Verdidebatt

Adams ribben eller full likestilling?

I alle år har man hørt at Gud tok ribbenet til Adam og skapte Eva. Dr. Jonathan Welton, en lærer og predikant, har en interessant teori jeg synes det er verdt å legge merke til.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det står i (den norske) Bibelen at Gud tok et ribben fra Adam og skapte kvinnen. Fra hebraisk kan det oversettes med ordet "ribben". Men det kan også oversettes med ordet "side". Welton mener at Gud delte Adam i to. Og fra denne ene halvdel skapte han kvinnen.

Når de to blir ett, finner man tilbake til hverandre. Mannen får ikke ta tilbake "ribbenet" sitt, men sin "andre halvdel". Det samme gjelder for kvinnen. Det er jo slik vi snakker når vi er forelsket og romantiske. "Jeg har funnet min andre halvdel!" Ikke "Jeg har funnet ribbenet mitt!"

Welton er opptatt av full likestilling mellom kvinne og mann. Derfor er ikke denne detaljen ubetydelig. Hvis kvinnen bare blir redusert til et "ribben", så ligger det i sakens natur at hun på en måte er mindreverdig. Et ribben er ikke "like mye" som en hel mann minus et ribben. Men hvis hun er en "halv kropp og hode", tatt fra en annens "halve kropp og hode", da får det hele et annerledes utgangspunkt. Vi savner vår egen "halvdel" og finner den i en annen. Først nå er det to likeverdige parter som blir ett. Som Gud i 1 M 2:18 opprinnelig sa: "Da sa Herren Gud: 'Det er ikke godt for mannen å være alene. Jeg vil gi ham en hjelper som er hans like.'"

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt