Verdidebatt

Effektive signaleffekter

Jeg nekter, både som kristen og som lege, å ikke ta verden slik den egentlig er, innover meg.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Enkelte reservasjonsleger sier de vil «sende et signal» om hvor alvorlig en egentlig abort er. Jeg ønsker også å sende et signal, men et litt annet ett.

Jeg er kristen og lege, men også pasient grunnet en kronisk, fysisk sykdom. Og jeg er i mot en reservasjons-mulighet.

Jeg er for selvbestemt abort. Betyr det at jeg ikke skjønner hva abort egentlig er? Selvfølgelig gjør jeg det! Men jeg nekter, både som kristen og lege, å ikke ta verden slik den egentlig er, innover meg.

Fakta, som underkommuniseres blant kristne, er at reservasjoner fortsatt er ulovlige, tross felleslister og lokale ordninger på kontoret. Dette slås fast i loven og av Helseministeren og Fylkeslegene. Fakta er at abort-tall verden over er uavhengige av abortlover og reservasjoner. Og at illegale aborter fører til at 50.000 kvinner dør hvert år, hvilket etterlater tusenvis av barn foreldreløse.

Det går an å ville reservere seg, samtidig som en vil respektere abortloven. Jeg hadde reservert meg mot å utføre abortinngrep, men tok konsekvensen og ble ikke gynekolog. Men krever en å få være fastlege til tross for at en reserverer seg ulovlig, bryter en demokratisk vedtatte lover.

Å si at et pålegg fra Gud legitimerer til sivil ulydighet for å redde ufødte fostre, er et merkelig argument når reservasjonslegene forplikter seg til å hjelpe kvinnen til abort.

DETTE blir signalet fra reservasjonslegene : «Kommer du hit, vil jeg ikke hjelpe deg. Jeg vil ikke hjelpe fosteret ditt heller, men jeg vil veldig gjerne beholde jobben min.». Denne fordømmelsen og uærligheten er ikke særlig misjonerende.

Kvinner er ikke dumme. «Signalet» fra reservasasjonslegene blir helt feil, og kommer altfor sent i den kjedereaksjonen en abort er.

Det kvinner derimot ser, spesielt de med et funksjonshemmet foster i magen, er alle trapper og tunge dører; alle vansker for funskjonshemmende.

Og hva med den gravide tenåringen, som merker de kristnes fordømmelse pga manglende ring på fingeren. Får hun det riktige signalet for å beholde barnet?

Selv har jeg handicap-bevis og problemer med trapper. Jeg føler meg ikke spesielt velkommen i butikker når jeg må ta heisen via lagerrommet. Da unngår jeg heller å handle der.

Både politikere og leger vet at penger får ned aborttallene; Gratis p-piller til flere unge kvinner, økt økonomisk støtte til gravide studenter og økt tilrettelegging for funksjonshemmende.

DET skulle jeg ønske kristne med ekte engasjement for det ufødte foster kunne kjempe for! Tenk for et fint signal vi da kunne sende gravide som tviler: Både du og barnet ditt er hjertelig velkommen ; dere skal få komme inn hoveddøren!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt