Verdidebatt

Grunnlovsmarkeringen - bare en "fest"?

I anledning grunnlovsjubileet vil Nei til EU avvikle flere arrangementer for å vise hvordan EU undergraver det norske demokrati. Forunderlig nok tas ikke dette initiativet godt imot av stortingspresidenten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Heming Olaussen, leder i Nei til EU, forteller i Klassekampen 3. februar at hans organisasjon kommer til å avvikle flere arrangementer i forbindelse med markeringen av Grunnlovens 200-årsjubileum. Hans hensikt er å tydeliggjøre at Norges forhold til EU utgjør et demokratisk problem. Dette tas ikke godt imot av Olemic Thommessen, stortingspresident og leder av grunnlovsmarkeringens festkomité. Thommessen uttaler: ”Jeg senker skuldrene. Det er langt fram til Nei til EU klarer å ødelegge denne festen.” Denne reaksjonen er mildt sagt forunderlig fra Stortingets president.

Nei til EU og andre motstandere av EU som politisk prosjekt er alvorlig bekymret over det de ser som en trussel mot det norske demokrati. De mener at en overnasjonal organisasjon som i økende grad får kontroll over både politiske og rettslige forhold i europeiske nasjonalstater, uthuler de enkelte lands selvråderett. Dette gjelder ikke bare for EUs medlemsland, men også for Norge gjennom EØS-avtalen. Uavhengig av hvor man står i EU-striden, bør man erkjenne at denne organisasjonens arbeid for stadig større integrasjon av europeiske nasjonalstater representerer en utfordring for prinsippene om nasjonal suverenitet og demokrati.

Nettopp folkestyre og nasjonal selvbestemmelse er grunnleggende idealer nedfelt i vår grunnlov. Med sin avvisning av både eneveldet som styreform og av unionen med Danmark fikk fedrene på Eidsvoll knesatt prinsippet om at det norske folk skal få styre seg selv i en selvstendig territorialstat. På denne bakgrunn er det en smule overraskende at ingen ringere enn stortingspresidenten – som mer enn noen burde ha søkt å hegne om det norske demokrati – på en slik måte avfeier en viktig problemstilling knyttet til folkestyre og selvråderett. Olemic Thommessen burde snarere ha rost Nei til EUs initiativ som et verdifullt bidrag til markeringen av vår grunnlov og dennes verdigrunnlag.

Thommessen er sentral under planleggingen av en storstilt ”fest” for Grunnloven. Mener han at jubileumsmarkeringen ikke bør inneholde noen form for diskusjon om Norges forhold til en union som et massivt folkeflertall ikke vil gå inn i? Mener han virkelig at en diskusjon om fundamentale prinsipper i Grunnloven, som berører Norge som demokrati og nasjonalstat, vil ”ødelegge” feiringen? Er Stortingets president mer interessert i kanapeer enn i ideer?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt