege i 1972). Så straks lov om selvbestemt abort kom i 1978, så endret "verden slik den er" seg, og du da ville du konsekvent nok skifte syn...eller?
Både dette sitatet og resten av det du her skreiv var eit "god dag mann - økseskaft"-svar til kommentaren min. Den var på 34 linjer og berre halvanna linje handla om samanheng mellom lover og aborttal. Om dette skreiv eg følgjande: Aborttala er på ingen måte uavhengige av lovene. Det er berre å sjå på historiske aborttal, så ser ein dette tydeleg.
Vi har hatt tre abortlover i Noreg. Den første vart vedteken 11. november 1960 og gjaldt frå 1. februar 1964 til den vart avløyst av ei langt meir liberal frå 1. januar 1976 (vedteken 13. juni 1975), som også tillet abort på sosiale indikasjonar. Gjeldande lov om såkalla sjølvbestemt abort inntil utgangen av 12. veke vart vedteken 30. mai 1978 og gjort gjeldande frå 1. desember same året. I 2009 vart det gjort mindre endringar i lova med verknad frå 15. februar 2010.
Utførte/innvilga provoserte abortar kvar år frå 1964 til no kan ein finne i Helsestatistikk for dei respektive åra:
1964: 2662, 1965: 3455, 1966: 4537, 1967: 5108, 1968: 5152, 1969: 6270, 1970: 7937,
1971: 10384, 1972: 12198, 1973: 13676, 1974: 15163, 1975: 15126, 1976: 14754,
1977: 15528, 1978: 14783, 1979: 14456.
Effekten av at provosert abort i det heile tatt vart tillate frå 1964, kom ikkje med eitt slag, men gradvis utover i sekstiåra og først på 1970-talet. Særleg frå 1968-74 var auken formidabel. I akkurat denne tida studerte eg medisin i Oslo, og i Verdidebatt-innlegget, "Dobbel desimering av kvart kull", har eg skrive om det målmedvitne arbeidet sentrale legar og politikarar i Ap gjorde i denne tida for å underminere den første abortlova og dermed opne for fri abort. Innvilgningsprosenten steig frå 81.5 i 1968 til 96.2 i 1976. I 1978 var den 98.5 etter nemndbehandling. Og også talet på søknader auka i takt med endra haldningar til abort. "Behovet" for provosert abort var såleis "metta", eller i balanse med "tilbodet", før praksis vart formelt legalisert ved abortlovene frå 1975 og 1978.
Men det var ikkje dette den første kommentaren min handla om. Poenget der var påstandane du kom med i innlegget ditt, og som du hevda var fakta, medan leiar i Legeforeninga sitt etikkråd, Trond Markestad, har kome med heilt motstridane opplysningar. Både du og Markestad kan ikkje ha rett. Og eg har ein mistanke om kven av dykk som kjenner saksfeltet best.
Både sitatet ovanfor og setninga di "Eg syns det er svært merkeleg at res.legane hevdar dette er "uproblematisk"", tyder på at du har misforstått. Eg skreiv følgjande:
Leiar i Legeforeininga sitt etikkråd, Trond Markestad, sa i intervju med A-magasinet 31. januar i år at fram til dette rundskrivet kom, hadde både Helsetilsynet og Helsedepartementet skriftleg slått fast at fastlegane kunne oppfylle sitt "sørgje for"-ansvar (for tilvising) gjennom ei kollegaordning. I 35 år hadde dette såleis fungert og tilsynelatande godt, i følgje Markestad, som seier: "I mine 16 år i etikkrådet er det foretatt 240000 aborter. Flertallet av abortsøkerne er oppegåande kvinner. Hvorfor er det ikke kommet politikere eller gynekologer for øre hvis dette er et stort problem? Leger er raske til å melde til etikkrådet hvis de får vite at pasienter blir krenket. Vi har ikke hørt noe."
Som du ser så var det Markestad som uttalte seg om ordninga og ikkje dei som praktiserte ho. Og meldingar til etikkrådet om legar som oppfører seg uetisk eller klanderverdig, kjem sjølvsagt ikkje frå dei legane det gjeld, men frå kollegaer eller pasientar.
Dessutan seier Markestad her at dei praktiske ordningane for legar som ikkje sjølv hadde samvit til å tilvise til abort, faktisk var lovlege og godkjende både av Helsetilsynet og
Helsedepartementet heilt fram til 2011. Personleg har eg ikkje dokumentasjon på det siste, men det er iallfall ingen som påstår at dette gjeld for andre enn fastlegar, sidan rundskrivet var ei
presisering og innskjerping av tilvisingsplikta i fastlegeforskriftene. Argumentet ditt om at allmennlegar kunne valt anna arbeid enn som fastlege, fell difor bort, sidan stort sett alle allmennlegar
per 2001 i realiteten vart fastlegar. Einaste unntaket var nokre få ved private klinikkar i dei største byane.
Eg stilte spørsmål ved dine "fakta", og det var på det punktet eg meinte du og Markestad ikkje begge kunne ha rett, spesielt om kva som var greitt etter norsk lov fram til 2011. Vurderingar er ei anna skål.
Når det gjeld etiske vurderingar, stiller verken kjendisar, gynekologar eller ein majoritet med særkompetanse. Historia bør ha lært oss at det som samtida ser som normalt, rimeleg og rettferdig, kan ettertida likevel døme som moralsk forkasteleg. Og sjølv lover kan vere direkte umoralske. Staten bør ikkje kunne pålegge folk å ta liv, eller bidra til slikt, unnateke i ekstreme situasjonar. Samvitsfridom er difor ein verdi vi må hegne om.
God betring frå din virusinfeksjon!
Ingenting er lovpålagt i denne saken.
En står fritt til å velge abort.
En står fritt til å ikke velge abort.
Legen står fritt til å reservere seg mot å utføre aborten.
En står fritt til å velge legeyrket.
En står fritt til å ikke velge legeyrket.
Fastlegen vil evt ikke stå fritt til å reservere seg uten å møte sanksjoner.
I et sivilisert demokrati kan det ikke være slik at noen skal være utelukket fra en ordinær, sivil stilling fordi han eller hun av samvittighetgrunner ikke kan være delaktig i å ta liv.