Verdidebatt

Skapt i vårt bilde

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bibelen sier at Gud skapte mennesket i sitt bilde. Som kristen, så tror jeg på det. Jeg tror at vi er skapt av Gud og til Gud. Men jeg tror også at vi mennesker skaper/former Gud i vårt bilde, etter våre behov, utfra hvem vi er som person og ut fra vår bakgrunn.

Nå vil sikkert de fleste kristne blånekte på at de gjør det(?) Jeg forstår det. Men jeg tror egentlig ikke det er så farlig. Min tro er min personlige tro. Og det bilde jeg har dannet meg av Gud, er basert på det jeg har lest, det jeg har lært og ikke minst hva mine behov har vært. Og sånn tror jeg det er for kristne flest, vi er forskjellige og har dermed dannet oss ulike bilder av Gud.

For noen år siden snakket jeg med en dame som ikke ønsket å kalle Gud for "Far". Hun greide ikke å se på Ham som sin Far, fordi hun hadde ikke noen positive følelser knyttet til det ordet. Så hun tilpasset sitt Gudsbilde, etter eget behov. Og trodde også at Gud møtte henne, der hun var.

Problemet med at vi skaper Gud i vårt bilde, er gjerne at vi holder det opp som den eneste Sannheten. "Sånn tror jeg at Han er, dermed er Han sånn for alle andre også". Det bare må bli kaos av sånt. Hvordan skal en ikke-troende greie å forholde seg til og ta stilling til ørten ulike versjoner av Gud og evangeliet?

Når man leser bibelen, kan man riktignok danne seg et visst bilde av hvordan Gud er (Hint: Se på Jesus!). Men skal man ta med hvert eneste vers, hvert eneste kapittel og hver eneste bok, så gaper man kanskje over litt mye? Jeg synes hvertfall det blir litt i overkant mye å forholde seg til eller ta stilling til... Dersom en da ikke leser bibelen i lys av forsoningen. At Gud på et tidspunkt forsonet seg med menneskene, så Han ikke tilregner dem deres misgjerninger.

For meg har hvertfall det dannet grunnlaget for et helt nytt Gudsbilde. Det sammen med mine erfaringer, mine behov og det jeg har lært underveis. Jeg har skapt Gud i mitt bilde. Det bildet stemmer kanskje ikke med hele bibelen, det stemmer hvertfall ikke med alle kristnes, men det stemmer med mitt "mål av tro". Og kanskje viktigst: Det stemmer med min samvittighet.

Så, hvordan evangelisere og samtidig unngå å presse sitt eget Gudsbilde på andre? Det er jo litt av evangeliet: At hver og en av oss, kan få lære Gud å kjenne, på sin måte, som den vi er og ut fra de behovene vi har. Og det må vel være et bedre utgangspunkt enn "tro på Jesus, eller dra til Helvete".

2.Kor.5.19: For det var Gud som i Kristus forsonte verden med seg selv, slik at han ikke tilregner dem deres misgjerninger, og han betrodde budskapet om forsoningen til oss.20 Så er vi da utsendinger for Kristus, og det er Gud selv som formaner gjennom oss. Vi ber dere på Kristi vegne: La dere forsone med Gud!21 Han som ikke visste av synd, har han gjort til synd for oss, for at vi i ham skulle få Guds rettferdighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt